23 Αυγούστου, 2011

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ.

image

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στο επίκεντρό της βρέθηκε ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις και το ζήτημα της εικαζόμενης συναίνεσης.

"Είχαμε μια γρήγορη, γόνιμη και αποτελεσματική συνάντηση" είπε αμέσως μετά, ο υπουργός Υγείας. "Για το θέμα των μεταμοσχεύσεων είχαμε συμφωνία αλλά και διαφωνία" είπε ο κ.Λοβέρδος ο οποίος προηγουμένως έσπευσε να διευκρινήσει πως εκτός από εκπρόσωπος της Πολιτείας ήρθε στην Αρχιεπισκοπή και ως μέλος του εκκλησιάσματος.  Όπως είπε ο νόμος θα ισχύσει από το 2013 οπότε "έχουμε μπροστά μας ενάμιση χρόνο για συνεννόηση".

Μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκεσε μια ώρα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δήλωσε τα ακόλουθα: "Η Εκκλησία έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Θέλει οι άνθρωποι να συμπαρίστανται προς τους άλλους ανθρώπους που υποφέρουν με την προσφορά οργάνων τους... Υπάρχει όμως μια διαφωνία σχετικά με την εικαζόμενη θέληση που ο κ. Υπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί το 2013. Σε αυτό το θέμα η Εκκλησία είναι επιφυλακτική, καθώς πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα άλλων μορφών. Αυτή η διαφωνία δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε, να δούμε ποια είναι αυτή η σκέψη που μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να αρνηθούμε μερικά πράγματα, να προσθέσουμε άλλα και να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας".

Ο Μακαριώτατος επίσης σημείωσε ότι υπάρχει μια διαφωνία στο ζήτημα της εικαζόμενης θέλησης. Η Εκκλησία, είπε, είναι επιφυλακτική γύρω από το ζήτημα αυτό. Αυτή η διαφωνία όμως, συνέχισε, δεν μας εμποδίζει στο να συνεργαστούμε. "Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας" σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε γνωστό ότι ο υπουργός μόλις του επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, θα παραστεί σε συνεδρίαση της ΔΙΣ προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα. "Ο Υπουργός θέλει να έρθει στην Ιερά Σύνοδο για να συζητήσουμε το θέμα, για να μας ακούσει" είπε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος.

Αργότερα σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο Μακαριώτατος κατέστησε σαφές πως ό,τι συζήτησε με τον υπουργό Υγείας θα ενημερώσει τα μέλη της ΔΙΣ. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως τους, συζητήθηκε και το αίτημα της Εκκλησίας για τη δημιουργία Μονάδας Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Όπως είπε ο  κ. Λοβέρδος το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει μια τέτοια δράση οπότε όταν διατυπωθεί και επισήμως το αίτημα της Εκκλησία, το υπουργείο Υγείας θα το εγκρίνει.  Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θετική αντιμετώπιση της πρωτοβουλίας της Εκκλησίας.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλό κουράγιο στον Υπουργό, ενώ ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι έχει και προχωράει σταθερά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/8/2011.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
 1305 Aποκεφαλίζεται o Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας από τους Άγγλους σε φυλακή του Λονδίνου, κατηγορούμενος για προδοσία.
1910 Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».
1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία και βομβαρδίζει το Κινγκντάο στην Κίνα.
1923 Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.
1942 Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.
1990 Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ανακοινώνουν ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα έχουν ενωθεί.
2004  Διπλός ο θρίαμβος για τα ελληνικά χρώματα από νωρίς το πρωί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η νεαρή αθλήτρια από την Πρέβεζα, Αθανασία Τζουμελέκα κάνει όλη την Ελλάδα να παραμιλάει κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο βάδην. Το βράδυ ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά στους κρίκους την πρώτη θέση.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1912 Γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός Τζιν Κέλι. Το 1951 βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στη χορογράφηση ταινιών.
1949 Γεννιέται ο Αυστραλός τραγουδιστής της ροκ μουσικής, Ρικ Σπρίνγκφιλντ.
1952 Γεννιέται η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, κατά κόσμο Βασιλική Παπαθανασίου.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1926 Πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ο Ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου Ροδόλφο Βαλεντίνο. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη γυναίκες από όλο τον κόσμο.
1945 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.