15 Ιουλίου, 2011

ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ.

 
Παραδοχή εμπειρογνωμόνων μετά από εκρήξεις 

που σημειώθηκaν πριν το φονικό.

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, στις 6 Ιουλίου είχαν προβεί σε αρκούντως σημαντικές διαπιστώσεις. Εξετάζοντας εκρήξεις που σημειώθηκαν σε εμπορευματοκιβώτια σημείωναν σε έγγραφό τους ότι «οι ζημιές που υπήρξαν ήταν οι μικρότερες που μπορούσαν να δημιουργηθούν και αυτό περισσότερο βασίστηκε σε θέμα τύχης». Τα υπηρεσιακά έγγραφα του ΓΕΕΦ ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2011, ετοιμάσθηκαν μετά το γεγονός, ότι στις 4 Ιουλίου 2011, έγινε εσωτερική έκρηξη σε ξυλοκιβώτια με πυρίτιδα που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια.

Οι επί τόπου διαπιστώσεις των ειδικών οδήγησαν, τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση του φορτίου, στοιβαγμένο το ένα πάνω στο άλλο, πως «έπρεπε να γίνει κάτι». Ήταν, όμως, θέμα χρόνου να γίνει η έκρηξη. Στις εκθέσεις τονιζόταν πως το βράδυ της Δευτέρας, 4 Ιουλίου 2011, ο αξιωματικός υπηρεσίας στη ναυτική βάση διαπίστωσε, ότι, «το εμπορευματοκιβώτιο με αριθμό CLΗU 325565-0 είναι παραμορφωμένο σε μεγάλο βαθμό και οι πόρτες του φαίνονται στραβωμένες και μισάνοικτες».

Μεταξύ των εισηγήσεων που κατατέθηκαν ήταν και η μετακίνηση του φορτίου, η καταστροφή του και η κατάβρεξη του φορτίου με θαλασσινό νερό. Από όλα αυτά πρόλαβαν μόνο το ράντισμα. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως κανένας στο ΓΕΕΦ, το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη και στο Προεδρικό δεν γνώριζε επ' ακριβώς το περιεχόμενο του φορτίου.

Ήταν θέμα χρόνου η τραγωδία

Στο πρώτο εμπορευματοκιβώτιο που έγινε μερική έκρηξη βρίσκονταν οκτώ τόνοι πυρίτιδας

Τα νέα έγγραφα αποδεικνύουν σήμερα τα όσα προηγήθηκαν πριν την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Έγγραφα, που καταδεικνύουν, αφενός, πόσοι πολλοί τελικά γνώριζαν για το εκρηκτικό φορτίο και αφετέρου, την εγκληματική ολιγωρία που επιδείχθηκε από πλευράς του αρχηγού της Ε.Φ. Πέτρου Τσαλικίδη και του τέως υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα. Εξίσου ευθύνες επιρρίπτονται και στον προσωπικό σύμβουλο του κ. Παπακώστα και διευθυντή του γραφείου του, συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου.

Τα υπηρεσιακά έγγραφα του ΓΕΕΦ που αποκαλύπτονται σήμερα και φέρουν ημερομηνία 7 Ιουλίου 2011, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την τραγωδία και υπογράφονται από τον υποδιοικητή ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ συνταγματάρχη (ΥΠ) Γεώργιο Γεωργιάδη. Πρόκειται για έκθεση ασφάλειας που ετοιμάστηκε με θέμα την ασφάλεια του κατασχεθέντος φορτίου, μετά τη διαπίστωση, στις 4 Ιουλίου 2011, ότι έγινε εσωτερική έκρηξη σε ξυλοκιβώτια με πυρίτιδα που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια.

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο που εξασφαλίσαμε είναι αρκούντως ενδεικτικό. Η συγκεκριμένη έκθεση στάλθηκε στον αρχηγό, με τον συνταγματάρχη Γεωργιάδη να υποδεικνύει τα ακόλουθα: «Υποβάλλω, κατόπιν εντολής του κ. υπουργού Άμυνας, έκθεση με θέμα την ασφάλεια του κατασχεθέντος φορτίου του «Μonchegorsk». Παρακαλώ για τις ενέργειες σας».
 

