28 Ιουνίου, 2011

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


 
Με αφορμή το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 26/6/2011 και για τις φιέστες περί εικονικής ενίσχυσης των φτωχών του κ. Ανθίμου που αναφέρει το δημοσίευμα εμείς παραθέτουμε συνοπτικά και τεκμηριωμένα, όπως κάνουμε πάντα ως Ιστολόγιο την άποψή μας στον παντός επιστητού κ. Άνθιμο.

Το δημοσίευμα της Εφημερίδος μπορείτε να το διαβάσετε στο τέλος της ανάρτησης.
__________________________

ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΑΝ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ
ΕΓΩΠΑΘΕΣ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

«Νέας Ευχάς μη προσίεσθαι, άπερ οι Πατέρες ουκ εδοκίμασαν, το αμφίβολον δήπουθεν έχει, και δέος υποτρέχει, μη άρα τα τη ορθή μη «συμβαίνοντα παρενείρωσι πίστει. (Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΗ, «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ Ε'»).

Επόμενον είναι, να παρασύρεται κάποιος εύκολα σε λάθη, και να διασύρεται δημόσια όταν, προκειμένου να εντυπωσιάσει, βλέπει μόνον τον εαυτό του, και μηχανεύεται τρόπους για την προβολή του. Ο δημόσιος αυτός διασυρμός είναι μεγάλος και συνοδεύεται και με σκανδαλισμό, όταν ο τύπος αυτός του ανθρώπου βρίσκεται σε ανώτερα αξιώματα, και μάλιστα Εκκλησιαστικά, όπως ο επιρρεπής σε φλυαρίες, λάθη και σφάλματα «μοιχεπιβάτης» Επίσκοπος Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΘΙΜΟΣ.  

Ψώνιο των ΜΜΕ ο πανούργος κ. ΑΝΘΙΜΟΣ προκειμένου να εντυπωσιάσει πανελλήνια και εκείθεν, όλως αυθαίρετα και ενσυνεπίδητα παρεβίασε, ο ταλαίπωρος, και καταπάτησε βάναυσα την Κανονική και Πατερική τάξη, και την Ιερή Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Συνέταξε, ο ατυχής, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα προς τούτο, απαράδεκτη Ακολουθία με μιά πηχυαία και λίαν επιλήψιμη από Εκκλησιολογική έποψη φλύαρη ευχή, εντελώς αντίθετη προς την εκκλησιαστική τάξη και τα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα, αλλά και λίαν προκλητική πανταχόθεν. 

Μάλιστα δε, όλως ζεμανφουτίστικα, έδωσε εντολή η Ακολουθία του αυτή να τελεστή σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Επαρχίας του, 19/6/2011, Κυριακή των Αγίων Πάντων, όπερ και εγένετο, με αποτέλεσμα να δώσει, ο δυστυχής, έτσι τροφή στα ΜΜΕ, και δικαίωμα στον καθένα «να λέει το κοντό του και το μακρύ του», και έτσι να «βλασφημείται το όνομα του Θεού εν τοις έθνεσι», (Ρωμ. 2,24). Θα μπορούσε, να το ζητήσει αυτό, και πολλά άλλα από το Θεό, στην ατομική προσευχή του, ( αν βέβαια συνηθίζει να προσεύχεται ). 

Όμως δεν το έκανε , γιατί έτσι, κατά την γνώμη του, δεν θα το άκουγε, και δεν θα το μάθαινε ο Θεός, και έπρεπε να βγει, ο δυστυχής, στα ΜΜΕ. Η απιστία του, ο θεατρινισμός του και η Θεομπαιξία του δεν έχουν όρια. Είναι ψώνιο των ΜΜΕ, και αν απαγορευθεί να μεταδίδεται από τα Τηλεοπτικά Κανάλια η Θεία Λειτουργία, θα πάρει τα βουνά, θα μουρλαθεί, θα σκάσει σαν μπαλόνι, αν ζουρλαθεί, θα αυτοκτονήσει.

