23 Ιουνίου, 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΙΩΤΟ.

 
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 

ΝΕΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ 

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΜΑΤΣ

Καταιγισμός εξελίξεων σχετικά με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων αναμένεται μετά τις 12 όταν η εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Ράικου θα έχει άρει το απόρρητο προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος στο σκάνδαλο ισχυρών παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Ράικου αλλά και οι εισαγγελικές αρχές έχουν λάβει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία θέλει πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου όπου εμπλέκονται συμμορίες του υποκόσμου και των στοιχημάτων. 

Ήδη οι αρχές έχουν συλλάβει δέκα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καταζητούνται πέντε προκειμένου να συλληφθούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ στη συνολική υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 80 άτομα. Οι πληροφορίες μιλούν για ισχυρούς παράγοντες του ποδοσφαίρου, δικηγόρους με αναφορές σε πολιτικά κόμματα, διεθνείς ποδοσφαιριστές με καριέρα στο εξωτερικό και ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου.

Η ΕΥΠ έχει καταγράψει συνομιλίες όλων αυτών των προσώπων όπου αποδεικνύεται η ενοχή τους σε στημένα ματς, σε εξαγορές διαιτητών και σε εκβιασμούς. Εικάζεται ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τουλάχιστον δεκαπέντε εκ των υπόπτων αυτών, ενώ είναι περίπου βέβαιο ότι θα προφυλακιστούν όλοι όσοι βρίσκονται ήδη στα χέρια της αστυνομίας. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολιτική θέληση να σπάσει το απόστημα του ποδοσφαίρου.

Στον εισαγγελέα οι 10 συλληφθέντες
για τα στημένα παιχνίδια

Στον Εισαγγελέα βρίσκονται τα 10 άτομα που συνελήφθησαν χθες ως κατηγορούμενοι για την υπόθεση των στημένων αγώνων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος, αλλά σύσταση εγκληματικής ομάδας. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο αφού στη δικογραφία των 93.000 σελίδων συμπεριλαμβάνεται και ένας εν ενεργεία Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής μεγάλης ομάδας, ο οποίος φέρεται να στοιχημάτιζε συστηματικά μεγάλα ποσά σε εταιρίες στοιχηματισμού σε παιχνίδια τα οποία είναι μέσα στη λίστα με τα 41 που ελέγχονται από την ΟΥΕΦΑ.

Επιπλέον πρόεδρος μεγάλης ομάδας φέρεται να συζητά για την «προστασία» διαιτητή που σφύριξε σε κορυφαίο ντέρμπι της χρονιάς με έναν πρώην πρόεδρο επίσημης αρχής του ποδοσφαίρου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για σειρά στημένων αγώνων!

Εξάλλου χθες η Ασφάλεια Αττικής προχώρησε σε δέκα συλλήψεις παραγόντων ποδοσφαιρικών ομάδων, για τα «ύποπτα» στοιχήματα σε ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι μεγαλοπαράγοντες των ομάδων Καβάλα, Ολυμπιακός Βόλου και Ηλιούπολη, Σταύρος Ψωμιάδης, Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης. Εν τω μεταξύ συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ακόμη ένας παράγοντας του ποδοσφαίρου στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιείται στην Αττική και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ύστερα από εισαγγελική έρευνα και παραγγελία για στημένα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. 

Πρόκειται για σωματοφύλακα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου Αχ.Μπέου, ο οποίος συνελήφθη ως μέλος της οργάνωσης που κατηγορείται για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, καθώς και για άλλα αδικήματα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης η ΕΛΑΣ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τις έρευνές της, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Συνελήφθησαν, σήμερα (22.06.2011), ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δέκα (10) μέλη εγκληματικής οργάνωσης με διεθνικό χαρακτήρα, όλοι τους ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.

Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις "στημένων" αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος. Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εβδομήντα (70) περίπου άτομα, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.» 

Οπως προέκυψε από τη συνέχιση της αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από το 2008, με τη συστηματική οργάνωση, δράση και λειτουργία, με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης παράνομου πλουτισμού.» Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:- Δύο (2) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα
- Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων
- Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων
- Μεγάλος αριθμός κουπονιών "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" με διάφορα ποσά
- Αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών
- Τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ
Η σύλληψή των εμπλεκομένων στην υπόθεση έγινε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, για τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος. Μάλιστα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ ακούγεται σε τηλεφωνική συνομίλα που έχει υποκλαπεί από το σύστημα της ΕΥΠ να δηλώνει σε έναν μάνατζερ αθλητών ότι είναι βέβαιος για τη νίκη της ομάδας του σε ντέρμπι με άλλη μεγάλη ομάδα και υπάρχει έμμεση αναφορά του σε σικέ αγώνα. Ανάμεσα στα 80 ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων υπάρχει και ένας εν ενεργεία διεθνής μπασκετμπολιστας, ο οποίος μιλάει συχνά με έναν από τους 10 συλληφθέντες! 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κουβέντα που γίνεται, μέσω τηλεφώνου, υπάρχουν αναφορές ακόμα και για χρήση αναβολικών ουσιών. Προκύπτει μάλιστα ότι ο τελευταίος εξασφαλίζει απαγορευμένες ουσίες και για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας του οι οποίοι «δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ.

«Θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις»

Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για τη συμμετοχή των δέκα συλληφθέντων σε κακουργηματικές πράξεις, που αφορούν στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κοκκαλάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6» και συμπλήρωσε ότι «η έρευνα συνεχίζεται και άλλοι 70 εμπλέκονται επίσης». Αναλυτικά, ο κ. Κοκκαλάκης δήλωσε:

«Είναι, περίπου, άλλοι 70 αυτοί που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για συναφή αδικήματα με την πρωτογενή οργάνωση! Έχουμε, δηλαδή κι εδώ διεξαγωγή παράνομων στοιχημάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ωστόσο, δεν ανήκουν στο... σκληρό πυρήνα και ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε συλλήψεις, διότι δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για να εισαχθούν στην αυτόφωρη διαδικασία, όπως έγινε με τους 10. Η έρευνα, όμως, συνεχίζεται.»

Στη συνέχεια, τόνισε: «Έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα, την όλη επιχείρηση, συλλαμβάνοντας, αρχικά, τους 9 και στη συνέχεια άλλον έναν, χωρίς κανένα πρόβλημα και αναίμακτα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και το καθήκον μας. Είναι σοβαρότατες οι ενδείξεις συμμετοχής, τουλάχιστον, των 10, στην υπόθεση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά το βλέπουμε αυτό... Εμείς συνεχίζουμε την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας και συλλέγουμε προανακριτικό υλικό. Ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες συλλήψεις ή και ονόματα»!

Για τον «σούπερ κοριό», σημείωσε:

«Οι αρχές χρησιμοποιούν ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τα τεχνικά μέσα βοηθούν το έργο της Αστυνομίας. Η ιστορία αυτή τρέχει αρκετό καιρό, αλλά από τους εισαγγελείς. Εμείς, μόλις χθες το πήραμε σαν παραγγελία το προανακριτικό υλικό και ξεκινήσαμε την επιχείρηση. Στις έρευνες βρέθηκαν πάρα πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και πολλά κουπόνια στοιχήματος».