24 Μαΐου, 2011

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ 18 – 20 ΜΑΪΟΥ 2011.

image

Εξ’ αφορμής του Δημοσιεύματος της Εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22/5/2011, ως Ιστολόγιο σας παραθέτουμε την κάτωθι άποψή μας περί της Επισκέψεως του κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. Στο τέλος του Σχόλιού μας μπορείτε να διαβάσετε το Δημοσίευμα της Εφημερίδος.

________________________________________

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Κατά το Νομοκανονικό Δίκαιο η καθόλου ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Εκκλησία είναι κατανεμημένη: Σε Πατριαρχεία και, υποχρεωτικά, υπό πλήρη έννοια, σε Εθνικές ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΕΣ Εκκλησίες, όπως είναι όλες αυτές που περιβάλλονται από διεθνή σύνορα, (Καν. 17ος Δ' Οικ. Συν. πρβλ. Καν. 38 ΣΤ' Οικ. Συνόδου). Οι ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΕΣ αυτές Εκκλησίες έχουν Εκκλησιαστική δικαιοδοσία εντός των γεωγραφικών ορίων τους, και ουδεμία άλλη ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Εκκλησία μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά της ζητήματα, οι δε Επίσκοποι της Εκκλησίας του Έθνους αυτού, υποχρεωτικά, υπακούουν στον ΠΡΩΤΟΝ (=Αρχιεπίσκοπον), (Καν. 34 Αγ. Αποστόλων πρβλ. Πατριαρχικό Συνοδικό Τόμο 1850, και Πατριαρχικές Συνοδικές Πράξεις 1866 & 1882 ).

Η Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928 είναι εντελώς ανυπόληπτος από Κανονικής επόψεως, γιατί δίνει ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ανώτατα Κανονικά δικαιώματα στην Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης Εκκλησίας, την Εκκλησία της Ελλάδος, και σε επί μέρους Επαρχίες της να διεξάγει διοίκηση ΕΠΙΤΡΟΠΙΚΩΣ, λές και το Ελληνικό Κράτος είναι βάρβαρο, και στερείται νόμων και Δικαιοσύνη.Ο Επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως που είναι ο φύλακας της αυστηράς τήρησης των θείων και Ιερών Κανόνων, δυστυχώς ανέχεται εισέτι αυτή την Κανονική Βαρβαρότητα, και συνεχίζει να επιμένει σ’ αυτή, με αποτέλεσμα κατά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας να γίνεται, η ΧΑΒΡΑ των Ιουδαίων, κατά την ώρα της μνημόνευσης του ΠΡΩΤΟΥ.

Τα Κανονικά ΨΕΥΤΙΚΑ και ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ αυτά κυριαρχικά δικαιώματα επί των επαρχιών της ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ Εκκλησίας μας και την καταφανή υποτίμηση ουσιαστικά του ΠΡΩΤΟΥ(=Αρχιεπισκόπου) της Εκκλησίας του Ελληνικού Κράτους, έδειξε και μάλιστα κατά απαράδεκτο τρόπο και συμπεριφορά για μια φορά ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, όταν δεν επεσκέφθη, ως όφειλε, πρώτα τον Συνεπίσκοπό του πριν την «εισπήδησή του», έστω και αν είχε την έγκρισή του προς τούτο, και μάλιστα όταν αυτός ο ΠΡΩΤΟΣ της ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω ατυχήματος δεν μπόρεσε να είναι παρών μαζί του εκεί στην Καβάλα.

Οι πιστοί το σημειώνουν αυτό, για τελευταία ίσως φορά, και πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ο κ. Βαρθολομαίος του λοιπού, να εφαρμόσει πιστά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες, περί του ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ, και να επισκέπτεται την ΟΡΘΟΔΟΞΗ Εκκλησία μας με τον απαιτούμενο Κανονικό σεβασμό και τους τύπους. Ο λαός δεν πείθεται από τις φαρισαϊκές αγκαλιές και τα υποκριτικά φιλιά, διότι καταλαβαίνει, ότι όλα αυτά έχουν ως υπόβαθρο την υπέρμετρη φιλοδοξία, το πείσμα και προπαντώς τον εγωϊσμό  του κ. Βαρθολομαίου. Μπορεί κάλλιστα να εξαντλήσει ο κ. Βαρθολομαίος την Ποιμαντική του κυριαρχία σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό, τον οποίον έχει εγκαταλείψει, και θέλει κάθε τόσο και λιγάκι, σαν το φτωχοσυμπέθερο να δείχνει ότι υπάρχει επισκεπτόμενος την ΟΡΘΟΔΟΞΗ Χώρα μας και να δημιουργεί προβλήματα στους πιστούς με τις επισκέψεις του και τα καμώματα του περί των δήθεν διεκδικήσεων των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Την ΟΡΘΟΔΟΞΗ Εκκλησία μας και την Ελλάδα μας δεν θα μας την καταντήσει ο κ. Βαρθολομαίος «επαρχία της Κωνσταντινουπόλεως», όπως έχει καταντήσει δυστυχώς το ENΔΟΞΟ ΦΑΝΑΡΙ, έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε Τουρκικής Κυβέρνησης. Ας προσέξει λοιπόν του λοιπού την συμπεριφορά του o Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως απέναντι στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ Αυτοκέφαλη Εκκλησία μας.

