01 Ιουλίου, 2011

Δυο τροΐκανοί θα ελέγχουν τα πάντα.

 
Ο εφαρμοστικός προβλέπει τοποθέτηση τοποτηρητών στο ταμείο αξιοποίησης των «φιλέτων» του κράτους. Στην προκλητική εκχώρηση του έλεγχου πώλησης της κρατικής περιουσίας, ακινήτων και δημοσίων επιχειρήσεων σε ξένους προχωρά και επίσημα η κυβέρνηση.

Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι ξένοι - δανειστές μας δε θα έχουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο στο τι, πώς, πότε και πόσο θα πουλήσουμε, ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει ην τοποθέτηση δύο ξένων τοποτηρητών στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι οποίοι με το πρόσχημα της δήθεν «παροχής τεχνογνωσίας θα λύνουν και θα δένουν.

Ρυθμίσεις που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο νέος εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει ρύθμιση για τον νέο φορέα ταμείο που θα συσταθεί για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», από την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της παρατηρητές» από την πλευρά των δανειστών, ένας από τα κράτη της Ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός ακυρώνει ουσιαστικά τη διαβεβαίωση για έλεγχο της πώλησης των «ασημικών» της χώρας από το κυβερνητικό επιτελείο.

Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, θα είναι ανώνυμη εταιρία που θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. ο ρόλος της στο μέλλον της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είναι οριστικός, καθώς είναι αυτή που θα αναλάβει να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.

Μπορεί οι ξένοι τεχνοκράτες να μη μετέχουν τυπικά στη διοίκηση του οργανισμού, καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, από την άλλη όμως πέρασε η σκληρή γραμμή της τρόικας για σύνδεση των ιδιωτικοποιήσεων με την εκταμίευση των δόσεων και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας εκ των έσω. 

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ατύπως οι δύο τοποτηρητές των δανειστών θα λύνουν και θα δένουν, εγκρίνοντας και απορρίπτοντας αποφάσεις. Παράλληλα, αν οι αποκρατικοποιήσεις δεν υλοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν θα εκταμιεύονται οι δόσεις από την τρόικα.

Voiotosp.blogspot.com