20 Ιουνίου, 2011

Το πολύ αλκοόλ, σας «τρώει»... μνήμη

 
ΤΕΛΙΚΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ έχουν άδικο όσοι, μετά από ένα άσχημο μεθύσι, την επομένη υποστηρίζουν πως δεν θυμούνται τίποτα. Νέα μελέτη, του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela, έδειξε πως η ευκαιριακή, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο σε κάνει να ξεχνάς τι έκανες το προηγούμενο βράδυ, αλλά και πράγματα που έχουν συμβεί πριν από αυτό!

Στόχος των ερευνητών ήταν να συνδέσουν την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ με τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ     επηρεάζει τη λεγόμενη δηλωτική μνήμη των νεαρών ατόμων, εμποδίζοντας τα να απομνημονεύσουν νέες πληροφορίες και γνώσεις, καθώς ο ιππόκαμπος, περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη, είναι πολύ ευαίσθητος στις επιδράσεις του αλκοόλ. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση, καθώς η ευκαιριακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα «μεθύσια της μιας βραδιάς» δηλαδή, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, δημοφιλές μεταξύ των νέων. «Συνήθως, δίνεται μεγάλη προσοχή στις έμμεσες, αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, όπως τα τροχαία ατυχήματα και η βία.

Η κοινωνία και η νεολαία αγνοούν τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο», προσθέτουν οι ερευνητές, τονίζοντας πως ελάχιστα προγράμματα και πολιτικές έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στις ευρωπαϊκές πανεπιστημιουπόλεις.