26 Αυγούστου, 2011

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Ο ΕΒΡΟΣ.

 
Mάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στην Αρκαδία, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να απειλεί το χωριό Πάπαρι του δήμου Τρίπολης. Όπως είπε στον Real fm 97,8 ο αντιδήμαρχος της πόλης «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και επικρατούν ισχυροί άνεμοι». Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, απομακρύνθηκε από το χωριό, μεγάλος αριθμός κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ οι υπόλοιποι δίνουν τη μάχη μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νύχτα τρόμου στην Άνω Γλυφάδα

Ώρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας καθώς στις 23:55 το βράδυ της Πέμπτης, από άγνωστη αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στην οδό Πορταριάς και σύντομα εξαπλώθηκε στις οδούς Σαλαμίνας, Σερρών και Αρετής και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε. Στην πυροσβεστική υπηρεσία σήμανε συναγερμός και σε ελάχιστο χρόνο 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα έσπευσαν στην περιοχή.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, ενώ δύο παραπήγματα έγιναν στάχτη. Το μέτωπο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρέθηκε ανάμεσα στο Πανόραμα της Βούλας και στην Άνω Γλυφάδα και οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλευαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν, ενώ κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. 

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης μιλώντας στον Real Fm 97,8 τόνισε ότι θα μπορούσε να έχει καεί ο Υμηττός, ενώ έκανε λόγο για εμπρησμό. Με το πρώτο φως της ημέρας, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στον Έβρο

Με εναέριες ενισχύσεις από το εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), αναμένεται να προστεθούν δύο σινούκ, τρία καναντέρ από τη Χρυσούπολη, δύο γαλλικά- περί τις δύο το μεσημέρι- και άλλα δύο ισπανικά, αργότερα το απόγευμα.

"Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτα", τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη. "Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης. Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από τις 7 παρά 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Χθες το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης - Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς. Εξάλλου, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε χθες τον οικισμό Κοίλα και μια μονάδα αεροπορίας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Πάρνηθα

Τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά και στην Πάρνηθα, σε δύσβατη περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν το μέτωπο και με το πρώτο φως της ημέρας τέθηκε υπό έλεγχο.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Μεσολόγγι, στην ευρύτερη περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Ευηνοχωρίου και Aγίου Θωμά ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πύρινα μέτωπα στις Φυτείες και το Στάνο Αιτωλοακαρνανίας, στις Νεγράδες Ιωαννίνων και στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου.