20 Μαΐου, 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 3

image

ΝΕΑ ΙΜΙΑ ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ βουλευτής του εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, απόστρατος συνταγματάρχης με διασυνδέσεις με τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, επιχείρησε χθες προκλητικά να δημιουργήσει επεισόδιο «τύπου Ιμίων», επιχειρώντας να αποβιβαστεί με το έτσι θέλω στο Αγαθονήσι με τη δικαιολογία ότι «είναι τουρκικό έδαφος και δεν χρειάζεται ταξιδιωτικά έγγραφα»!

Η πρωτοφανής πρόκληση, που κανένας δεν γνωρίζει αν είχε ή όχι τις ευλογίες της Άγκυρας, δεν πέρασε, καθώς τα αρμόδια λιμενικά όργανα στο νησί δεν επέτρεψαν στον απόστρατο συνταγματάρχη Ουμίτ Γιαλίμ να αποβιβαστεί. Έτσι γύρισε κακήν κακώς στις τουρκικές ακτές, όπου προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες ανέβηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα των εφημερίδων «Χουριέτ» και «Μιλιέτ».

Πάντως, μολονότι η είδηση και το σχετικό βίντεο ανέβηκαν και στην ιστοσελίδα Defencenet.gr στις 21.08', η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε... άγνοια ακόμη και ύστερα από πολλές ώρες. Και όταν η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Εξωτερικών και ΓΕΕΘΑ), δηλώθηκε παρ' αμφοτέροις «έκπληξη» και «άγνοια», και ζητήθηκε χρόνος προς περαιτέρω «διερεύνηση και έλεγχο» από μέρους τους.

Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του αρχηγού του κόμματος Κεμάλ Ζεϊμπέκ ότι «η Ελλάδα κατέχει παράνομα το Φαρμοκονήσι και το Αγαθονήσι» καθώς και των αποκαλύψεων μέσω WikiLeaks περί ανάλογων απόψεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ

Εν τω μεταξύ, σε νέες προκλήσεις προχώρησαν κατά συρροή οι Τούρκοι χθες στο Αιγαίο με αφορμή αεροναυτική άσκησή τους, όπου τρεις σχηματισμοί με 18 αεροσκάφη, από τα οποία τα δύο οπλισμένα, προέβησαν σε 18 παραβάσεις και 26 παραβιάσεις στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, προτού αναχαιτιστούν από τα αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας.

Η ελληνική πλευρά πάντως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει άσκηση με τη χαρακτηριστική ονομασία «Ιωνάς 11» στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΙΛΑΜΕ;

image

Του κ. Βασιλειου Φλωριδη*

Πριν από δύο μήνες περίπου, είδαμε όλοι στον Τύπο ότι τρεις Αγγλοι βουλευτές τιμωρήθηκαν από αγγλικά δικαστήρια σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 18 μήνες για παραποίηση στοιχείων, σχετικά με τις φορολογικές τους δηλώσεις δηλ. για πλασματικά έξοδα από 10.000 έως 35.000 ευρώ, περίπου. Αμέσως μετά οδηγήθηκαν στη φυλακή. Οι δικαστές και εισαγγελείς έκπληκτοι αναρωτηθήκαμε τι είδους ποινική Δικαιοσύνη επιτέλους απονέμουμε εμείς σ' αυτήν τη χώρα. Ποιους Ελληνες πολίτες δικάζουμε και καταδικάζουμε. Ποιοι τελικά είναι αυτοί που καταλήγουν στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ας κάνουμε λοιπόν μια ενδοσκόπηση στο δικανικό μας σύστημα.

Το καθεστώς βέβαια που διέπει την ποινική δίωξη των πολιτικών είναι λίγο πολύ γνωστό. Εφτιαξαν ένα Σύνταγμα, το οποίο αντί να είναι ο χάρτης που εξασφαλίζει την ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους Ελληνες πολίτες, κατάντησε να είναι το εργαλείο για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων κάποιων συναδέλφων τους. Αυτό αδικεί και την πλειοψηφία. Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι οι ελάχιστοι διεφθαρμένοι ακόμη αντιστέκονται σε ό,τι τους απειλεί. Μετράει ακόμη ο λόγος τους. Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα από την καθημερινή δικαστηριακή πρακτική.

