22 Αυγούστου, 2011

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΙΩΤΟ.

 
ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Τελειώνει ο Καντάφι, μάχη γύρω από την κατοικία του

Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι μετά από 42 χρόνια, καθώς οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν χτες στην Πράσινη πλατεία στην Τρίπολη, τόπο ένωσης των οπαδών του, και από το πρωί οι μάχες γίνονται γύρω από το συγκρότημα που μένει ο ίδιος ο Συνταγματάρχης.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί εξ αυτών αιχμαλωτίστηκαν. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί, ακόμα κι αν «καεί η Τρίπολη».

Από το πρωί σήμερα, μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την κατοικία του Καντάφι όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ίδιου του Καντάφι.

Πανηγύριζαν χτες οι κάτοικοι

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη, την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Υπό κράτηση δύο γιοι του Καντάφι

Παράλληλα, λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν χθες το βράδυ ότι δύο γιοι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν συλληφθεί. Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από την λιβυκή πρωτεύουσα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Ο δεύτερότοκος γιος του Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ, κρατείται, όπως μετέδωσε το Αλ -Τζαζίρα, αλλά και επίσημα χείλη, σ΄ένα σπίτι στην Τρίπολη, από τους αντικαθεστωτικούς.

"Ένοπλοι περικύκλωσαν το σπίτι μου, όπου βρίσκομαι ακόμη, ενώ εκείνοι κυκλοφορούν έξω", είπε ο δεύτερος υπό κράτηση γιός του Καντάφι, σε τηλεφωνική επικοινωνία. "Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλεια μου. Πολιορκούν το σπίτι μου. Κάθε πυροβολισμός ακούγεται. Ναι η ανταλλαγή πυρών είναι, μέσα στο σπίτι μου".

Αντίθετα, σε σύντομη συνέντευξή του προς το αλ Τζαζίρα, που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί,  ο Μοχάμεντ Καντάφι ένας από τους γιους του Μουάμαρ δήλωσε πως βρίσκεται σπίτι του και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε σε ποια συνοικία βρίσκεται η κατοικία του Μοχάμεντ Καντάφι.

Να φύγει ο τύραννος, λέει ο Ομπάμα

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο "σημείο μη επιστροφής" και ο λίβυος "τύραννος" πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.

"Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο", τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ. "Το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο λαός της Λιβύης είναι έτοιμος να δείξει ότι η επιθυμία για αξιοπρέπεια και ελευθερία είναι πολύ πιο ισχυρή από τη σιδηρά πυγμή ενός δικτάτορα", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η αιματοχυσία είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να παραδεχτούν ότι η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος, είπε ακόμα ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "ο Καντάφι πρέπει να αποδεχτεί την αλήθεια ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία μια και καλή".

 ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ
 Ισως και ζήτημα ωρών η πτώση του Καντάφι

Το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πρόκειται "να καταρρεύσει" απόψε, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μετά την εξαπόλυση της επίθεσης των Λίβυων αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη. "Αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε απόψε είναι η κατάρρευση του καθεστώτος", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. "Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί ο Καντάφι ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλον τον κόσμο", προσέθεσε.

Ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να διαπραγματευτεί την αποχώρησή του από την εξουσία και κινδυνεύει να σκοτωθεί, δήλωσε χθες ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ενώ ο Μουάμαρ Καντάφι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα παραδοθεί και θα παραμείνει στην Τρίπολη μέχρι τέλος και θα βγει "νικητής" από τη μάχη στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη και τάχθηκε στο πλευρό των Λίβυων αντικαθεστωτικών, ο Καντάφι "δεν έχει κανένα μέσο για να εγκαταλείψει την Τρίπολη. Όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Μπορεί να φύγει μόνον βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας και πιστεύω ότι αυτή η πόρτα έχει κλείσει".

"Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο για τον Καντάφι να παραδοθεί και δεν είναι σαν τον Χίτλερ να έχει το θάρρος να αυτοκτονήσει. Δεν πιστεύω σε μια εξέλιξη της κατάστασης στην Τρίπολη που θα του επιτρέψει να επιζήσει", προσέθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TG3. Χίλιοι τρακόσιοι νεκροί, μέσα σε μόλις ένα 24 ώρο, είναι ο βαρύς απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη, ενώ σήμερα η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών. 

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε πως ο Σείφ αλ - Ισλάμ, ο ένας εκ των γιών του Καντάφι, συννελήφθη. Την επιβεβαίωση έκανε με μηνυμά του, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβούλιου, Μουσταφά Αμπελτζαλίλ. "Βρίσκεται υπό ενισχυμένης φρουράς, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη" επεσήμανε ο Μουσταφά Αμπελτζαλίλ, σε συνέντευξη που έδωσε από τη Βεγγάζη, και το τηλεοπτιό δίκτυο Κατάρ Αλ - Τζαζίρα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης.

Νωρίτερα χθες σε ηχητικό του μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και θα εξέλθει "νικητής" από τη μάχη στην Τρίπολη. Επρόκειτο για το δεύτερο μήνυμά του σε λιγότερο από 24 ώρες. Λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν σήμερα το βράδυ ότι δύο γιοι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν συλληφθεί, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από την λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ίδιου του Καντάφι. Στο μεταξύ αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι εισήλθαν στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Καντάφι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν. Η ταξιαρχία που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε και κατέθεσε τα όπλα, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες από ανθρώπους που επευφημούσαν τους νικητές αντικαθεστωτικούς καλωσορίζοντάς τους στην πόλη. "Δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη στις δυνάμεις κατοχής και στους πράκτορές τους.

Είμαι μαζί σας στη μάχη αυτή", δήλωνε ο Λίβυος ηγέτης και προσέθετε: "Δεν θα παραδοθούμε ποτέ και χάρη στο Θεό θα εξέλθουμε νικητές". Ο Καντάφι καλούσε εξάλλου τους υποστηρικτές του να "προελάσουν στην Τατζούρα κατά δεκάδες χιλιάδες για να απωθήσουν τους πράκτορες των αποικιοκρατών". "Φοβάμαι ότι αν τους αφήσετε θα καταστρέψουν την Τρίπολη", σημείωνε και προσέθετε ότι θα παρείχε όπλα στους υποστηρικτές του για να απωθήσουν τους αντικαθεστωτικούς. 

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε σήμερα το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY News.

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν στη λιβυκή πρωτεύουσα από τα δυτικά και τώρα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της Τρίπολης, προσέθεσε το βρετανικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του που βρίσκεται εκεί.

Ο ίδιος, ο οποίος μιλούσε τηλεφωνικώς στο δίκτυο, σημείωσε ότι πλήθη Λίβυων είχαν κατέβει στους δρόμους της πόλης για να χαιρετίσουν τον στρατό των αντικαθεστωτικών που προήλαυνε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αντίσταση από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Λίγο νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι αυτοκινητοπομπή των Λίβυων αντικαθεστωτικών εισήλθε σε δυτική περιοχή της Τρίπολης και όπως φαίνεται αντιμετώπισε πολύ μικρή ή καθόλου αντίσταση από τις δυνάμεις του Καντάφι. 

Οι αντικαθεστωτικοί πυροβολούσαν στον άερα πανηγυρίζοντας κοντά στη γειτονιά του Χέι Ανταλούφ, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο αυτόπτης μάρτυρας. Ανταποκριτής του Ρόιτερς είδε εξάλλου νωρίτερα σήμερα χιλιάδες αντικαθεστωτικούς να προελαύνουν προς την Τρίπολη στην παραλιακή λεωφόρο από τα δυτικά.