20 Ιουλίου, 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

 

Αναβρασμός στα κατεχόμενα όπου ο Ερντογάν πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη. Προκλητικός ο Ερντογάν, μια μέρα πριν την μαύρη επέτειο της εισβολής του 1974.

Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κατεχόμενα με στόχο να παρεμποδιστεί κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενόψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν. Στα κατεχόμενα διαδίδεται ευρέως ότι ο Ερντογάν συνοδεύεται από 2.000 φρουρούς, ενώ ακροβολιστές έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία με εντολή να καταπνίξουν κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Επίσης οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους έχουν έκδοσει εντάλματα έρευνας, παρέχοντας δικαίωμα στους ψευδοαστυνομικούς να ψάξουν παντού, κυρίως για να εντοπίσουν κάμερες με τις οποίες ενδεχομένως να καταγραφούν σκηνές από εκδηλώσεις εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, προκειμένου να παραστεί στα πανηγύρια που διοργανώνονται με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, εν όψει της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος στην Κύπρο. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την κυπριακή προεδρία της ΕΕ. «Πώς μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση» δήλωσε.  «Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι» είπε.

«Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί. Δήλωσε ότι η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο». «Εάν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις του, το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα που περιορίζεται στην Κύπρο. Είναι ένα θέμα που έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. 

Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές, όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος» τόνισε.

«Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη» σημείωσε. «Δεν μπορούμε να κρατάμε επ' αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. Δεν μπορούμε να κρατάμε σε αοριστία το μέλλον των πλευρών. Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό» συμπλήρωσε.
  
«Η Τουρκία είναι έτοιμη, πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία. Και ο ελληνοκυπριακός λαός πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση» είπε. «Εάν προβλέπεται ένα κοινό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εφαρμόζοντας περιορισμούς σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» είπε.

Σκληρή απάντηση Λαμπρινίδη

Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, με αφορμή την επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών, αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  «Ο λαός της Κύπρου πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει πάντα δίπλα του την Ελλάδα στο δίκαιο αγώνα για την επανένωση της πατρίδας του» επισήμανε. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «λίγο πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, ο Τούρκος πρωθυπουργός "απειλεί" με πάγωμα τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, με σχέδια "Β" επίλυσης του Κυπριακού και, εν είδει ιδιοκτήτη κυπριακού εδάφους, με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου». Οι δηλώσεις αυτές, συνέχισε, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

«Αντί να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί μάταια να υπαγορεύσει στην ΕΕ τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της» κατέληξε.

Δήλωση ΔΗΣΥ

Προκλητικές και απαράδεκτες είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ. «Οι δηλώσεις του για λύση δύο ισότιμων κρατών, για παραμονή όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, με συνέχιση του εποικισμού, χωρίς επιστροφή της Μόρφου ή οποιουδήποτε άλλου τμήματος των κατεχόμενων εδαφών, δυναμιτίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών και προκαλούν τα αισθήματα του κυπριακού λαού που αυτές τις μέρες φέρνει στη μνήμη του τις μαύρες εκείνες μέρες της τουρκικής εισβολής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού προκαλούν ακόμα και αντιβαίνουν τις αρχές και τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ο κ. Ερντογάν προσδοκά να εντάξει την Τουρκία. Ο ΔΗΣΥ καταγγέλλει την πρόκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού και την θέτει στην κρίση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ξεχάστε Μόρφου και Καρπασία λέει

στους Ελληνοκύπριους ο Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από την πραγματοποίηση της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Έκανε λόγο για πάγωμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας κατά την κυπριακή προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν συζητεί με μία χώρα που δεν αναγνωρίζει. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα στη συνάντηση της Νέας Υόρκης να υπάρξει διέξοδος και ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για την κατάσταση φέρει η ε/κ πλευρά. Αρνητικός εμφανίστηκε και στα θέματα της αποχώρησης στρατευμάτων από την Κύπρο, του ανοίγματος των Βαρωσίων και του ζητήματος της Μόρφου. Ανέφερε ότι η Μόρφου είναι ολόκληρη της βορείου Κύπρου και ότι δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή αλλαγή για την Καρπασία. Αν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι να πάνε για προσκύνημα, ας πάνε, ανέφερε προκλητικά.

Για εμπρηστικές δηλώσεις
κάνει λόγο ο πρόεδρος Χριστόφιας

Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απολύτως καταδικαστέες, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι αν ακολουθηθεί αυτή η γραμμή δεν θα υπάρξει πιθανότητα για πρόοδο.Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι και τα Ηνωμένα Έθνη δυσανασχετούν με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και πολλοί άλλοι στο διεθνή χώρο ανέμεναν πως όταν ο Ερντογάν θα πραγματοποιούσε την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, θα έκανε κάποιες εξαγγελίες θετικού χαρακτήρα και όχι εκρηκτικές τοποθετήσεις.