15 Ιουνίου, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 15/6/2011.

 
Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον Ελληνικό Λαό. Αυτή την ώρα της ευθύνης, η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον Ελληνικό Λαό για να τονίσει και υπογραμμίσει ότι :

Α. Στην κλίμακα των αξιών της ζωής, δεσπόζουσα θέση έχει η αγάπη προς την Πατρίδα. Γι’ αυτό η Ιερά Σύνοδος, εκφράζει την αποδοκιμασία της προς όσους έδρασαν εναντίον των συμφερόντων της Πατρίδος και της ευημερίας του Λαού της, της εθνικής αξιοπρέπειας και του φιλοτίμου των πολιτών. 

H Εκκλησία δεν υπηρετεί κόμματα και παρατάξεις. Υπηρετεί με το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της τον Λαό, για τις ανάγκες του οποίου πάντοτε νοιαζόταν και τις οποίες και σήμερα, καθημερινά αγωνίζεται να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτή την αξία της αγάπης προς την Πατρίδα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν.
Β. Ο Λαός μας στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε με θαυμαστή ωριμότητα, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, σε δύσκολες φάσεις της ιστορίας του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη από αυτή την αλληλεγγύη για να στηριχθούν οι αδύναμοι, να ανακουφισθούν οι άνεργοι και να μην ολιγοψυχίσουν οι εμπερίστατοι και οι παντοειδώς πληττόμενοι από αυτή την πρωτοφανή κρίση, και ιδίως οι νέοι.

Γ. Οφείλουμε να ατενίζουμε προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Όλοι, όσοι έχουν ευθύνη και αρμοδιότητα, επιβάλλεται να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον, με τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και αξιοποιήσεως όλου του υλικού και πνευματικού πλούτου του τόπου.
Δ. Ας μην λησμονούμε ότι Κύριος της ζωής και της ιστορίας είναι και παραμένει ο Ζων και Αληθινός Θεός. Αυτός δεν εγ­κα­τα­λεί­πει τον κό­σμο και κυ­ρίως αυτούς που ελ­πί­ζουν σε Αυ­τόν και του εμ­πι­στεύ­ον­ται τη ζωή τους.
Προς Αυ­τόν στρε­φό­μα­στε, ζη­τών­τας προ­στα­σία και βο­ή­θεια.

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συ­νό­δου



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ.

 

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΨΑΧΝΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΟΧΙ - ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Όχι εκλογές αλλά συναίνεση ζητάει ο πρωθυπουργός. Θα προσπαθήσει να σχηματίσει και οικουμενική κυβέρνηση σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο ενώ θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συναίνεση και όχι εκλογές θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στις κατ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε όμως ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις και θα κάνει διάγγελμα αργότερα σήμερα. 'Ηδη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Α.Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και πάλι συναίνεση όχι μόνο από τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά όπως αφήνουν να νοηθούν κύκλοι του πρωθυπουργού και από τους βουλευτές και υπουργούς του κόμματος του που το τελευταίο διάστημα “αυτομολούν” ο ένας μετά τον άλλο.

Πληροφορίες που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου λένε οτι ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη του στον πρόεδρο θέλει να βάλει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι να ζητήσει την σύγκλιση οικουμενικής κυβέρνησης με υπουργούς από όλους τους κομματικούς χώρους ή έστω με πρόσωπα κοινής αποδοχής σε σημαντικά πόστα όπως αυτό για τις αποκρατικοποιήσεις. Αν οι αρχηγοί αρνηθούν τότε ο ίδιος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ζητώντας ακόμα και αύριο την παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απάντησε αρνητικά στο θέμα συναίνεσης. "Ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ. Επίσης στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για διενέργεια δημοψηφίσματος η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η συνάντηση με τον Παπούλια


“Απαιτείται πανεθνική προσπάθεια τέτοιες δύσκολες στιγμές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό.

“Όπως είπατε και εσείς κύριε πρόεδρε, είμαστε σε μια ιστορικά κρίσιμη στιγμή και κρίσιμων αποφάσεων. Όπως ξέρετε πιστεύω και ελπίζω για εθνική συναίνεση. Ακόμη και σήμερα είμαι σε επαφή με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Από την άλλη πλευρά ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του”, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Συγγρού ο κ.Σαμαράς δέχθηκε κλήση από τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε καμία επαφή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν έγκυρες πηγές του κόμματος.

Πάντως σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κ.Κουβέλης είπε πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως δεν έχει σκοπό να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά να έχει κατ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι ο ίδιος θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, επειδή πιστεύει ότι "ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος".

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που άρχισαν να διαρρέουν στη Βουλή λένε ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μην μείνει μόνο στη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά και να τους καλέσει να πάνε μαζί στην Ευρώπη και να διαπραγματευτούν από κοινού το θέμα του δανείου.

Ο πρωθυπουργός, έλεγαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ενδέχεται να αναφέρει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακόμη και με προσωπικότητες αλλά θα ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές. «Μόνον αν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές θα πάει», έλεγαν.

Σε μία δραματική συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του κατέληξαν στην έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια όπου θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και για προθέσεις του για πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει.

Το νέο τετ-α-τετ Παπούλια - Παπανδρέου πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μάλιστα την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου είναι στους δρόμους και έχουν αποκλείσει και την Βουλή διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα αλλά και την κατάσταση στην χώρα.

Νωρίτερα διαδηλωτές γιούχαραν και έριξαν και αυγά στα αυτοκίνητα του πρωθυπουργού και του προέδρου. Στις 12:15 ο διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Άγνωστο το τι συζητήθηκε.