Πιστεύουμε πως την επόμενη φορά που θα μας ξανάρθει για να τιμηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 27/6/2011 με αφορμή την Παγκόσμια Διοργάνωση των Special Olympics θα φερθεί ως σόφρων απέναντι στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Voiotosp.blogspot.com

______________________________________

image 22 / 5 / 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ «ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Θέμα «Νέων Χωρών» πήγε να ανακινήσει

ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος

Ζήτησε από τη Σύνοδο να μη συμμετάσχουν

στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

Μητροπολίτες της «Παλαιάς» Ελλάδας

Λίγο έλειψε να χωρίσει στα δύο την Ιεραρχία της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καβάλα. Άγνωστο για ποιον λόγο, ο Μητροπολίτης «απαίτησε» από την Ιερά Σύνοδο να παραστούν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου μόνο Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» και όχι των «Παλαιών»... Η περίοδος του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το θέμα των «Νέων Χωρών» ανακινήθηκε από το πουθενά και χωρίς καμία ουσιαστική αφορμή, χάρη στις… πατριαρχικές εμμονές του Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, λένε καλά πληροφορημένες εκκλησιαστικές πηγές. Και ειδικά σε μια περίοδο που η Εκκλησία της Ελλάδος δεν περνάει και λίγα, με τα τόσα αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχεται απ' όσους την αμφισβητούν για το έργο της, την προσφορά της και τα όσα ζητούν να θυσιάσει «λόγω της κρίσης».

Μόνο που οι αμφισβητήσεις αυτήν τη φορά ήρθαν εκ των έσω… Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή του Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, που αποδεικνύεται… πατριαρχικότερος του Πατριάρχη. Και πώς εξηγείται η επιμονή του να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο να συμμετάσχουν μόνο Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στην εβδομάδα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Δικαίως, λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, να τιμηθεί ο Παναγιώτατος με χίλιες δόξες. Τι νόημα όμως είχε η «απαίτηση» του Μητροπολίτη Φιλίππων (του διοργανωτή των εορτασμών και της φιέστας στην πόλη της Καβάλας) να παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις ΜΟΝΟ Μητροπολίτες από τις βόρειες επαρχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή των «Νέων Χωρών»; Μάλιστα, για όσους θυμούνται, το θέμα είχε γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης και αμφισβητήσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Το αίτημα του κ. Προκοπίου, που υποβλήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, δημιούργησε αναστάτωση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Κι αν η Σύνοδος δεν χειριζόταν το θέμα με διπλωματία, θα μπορούσε να γίνει η σπίθα που θα άναβε φωτιά και θα έβαζε σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας. Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να φαίνονται «ψύλλοι στ' άχυρα», όμως το να χωρίζεις σε δύο στρατόπεδα τους Μητροπολίτες και να διασπάς την ενότητα της Ιεραρχίας και της Ελληνικής Εκκλησίας είναι ζήτημα καίριας σημασίας. Σε αυτήν ειδικά την περίοδο που η Εκκλησία δοκιμάζεται. Τελικά, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, για να κόψουν κάθε διχαστική σκέψη πριν καν εκδηλωθεί, επέστρεψαν ως απαράδεκτο το αίτημα στον Μητροπολίτη Φιλίππων.

Τον ενημέρωσαν πως όσοι αρχιερείς θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ας το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία και όχι με εντολή της Ιεράς Συνόδου. Διαμηνύθηκε επίσης στον Μητροπολίτη Φιλίππων ότι η Σύνοδος δεν είχε καμία διάθεση να «στείλει» μόνο Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θα ήταν ένα λάθος μήνυμα, που θα χώριζε τις μητροπόλεις σε δύο ταχύτητες. Θα εμφάνιζε διασπασμένη και όχι ενιαία την Εκκλησία μας. Κάτι που έγινε. Για την ιστορία, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Περιστερίου, Νικοπόλεως, Ελευθερουπόλεως, Ιερισσού, Σερρών, Λαγκαδά, Σιδηροκάστρου, Ξάνθης, Βεροίας, Καστορίας, Κιλκισίου και Μυθήμνης.