Πρόσφατα ήμουν εισαγγελέας σε ποινικό εφετείο όπου κάποιος υπάλληλος μιας εταιρείας είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 16.000 ευρώ που του είχε δώσει η εταιρεία του για να το διανείμει σε προμηθευτές της. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για την πράξη του σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 8 μηνών. Πριν από την έναρξη της δίκης ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον κατηγορούμενο εάν στο μεταξύ είχε αποζημιώσει την εταιρεία του. Η συνήθης (άτυπη) δικαστηριακή πρακτική είναι να διερευνάται πάντα αν οι διάδικοι έχουν στο μεταξύ ειρηνεύσει.

Εάν «τα βρήκαν», όπως λέμε κοινώς. Εάν διαπιστωθεί αυτό, τότε πολλά δικαστήρια δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε αθώωση του κατηγορουμένου, «μασώντας» στην κυριολεξία τις αποδείξεις. Ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά. Προτιμούσε τη βέβαιη καταδίκη του. Ολοι καταλάβαμε γιατί. Ο κατηγορούμενος είχε ποινικό μητρώο «λευκό». Επομένως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η όποια ποινή στην οποία θα καταδικάζονταν θα αναστελλόταν. Και αυτό γιατί με τις αλλεπάλληλες «φιλελεύθερες» τροποποιήσεις του Ποινικού μας Κώδικα και ιδίως αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου, φθάσαμε πλέον να δικαιούται αναστολής όποιος καταδικάστηκε και σε ποινή φυλάκισης έως 5 έτη! Και μάλιστα να δικαιούται αναστολής ακόμη κι αν έχει ξανακαταδικαστεί προηγούμενα σε ποινή φυλάκισης έως ένα έτος!

Το δικαστικό μας σύστημα λοιπόν στην ουσία κατάντησε στο να οδηγεί τους πολίτες να προτιμούν τις καταδίκες από την αθώωση. Γιατί είναι πιο φθηνές. Αφήνει όμως έτσι και τα θύματα αναποζημίωτα. Ο εν λόγω υπάλληλος αντί να αποζημιώσει την εταιρεία του με το ποσό των 16.000 ευρώ και να αθωωθεί, προτίμησε να πληρώσει τα έξοδα από 255 ευρώ και την αμοιβή του δικηγόρου του. Θα ήταν όμως έτσι τα πράγματα αν ο εν λόγω υπάλληλος ήξερε ότι μετά την καταδίκη του θα οδηγούνταν στη φυλακή;

Ασφαλώς όχι. Θα έσπευδε να βρει τα χρήματα για να τα επιστρέψει στην εταιρεία και στη συνέχεια θα εκλιπαρούσε τον «καλό λόγο» από τον πρώην εργοδότη του για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Το ίδιο θα συμβεί βέβαια και στην περίπτωση που θα συλληφθεί επ' αυτοφώρω ένας διεφθαρμένος υπάλληλος να δωροδοκείται, στις σπάνιες περιπτώσεις που ένας πολίτης θα βρει το θάρρος να τον καταγγείλει. Μετά την καταδίκη του ακόμη και σε φυλάκιση 5 ετών θα αφεθεί ελεύθερος πληρώνοντας μόνο τα έξοδα.

Αυτό είναι τελικά το ποινικό οπλοστάσιο που διαθέτει η χώρας μας απέναντι στο έγκλημα. Αυτό είναι το Κράτος Δικαίου που διαμορφώσαμε. Ομως έτσι οι πολίτες εθίστηκαν στην ατιμωρησία. Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μαζική διαφθορά, τεράστιες καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων. Με μια σειρά και επί πολλά έτη ταξικών και ρουσφετολογικών τροποποιήσεων των ποινικών μας νόμων (τις περισσότερες των οποίων εισηγήθηκαν πανεπιστημιακοί που ασκούν δικηγορία δηλ. υπέρ των πελατών τους), και με το ψευδοεπειχείρημα ότι δήθεν «θα γεμίσουν οι φυλακές», φθάσαμε στο σημείο να καταλήγουν στη φυλακή κατά πλειοψηφία φτωχοί άνθρωποι, τοξικομανείς και όσοι δεν έχουν διασυνδέσεις με πολιτικούς ή ισχυρούς.

Οσοι δηλ. δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν μια πολυτελή υπεράσπιση ή την ποινή τους ή δεν έχουν πρόσβαση σε πολιτικό για να τροποποιήσει υπέρ αυτών τον νόμο.

* Ο κ. Βασίλειος Φλωρίδης είναι αντεισαγγελέας Εφετών.