07 Μαΐου, 2011

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

image

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε στην καθιερωμένη ομιλία της ΔΕΘ, ότι θα πάρει πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την κατάρτιση ενός Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα είπε: «Ο Χάρτης αυτός θα εγγυάται την ισότητα δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη. Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα του Πολίτη»

«Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στην Κάρτα. Σπάζοντας την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα που υπάρχουν, προχωράμε στην Κάρτα Πολίτη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος του 2011 οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει πάντως να σταθεί κανείς -εκτός των άλλων-και στην ορολογία που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός. «Χάρτης Κοινωνικών Δικαιωμάτων», «ο πολίτης θα είναι σε θέση», «σπάζοντας τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία»... κ.λπ. Αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει πάντα να διαβάζουμε ανάποδα τα νοήματα των πολιτικών, τότε πρέπει να προβληματιστούμε έντονα...

Όμως τι περισσότερο ξέρουμε για αυτήν την επικείμενη Κάρτα του Πολίτη (ΚτΠ); Στο κείμενο της 1ης Διαβούλευσης για την Κάρτα του Πολίτη (Νοε-Δεκ 2010) διαβάζουμε: «Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα του Πολίτη η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο». Από το ίδιο κείμενο μαθαίνουμε επίσης ότι:

• H Κάρτα του Πολίτη θα περιέχει πλινθίο (τσιπάκι τι είδους μικροτσίπ δεν διευκρινίζεται),

• Προαιρετικά θα δοθεί το δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής,

• Θα υιοθετηθούν «καλές πρακτικές» ασφαλείας,

• Θα μοιάζει με τις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες

• Το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι σε μία περίπτωση στις προθέσεις του δεν είναι να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τεχνικές προδιαγραφές, η ΚτΠ θα κάνει πολύ λίγα πράγματα.

Σύμφωνα όμως με τα υπόλοιπα κείμενα της «1ης Διαβούλευσης» και όσα είπε ο κ. πρωθυπουργός σπη ΔΕΘ, η ΚτΠ θα είναι ένα «πολυεργαλείο» που θα χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών.

Πρόκειται για αντίφαση Όχι! Γιατί:

α) θα μπορούσε να ξεκινήσει με πλινθίο και απλές εφαρμογές για εξοικείωση και αργότερα να προστεθούν και άλλες χρήσεις...

β) δεν χρειάζεται η ΚτΠ να κουβαλάει πολλά στοιχεία επάνω της, χρειάζεται απλά να μπορεί να «μιλήσει» με διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων και να αντλεί αυτά τα στοιχεία...

Πώς συνδέεται n ΚτΠ με την επαγγελθείσα

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Στις 4 Ιανουαρίου 2011, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, παρουσίασε στους δημοσιογράφους το προσχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Σε αυτή την παρουσίαση αναφέρθηκε και στην ΚτΠ. Από τις εφημερίδες των επομένων ημερών μαθαίνουμε ότι: Η ΚτΠ αποτελεί το «κλειδί» που θα επιτρέπει την πρόσβαση: στα δημοτολόγια, στο TAXIS, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δεδομένα που τηρεί η ΕΑΑΣ με βάση τις υφιστάμενες αστυνομικές ταυτότητες. Στην ΚτΠ θα υπάρχουν ο ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, ο αριθμός του δημοτολογίου, αριθμός κτηματολογίου και τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας, ενώ μέσα της σταδιακά θα ενσωματωθούν η φοροκάρτα και οι άλλες ηλεκτρονικές κάρτες (εργαζομένου, υγείας, δημότη κ.ά.) που στο μεταξύ θα έχει εκδώσει το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο η κάρτα θα επιτρέπει την πρόσβαση προς όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του κράτους και θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό «κλειδί» για κάθε χρήστη προκειμένου να εξυπηρετείται από το κράτος, μέσω Διαδικτύου.

Στην ΚτΠ δεν θα περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα, αντίθετα, η ίδια αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της προσπάθειας που καταβάλλεται μέσω των ρυθμίσεων που επιφέρει το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εξυπηρέτησης των πολιτών. Οι ρυθμίσεις για την Κάρτα του Πολίτη θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάρτιο 2011 και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στο τέλος του 2011. (Το Βήμα 5,7/1/2011, Το Έθνος 7/1/2011) Ωστόσο, το προσχέδιο νόμου που βγήκε στην διαβούλευση μετά από μια εβδομάδα δεν αναφέρει λέξη για ΚτΠ.

Αντίθετα μιλάει για «Δελτίο Ταυτότητας». Βεβαίως αναφέρει ότι οι ειδικότερες τεχνικές προβλέψεις του παρόντος νομοσχεδίου θα καθορισθούν με Υπουργικές αποφάσεις. Άλλη εφημερίδα έγραψε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση θα υλοποιηθεί ειδικό «επιχειρησιακό» σχέδιο για την Κάρτα χου Πολίτη. Δεν έχει διευκρινισθεί αν θα πρόκειται για νέο νόμο, Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής, μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων στην «1η Διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη»; Ή μήπως η όλη επιχείρηση έχει έτσι σχεδιασθεί εξαρχής και το σχέδιο ξεδιπλώνεται λίγο-λίγο; Άγνωστο. Προφανώς όμως επιλέχθηκε η μέθοδος της «σαλαμοποίησης». Δηλαδή λίγο-λίγο και ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα συναντά το σχέδιο.

Άλλες κάρτες που θα ενσωματωθούν στην ΚτΠ

1. Η Κάρτα Αγορών. Τα χαρακτηριστικά της θα είναι τα εξής:

• Θα είναι όπως η χρεωστική κάρτα των Τραπεζών,

• Θα χρησιμοποιείται στα μηχανήματα POS (Point Of Sale) των καταστημάτων (τα μηχανήματα από τα οποία περνάνε τις πιστοτικές κάρτες στα εμπορικά καταστήματα).

• Αν και είχε εξαγγελθεί ότι θα φέρει barcode ΕΑΝ-13, τώρα μας πληροφορούν ότι, μετά την εμπλοκή των Τραπεζών, δεν θα φέρει barcode.

• Θα «γλιτώσει» τους καταναλωτές από τον βραχνά να συλλέγουν και να αθροίζουν τις αποδείξεις για να πιάσουν το αφορολόγητο.

• Η συγκεκριμένη Κάρτα θα χορηγηθεί από τις Τράπεζες και θα είναι ανώνυμη,

• Οι Τράπεζες θα συλλέγουν τις «ανώνυμες» συναλλαγές και θα τις στέλνουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Οπότε οι Τράπεζες δεν θα γνωρίζουν τον κάτοχο, αλλά μόνο το ΥΠ.ΟΙΚ, στο οποίο και θα «χτίζεται» η βάση δεδομένων των αγορών του κάθε χρήστη καταναλωτή.

Τι ΔΕΝ μας λένε

Εάν έχει κάποιος και (έστω ανώνυμη) Κάρτα Αγορών και άλλη συνήθη κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική, η Τράπεζα μπορεί να κάνει ταυτοποίηση μέσω των μηχανημάτων POS. Κατά συνέπεια, και από τις βάσεις των Τραπεζών, αλλά και του ΥΠ.ΟΙΚ, μπορεί να εξαχθεί μαζικά και καθολικά το καταναλωτικό προφίλ των πολιτών. Είναι χρήσιμη αυτή η πληροφορία; Βεβαίως ναι, καταρχήν γιατί οι επιχειρήσεις χρειάζονται τέτοια στοιχεία για την χάραξη της στρατηγικής πωλήσεων που αναπτύσσουν. Γι αυτόν τον λόγο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στη γνωμάτευση της είπε όχι σε αυτό το σύστημα. Αλλά η ΑΠΔΠΧ πρότεινε κάτι... χειρότερο ως λύση. Κάρτα με τσιπάκι!

2. Η Κάρτα Εργαζόμενου.

Τα χαρακτηριστικά της θα είναι τα εξής

• Θα την χρησιμοποιεί κάποιος μπαίνοντας στην εργασία του (ιδιωτικές εταιρείες) και θα ενημερώνεται αυτόματα το Υπουργείο Εργασίας.

• Ξεκινάει από το καλοκαίρι, προαιρετικά σε όποια επιχείρηση επιθυμεί, με έκπτωση 25% στις εργοδοτικές εισφορές.

•Αργότερα θα γίνει υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις. Υποστηρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα «χτυπηθεί» η μαύρη εργασία. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτά τα συστήματα μπορούν να παραβιαστούν. Πόσο δύσκολο είναι να «χτυπάει» ο εργαζόμενος την κάρτα του, και το σύστημα του «πονηρού» εργοδότη, να μην ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας; Έτσι και μαύρη εργασία θα έχουμε και το σύστημα θα χάσει πόρους λόγω της έκπτωσης! Ο φυσικός έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της παράνομης εργασίας και όχι το καθολικό ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων.

3. Η Κάρτα του Δημότη

4. Η Κάρτα Υγείας (πρόγραμμα της Ν.Δ.)

Σημειώστε αυτό που γράφηκε, ότι ο κ. Υπουργός στη συνέντευξη της 4/1 είπε τα εξής: «Φιλοδοξία του αρμόδιου υπουργείου είναι η κάρτα να χρησιμοποιείται, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.» Το σίγουρο είναι ότι όποια κάρτα κυκλοφορήσει πριν την ΚτΠ, θα ενσωματωθεί στην ΚτΠ. Πρόκειται δηλαδή για μια Υπέρ-Κάρτα, η μη κατοχή της οποίας — εάν είναι υποχρεωτική- αυτομάτως θέτει εκτός κοινωνίας τον μη κάτοχο της!

Δηλαδή, τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά και τα άλλα δικαιώματα, δεν θα τα χρησιμοποιεί κάποιος απλά με την ΚτΠ, όπως λέει ο κ. Υπουργός. Το δικαίωμα χρήσης αυτών των δικαιωμάτων θα είναι φυλακισμένο στην ΚτΠ. Και όποιος δεν θα έχει την ΚτΠ δεν θα μπορεί να χα ξεκλειδώσει! Οδηγούμαστε άραγε προς μια κοινωνία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα είναι αυτονόητα για κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, είτε κατέχει Κάρτα του Πολίτη είτε όχι;

Οδηγούμαστε προς μια κοινωνία όπου η επιβίωση των μελών της θα εξαρτάται από την αριθμοποίησή τους και την ένταξη τους σε βάσεις δεδομένων; Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο, στο οποίο όλοι θα αντιδράσουν.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσον τα ανωτέρω αποτελούν μόνο δικούς μας φόβους ή έχουν διατυπωθεί και από άλλους λαούς. Βεβαίως, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο και προσπαθούν να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σεναρίων. Πιο χαρακτηριστική από όλες είναι η περίπτωση της Αγγλίας. Δημιουργήθηκε από Άγγλους πολίτες η οργάνωση N021D (http://no2id.net) η οποία συστηματικά πολέμησε την εισαγωγή της Αγγλικής Κάρτας του Πολίτη. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως μας πληροφορεί το BBC, προς το τέλος του 2009,15.000 κάτοικοι του Manchester είχαν πάρει την αγγλική Κάρτα του Πολίτη πληρώνοντας 30 λίρες ο καθένας για να την προμηθευτούν.

H νέα αγγλική Κυβέρνηση όμως, όταν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2010, κατήργησε όλο αυτό το πρόγραμμα έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, και υποσχέθηκε να καταστρέψει και τις βάσεις δεδομένων που είχαν στο μεταξύ δημιουργηθεί. Μικρή λεπτομέρεια: όσοι πλήρωσαν τις 30 λίρες για την ταυτότητα, με ειδική πρόβλεψη του νόμου που καταργεί τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, δεν αποζημιώνονται για τα χρήματα που έδωσαν...

Στη Γερμανία: Η Κάρτα άρχισε να εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου 2010. Ωστόσο στη Γερμανία υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων REUTERS, η καθιέρωση της γερμανικής Κάρτας του Πολίτη ξυπνάει αρνητικές μνήμες στους Γερμανούς. Στο μυαλό τους έρχονται οι εποχές της Γκεστάπο και της Στάζι, με τις απάνθρωπες και ανηλεείς παρακολουθήσεις των πολιτών από αυτά τα καθεστώτα. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Γερμανών πολιτών, που έσπευσαν να προμηθευτούν την παλαιού τύπου ταυτότητα πριν τον Σεπτέμβρη του 2010.

Στη Ρουμανία: H καθιέρωση της Κάρτας του Πολίτη αναβλήθηκε για 3 χρόνια λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και λόγω αντιδράσεων.

Στη Ρωσία: H χρήση της ΚτΠ από τους Ρώσους πολίτες θα καθιερωθεί από το 2012 και προβλέπεται προαιρετική. Δηλαδή στη Ρωσία δεν θα μοιρασθούν πρώτα οι Κάρτες-«ορεκτικά» και μετά η Κάρτα-«κυρίως πιάτο» όπως θα συμβεί στην Ελλάδα.

Στις περισσότερες χώρες η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι προαιρετική, όπως σε Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Λιθουανία, Σουηδία και Ιταλία. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες δεν είναι υποχρεωτικό να έχει κάποιος μαζί του καν ταυτότητα. Η σχετική για το θέμα έκδοση, του Τμήματος Μελετών της Deutshe Bank, τον Σεπτέμβριο του 2010 αναφέρει ότι σημαντικό ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικής ταυτότητας (ΚτΠ) στον πληθυσμό, συναντάμε μόνο στην Εσθονία (90%). Άλλες χώρες παρουσιάζουν τα εξής ποσοστά: Ισπανία (40%), Βέλγιο (30%) Σουηδία (28%). Πολύ χαμηλά ποσοστά συναντάμε στην Λιθουανία (12%) και Πορτογαλία (12%). H Φιλανδία έχει περίπου 5% και η Ιταλία 2%.

Αντιρρήσεις στην καθιέρωση της ΚτΠ

H πρώτη και μεγάλη αντίρρηση εστιάζεται στο κατά πόσον θα συμβάλει η ΚτΠ στην εξυπηρέτηση του Πολίτη. Σύμφωνα με την «1η Διαβούλευση» -αλλά και την συνέντευξη του αρμοδίου Υπουργού- η Κάρτα δεν θα περιέχει όλα τα στοιχεία των κατόχων, αλλά τα «κλειδιά» της θα ανοίγουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα του Δημοσίου, θα περιέχει τον αριθμό κτηματολογίου, το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το Δελτίο Ταυτότητας το οποίο και θα υποκαταστήσει. (Καθημερινή 4/1/11).

Στο πλαίσιο των ανωτέρω στοιχείων η ΚτΠ θα αποτελέσει ένα Νέο Έντυπο Ταυτοποίησης. Τι περισσότερο όμως θα προσθέσει ένα νέο έντυπο ταυτοποίησης εάν:

δεν οργανωθεί το Δημόσιο;

δεν γίνει ορθολογική χρήση του προσωπικού;

δεν δοθούν χρήματα στην εκπαίδευση- ανάπτυξη προσωπικού;

δεν δοθούν χρήματα στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των υποδομών των υπηρεσιών του Δημοσίου; Εάν δεν γίνουν τα ανωτέρω τότε σε τι χρησιμεύει ένα νέο έντυπο ταυτοποίησης; Εάν όμως συντελεστούν τα ανωτέρω, τότε άνετα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και από το υφιστάμενο Δελτίο Ταυτότητας. Δεν χρειάζεται να χορηγή καινούριο.

Το πρόβλημα του δημοσίου δεν είναι να αναγνωρίσει τον πολίτη με ένα νέο Δελτίο Ταυτότητας (KτΠ) αλλά αφού τον αναγνωρίσει να τον εξυπηρετήσει... Και αυτό το πρόβλημα δεν το λύνει η ΚτΠ, αλλά η οργάνωση του Δημοσίου.

Η οργάνωση του Δημοσίου πρέπει να γίνει ασχέτως με την εισαγωγή της ΚτΠ. Δεν είναι προϋπόθεση της οργάνωσης του Δημοσίου η ΚτΠ, ούτε αυτή πρέπει· γίνει με δικαιολογία την ΚτΠ. Πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως. Αυτό είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε.

Μή ασφαλής τεχνολογία: Εξάλλου η καθιέρωση της ΚτΠ είναι ήδη μία δοκιμασμένη και αποτυχημένη μη ασφαλής πρακτική και τεχνολογία! Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές από να πολλές περιπτώσεις παραβίασης ηλεκτρονικών δεδομένων, επισημαίνοντας ότι:Τον Δεκέμβριο του 2010, διευθύντρια της ίδιας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) δήλωσε για τις βάσεις δεδομένων της NSA πως:

• Δεν υφίσταται πλέον η έννοια «ασφάλεια»,

•Οι πλέον εξελιγμένοι αντίπαλοι πρόκειται να παραμείνουν απαρατήρητοι στα δίκτυα μας,

• Πρέπει πλέον να οικοδομήσουμε τα συστήματα μας με την παραδοχή ότι οι αντίπαλοι θα τα παραβιάσουν (will get in),

• Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εμπιστευτούν «τα διαφορετικά μέρη ενός συστήματος που μπορεί ήδη να έχουν παραβιαστεί» κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο, η Deutshe Welle έχει δημοσιεύσει σχετικά με την Γερμανική Κάρτα του Πολίτη, στις 23 Σεπτεμβρίου 2010: «Η νέα Γερμανική Ηλεκτρονική Ταυτότητα παραβιάστηκε εύκολα από συνηθισμένους χάκερς. Πρόκειται για υποκλοπή δεδομένων που έγινε από χάκερς ζωντανά σε εκπομπή γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού».

Στις 10 Οκτωβρίου 2010: «Ανακαλύφθηκε πρόβλημα ασφαλείας στο λογισμικό της Γερμανικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας». Και στις 19 Ιανουαρίου 2011: «Χάκερ ανακαλύπτει νέο δυνητικό πρόβλημα στο λογισμικό της Γερμανικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας». Εξάλλου στις 12 Ιανουαρίου 2011 έγινε γνωστό στις ΗΠΑ ότι ένας χάκερ, μέσω φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή(!), υπέκλεψε τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της αμερικανικής Τράπεζας, PenFed. Πρόκειται για μια τράπεζα με 1.000.000 πελάτες οι οποίοι είναι αποκλειστικά στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας, της Ακτοφυλακής, χου Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σχετιζόμενων με αυτό εταιριών, καθώς και παλαίμαχοι διεθνών πολέμων των ΗΠΑ.

Επίσης, στην Gawker Media (μεγάλη εταιρεία διαδικτυακής φιλοξενίας ιστολογιών), δημοσιεύθηκε η είδηση ότι άγνωστοι χάκερ εισέβαλαν στη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των χρηστών της και απέκτησαν πρόσβαση σε 1,3 εκατ. κωδικούς πρόσβασης! Στην ελληνική εφημερίδα το Βήμα, τον Νοέμβριο του 2010, δημοσιεύθηκε η δήλωση του πρ. Αχμαντινετζάντ ότι το Ιράν παραδέχεται ότι το «ηλεκτρονικό σκουλήκι» Stuxnet προκάλεσε προβλήματα στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό όχι τον Ιανουάριο χου 2011 έπεσε θύμα χάκερ ο ιδρυτής του Facebook: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δέχθηκε επίθεση στην σελίδα που διατηρεί στο Facebook!

Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε... επίθεση στο Facebook. Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος προχώρησε σε νέα ανάρτηση όπου δήλωνε ότι «κανένα σύστημα δεν είναι απρόσβλητο σε επιθέσεις».

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΡΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ...

(λόγω ενσωμάτωσης της Κάρτας Αγορών).

• Στη δουλειά μας θα χτυπάμε την ΚτΠ για να μπούμε στο κτίριο (λόγω ενσωμάτωσης σε αυτήν, της Κάρτας του Εργαζομένου).

• Πιο πριν θα έχουμε χτυπήσει την ΚτΠ για να αγοράσουμε καφέ και σάντουιτς (λόγω ενσωμάτωσης της Κάρτας Αγορών).

• θα χρησιμοποιούμε την ΚτΠ για να μπούμε στο Internet (λόγω αυθεντικοποίησης μέσω ψηφιακής Υπογραφής. Αυτή η λειτουργία της ΚτΠ, δίνεται ήδη ως επιλογή στην Γερμανική ΚτΠ)

• Άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε όλα τα ανωτέρω, βγαίνοντας από το internet, βγαίνοντας από το Κτίριο, επιστρέφοντας με το λεωφορείο σπίτι...

• θα μπορούμε, όσοι θέλουμε και έχουμε εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, να μπαίνουμε στο σπίτι μας χτυπώντας την ΚτΠ.

• Τα ψώνια στο De De, τα τηλέφωνα που κάνουμε, τα πιστοποιητικά που θέλουμε από τον Δήμο. τις αιτήσεις που κάνουμε στον ΑΣΕΠ, τον μισθό που πληρωνόμαστε από την Τράπεζα, τα διόδια, τα φάρμακα μας, τα εισιτήρια για το γήπεδο, το αεροπλάνο, το πλοίο, όλα θα τα κάνουμε με την ΚτΠ.

Θα μπορεί το σύστημα να βγάζει στατιστικά με τον Μέσο Όρο Χτυπημάτων της ΚτΠ ανά ημέρα και κατά ηλικιακή ομάδα! θα παρακολουθούνται οι πάντες, άνετα, άμεσα με το χτύπημα της Κάρτας τους. Συνδυαζόμενα όλα αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν συμπεριφορές, προτιμήσεις, pares, ενδιαφέροντα, καθημερινές και έκτακτες δραστηριότητες, θρησκευτικά, πολιτικά και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Με λίγα λόγια όλες μας οι δραστηριότητες λειτουργούν για το τέλειο ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το κάψιμο των χειρόγραφων Φακέλων που έγινε πριν μερικές δεκάδες χρόνια, θα είναι οδυνηρό να διαπιστώσουμε λοιπόν, πως οι Αρχές προχώρησαν στο κάψιμο των χειρόγραφων φακέλων, μιας και συνιστούσαν μια απαρχαιωμένη μέθοδο παρακολούθησης και ελέγχου, καθότι έχουν αναπτυχθεί νέες υπερσύγχρονες μέθοδοι. Απλά αυτές οι νέες μέθοδοι «άργησαν» μερικά χρόνια αλλά τελικά ήρθαν...

Όσον αφορά τα τσιπάκια RFID τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Όπως παρουσιάσαμε, οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτά «διαβάζονται» από απόσταση. Πόση απόσταση, αυτό εξαρτάται από το είδος του τσιπ. Επίσης η τεχνολογική πρόοδος, κάνει την τεχνολογία του σήμερα να απαξιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς αύριο.

Ό,τι φαντάζει ως σενάριο σήμερα, αύριο γίνεται πραγματικότητα. Πόσο δύσκολο είναι για παράδειγμα η τεχνολογία αναγνώρισης των σκύλων, μέσω του τσίπ που φέρουν εμφυτευμένο στον σβέρκο τους. να περάσει σήμερα, αύριο, μεθαύριο στην ΚτΠ; Αφού είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική μέθοδος ταυτοποίησης χαμένων σκύλων! Έχουμε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δυνατότητα;

Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Όπως και να το κάνουμε, η συλλογή πολλών προσωπικών στοιχείων για την ζωή και την καθημερινότητα μας είναι γεγονός. Αυτό όμως που θα συμβεί με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το απαραίτητο εργαλείο της που είναι η «Κάρτα του Πολίτη» δεν θα έχει προηγούμενο. Τίποτε δεν θα μείνει κρυφό από το «μάτι του Μεγάλου αδελφού».

Κάθε κίνηση, κάθε συναλλαγή, κάθε αγορά και πώληση, κάθε μετακίνηση και γενικά οτιδήποτε αφορά την δημόσια και προσωπική ζωή του πολίτη θα καταγράφεται και θα συλλέγεται για να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας. Το φορολογικό, το σεξουαλικό, το πολιτικό, το θρησκευτικό, το ψυχολογικό, το πολιτιστικό, το ιατρικό προφίλ του καθενός μας θα είναι το πρώτο που θα βλέπει ο διαβαθμισμένος διαχειριστής και κάθε άλλος επίσημος ή ανεπίσημος «εταίρος» της «παγκόσμιας ηλεκτρονικής κυβέρνησης».

Επιπλέον, ο διεστραμμένος «διαβαθμισμένος» διαχειριστής εκτός από το δικαίωμα της... ανάγνωσης θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται ή και να αλλοιώνει αυτό το προφίλ προσθαφαιρώντας ψευδή ή παραποιημένα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων. Είναι φανερό ότι, εκτός από τον ορατό κίνδυνο υποκλοπής των δεδομένων της Κ.τ.Π. από χάκερς και ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες και επιχειρήσεις, υπάρχει και μία ακόμη υπαρκτή αρνητική πιθανότητα. Η δυνατότητα υποκλοπής των δεδομένων της ΚτΠ. από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα λειτουργίας της! Για παράδειγμα, ο 38χρονος Herve Falciani, από το Μονακό, εργαζόταν από το 2000 στο τμήμα Πληροφορικής, του τομέα της ασφάλειας δεδομένων.

Από το 2006, που πήρε προαγωγή και μεταφέρθηκε στα κεντρικά της Τράπεζας HSBC στη Γενεύη, ως το 2008, έκλεβε δεδομένα από λογαριασμούς πελατών της Τράπεζας, αν και είναι ακόμα ασαφές πώς το κατάφερε. O ίδιος ισχυρίζεται ότι ο στόχος του ήταν να αποκαλύψει τη φοροδιαφυγή, αλλά, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, έβγαλε στη γύρα προς πώληση τη λίστα, ζητώντας μεγάλα ποσά. Και μάλιστα από τους πρώτους πελάτες του ήταν κάποια από τα κράτη που κόπτονται για την δημόσια ηλεκτρονική ασφάλεια, αφού ήδη έχουν αγοράσει τη λίστα η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία...