Ειδικότερα, η έκθεση ασφάλειας, αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: 

1.Το φορτίο του Μ/V «ΜΟΝCΗΕGΟRSΚ» που αποτελείτο από 98 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) και 400 τόνους χύμα υλικό, κατασχέθηκε την 13η Φεβρουαρίου 2009 και μεταφέρθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» (ΝΒΕΦ) στο Μαρί.

2.Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια, τα 81 είναι γεμάτα με διάφορους τύπους πυρίτιδας και τα υπόλοιπα 17 με αδρανές φορτίο (κάλυκες, μπρούντζινες πλάκες, εργαλεία κ.λπ.)

3.Δώδεκα (12) ξύλινα κιβώτια με πυροσωλήνες που βρίσκονταν εντός εμπορευματοκιβωτίων μεταφέρθηκαν στην 661 ΑΒΠ για περισσότερη ασφάλεια.

4.Όλα τα εμπορευματοκιβώτια είναι σφραγισμένα από το Τελωνείο της Δημοκρατίας, ως η Αρμόδια Αρχή που προέβη στην κατάσχεση.

5.Την 22α Μαρτίου 2011 υλοποιήθηκε η λήψη δειγμάτων πυρίτιδας από έξι (6) εμπορευματοκιβώτια, με σκοπό την αποστολή τους στην Ελλάδα για ποιοτικό έλεγχο. Η αποστολή δεν έχει γίνει λόγω των διαδικασιών που αφορούν την άδεια εισαγωγής στην Ελλάδα. Τα δείγματα βρίσκονται στην 661 ΑΒΠ.

6.Το βράδυ της Δευτέρας, 4 Ιουλίου 2011, ο ΑΥΔΜ της ΝΒΕΦ (σ.σ. αξιωματικός υπηρεσίας στη Ναυτική Βάση) διαπίστωσε, ότι, το εμπορευματοκιβώτιο με αριθμό CLΗU 325565-0 είναι παραμορφωμένο σε μεγάλο βαθμό και οι πόρτες του φαίνονται στραβωμένες και μισάνοικτες.

7.Σύμφωνα με τις καταστάσεις απογραφής του φορτίου, στο συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο υπάρχουν 132 ξυλοκιβώτια, εντός των οποίων υπάρχει μια (1) μεταλλική κονσέρβα πλήρης με Μονοδιάτρητη Πυρίτιδα, τύπου 15/1 - 365 SΒΡ, για χρήση σε προωθητικό βλήματος 125 χιλ. ΑΡFSDS. Το συνολικό βάρος του εμπορευματοκιβωτίου ανέρχεται σε 10.544 Κgr (8.344 Κgr το φορτίο και 2.200 Κgr το εμπορευματοκιβώτιο).

8.Το ίδιο βράδυ (4/7/2011) έγινε επιβεβαίωση της παραμόρφωσης από τον συνταγματάρχη (ΥΠ) Γεωργιάδη Γεώργιο και τον διοικητή ΔΝ/ΓΕΕΦ πλοίαρχο Ιωαννίδη Αντρέα και ενημερώθηκε σχετικά η ιεραρχία του ΓΕΕΦ.

9.Την 5η lουλίου 2011, σε σύσκεψη υπό τον κ. υπουργό Άμυνας δοθήκαν οδηγίες για συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων και την υποβολή έκθεσης, η οποία να καλύπτει το σύνολο των θεμάτων ασφαλείας του συγκεκριμένου φορτίου.

10.Κατόπιν ενεργειών του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας συγκροτήθηκε η εξής ομάδα, η οποία συνήλθε την 6η Ιουλίου και ώρα 9 το πρωί, στη ναυτική βάση: 
Ταξίαρχος Θεοφάνους Θεοφάνης του ΥΠΑΜ / ΚΥΠΣΕΑ. Συνταγματάρχης Γεωργιάδης Γεώργιος της ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ.  Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου του ΓΕΕΦ/ΔΥΠ. Αστυνόμος Α’ Χαραλάμπους Πάμπος (Πυροσβεστική) Ανώτερος Υπαστυνόμος Λοϊζίδης Αντρέας (Πυροσβεστική) Τεχνικός στο ΥΠ.ΑΜ/Τ.Υ Ανατολίτης Κυριάκος Υπηρεσία Μεταλλείων (Εκρηκτικές Ύλες) του Υπουργείου Γεωργίας, Αναστασιάδης Ερωτόκριτος και Χριστοδούλου Ανδρέας. Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας του Υπουργείου Εργασίας, Κυριάκου Θεμιστοκλής.

