27 Μαΐου, 2011

ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

image

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΤΑ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Κυκλώματα σε όλη την Ελλάδα εκμεταλλεύονται ανυποψίαστους

και απελπισμένους, υποσχόμενοι εύκολα

και γρήγορα μετρητά μέχρι και 150.000 ευρώ.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα

«γκρίζα τηλέφωνα» των απατεώνων.

Αξιοποιώντας το μεγάλο έλλειμμα της πολιτείας να αντιμετωπίσει την παρανομία και να προστατεύσει τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά που πνίγονται στα χρέη, οι επιτήδειοι αναπτύσσονται ραγδαία, «ψαρεύουν» καθημερινά πελάτες και τους εκμεταλλεύονται. Πρόκειται για κυκλώματα σύγχρονης τοκογλυφίας, που διαφημίζουν σε έντυπα αλλά και στο Διαδίκτυο τη χορήγηση «άμεσα μετρητών μέσα σε μία ημέρα», πιάνοντας στη «φάκα» ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν ελπίδα, τους οποίους όμως, αντί να τους διευκολύνουν, τελικά τους βυθίζουν ακόμα περισσότερο στα χρέη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εκμετάλλευση ανυποψίαστων και απελπισμένων από τα κυκλώματα τοκογλυφίας, καθώς και ο τρόπος δράσης τους αποτυπώνονται σε έρευνα του Συνηγόρου του Καταναλωτή η οποία ξεκίνησε με αφορμή προφορικές και γραπτές καταγγελίες καταναλωτών, αλλά και σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλου.

Λίστα με τριακόσιους

Οι διαπιστώσεις της έρευνας για τη λειτουργία αυτών των κυκλωμάτων είναι τόσο σοβαρές για την επέκταση της παρανομίας στην ελληνική επικράτεια, ώστε οδήγησαν την Αρχή στην εσπευσμένη παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, με το αίτημα της διερεύνησης των αδικημάτων όχι μόνο της τοκογλυφίας, αλλά και άλλων, όπως απάτη, φοροδιαφυγή κ.λ.π. Ο πρόεδρος του Συνηγόρου του Καταναλωτή κ. Ευ. Ζερβέας, στο υπόμνημα που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, καταγράφει περίπου 300 περιπτώσεις επιτήδειων που παρέχουν μετρητά σε καταναλωτές, ενώ δίνει και στοιχεία για την τακτική που ακολουθούν, τα οποία εγείρουν και μεγάλα ερωτήματα για την ευκολία δράσης αυτών των κυκλωμάτων.

Στο υπόμνημα, πέραν των άλλων, ζητείται από την εισαγγελία να εξετάσει την «αναγκαιότητα έκδοσης και εισαγγελικής παραγγελίας προς το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που είναι οι κάτοχοι σταθερών ή κινητών τηλεφώνων που αναρτώνται στις διαφημίσεις για άμεση χορήγηση μετρητών ώστε να ερευνήσει την τέλεση αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των προσώπων αυτών «κατ' άρθρο 404 ΠΚ, σε συνδυασμό με την διάταξη του άρθρου 13, εδ. Στ ΠΚ της κατ' επάγγελμα διάπραξης τοκογλυφίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Συνήγορος του Καταναλωτή μετά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα, βάσει του οποίου ζήτησε και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση προωθητικών ενεργειών και εμπορικών ανακοινώσεων εκ μέρους αποκαλούμενων «γραφείων διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων». Τα γραφεία αυτά προβάλλουν την άμεση χορήγηση μετρητών έως 150.000 ευρώ, με μοναδική, όμως απαραίτητη, προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, ασχέτως του πιστωτικού τους υπολοίπου και ανεξάρτητα από το αν είναι υπερχρεωμένες ή και απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην έχουν καταγγελθεί οι αντίστοιχες συμβάσεις χορήγησής τους και να μην έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως ή να μη βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία εξωδικαστικής ή δικαστικής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προκλητικές διαφημίσεις

Η προβολή των σχετικών ανακοινώσεων γίνεται συστηματικά και σε σημαντικό βαθμό μέσω αγγελιών που δημοσιεύονται στον Τύπο, τοιχοκόλλησης σε πολυσύχναστα δημόσια σημεία (π.χ. σταθμούς μετρό), αλλά και ιστοσελίδων. Επίσης πολλές φορές λαμβάνονται από ανυποψίαστους πολίτες και ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικού περιεχομένου. Οπως αναφέρει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, «τα εν λόγω "γραφεία" δηλώνουν πως διαθέτουν πανελλαδικά δίκτυα συνεργατών και ότι μπορούν να πραγματοποιούν ακόμα και ιδιωτικές επισκέψεις χάριν της εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων.

Αξιοσημείωτο, δε, είναι πως, πέραν της άμεσης χορήγησης μετρητών, διακηρύττουν και την παροχή αμιγώς τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως: ρύθμιση, διακανονισμό, «πάγωμα» και συγκέντρωση οφειλών, χορήγηση νέων πιστώσεων, αναχρηματοδότηση δανείων, ακόμα και αύξηση πιστωτικών ορίων, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα η κατ' επάγγελμα χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων, εφόσον δεν έχει παρασχεθεί προς τούτο ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Είναι σημαντικό ότι τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων αυτών των «γραφείων» περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, που όμως δεν είναι καταχωρημένα σε δημόσιους τηλεφωνικούς καταλόγους, καθώς και κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς όμως -σχεδόν ποτέ- να αναφέρουν ταχυδρομικά στοιχεία φυσικής έδρας, κάνοντας έτσι εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Πώς οι επιτήδειοι χρεώνουν τις κάρτες

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣτΚ οι εκπρόσωποι των «γραφείων», αφού πραγματοποιηθεί επαφή με ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ζητούν, τους ωθούν στην πραγματοποίηση αγορών (συνήθως από καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, τα προϊόντα των οποίων έχουν υψηλή μεταπωλητική αξία), χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές τους κάρτες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρουν τα «γραφεία» αυτά, κάρτες χωρίς πιστωτικό υπόλοιπο λόγω υπερχρέωσης ή ακινητοποιημένες λόγω ανεξόφλητων οφειλών «ξεμπλοκάρονται» εύκολα με συνοπτικές διαδικασίες, που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των κατόχων οι εκπρόσωποι των περί ων ο λόγος «γραφείων», οι οποίοι για τον σκοπό αυτό σπεύδουν να καταβάλουν στις τράπεζες ένα μικρό μόνο μέρος (συνήθως μία-δύο δόσεις) της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Ακολούθως, αφού ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία των προϊόντων από τα καταστήματα, οι εκπρόσωποι των «γραφείων» τα κρατούν στην κατοχή τους με σκοπό να τα εμπορευτούν αργότερα και να προσποριστούν το αντίστοιχο κέρδος, καταβάλλοντος εκείνη τη στιγμή στους ενδιαφερόμενους σε μετρητά ένα ποσοστό από τη χρέωση που έχουν κάνει στην πιστωτική τους κάρτα (συνήθως το ήμισυ της συνολικής χρέωσης).

Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν σε μετρητά το χρηματικό ποσόν που έχουν άμεση ανάγκη, ταυτόχρονα όμως γίνονται μακροχρόνιοι οφειλέτες του διπλάσιου ποσού απέναντι στις τράπεζες που έχουν εκδώσει τις πιστωτικές τους κάρτες, δίχως σε κάθε περίπτωση να έχουν περιέλθει στην κατοχή τους τα προϊόντα για τα οποία έχουν χρεωθεί.

Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η όλη διαδικασία, δημιουργεί σοβαρές υποψίες ότι τα «γραφεία» αυτά ενδέχεται να έχουν συνεργούς και στα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και στις επιχειρήσεις λιανικής, καθώς κινούνται με μεγάλη ευκολία και διεκπεραιώνουν με ταχύτητα τα όσα απαιτούνται για να προχωρήσει η χρέωση της πιστωτικής κάρτας του κάθε καταναλωτή που ανέλαβαν να βοηθήσουν.

Επισημαίνεται ότι η έρευνα για το σημαντικό αυτό θέμα συνεχίζεται από την ανεξάρτητη Αρχή και συλλέγονται στοιχεία από όλη τη χώρα τα οποία πρόκειται να κατατεθούν συμπληρωματικά στην εισαγγελία. Παράλληλα, κατά τις πληροφορίες σχετικές ενέργειες γίνονται και από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καθώς εκτός από τις αξιόποινες πράξεις που έχουν εντοπιστεί και είναι εις βάρος των καταναλωτών, τίθεται και ζήτημα συνολικότερης νομοθετικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών, οι οποίες αναπτύσσονται με διάφορες μορφές στην αγορά, αξιοποιώντας την αρνητική οικονομική συγκυρία και τη δυσχέρεια των καταναλωτών.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΙΩΤΟ.

image

«∆εν θα ξεκινήσει»!