Την ίδια περίοδο, στη μακρυνή Αυστραλία - και σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC Αυστραλίας - από έναν υπάλληλο ή έναν dealer διέρρευσε για λίγες ημέρες το password της βάσης δεδομένων των πελατών γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι η παραβίαση ασφαλείας έγινε μόνο μια φορά. Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα Fairfax, εγκληματικές ομάδες πληρώνουν σοβαρά ποσά για τις προσωπικές πληροφορίες ορισμένων πελατών, μαζί με τις διευθύνσεις της κατοικίας τους και τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών. Άλλοι έχουν αποκτήσει, επίσης πληρώνοντας αδρά, τα στοιχεία σύνδεσης για τον έλεγχο των επικοινωνιών των συζύγων τους.

Οι λεπτομέρειες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, προσβάσιμες από οποιονδήποτε υπολογιστή! Αντιπρόσωποι κινητών τηλεφώνων έχουν επίσης παραδεχτεί ότι καθένας με πλήρη πρόσβαση στο σύστημα μπορεί να κοιτάξει τους λογαριασμούς ενός πελάτη και να κάνει αλλαγές στους λογαριασμούς. Είναι γνωστή και χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση 83/10-12-2009 της ΑΠΔΠΧ με την οποία επέβαλε πρόστιμο 65.000 ευρώ σε ελληνική εταιρεία που πούλησε το 2004 προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, επάγγελμα, τηλέφωνο και e-mail) 5.500.000 Ελλήνων στην Αμερικανική Κυβέρνηση αντί 170.000.

(Δηλαδή της έμεινε και κέρδος 105.000 ευρώ!)

Πού όμως βρήκε τα συγκεκριμένα στοιχεία η εταιρεία αυτή;

α) Με ειδικό software που δημιούργησε, έμπαινε σε δημόσιες βάσεις δεδομένων φορέων και επιχειρήσεων έκανε «μηχανογραφημένες» αυτόματες ερωτήσεις, οι βάσεις «απαντούσαν» και το software αποθήκευε αυτά τα στοιχεία.

β) πολλοί σύλλογοι πουλούσαν τα συγκεντρωμένα δεδομένα των μελών τους έναντι αμοιβής, ή ακόμη θα έδιναν δωρεάν για την προώθηση των μελών τους.

Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και η υπόθεση του 57χρονου που συνέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο η αστυνομία και ο οποίος έβγαλε στο παζάρι τα προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία σχεδόν όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, στοιχεία αυτοκίνητων, ακινήτων και αλλά προσωπικά δεδομένα για τον εντοπισμό διαφόρων πολιτών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 57χρονος άεργος είχε προσεγγίσει υπαλλήλους υπουργείων και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τις λίστες. Ακολούθως προσπαθούσε να βρει υποψήφιους αγοραστές ανάμεσα σε εταιρείες που προωθούν διάφορα προϊόντα και σε εισπρακτικές εταιρείες που αναζητούν «εξαφανισμένους» πελάτες που χρωστούν σε Τράπεζες κ.ά.

Ένα συχνό ερώτημα

Από πολλούς διατυπώνεται η εξής ερώτηση: «Μα και σήμερα εάν θέλουν με παρακολουθούν - με διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιώ στην ζωή μου (βλ. κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά διόδια, κάρτα εισόδου σε κτίρια, πιστωτική, χρεωστική κάρτα, ηλεκτρονικές αγορές μέσω internet κ.ο.κ.). Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί πρέπει να πω όχι ειδικά στην Κάρτα του Πολίτη, ενόσω χρησιμοποιώ όλες τις άλλες συσκευές και εφαρμογές. Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή, δεν με ενδιαφέρει εάν και ποιοι με παρακολουθούν.» Η απάντηση είναι απλή:

Μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει χωρίς την ταυτότητα του; ΟΧΙ. Θα μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς την Κάρτα του Πολίτη; ΟXΙ. Μπορεί όμως να κυκλοφορήσει χωρίς το κινητό του; ΝΑΙ.

Μπορεί εάν θέλει να κάνει αγορές με μετρητά; ΝΑΙ.

Μπορεί εάν θέλει να πληρώνει διόδια, αντί να έχει την ηλεκτρονική συσκευή πληρωμής διοδίων; ΝΑΙ.

Η δεσμευτικότητα, η υποχρεωτικότητα, η ταύτιση της Κάρτας του Πολίτη με τον άνθρωπο, η αναγωγή του ανθρώπου σε αριθμό, που θα τον υποχρεώνει να αφήνει τα ηλεκτρονικά του ίχνη θελημένα ή αθέλητα σε δεκάδες διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων καθημερινά, οπότε όλη η ζωή του ανθρώπου θα είναι «διάφανη» σε εξευτελιστικό βαθμό, είναι το πρόβλημα. Γενικότερα, η έκταση του σημερινού «φακελώματος» και η διαδραστική λειτουργία των συστημάτων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη και μειωμένης αξίας όσον αφορά τον έλεγχο και την διαχείριση των συνταγματικά και εθιμικά κατοχυρωμένων ατομικών ελευθεριών του πολίτη.

