19 Αυγούστου, 2011

ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ AΣΑΝΤ.

image

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με σημερινή ανακοίνωσή του ζήτησε για πρώτη φορά δημόσια την άμμεση παραίτηση του σύριου πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιβάλλοντας παράλληλα βαρύτατες κυρώσεις στη Δαμασκό. Στο ίδιο μήκος κύματος και και η ΕΕ, ενώ κοινή καταδικαστική ανακοίνωση υπογράφουν Μέρκελ, Σαρκοζι και Κάμερον,

Μιλώντας πριν από λίγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως το κάλεσμα σε διάλογο που έχει απευθύνει ο Άσαντ προς την αντιπολίτευση «έπεσε στο κενό την ώρα που φυλάκιζε, βασάνιζε και έσφαζε τον ίδιο του το λαό».

Σύμφωνα με πληροφορίες απο αμερικανό αξιωματούχο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Λευκός Οίκος σύντομα θα εκδώσει ένα νέο "πολύ σκληρό" προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Συρία, οι οποίες, όπως επεσήμανε, "θα προσθέσουν επιπλέον κύρος στο αίτημα του προέδρου".

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να "εγκαταλείψει την εξουσία", ενώ δήλωσαν ότι τίθενται υπέρ της υιοθέτησης "νέων αυστηρών κυρώσεων" εναντίον του καθεστώτος του, σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση.

Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν επίσης το συριακό καθεστώς να "δώσει άμεσα τέλος στη βία, να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στον ΟΗΕ να διευθύνει χωρίς εμπόδια μία επιτροπή αποτίμησης της κατάστασης".

"Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία επαναλαμβάνουν με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη (...) της αιματηρής καταστολής των ειρηνικών και γενναίων διαδηλώσεων και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει ο πρόεδρος Ασαντ και οι συριακές αρχές εδώ και μήνες", υπογραμμίζουν.

"Υποστηρίζουμε ενεργά τη λήψη νέων αυστηρών ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ", συνεχίζει η ανακοίνωση των Σαρκοζί, Μέρκελ και Κάμερον.

Οι τρεις χώρες "εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Ασαντ, που κατέφυγε στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του ίδιου του τού λαού και ο οποίος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση, έχει χάσει τη νομιμότητά του και δεν μπορεί πλέον να διατείνεται ότι διοικεί τη χώρα".

"Τον καλούμε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόλυτης απόρριψης του καθεστώτος του από τον συριακό λαό και να εγκαταλείψει την εξουσία για το συμφέρον της Συρίας και του λαού του", επισημαίνει η ανακοίνωση των τριών ηγετών.

"Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει τώρα", υπογραμμίζουν.

Η ΕΕ ζητά από τον Άσαντ να παραιτηθεί

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε σήμερα από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να "αποχωρήσει από την εξουσία", σε μία δήλωση που έκανε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η βίαιη καταστολή πρέπει να σταματήσει (...) παρόλα αυτά η συριακή ηγεσία εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις", επεσήμανε η Αστον σε ανακοίνωσή της.

"Αυτό δείχνει ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια του συριακού λαού και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από την εξουσία", πρόσθεσε.

Εξάλλου η Άστον επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη λίστα με τις συριακές επιχειρήσεις και τους θεσμούς που υπόκεινται σε κυρώσεις και ότι εξετάζει τρόπους να επιβάλλει νέα μέτρα κατά του Άσαντ.

"Η ΕΕ συνεχίζει τις συζητήσεις για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος. Με αυτές τις προσπάθειες εξακολουθούμε να προσφέρουμε βοήθεια στον συριακό λαό ώστε να εκπληρώσει τις νόμιμες προσδοκίες του", υπογράμμισε η Αστον.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - 18/8/2011


 
Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

- Πρίν την έναρξη της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος, παρουσία των Συνοδικών Συνέδρων, τέλεσε Τρισάγιο στο Παρεκκλήσιο του Συνοδικού Μεγάρου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρού Διονυσίου, ο οποίος ποίμανε θεοφιλώς την Επαρχία του επί τριανταδύο έτη.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
- Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
- Κατόπιν της παρουσιάσεως στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των βασικών αρχών του υπό κατάρτιση βασικού Νομοσχεδίου για τα Ναρκωτικά, απεφασίσθη όπως η αρμόδια για τα θέματα αυτά Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων παρακολουθεί ανελλιπώς το θέμα και παρέμβει κατά την διαβούλευση του Νομοσχεδίου, υποστηρίζουσα τις θέσεις της Εκκλησίας.
- Κατόπιν της ψηφίσεως του Νομοσχεδίου για την δωρεά οργάνων και την εικαζομένη συναίνεση χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν καν οι θέσεις της Εκκλησίας, απεφασίσθη:
α) Νά ανακληθεί ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
β) Νά αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό, η οποία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων.
- Τέλος η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με Υπηρεσιακά ζητήματα.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19/8/2011.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1858: Με διάταγμα αναβιώνουν στην Ελλάδα οι «Ολύμπιοι» (Ολυμπιακοί) Αγώνες.

1888: Τα πρώτα καλλιστεία διεξάγονται στο Σπα του Βελγίου. Νικήτρια αναδεικνύεται μια 18χρονη από τις Δυτικές Ινδίες.

1934: Ο Αλ Καπόνε μεταφέρεται στις φυλακές του Αλκατράζ.

1942: Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.

1960: Η Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 5». Μεταφέρει δυο σκυλάκια – τη Μπέλκα και τη Στρέλκα – και τρία ποντίκια.

1973: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου που κατήργησε τη μοναρχία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1883: Γκάμπριελ «Κοκό» Σανέλ, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας με καθοριστική επιρροή στη γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα.

1946: Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΘΆΝΑΤΟΙ

1936: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του Φράνκο.

1975: Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη από το 1930 έως το 1946.