Αλλά τί Ορθόδοξη πίστη μπορεί να έχει ο κ. ΑΝΘΙΜΟΣ ο οποίος πιστεύει μόνον στον εαυτόν του; Όταν, προκειμένου να προαχθεί έχει ποδοπατήσει τα πάντα, δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο. Έχει φασκελώσει τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και την Ιερή Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας!! Για να αναδειχθεί Επίσκοπος, από την κάστα του αλήστου μνήμης Χριστοδούλου, δεν δίστασε να γίνει μοιχεπιβάτης σε Επισκοπή που ζούσε ο οικείος Επίσκοπος, για να την εγκαταλείψει στη συνέχεια, προκειμένου να προαχθεί, όλως αντικανονικά, σε μεγαλύτερη Επισκοπή, της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί, ποδοπατώντας κάθε Ιερόν και Όσιο, έχει καταντήσει το Ιερό Βήμα των Ναών Καφενείο και τον Ιερό Αμβωνα τους σε πολιτικό Μπαλκόνι. Τα έχει θυσιάσει όλα, ο ατυχής, στο βωμό της προβολής του και μόνον.

Ο κ. ΑΝΘΙΜΟΣ « έχει καβαλήσει το καλάμι» και τα έχει όλα ισοπεδώσει, τώρα δε με την μούρλια του, της Δέησης στο Θεό να προστατέψει την Χώρα μας από την οικονομική κατάρρευση και τους φανταστικούς, και όχι από τους πραγματικούς εχθρούς της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, έχει περιπέσει σε σοβαρό Κανονικό και Εκκλησιολογικό παράπτωμα που συνεπάγεται Κανονική ποινή, και οφείλει η Ιερά Σύνοδος να τον παραπέμψει πάραυτα σε τακτική ανάκριση, για να αποφύγει η Ορθόδοξη Εκκλησία τα χειρότερα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Συνέταξε «εξ υπεροψίας» φλύαρη πυχιαία ευχή απαράδεκτη Εκκλησιολογικά, που ανεγνώσθη εντός Ακολουθίας στους Ιερούς Ναούς της Επισκοπής του, πράξη που απαγορεύουν αυστηρώς οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες, οι οποίοι απαιτούν την ανάγνωση Ευχών μόνον αυτών που οι Θεοφόροι Πατέρες συνέθεσαν και μας παρέδωσαν, και δεν παραχωρούν άδεια στον οποιονδήποτε άλλον να συνθέτει ευχές. 

Οι Βυζαντινοί ερμηνευτές των Θείων και Ιερών Κανόνων ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΝΑΡΑΣ & ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΩΝ, στην ερμηνεία τους στον 18ο Κανόνα της Συνόδου Λαοδικείας αναφέρουν λίαν κατηγορηματικά «...Τούτο ουν έοικε και ο παρών κανών διατάσσεσθαι, το μη τον βουλόμενον δηλαδή ευχάς ιδίας συντιθέναι, και ταύτας λέγειν εν ταις συνάξεσιν ... Φασίν ονν οι Πατέρες... μη έχειν άδειαν τον βουλόμενον ευχάς συντιθέναι... και ταύτας λέγειν εν πάση συνάξει».

Πλέον Συγκεκριμένα: Ο Κανονολόγος ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΒΛΑΣΤΑΡΗΣ στην ερμηνία του στον 103ο Κανόνα της Συν. Καρθαγένης αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά: «... τας δε παρ' ενίων εισαγωμένας νέας ευχάς μη προσίεσθαι, άπερ γαρ οι Πατέρες ουκ εδοκίμασαν, το αμφίβολον δήπουθεν έχει, και δέος υποτρέχει, μη άρα τα τη ορθή μη συμβαίνοντα παρενείρωσι πίστει».

Voiotosp.blogspot.com
__________________________

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  26/6/2011

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Σε αντίθεση με τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών παλαιότερων ετών, που δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, ο Ευ. Βενιζέλος είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που έχει πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και τη ρητή υποστήριξή της στην προσπάθεια να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου, δέχθηκε τις φιλοφρονήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, που δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, αλλά και στις ιδέες του για τα θέματα της πατρίδας. 