Οι διαπιστώσεις

Η ομάδα των εννέα εμπειρογνωμόνων, αφού μετέβη στη Ναυτική Βάση και επιθεώρησε το εξογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, διαπίστωσε ότι: Εντός του εμπορευματοκιβωτίου υπήρξε αυτάφλεξη υλικών, δημιουργήθηκε έκρηξη και τα αέρια εκτονώθηκαν τόσο από το εμπρόσθιο μέρος με τη βίαιη παραβίαση των θυρών όσο και στο πίσω μέρος με διάρρηξη της λαμαρίνας.  Δεν καταστράφηκε από τη φωτιά και την έκρηξη το σύνολο του φορτίου. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός των εμπορευματοκιβωτίων είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ (σ.σ. τα κεφαλαία είναι του συντάκτη του εγγράφου) για φύλαξη πυρίτιδας.

Οι ζημιές που υπήρξαν ήταν οι μικρότερες που μπορούσαν να δημιουργηθούν και αυτό περισσότερο βασίστηκε σε θέμα τύχης. Οι αποθηκευμένες πυρίτιδες αναμφίβολα έχουν αλλοιωθεί και αποσταθεροποιηθεί. Η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή διότι το εμπορευματοκιβώτιο, βάρους 10,5 τόνων μετακινήθηκε περίπου 30 cm από την αρχική του θέση σε δυο κατευθύνσεις


Τι είχε μέσα στα φορτία-βόμβα

Η ΑΜΟΡΦΗ μεταλλική μάζα από κάλυκες, συρματίδια, κομμάτια από ύφασμα και «κάποια στρογγυλά τεμάχια μετάλλου», τα οποία αποτελούν μέρος υλικού που χρησιμοποιείται σε βλήματα για όλμους ή πυραύλους, είναι κομμάτι από τον χώρο της καταστροφής στο Μαρί. Όπως καταγγέλλουν στρατιωτικοί στον Φιλελεύθερο, ουδέποτε έγινε πραγματικός έλεγχος στα φορτία και κανείς δεν γνώριζε με ακρίβεια το περιεχόμενο των κοντέινερ του θανάτου. Κοροΐδευαν τον Λάμπρου από το ΓΕΕΦ μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στην άμορφη μεταλλική μάζα από το σημείο της έκρηξης στο Μαρί, φαίνονται κάλυκες 7,62 χιλιοστών, τεμάχια υφάσματος, ίχνη από συρματίδια και συμπιεσμένα τεμάχια πλακών μετάλλου. Τα στρογγυλά τεμάχια είναι κομμάτια από συσκευασίες προωθητικών υλικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία πυροδότησης βλημάτων όλμων και πυροβολικού ή και πυραύλων εδάφους- εδάφους. Είναι μεγάλο ψέμα ότι στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχε μόνο πυρίτιδα.

Ο κόσμος που εργάζεται στη βάση ή συμμετέχει στις έρευνες ή τέλος πάντων πάει στο σημείο της έκρηξης για κάποιο λόγο, βλέπει άλλα πράγματα. Αποφασίσαμε να καταφύγουμε στους δημοσιογράφους για να είναι και αυτοί μάρτυρες και να έχουν άποψη για την πορεία των ερευνών, γιατί δεν είμαστε σίγουροι για ορισμένα πράγματα τα οποία θέλουμε να βγουν στο φως και να αποδοθούν ευθύνες. Να πληρώσουν όσοι ευθύνονται, γιατί υπάρχουν και ευθύνες και ένοχοι».

