11 Ιουλίου, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 10/7/2011.

Σχετικά με κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την περίπτωση του οποίου έγινε αναφορά στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής χθες το βράδυ.

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διέταξε την άμεση διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για την διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της φερομένης υπόθεσης.

Εκ του Γραφείου Tύπου

ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.

 
Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Κύπρου μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο. Οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που ξέσπασε σε 98 κιβώτια με πυρομαχικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν δύο χρόνια από συριακό πλοίο και φυλάσσονταν σε κοντέινερ.

Η καταστροφή είναι βιβλική. Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων. Το χωριό Μαρί έχει ισοπεδωθεί. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταρρεύσει αφήνοντας άστεγους τους περίπου 150 κατοίκους, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα περισσότερα κτίρια, ανάμεσα σε αυτά και η εκκλησία του χωριού.

Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αρκετές περιοχές να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης με όσες μονάδες έχουν απομείνει. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και κάνουν έκκληση για αίμα, αφού συνεχώς καταφθάνουν τραυματίες, ενώ οι πρώτες σοροί έχουν ήδη φτάσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η Ελλάδα εξέφρασε τη συμπαράστασή της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στον ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και έχει θέσει σε ετοιμότητα ένα C130 προκειμένου να προσφέρει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όταν της ζητηθεί.

«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια», είπε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 12:30.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Συγκλονισμένος για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίστηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικά, στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα στους συγγενείς των αδικοχαμένων αδελφών μας και συμμετέχουν ολόψυχα στον αβάστακτο πόνο τους. Αγάπη και συμπαράσταση εκφράζει, επίσης, προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των τραυματισθέντων.