17 Αυγούστου, 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ κ. Γ. ΜΑΚΡΥΝΙΩΤΗ 14/8/2011.


«ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΣΕ ΠΑΜΕ»!

Η στήλη έλαβε την επιστολή που ακολουθεί: «Καλά τα γράφετε, αλλά παραείστε Χριστοδουλικός και κάπου - κάπου θυμάστε και τον Σεραφείμ. Και οι ΔΥΟ, αρθρογράφε της «Ε.Ω.», άφησαν στην Εκκλησία μπόλικα Λάθη. Και με λάθος κινήσεις, όπως οι ΔΩΔΕΚΑ καθαιρέσεις Μητροπολιτών από Σεραφείμ, εκτός των ολίγων πονηρών που την έκαναν και παρέμειναν, ενώ έμεινε στην απ' έξω ο φίλος σας Χριστόδουλος που «διάβαζε» σε όλη την περίοδο της Χούντας. Αφήνω κάποιες χειροτονίες, για τις οποίες είσθε «ηθικός αυτουργός» - μιας και, όπως γράφετε - πρέπει να τα λέμε όλα. Ευτυχώς που δίπλα του υπήρξε ο Θωμάς Συνοδινός και λειτούργησε ως κυματοθραύστης των όσων έγιναν στην Εκκλησία...

Στην αρχή, κύριε Αρθρογράφε της «Ε.Ω.», «αγριέψατε» πάρα πολύ κατά του νέου Αρχιεπισκόπου κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. Σαφέστατα, θέλατε τον Σπάρτης Ευστάθιο - που, με το χέρι στην καρδιά, ήθελε και ο υπογράφων. ΑΝΔΡΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ, ΣΩΣΤΟΣ, ΗΡΕΜΟΣ. Και, βέβαια, κάνατε και μία μεγάλη δημοσιογραφική γκάφα, τόση βεβαιότητα είχατε και γράψατε, ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ πριν την αρχιεπισκοπική Εκλογή «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕ ΕΥΣΤΑΘΙΕ, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ». Και οφείλω να πω αυτή η γκάφα (πρώτη από εσάς, όσα χρόνια σας παρακολουθώ) πέρασε απαρατήρητη ή, ίσως, σεβάστηκαν την προϊστορία σας με τις γνωστές επιτυχίες. Μόνο η κυρία Μ. Παπουτσάκη, που κατά καιρούς τόσα καλά λόγια γράψατε (τα έχω στο αρχείο μου), σας αφιέρωσε ένα μικρό ειρωνικό σχόλιο. Τι να γίνει. Τα έχουν αυτά οι Μαρίες.

Αγριέψατε τον Ιερώνυμο. Αλλά, θέλατε δεν θέλατε, ή και θέλετε δεν θέλετε, τώρα αρχίσατε να προσεγγίζετε την άλλη πλευρά του ήρεμου - όπως το γράφετε συχνά - προσώπου του αρχαιολόγου - σκαπανέα Ιερώνυμου. Σιγά - σιγά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αυτός ο σκληρός πράσινος - μη τα ξεχνάμε - άρχισε να «αποχρωματίζεται», ακόμη και στις πέννες των Εχθρών του! Τώρα, βέβαια, τα όσα γράφει και επιμένει ο φίλτατός σας πρώην Αττικής κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΓΚΑΤΖΙΡΟΥΛΗΣ, άλλη ιστορία! Γιατί, αν τον είχε επαναφέρει, τα όσα σήμερα του καταμαρτυρεί, ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ακούγεται τώρα: «ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΣΕ ΠΑΜΕ». Λογικό. Γιατί, αλλοίμονο αν ακούγαμε κάποιες σαπρόφυτες φωνές και διαβάζαμε κάποιες γραφές γιομάτες μαμαλίγκα (μούχλα) που, πριν χρόνια, τον ΗΘΕΛΑΝ Ένοχο στα Οικονομικά, Πασοκατζή μέχρι Αριστερό, Άγριο, αγέρωχο, άγευστο, σιωπηλό, γέρο, ανίκανο για Διοίκηση. Και ήταν ΟΛΟΙ έτοιμοι να τον σταυρώσουν, να τον κρεμάσουν. Και αρχιερείς που έπρεπε να καμώνονται για πολλά, να κριτικάρουν.

