29 Αυγούστου, 2011

Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «IRENE»

 
Εν αναμονή του  ιστορικού τυφώνα Irene, που έχει δημιουργήσει απίστευτο πανικό στους Αμερικανούς  κάθε εθνικότητας, η εικόνα από τους δρόμους της Νέας Υόρκης είναι πρωτόγνωρη: Τα super market  εφοδιάζονται δυο και τρεις φορές το 24ωρο. Οι κάτοικοι προμηθεύονται τα πάντα από νερό και φαγητά φρέσκα και αποξηραμένη τροφή, μπύρες, πατατάκια, ξηρούς καρπούς, κονσέρβες για ανθρώπους αλλά και για τα ζώα (γάτες και σκυλιά)  ποτά, μέχρι μπαταρίες.

Τα ΜΜΕ  έχουν  πανικοβάλλει τον κόσμο με συνεχείς συνδέσεις από παραλίες και διάφορα  σημεία από όπου εικάζεται ότι  θα περάσει ο καταστροφικός τυφώνας  που ειδικοί του προσδίδουν χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα για τα δεδομένα των περιοχών που πρόκειται να πληγούν από το πέρασμα του μεταδίδονται συνεχώς  έκτακτα δελτία καιρού και υπάρχει  συνεχή ενημέρωση για την πορεία του τυφώνα αλλά και για το τι πρέπει να κάνει ο πολίτης σε κάθε περίπτωση.

Την εικόνα συμπληρώνει  το έκτακτο  διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου που κάλεσε τους Αμερικανούς  να προετοιμαστούν αμέσως για την  αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου , ενώ  πρωτοφανείς είναι και  οι προετοιμασίες  του δημάρχου της  Νέας Υόρκης Mike Bloomberg, ο οποίος, μετά το … κάζο που έπαθε με την μεγάλη χιονοθύελλα του χειμώνα που τον βρήκε απροετοίμαστο – αν και πολλοί λένε ότι για λόγους οικονομίας δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με αποτέλεσμα η Νεα Υορκη για δυο και περισσότερους μήνες να έχει πρόβλημα με τα χιόνια.

Τα Home Depot και άλλα μαγαζιά που πουλάνε ήδη σπιτιού έχουν θησαυρίσει. Ο κόσμος τοποθετεί στα παράθυρα  κοντραπλακέ και μουσαμάδες, ειδικά προστατευτικά και ό,τι άλλο μπορεί να προστατέψει τις κατοικίες από τον μανιασμένο αέρα που θα χτυπήσει  – όπως λένε οι ειδικοί – με ταχύτητα μεγαλύτερη των 70 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη ενώ στις παραλίες και στα ανοιχτά μέρη η ταχύτητα του θα είναι σχεδόν διπλάσια.

Οι δρόμοι στο Manhattan και σε άλλες κεντρικές αστικές συνοικίες θυμίζουν οχυρά με σάκους  γεμάτη άμμο μπροστά σε πεζοδρόμια, στα καταστήματα και στα κυβερνητικά κτήρια, ενώ  η  Πυροσβεστική, η Αστυνομία και τα ειδικά σώματα προστασίας του πολίτη είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του ισχυρότερου τυφώνα που πρόκειται να πλήξει την Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, την Πενσυλβανία και όλες τις γύρω  πολιτείες. Τα πάντα σταματούν στις 12 το μεσημέρι.

Συγκοινωνίες, τρένα, λεωφορεία και κάθε άλλο μέσο μεταφοράς.  Χτες αργά το βράδυ εκδόθηκε ειδική διαταγή και δημιουργήθηκε ειδική υπηρεσία μεταφοράς εκτάκτων περιστατικών σε συνεργασία με το σωματείο οδήγησης ΤΑΧΙ και λιμουζίνων. Οι αρχές προειδοποιούν τον κόσμο μόλις αρχίσει το φαινόμενο να κάνει την εμφάνιση του λίγο μετά τις πρώτες απογευματινές ώρες, περίπου στις 02:00 ξημερώματα Κυριακής ωρα Ελλαδας, να μην κυκλοφορεί στους δρόμους για την αποφυγή ατυχημάτων.

 Το κόστος από  τις μέχρι τώρα ζημιές που έχουν  καταγραφεί ξεπερνά τα 11 δις δολάρια  ενώ μέχρι το τέλος του φαινομένου και το πέρασμα του Irene από όλες τις πολιτείες, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δις! Και τώρα το καλύτερο. Οι μόνοι που δεν έδειξαν χαρακτηριστικά πανικού είναι οι Έλληνες! 

Τουλάχιστον  μέχρι και το (Σάββατο  πρωί στις ΗΠΑ) όλες οι ελληνικές καφετέριες, τα καφενεία και τα σημεία συνάντησης,  σύλλογοι σωματεία κτλ, στην Ελληνική Astoria  ήταν κανονικά γεμάτα.