07 Σεπτεμβρίου, 2011

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΟ (EES). ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΕΡΜΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. !!!

 
Το παραπάνω  "επίτευγμα" είναι απλώς  ένα επικοινωνιακό  τέχνασμα, προκειμένου  να εξοικειωθεί ο  κόσμος με το ηλεκτρονικό σφράγισμα και την  βιο-νανοτεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί  για αυτό. Σου λένε λοιπόν  ότι  μέ ένα  απλό αυτοκόλητο θα εξυπηρετηθείς   και θα απολαύσεις  υπηρεσίες και παροχές   χωρίς να φοράς  τα χοντροκομένα RFID  βραχιόλια  και χωρίς να  αναγκαστείς να μπείς στην δοκιμασία της  εμφύτευσης  microchip με βελόνα.

Όταν αυτή  η φθηνή και "ανώδυνη" εφαρμογή  θα  γίνει  ρουτίνα  στην εσωτερική  λειτουργία  νοσοκομείων, μαιευτηρίων, υπηρεσιών κλπ, τότε  θα μας πούν  ότι  αντί να ταλαιπωρούμαστε  μέ ένα αυτοκόλητο που  ξεκολλάει  φαίνεται  και ίσως να ενοχλεί αισθητικά, θα μπορούμε να έχουμε  τις ίδιες και περισσότερες παροχές και  "εξυπηρετήσεις"  μέ  ένα  μόνιμο   αόρατο και  ανώδυνα εφαρμοζόμενο  υποδόριο τατουάζ.

Το ότι μέσω της βιονανοτεχνολογίας  έχουν  καταφέρει να  μετατρέπουν αναιμάκτως και χωρίς  τομή ή τρύπα στο δέρμα  κομμάτι  του υποδόριου  ιστού  σε αυτοτροφοδοτούμενο  microchip δεν  είναι  αποκύημα της φαντασίας μας  είναι δυστυχώς  άλλο ένα  "επιστημονικό  επίτευγμα"  που απλώς δεν έχει ακόμα  περάσει στην "εμπορική"  του μορφή. Αμερικανοί ερευνητές εφηύραν ένα κύκλωμα που μπορεί να τοποθετηθεί στο ανθρώπινο δέρμα. Πώς λειτουργεί και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ένα κύκλωμα που μπορεί να ενσωματωθεί στο ανθρώπινο δέρμα, δημιούργησε ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ. Το ονομάζουν “επιδερμικό ηλεκτρονικό σύστημα” (EES) .

Το EES, μπορεί να έχει εφαρμογές από την... ιατρική μέχρι τα βίντεοπαιχνίδια και σύμφωνα με τον John Rogers (Πανεπιστήμιο του Ιλινόις) και τον Todd Coleman (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας), τους μηχανικούς που εργάστηκαν για τη δημιουργία του, πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για ως προς την κάλυψη της απόστασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανών. Στόχος τους ήταν να ξεφύγουν από την παραδοσιακή άκαμπτη μορφή των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και να περάσουν σε κάτι πιο εύχρηστο.

Για να τα καταφέρουν, χρειάστηκε να συνεργαστούν με επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, ώστε να φτιάξουν ένα νηματοειδές κύκλωμα το οποίο όταν τοποθετηθεί πάνω σε ένα λεπτό  υπόστρωμα από καουτσούκ, με ελαστικές ιδιότητες παρόμοιες με το δέρμα, να μοιάζει με ένα ευέλικτο “ηλεκτρονικό μπάλωμα”, που μπορεί να λυγίζει και να συστρέφεται, χωρίς να καταστρέφεται.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, η νέα εφεύρεση μπορεί να αποδειχθεί λειτουργική σε μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών μερών, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών αισθητήρων, τα τρανζίστορ, τους πυκνωτές ραδιοσυχνοτήτων, τις ασύρματες κεραίες κ.α. Όπως αναφέρει ο John Rogers, το EES, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί στις μετρήσεις για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών, το ίδιο αποτελεσματικά με τα συμβατικά ηλεκτρόδια, που συνήθως είναι ένας ενοχλητικός και επώδυνος τρόπος εξέτασης.

Για τον Τοdd Coleman, το ποιο σημαντικό στοιχείο της εφεύρεσης, είναι ότι δημιουργεί στέρεες βάσεις για όσους στοχεύουν στο μέλλον να συνδυάσουν το οργανικό με το συνθετικό. “Ο συνδυασμός των ηλεκτρονικών και της βιολογίας είναι το πραγματικό σημείο - κλειδί” επισημαίνει ο Yonggang Huang, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Rogers και Coleman. Σύμφωνα με τον Huang, όλες οι καθιερωμένες μορφές ηλεκτρονικών είναι σκληρές και άκαμπτες και της Βιολογίας ελαστικές. “Πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους και βρήκαμε τον τρόπο να τους ενώσουμε” καταλήγει. 

Αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα αποδειχθεί τελικά στο μέλλον.