Διάβασα στην «Ε.Ω.Κ.» της περασμένης Κυριακής, άρθρο που υπογράφει ο άγνωστός μου - ή και μας, πού ξεφύτρωσε; Εμμανουήλ Μάνος. Μεταξύ άλλων: «Στους εσχατολογικούς καιρούς που βιώνουμε η θαρρετή και δημοσία μαρτυρία του λόγου της αληθείας από την ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Ο λαός μας, πλέον, έχει ανάγκη από «ζωντανούς» καί άφοβους ηγέτες έτοιμους να βγούν μπροστά, να εμπνεύσουν τους πιστούς, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων καί όχι από Ιεράρχες έτοιμους να «πέσουν» σε λήθαργο, αφού εξασφαλίσουν τη... συντήρηση του εκκλησιαστικού κορβανά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντιλαμβανόμενος τα σημεία των καιρών έχει επιτέλους εγκαταλείψει την τακτική της...σιωπής αρθρώνοντας με νηφαλιότητα καί κοσμιότητα την άποψη της Εκκλησίας για την κρίση. «Η κρίση που ταλανίζει την κοινωνία μας δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολυεπίπεδη», λέει καί ξαναλέει ο κ. Ιερώνυμος. Φτάνει, όμως, αυτό; Η Εκκλησία κατά παράδοση είναι πνευματική τροφός του γένους καί σύμφωνα με αρκετούς Ιεράρχες δεν θα έπρεπε να πολιτεύεται με βασικό γνώμονα τίς διαθέσεις των πολιτικών καί των τραπεζιτών σε σχέση με το σεντούκι της. «Ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου πρέπει να δίνει πρώτος το παράδειγμα. Να είναι μπροστάρης στα...χαρακώματα των αξιών της ελληνοορθοδοξίας καί όχι να «κρύβεται» πίσω από τους άλλους Αρχιερείς αναμένοντας από αυτούς πρωτοβουλίες για φλέγοντα ζητήματα ατομικής ελευθερίας καί προσωπικών δεδομένων, όπως είναι η κάρτα του πολίτη.

Είναι η στιγμή να ξεφύγουμε από βερμπαλισμούς καί τυπικά λόγια ανακούφισης καί να αναλάβουμε το λάβαρο της εν Χριστώ αντίστασης στους Τροϊκανούς » αναφέρει Ιεράρχης των λεγομένων «Νέων Χωρών». Είναι, πράγματι, ελλειποβαρής η διοίκηση του εκκλησιαστικού σκάφους από τον κ. Ιερώνυμο;

Αποτελεί, άραγε, το πρότυπο του Αρχιεπισκόπου που επιτάσσουν οί σχεδόν πολεμικές συνθήκες; Μέσα στον κυκλώνα της οικονομικής λαίλαπας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας πέτυχε να «διατηρήσει» απόρθητο το εκκλησιαστικό θησαυροφυλάκιο. Με δικές του ενέργειες καί σε συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο καί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο κράτησε ανέπαφα τα αποθεματικά της Εκκλησίας στην Τράπεζα της Ελλάδας κάνοντας παράλληλα λόγο για τα δεινά των Ελλήνων καί τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής λόγω οικονομικής κρίσης.

«Πολλοί άνθρωποί έχουν φτάσει στα όρια τους καί οιαδήποτε περαιτέρω πίεση μπορεί να προκαλέσει πολλά δεινά» προειδοποίησα με έμφαση σε επίστολή του στίς 27 Ιουνίου. Δε δίστασε, μάλιστα, να προτείνει καί μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από την κρίση, όπως:

α. Την αναστολή των πλειστηριασμών από τίς ελληνικές τράπεζες όσων έχουν λάβει είτε υψηλό είτε χαμηλό δανεισμό για αγορά πρώτης κατοικίας.

β. Την ενίσχυση των μέτρων για ανάπτυξη καί βιώσιμη επιχειρηματικότητα καί

γ. Την επανεξέταση του αυστηρού φορολογικού πλαισίου, με γνώμονα την ίση συμμετοχή στην απόσβεση του εθνικού χρέους. «Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να πετύχει με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια» τονίζει κληρικός του Συνοδικού Μεγάρου καί συμπληρώνει: «Ο Μακαριώτατος δείχνει να προτιμά την ευστροφία καί την πονηριά του Οδυσσέα από την ανδρεία καί τίς μετωπικές συγκρούσεις του Αχιλλέα».

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Ιερώνυμος ακόμη καί σε στιγμές αντιπαράθεσης Εκκλησίας - Πολιτείας επέλεξε τον ήπιο δρόμο κρατώντας ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τους κυβερνώντες. Είναι τυχαίο πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έσπευσε να συμμεριστεί τίς απόψεις του Μακαριώτατου για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων από την κρίση, καθώς καί τη συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση καί την ανάπτυξη».

Ο άγνωστός μου (μας) κ. Εμμανουήλ Μάνος, ξέρει να γράφει. Και γράφει σωστά. Ούτως έχουσιν - όπως έλεγαν και οι γνωρίζοντες γράμματα πριν από ημάς - τα πράγματα. Τα πολλά λόγια, τα ζοριλίκια, οι χωροφυλακίστικες εθνικοφροσύνες, ΔΕΝ έχουν πέραση.

Κύριε Αρθρογράφε της «Ε.Ω.», επαινείτε κατά καιρούς τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Κάνετε σωστά. Νέος Κληρικός, με εμφανή ανδρισμό, χαμηλών τόνων - όπως δηλώνουν όσοι τον γνωρίζουν. Έφτασε στην Αρχιεπισκοπή, χωρίς να θίξει το «παλαιό καθεστώς», ενώ όλοι πίστεψαν σε «εκκαθαρίσεις». Τείχος προστασίας για τον Αρχιεπίσκοπο. Και με καλές Δημόσιες Σχέσεις. Βέβαια, ο Καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του και τη δική του κρίση.