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κάποιες καλύτερες ελπίδες για τα πράγματα απ' ό,τι πριν» είπε και προθυμοποιήθηκε να τον συνδράμει στο δύσκολο έργο του, δημιουργώντας μία προσευχή για την ανάκαμψη της χώρας, την οποία έστειλε σε 45 εκκλησίες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και διαβάστηκε την περασμένη Κυριακή. «...Ενώπιον της μεγαλωσύνης Σου και της παγγνωσίας Σου, Κύριε ο Θεός ημών, ομολογούμεν ότι εσφάλαμεν ως Κράτος και ως λαός κατά την διαχείρισιν των εμπιστευθεισών ημίν οικονομικών και χρηματικών ευεργεσιών, ότι ηχμαλωτίσθημεν εις τον πειρασμόν των υλικών απολαύσεων, του ευκόλου πλουτισμού και του ψυχοφθόρου ευδαιμονισμού, και ούτως εξετέθημεν και αγγέλοις και ανθρώποις...» αναφέρει η προσευχή και ζητά από τον Κύριο να στηρίξει τους κυβερνώντες και τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό να αλλάξουν δρόμο.

Η προσευχή του κ. Ανθιμου ζητά από το Θεό, επίσης, να προστατεύσει τη χώρα από τις παγίδες που στήνουν όσοι θέλουν να τη βλάψουν: «... και ρύσαι ημάς εκ των εχθρών ημών και των αδικούντων την Πατρίδα και τον Λαόν ημών, εκ των μεθοδειών και μηχανημάτων και παγίδων και πονηρών επιθυμιών των ισχυρών της γης κατά της πατρίδος ημών. Και μη αποστήσης αφ' ημών την Σην κραταιάν βοήθειαν υπέρ των δικαίων του Ελληνικού λαού και της κατισχύσεως της δικαιοσύνης εις τας διαφοράς ημών μετά των συμμάχων λαών....».

Δεν ξέρουμε αν ο Ευ. Βενιζέλος έχει εναποθέσει στο θεό τις ελπίδες του για τη διάσωση της οικονομίας, αλλά ο ίδιος προσωπικά κατέφυγε πολλές φορές στην Εκκλησία πριν δώσει κρίσιμες μάχες. Λίγες μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ είχε επισκεφτεί τον τόπο καταγωγής του στο Τραχήλι Ευβοίας, όπου άναψε ένα κερί στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου ήταν εφημέριος ο παππούς του ο παπα-Βαγγέλης. Οι κάτοικοι του χωριού τον θυμούνται όταν ήταν παιδί που ντυνόταν παπαδάκι και κρατούσε το θυμιατήρι».

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει στηρίξει την Εκκλησία σε αρκετές διαμάχες με την πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ασκήσει κριτική στον Κ. Σημίτη για το θέμα των ταυτοτήτων και την κατάργηση αναγραφής του θρησκεύματος. Σε συνέντευξή του το 2004 υποστήριζε: «Κάναμε λάθος χειρισμό. Ο Σημίτης έπρεπε να φέρει νόμο στη Βουλή, αντί να βάλει τον Σταθόπουλο και να κάνει διάλογο με την Εκκλησία. 

Είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία θα το δεχόταν. Αλλά δεν μπορείς να αγνοείς τον αρχιεπίσκοπο και να τον μειώνεις έτσι. Ο Χριστόδουλος στο ζήτημα του χειρισμού είχε απόλυτο δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τον προτεσταντισμό του Σημίτη». Επίσης το 2004, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας για έναν πίνακα βέλγου καλλιτέχνη στην έκθεση Outlook, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ο οποίος «πρόσβαλε βάναυσα το σύμβολο της πίστεως, το Σταυρό», έδωσε αμέσως εντολή για απόσυρσή του.

Ο νέος υπ. Οικονομικών επισκέπτεται αρκετά συχνά και το Αγιον Ορος, όπου κάποιες φορές περνά και μέρος των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν είναι γνωστό αν θα κάνει και φέτος διακοπές στο Αγ. Ορος, παρ' ότι μεσούσης της κρίσης ενδείκνυται, μιας και λιτές διακοπές θα είναι και ενδέχεται να τον φωτίσει ο Θεός.