11 Αυγούστου, 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 
Προσπάθεια να περιορίσει και να ελέγξει τις επισκέψεις των Προκαθημένων στην Ελλάδα καταβάλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Με εγκύκλιό τους οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες δηλώνουν στους αρχιερείς ότι όλες οι προσκλήσεις προς τους Προκαθημένους, δηλαδή Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πρέπει να απευθύνονται μέσω της Ιεράς Συνόδου και σε καμία περίπτωση απευθείας από τους μητροπολίτες. 

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθείται και όταν απευθύνονται προσκλήσεις προς τους προκαθημένους από δημόσιους και ιδιωτικούς, οργανισμούς ή και ιδρύματα.

Η εγκύκλιος εστάλη στους Μητροπολίτες στις 16 Ιουνίου, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι εκδίδει την εγκύκλιο επειδή «κατά καιρούς ερωτάται η Ιερά Σύνοδος υπό Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών (...), αλλά και προέδρων ενίων Δημοσίων ή Ιδιωτικών Ιδρυμάτων ή ετέρων Φορέων, ου μήν άλλά και υπό λοιπών προσώπων εν υπεροχή όντων ποία είναι η προβλεπομένη Κανονική Τάξις και Πράξις της Εκκλησίας (...)».

Ακόμη τονίζει ότι στόχος της είναι η «αρτιωτέρα προετοιμασία της επισκέψεως, ου μόνον εκ μέρους της προσκαλούσης οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και εκ μέρους της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Αρχής ημών».

Voiotosp.blogspot.com