22 Μαΐου, 2011

Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ AΝΘΙΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ.

ΑΝΘΙΜΟΣ - ΑΥΤΟΚ

Για εξόντωση της ανθρώπινης προσωπικότητας έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφερόμενος στον τρόπο που οι δημόσιες αρχές και τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ και κατηγορούμενο για απόπειρα βιασμού, Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του. Όπως είπε ο κ.Άνθιμος στην ομιλία του μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, οφείλουμε  να δείχνουμε σεβασμό σε κάθε άνθρωπο μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του και να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος και όχι εκείνες που θέλουμε να επιβάλουμε εμείς.   «Εξετάζω την εικόνα η οποία καταρράκωσε τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια αξιώματα μέσα στα μάτια όλων των λαών και αυτό είναι ήττα της συγχρόνου κοινωνίας» τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. «Τον κρατούν με τις χειροπέδες, του πέφτει το μισό σακάκι και κυκλοφορεί όπως οι μεθυσμένοι στο δρόμο. Για να τον πας που; Να τον κρίνει μια γυναίκα τι θα γίνει και τον στέλνει στη βαριά φυλακή… Αυτό είναι εξόντωση της ανθρώπινης προσωπικότητας» είπε ο Μητροπολίτης Άνθιμος και αναφέρθηκε στην στάση του Ιησού Χριστού, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όταν οι Γραμματείς, οι Φαρισαίοι και το φανατισμένο πλήθος θέλησε να τιμωρήσει δια λιθοβολισμού μια γυναίκα που κατηγορούνταν για μοιχεία.

« “Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω” είπε ο Χριστός και αμέσως ένας, ένας πετούσαν τις πέτρες και έφυγαν όλοι. Δεν έκανε κανένας (τίποτα)… Από αυτούς τους εκφραστές της ηθικής που ήθελαν να την λιθοβολήσουν γιατί αμάρτησε, αυτοί σαν να ήταν αναμάρτητοι». Και ο Μητροπολίτης συνεχίζοντας την παραβολή ανέφερε ότι όταν ο Χριστός πήγε κοντά στη γυναίκα την ρώτησε ποιος την κατακρίνει και εκείνη βλέποντας ότι όλοι είχαν φύγει απάντησε κανένας. «Ουδέ εγώ σε κατακρίνω» απάντησε ο Χριστός και την προέτρεψε να φύγει αλλά να μην αμαρτήσει ποτέ ξανά, συνέχισε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Αυτό είναι το βασίλειο το πνευματικό της χριστιανικής πίστεως. Ο Θεός και ο Άνθρωπος. Το θεϊκό πρόσωπον, το Ανθρώπινον πρόσωπον. Η ύπαρξη του Θεού του Τριαδικού όπως τον γνωρίζουμε με τον Χριστό που ενανθρώπισε για εμάς και από την άλλη πλευρά εμείς. Οι άνθρωποι δεν είμεθα για να εξευτελιζόμαστε και να εκτιθέμαστε και να γινόμαστε βορρά των τηλεοπτικών Μέσων και μερικές φορές των δημοσιογράφων για τα αμαρτήματά μας. Και πρέπει απέναντι των ανθρώπων και απέναντι του ανθρωπίνου προσώπου να έχουμε όλοι μας πάντοτε έναν σεβασμό, μέχρι της αποδείξεως πρώτα-πρώτα της ενοχής, της επιβολής των ποινών που προβλέπει ο Νόμος και όχι εκείνων που θέλουμε να επιβάλουμε εμείς. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί και να μετανοήσει, αν έσφαλε. Πολλά λέγονται. Δεν το εξετάζω καθόλου αυτό. Εξετάζω την εικόνα η οποία καταρράκωσε τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια αξιώματα μέσα στα μάτια όλων των λαών και αυτό είναι ήττα της συγχρόνου κοινωνίας».

________________________________

ΣΧΟΛΙΟ του BLOG: 

Με λάθος θέμα καταπιάστηκε σήμερα ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος στην Κυριακάτικη ομιλία του. Δεν λέμε βέβαια ότι αυτά που είπε δεν είναι έτσι, αλλά πρέπει να θυμηθεί ότι και αυτός, το ίδιο πράττει όταν είναι μέλος Συνοδικού Δικαστηρίου σε Συμπρεσβυτέρους του και πολλές φορές για ασήμαντες αφορμές, όπως π.χ. για απήθεια κατά του Επισκόπου ή για δήθεν σκανδαλισμό των πιστών. (δεν ομιλούμε βέβαια για το παράπτωμα της Ομοφυλοφιλίας) που αυτό ούτε το αγγίζουν… Τους καθαιρεί ελαφρά τη καρδία. Τότε αυτός και οι συνδικασταί του δεν σκέφτονται δυστυχώς, τον Ιερέα που έχει 3 ή 4 παιδιά και που έχει λευκανθεί από τα χρόνια μέσα στην Εκκλησία; Τότε δεν εξεφτυλίζουν αυτοί το ανθρώπινο πρόσωπο; Δεν εξοντώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, όταν αυτός ο άνθρωπος ο καταδικασθείς από αυτούς, επιστρέφει στην γειτονιά του με πολιτική περιβολή; Γι’ αυτούς δεν ενηνθρώπισε ο Χριστός;

Η Υποκρισία κ. Άνθιμε έχει και τα όριά της.