Αδιάλλακτη η Πολιτεία στην αυστηροποίηση των ποινών.

Τι αντιπροτείνουν οι παράγοντες

Τις προϋποθέσεις – σεβασµός της περιουσίας, της τιµής αλλά και της ζωής και της σωµατικής ακεραιότητας του έλληνα φιλάθλου – χωρίς τις οποίες δεν πρόκειται να αρχίσει το νέο πρωτάθληµα ξεκαθάρισε για ακόµη µία φορά χθες στους φορείς του ποδοσφαίρου ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού Πάνος Μπιτσαξής. Συγχρόνως, η Πολιτεία εµφανίζεται αδιάλλακτη στο θέµα των σκληρών ποινών για επεισόδια βίας, εµµένοντας στη θέση πως το βασικό µέτρο πρέπει να είναι η αφαίρεση βαθµών. Από την πλευρά τους, τόσο η ΕΠΟ, όσο και η διοίκηση της Λίγκας θέλουν η συγκεκριµένη ποινή να εφαρµόζεται µόνο σε περίπτωση υποτροπής.

Για τη Supeleague και την ΕΠΟ, η επαναφορά του ιδιωνύµου (για τους ταραξίες) αποτελεί το τελευταίο διαπραγµατευτικό χαρτί προκειµένου η Πολιτεία να φανεί διαλλακτική και να µην προωθηθούν τη νέα σεζόν οι αυστηρότατες ποινές (αφαίρεση βαθµών µέχρι και υποβιβασµός) για ζητήµατα βίας. Ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού δείχνει έτοιµος να αποδεχθεί τα αιτήµατα της Supeleague για τη µεγαλύτερη συµµετοχή των πιστοποιηµένων σεκιούριτι στην πρόληψη των φαινοµένων βίας, αλλά και τη χρήση των καµερών ασφαλείας. Για το θέµα των ιδιωτικών αστυνοµικών, ο κ. Μπιτσαξής είπε πως «ήδη η υπάρχουσα νοµοθεσία προβλέπει ότι οι εργαζόµενοι στις εταιρείες σεκιούριτι µπορούν να κάνουν σωµατικό έλεγχο, εφόσον το δέχεται αυτό ο προσερχόµενος στο γήπεδο και αν δεν συναινεί να µην εισέρχεται στο γήπεδο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μπιτσαξής έριξε καρφιά µε αφορµή τις δηλώσεις των παραγόντων το τελευταίο διάστηµα που «δυναµιτίζουν το κλίµα», εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αυτά τα φαινόµενα. Ο κ. Μαρινάκης (ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων µε τον κ. Μπιτσαξή), διακρίνοντας πως οι βολές έχουν στόχο και τον ίδιο, απάντησε αµέσως λέγοντας «δεν µπορεί να µη γίνονται δηλώσεις όταν χρειάζεται». Από την πλευρά τους, η διοργανώτρια και η Οµοσπονδία δείχνουν να συµπλέουν στο ζήτηµα του ιδιωνύµου (αυτόµατη φυλάκιση χωρίς αναστολή για τους ταραξίες). Κάτι που φαίνεται και στην ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Στο ζήτηµα του ιδιωνύµου, που παραµένει σε εκκρεµότητα, η Οµοσπονδία έχει αιτηθεί την επαναφορά του, καθώς το θεωρεί σηµαντικό βήµα στην καταπολέµηση των φαινοµένων βίας».

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο (το οποίο µέχρι τώρα σαµποτάριζαν ορισµένες ΠΑΕ, µεταξύ των οποίων οι Ολυµπιακός, Αστέρας Τρίπολης, Αρης, που έχουν δικό τους σύστηµα) θα ισχύσει από τη νέα σεζόν σε ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη, Τούµπα και «Κλ. Βικελίδης». Παρόντες στη προχθεσινή σύσκεψη στη ΓΓΑ ήταν µεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρόεδρος της Λίγκας και ο γενικός διευθυντής Βαγγέλης Μαρινάκης και Πατρίκ Κοµνηνός, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόµου και ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρης Τασούλας.