29 Ιουνίου, 2011

ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΒΑΣΙΛΕΑ OΘΩΝΑ ΤΟ 1834.

 
Διαβάστε φίλοι μου την επιστολή 
σε ελεύθερη βέβαια απόδοση και θα καταλάβετε 
πόσο επίκαιρη είναι ακόμα και σήμερα!

"Βασιλεύ,
Ως αγωνιστής γνώρισα πολλούς άνδρες τίμιους και ανδρείους έτοιμους να θυσιαστούν για την ελευθερία της πατρίδας. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν, άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν κι άλλοι πληγώθηκαν και τώρα που η πατρίδα είναι ελεύθερη τους βλέπω πολλούς από αυτούς να περπατούν ξυπόλυτοι και να ζητούν βοήθεια. Βλέπω χήρες κι ορφανά να αγανακτούν που η πατρίδα τους πήρε τους άντρες τους.

Εκείνοι που γνωρίζουν και μπορούν να πληροφορήσουν την κυβέρνηση κρύβουν την αλήθεια και λένε στους φτωχούς και τίμιους αγωνιστές ότι η πατρίδα είναι φτωχή ενώ στους ανάξιους κόλακες την παρουσιάζουν ως πλούσια. Αν η χώρα είναι φτωχή θα έπρεπε να είναι για όλους τους πολίτες. Αυτή η αδικία κάνει τους φτωχούς Έλληνες να αγανακτούν κατά της πατρίδας και να βλέπει ο ένας τον άλλο ως εχθρό χειρότερο από τον Τούρκο.

Εγώ Υψηλότατε δεν είμαι άδικος αλλά ως ευαίσθητος σας παρουσιάζω όλη την αλήθεια. Αφού η χώρα είναι φτωχή γιατί να υπάρχουν εκείνοι που παίρνουν πάνω από χίλιες δραχμές; Ζητώ να κοπεί ένα μέρος των μισθών μας και να δοθεί στους δυστυχισμένους. Εγώ όταν πληγώθηκα στους Μύλους του Ναυπλίου, έλαβα δώρο από την πατρίδα 150 δραχμές το μήνα αλλά τώρα λαμβάνω 370. Παρακαλώ να κοπεί αυτός ο μισθός και να μου δοθούν πάλι οι 150 δραχμές που μου πρέπουν και τα υπόλοιπα να δοθούν στους συναγωνιστές μου γιατί οι τύψεις δεν με αφήνουν να κοιμηθώ το βράδυ
 Παρακαλώ να γίνει δεκτό το αίτημα μου

Αθήνα 15-12-1834

Ι. Μακρυγιάννης"