Κύριε Αρθρογράφε της «Ε.Ω.», οι Καιροί δεν έχουν ουδέν το αξιαγάπητο. Πικροί, θολοί και στυφοί. Και σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσα να πω: ΑΝΑΝΔΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΔΡΟΙ. Γνωρίζουμε ΟΛΟΙ ότι υπάρχουν στην Ιεραρχία ΟΜΑΔΕΣ και ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ. «Δικοί μας» - «Δικοί του», «Φίλοι», «Εχθροί».

Υπάρχουν φιλοδοξίες. Και πίκρες. Αλλά, εδώ οφείλουμε να πούμε για το ΜΕΓΑΛΕΙΟ του Ιεράρχη Ευσταθίου. Νωπή ήταν η ήττα του στις αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Κι όμως: Είχε την λεβεντιά, την οποία, δυστυχώς, Εσείς κατακρίνατε, κύριε Αρθρογράφε της «Ε.Ω.», να καλέσει στη Μητρόπολή του τον Ιερώνυμο για να παραστεί στην Εγκατάσταση του βοηθού Επισκόπου. Και, μάλιστα, η ομιλία του ήταν υπέροχη και υπήρξε ανταλλαγή δώρων.

Και όταν εσείς, όπως το γράψατε, κύριε Αρθρογράφε της «Ε.Ω.» του εκφράσατε την απορία σας, σας απάντησε: ΑΓΑΠΗ. ΑΥΤΑ τελείωσαν. ΝΑΙ, τώρα, κύριε Αρθρογράφε της «Ε.Ω.», θα πρέπει όλοι να λέμε «ΙΕΡΩΝΥΜΕ ΣΕ ΠΑΜΕ». Γιατί κι Αυτός μας πάει. Ας αφήσουμε τα ποικίλα πάθη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μεγάλα Προβλήματα. ΔΙΚΑ ΤΗΣ και όχι του Βατικανού και του Οικουμενισμού. Αυτές τις ώρες, αυτά τα «ΛΟΙΠΑ» είναι πολυτέλεια καταστροφική.

Είναι συγκομιδή από αγκάθια που κρύβουν οχιές. Ανάμεσα στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ υπάρχουν ρήγματα. Αυτά, πρέπει να ταπωθούν. Να στεγανοποιηθούν. Να κλείσουν. Και γι' αυτό χρειάζεται ο Αρχιεπίσκοπος να είναι δυνατός. Ο κάθε Αρχιεπίσκοπος. ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΜΕ.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ σωστά την Εκκλησία.

Γ. Μακρυνιώτης Ιστορικός

Πύραυλο Scud εκτόξευσαν δοκιμαστικά οι δυνάμεις του Καντάφι.

 
Δοκιμές με βαλιστικό πύραυλο Scud σε θέσεις ανταρτών, έκαναν οι δυνάμεις του Καντάφι, ο οποίος τελικώς έπεσε στην έρημο χωρίς να προκληθούν θύματα. Κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, στόχος της εκτόξευσης ήταν η Μπρέγκα, πόλη που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον διαπιστεύθηκε ο νέος πρεσβευτής της Λιβύης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της λιβυκής αντιπολίτευσης.

«Ο `Αλι Αουτζάλι ήταν πρεσβευτής της χώρας του στην Ουάσινγκτον, αλλά τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Μουάμαρ Καντάφι και της `δικτατορίας` του. Εκτοτε έγινε μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου της λιβυκής εξέγερσης.» «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που περνά» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Ζαουίγια, αλλά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα την καρδιά του στρατηγικής σημασίας λιμανιού.

Φαίνεται επίσης ότι ελέγχουν τις πόλεις Γκαριάν και Σορμάν, που βρίσκονται αντίστοιχα 50χλμ νότια της Τρίπολης και 60χλμ δυτικά. Ελέγχουν επίσης όλες τις οικιστικές ζώνες στη Μπρέγκα, ανατολικά, αλλά μάχες εναντίον του στρατού του καθεστώτος μαίνονται ακόμη δυτικά της πετρελαϊκής αυτής πόλης. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες των αντικαθεστωτικών από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από έξι μήνες. Μυστικές συνομιλίες διεξήχθησαν την Κυριακή μεταξύ αντικαθεστωτικών και εκπροσώπων του καθεστώτος στη Ντζέρμπα της Τυνησίας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μετρημένες οι μέρες του Καντάφι 

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ημέρες του συνταγματάρχη Καντάφι είναι μετρημένες και δηλώνουν ότι είναι ενθαρρυντική η προέλαση των αντικαθεστωτικών προς την Τρίπολη, το προπύργιο των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που περνά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Οπως το επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό, πιστεύουμε ότι ο λαός της χώρας αυτής, της Λιβύης, έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του», πρόσθεσε.
 
«Η πρόοδος που έχουν πετύχει οι αντικαθεστωτικοί μάς έχει ενθαρρύνει ιδιαίτερα», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενη στις επιτυχίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων κυρίως στην πόλη Ζαουίγια.