21 Αυγούστου, 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

 
Για την οικιοθελή αποχώρηση του Ζακύνθου Χρυσοστόμου έκαναν δήλωση οι κάτωθι πέντε Ιεράρχες και ένας Πανεπιστημιακός.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος για το θέμα είπε ότι είναι «Εκτός παράδοσης» «Υπερβαίνοντας τις δυσκολίες για να κρίνω μια προσωπική επιλογή αδελφού αρχιερέως θα παρατηρήσω ότι στην κανονική παράδοση της Εκκλησίας είναι άγνωστη η παραίτηση από του επισκοπικού θρόνου όταν αυτή δεν υπαγορεύεται από λόγους γήρατος ή φανερής ανικανότητας. Κάθε φορά που αυτό έγινε, η Εκκλησία με αυστηρότητα αντιμετώπισε εκείνον τον οποίο επέλεγε τον δρόμο της παραιτήσεως. Πέρα από αυτά τον λόγο έχει ο αρχιερεύς που υποβάλλει την παραίτηση και το συνοδικό όργανο που κυριαρχικά θα αποφανθεί γι' αυτήν».
______________________

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος είπε: «Τηρεί τον λόγο του» «Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος είχε προ πολλού δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τον θρόνο του, όταν φτάσει στην ηλικία των 72 ετών και τηρεί τον λόγο του με τη δήλωση της παραίτησής του. Αν και οι κανόνες της Εκκλησίας δεν ευνοούν παραίτηση μητροπολίτη, εν τούτοις πρέπει να επαινεθεί η ενεργειά του καίτοι, απ' ό,τι γνωρίζω, δεν έχει ιδαίτερο πρόβλημα υγείας και θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του για κάποιο διάστημα ακόμη. Με την πράξη του αυτή δείχνει ότι σέβεται τον λόγο του και δεν εξαρτά τη ζωή του από μια θέση, έστω και εκκλησιαστική».
______________________

O μητροπολίτης Υδρας κ. Εφραίμ είπε πως το ζήτημα του ορίου ηλικίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους μητροπολίτες με τον ίδιο τρόπο. «Εάν ο επίσκοπος δεν έχει πλέον τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις του πρέπει να φεύγει αξιοπρεπώς. Συνεπώς, είναι θέμα διακρίσεως και πνευματικής ωριμότητας το πότε θα φύγει. Ωστόσο, αν θα τεθεί όριο ηλικίας στους επισκόπους, είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας».
______________________

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός μεταξύ άλλων είπε για το θέμα «Ο Επίσκοπος είναι ισόβιος». «Είναι θέμα του καθενός και όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Όσο έχουμε δυνάμεις και μυαλό προχωρούμε. Η απόφαση του Μητροπολίτη Ζακύνθου είναι δικό του θέμα και της Συνόδου», αναφέρει σχετικά με τη παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου ο κ. Δαμασκηνός. Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, τόνισε: «Ο κ. Χρυσόστομος από μικρός έζησε στο εξωτερικό, στο Σινά, και έχει καταπονηθεί, έχει ορίσει και κληρικό ως διάδοχο στη Μητρόπολη». «Ο Επίσκοπος, όπως ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες, είναι ισόβιος. Και κατά κάποιον τρόπο, τελεί γάμο με την Εκκλησία, με την Επαρχία του, με τις ενορίες του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασκηνός. 

Τέλος ο Ιεράρχης, επεσήμανε ότι «όπως του φιλούν το χέρι εν ζωή, πρέπει να το φιλούν και κατά την εξόδιο ακολουθία».
______________________

Ο ομότιμος καθηγητής Κανονικού Δικαίου στο ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Παπαστάθης είπε ότι:  «Τον τιμά» «Είναι μια απόφαση πολύ γενναία η οποία ιδιαιτέρως τιμά τον μητροπολίτη Ζακύνθου, ο οποίος παραιτείται από τα καθήκοντα του μητροπολίτη, ενώ εξ όσων γνωρίζουμε όλοι είναι απολύτως υγιής και στο σώμα και στο πνεύμα.  Οπως τονίζει ο ίδιος στον κλήρο της μητροπόλεώς του, η αποστολή και διακονία του μητροπολίτη είναι πολυσχιδής και ιδιαιτέρως υπεύθυνη. Οταν ο εφημέριος συνταξιοδοτείται στα 70 θα πρέπει και οι μητροπολίτες να έχουν ένα όριο ηλικίας.

Μια από τις αιτίες που πολλές φορές η Εκκλησία κλυδωνίζεται είναι ότι παραμένουν στη διακονία εν ενεργεία μητροπολίτες οι οποίοι άγουν και την 8η και την 9η δεκαετία της ζωής τους με συμπαρομαρτούντα προβλήματα υγείας, σωματικής και πνευματικής, και τα οποία επηρεάζουν την απόδοσή τους. Βεβαίως οι ιεροί κανόνες δεν προβλέπουν όριο ηλικίας, αλλά η Εκκλησία στην πράξη θα μπορούσε να το καθιερώσει όπως η Καθολική Εκκλησία, στην οποία οι επίσκοποι την ημέρα που συμπληρώνουν 75 έτη ζωής υποβάλλουν στον πάπα Ρώμης την παραίτησή τους  από τη διοίκηση της επισκοπής».