Με αυτά τα λόγια μας υποδέχθηκαν στρατιωτικοί που τις τελευταίες μέρες επισκέφθηκαν πολλές φορές την περιοχή όπου έγινε η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, αλλά για ευνόητους λόγους επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Μας παρέδωσαν ένα παραμορφωμένο κομμάτι μεταλλικού υλικού από το σημείο της έκρηξης. Στο μέταλλο βρίσκονται κολλημένοι κάλυκες διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, οι οποίοι μάλλον αποτελούσαν μέρος του φορτίου των κοντέινερ στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Στην άμορφη μάζα στρατιωτικού υλικού εντοπίζονται ευδιάκριτα κάποια τεμάχια υφάσματος, ίχνη από συρματίδια και συμπιεσμένα τεμάχια πλακών μετάλλου. Δεν μπορεί όμως να εξαχθεί συμπέρασμα αν πρόκειται για μάζα από πολτοποιημένους κάλυκες, ή τμήμα εκραγέντος μηχανισμού ή βλήματος, ή κάτι άλλο. Οι στρατιωτικοί μας παραδίδουν ακόμη και «κάποια στρογγυλά τεμάχια μετάλλου», τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς της Εθνικής Φρουράς, περιέχονται σε συσκευασίες προωθητικών υλικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία πυροδότησης βλημάτων όλμων και πυροβολικού ή και πυραύλων εδάφους- εδάφους.

«Τούτο, λένε οι ειδικοί, δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς τι είναι, διότι το πιο πιθανόν είναι πως το υλικό μέσα στα εμπορευματοκιβώτια δεν ήταν στημένο». Εκτός απ’ αυτά, μας έδειξαν και δύο καμένους πολτοποιημένους κάλυκες τυφεκίου, πιθανού διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, για τους οποίους θεωρούν ότι μάλλον δεν ήταν αποθηκευμένοι ως αδρανές υλικό, αλλά ήταν συσκευασμένοι πλήρεις και έτοιμοι για χρήση. «Αναφορικά με τον έλεγχο του υλικού στα εμπορευματοκιβώτια με το στρατιωτικό υλικό, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε πως ο έλεγχος κατέδειξε ότι τουλάχιστον στα 30 απ’ αυτά υπήρχαν αδρανή υλικά.

Πρέπει όμως να τονιστεί - και ελπίζουμε κάποια στιγμή να το αναδείξουν οι έρευνες - ότι κατά τον έλεγχο έβγαζαν από κάθε εμπορευματοκιβώτιο ένα- δυο κάσες, έβλεπαν μέσα τι είχε και μετά έγραφαν ότι όλο το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε το υλικό που είχαν βρει στα πρώτα κιβώτια που είχαν ανοίξει. Διαπιστωμένα φαίνεται πως πυρίτιδα περιείχαν μόνο μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια. Ακόμη, άνθρωποι με ειδίκευση μας ανέφεραν πως από τον τρόπο που έγιναν οι εκρήξεις φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων περιείχε προωθητικό υλικό. Δηλαδή, εύφλεκτη ύλη υψηλής ισχύος που χρησιμοποιείται για εκτόξευση βλημάτων όλμων, πυροβολικού, ακόμη και πυραύλων μικρού ή και μέσου βεληνεκούς.

Στο σημείο αυτό καταγγέλλουμε ότι το Υπουργείο Άμυνας έλεγε επίσημα στον αείμνηστο διοικητή μας Αντρέα Ιωαννίδη ότι τα εμπορευματοκιβώτια είχαν μόνο πυρίτιδα και ότι η απόσταση ασφαλείας που επιβαλλόταν από το χώρο αποθήκευσης και τους χώρους όπου υπήρχε προσωπικό ήταν τα 300 μέτρα.  Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και στη μνήμη των αδικοχαμένων μας συναδέλφων και προϊσταμένων μας, καταγγέλλουμε πως δεν έγινε λεπτομερής έλεγχος του υλικού, αλλά ουσιαστικά δειγματοληπτικός.

Δεν άνοιγαν όλες τις κάσες στα εμπορευματοκιβώτια οι υπεύθυνοι της επιτροπής που έκαναν τον έλεγχο... Μπορεί να εξακριβωθεί ποιοι είναι και από πού πήραν οδηγίες, αν πήραν κάποιες οδηγίες και δεν ενέργησαν αυτοβούλως σ΄αυτό το καίριας σημασίας θέμα».

Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί με νεότερα στοιχεία.