27 Ιουλίου, 2011

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΙΩΤΟ.

 

Oι... 11 εντολές του νέου νόμου

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο είναι πραγματικότητα 
και απομένει η συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή. 
Διαβάστε τα έντεκα σημεία που ενδιαφέρουν 
περισσότερο τους φιλάθλους.

1. Επαναφέρεται το ιδιώνυμο αδίκημα για κάποιες περιπτώσεις όσων συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για επεισόδια στα γήπεδα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι η υποτροπή και η στερητική της ελευθερίας ποινή δεν θα αναστέλλεται και δεν θα μετατρέπεται σε χρηματική ποινή.

2. Όποιος καταδικάζεται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει αγώνα των ομάδων που μετείχαν από δύο έως πέντε έτη. Η απαγόρευση θα ισχύει και για αγώνες των ίδιων ομάδων στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που η απαγόρευση παραβιαστεί, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη.

3. Επαναφέρεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η ειδική κάρτα φιλάθλου και η κεντρική βάση δεδομένων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Θα υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση μη λειτουργίας του.
  
4. Η παραβίαση απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων επιφέρει στον οδηγό του μέσου ποινή προστίμου και αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Αν η μετακίνηση είναι νόμιμη και έχει ως συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων ή άλλων πράξεων βίας, τιμωρούνται ο διοργανωτής της μετακίνησης και ο χρήστης του μεταφορικού μέσου με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο.

Οι μετέχοντες σε οργανωμένη ή παράνομα οργανωμένη μετακίνηση οπαδών τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή. Σε περίπτωση που Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία παραβιάσει απόφαση του αρμόδιου υπουργού για διάθεση εισιτηρίων, απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και αλλαγή του τόπου τέλεσης αγώνα, τιμωρείται με πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ευρώ.

5. Οι λέσχες φιλάθλων για να αναγνωριστούν από το Πρωτοδικείο θα πρέπει πέραν όσων προβλέπονται στον αστικό κώδικα να υποβάλουν γραπτή συναίνεση από το σωματείο και απόσπασμα ποινικού μητρώου των ιδρυτικών μελών. 

Κάθε λέσχη θα πρέπει να διατηρεί βιβλίο εσόδων εξόδων θεωρημένο από τη ΔΟΥ και να ορίζει υπεύθυνο, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια λειτουργίας των γραφείων της λέσχης από την αστυνομία. Κάθε Ιούλιο οι λέσχες θα καταθέτουν στοιχεία της λειτουργίας τους στη ΓΓΑ καθώς και την ανανέωση της συναίνεσης από το σωματείο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η διάλυσή τους.

6. Σε περίπτωση δημιουργίας οργανωμένων επεισοδίων θα επιβάλλεται απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων για πέντε αγώνες. Η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει την ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

7.Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται με εταιρείες σεκιούριτι, η λειτουργία των οποίων προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Οι εταιρείες θα δίνουν τα ονόματα των σεκιούριτι στην αστυνομία δύο ημέρες πριν από την τέλεση του αγώνα. Οι σεκιούριτι έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να παραδίδουν στην αστυνομία. Ο έλεγχος για την είσοδο στο γήπεδο θα γίνεται από την αστυνομία.

8. Αυξάνεται η ποινή φυλάκισης σε δέκα έτη σε όσους παραβιάζουν το νόμο περί φαρμακοδιέγερσης, ειδικότερα αν πρόκειται για προπονητές και γιατρούς και γίνεται με οργανωμένο τρόπο. Αν κάποιος προλάβει τη διάπραξη αδικήματος μέσω αναγγελίας στις αρχές, απαλλάσσεται από την άσκηση ποινικής δίωξης. Λαμβάνονται μέτρα προστασίας μαρτύρων και επιτρέπονται ανακριτικές μέθοδοι που προβλέπονται στις περιπτώσεις σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

9. Αυξάνονται οι κυρώσεις που φτάνουν σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ εάν το αποτέλεσμα του αγώνα και η διακύμανση του σκορ αλλοιώνεται κατόπιν προσυνεννοήσεως και περιλαμβάνεται εν γνώσει του υπαίτιου σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού. Αν κάποιος προλάβει τη διάπραξη αδικήματος μέσω αναγγελίας στις αρχές, απαλλάσσεται από την άσκηση ποινικής δίωξης. Λαμβάνονται μέτρα προστασίας μαρτύρων και επιτρέπονται ανακριτικές μέθοδοι που προβλέπονται στις περιπτώσεις σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

10. Στο θέμα των συγχωνεύσεων των ΑΑΕ περιλαμβάνεται διάταξη, που αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μόνο με τη ρητή συναίνεση των ιδρυτικών σωματείων των ΑΑΕ Επίσης, συγχωνεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ συλλόγων της ίδιας περιφέρειας.

10+1. Προβλέπεται η διοργάνωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων να γίνεται από την ίδια την ομοσπονδία.