Άλλο είναι π.χ να επιλέγουμε εμείς χι θα ξέρει και τι δεν θα ξέρει για μένα η τάδε τράπεζα ή το δείνα super market και άλλο να τροφοδοτώ καθημερινά, μέσω της αναγκαστικής και ευρείας χρήσης της «Κάρτας του Πολίτη», με χιλιάδες στοιχεία της προσωπικής και δημόσιας ζωής μου τις γιγάντιες και διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Άλλο δηλαδή να επιλέξεις να φοράς μια σφιχτή γραβάτα και άλλο να δεχτείς να σου φορέσουν για πάντα «έξυπνες» ηλεκτρονικές χειροπέδες.

Έτσι λοιπόν, ένα επιχείρημα που τίθεται από τους υποστηρικτές της ΚτΠ είναι ότι και σήμερα γίνονται διαρροές δεδομένων. Λένε: «και σήμερα ο εφοριακός δεν έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία; Και σήμερα δεν έχει πρόσβαση ο υπάλληλος της πολεοδομίας στον φάκελο οικοδομικής άδειας, ή ο υπάλληλος του υπουργείου συγκοινωνιών στον φάκελο της άδειας οδήγησης ή ο στρατιωτικός στον φάκελο της θητείας του πολίτη; Μήπως οι σημερινοί διαχειριστές αυτών των - προσοχή: διάσπαρτων και ειδικού ενδιαφέροντος- βάσεων δεδομένων είναι ηθικοί ενώ οι αυριανοί, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ενδεχομένως οι ίδιοι, θα έχουν ελαστικότερες συνειδήσεις ή μειωμένες ηθικές αντιστάσεις;»

Το επιχείρημα αυτό θα είχε κάποια λογική βάση αν συνέκρινε μεταξύ τους ομοειδή πράγματα. Όμως, περιγράφουμε σε άλλο σημείο, άλλο είναι να διαρρεύσουν π.χ οι πληροφορίες του συστήματος TAXIS της εφορίας για την περιουσιακή σου ή την εισοδηματική σου κατάσταση, ή ακόμα και οι καταναλωτικές σου συνήθειες όπως τις έχει καταγράψει ένα super market με την συναίνεση σου (χρήση εκπτωτικής κάρτας κλπ), και άλλο να πουληθεί ή να «διαρρεύσει» το πλήρες προφίλ σου και ο τεράστιος συγκεντρωμένος όγκος πληροφοριών που το αποτελεί.

H διαφορά μεταξύ της σημερινής ηλεκτρονικής καταγραφής κάποιων δεδομένων του πολίτη και εκείνης που θα υπάρξει με την χρήση της Κάρτας του Πολίτη σε ένα περιβάλλον «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» είναι δυσθεώρητη και μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που έχει μια σφεντόνα και μια ατομική βόμβα! Ο σημερινός λοιπόν διαχειριστής της βάσης δεδομένων π.χ μιας εφορίας, μιας πολεοδομίας, ενός νοσοκομείου, μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ή ενός super market, δεν μπορεί να διαρρεύσει καθολικά τα στοιχεία για όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί έχει το πλήρες προφίλ, αλλά ένα ελάχιστο τμήμα του.

Δεν μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες από διαφορετικές υπηρεσίες. Είναι απίθανο έως αδύνατο. Πόσο δυνατόν είναι όμως όταν οι πληροφορίες είναι διασυνδεδεμένες από μόνες χους, να «πακεταριστούν» σε ένα φλασάκι και να σταλούν όπου γης; Στο πλαίσιο λοιπόν των ανωτέρω ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να μην αντικατασταθούν όλοι οι διαφορετικοί κωδικοί που ήδη διαθέτουμε από έναν, δηλαδή τον ΑΜΚΑ.

Πρέπει η Εφορία να μας ταυτοποιεί με το Ονοματεπώνυμό μας και το ΑΦΜ, το Ταμείο Ασφάλισης με το Ονοματεπώνυμό μας και τον ΑΜΑ, το Υπουργείο Συγκοινωνιών με το Ονοματεπώνυμό μας και τον αριθμό αδείας διπλώματος κοκ. Δεν πρέπει να επικρατήσει ο ΑΜΚΑ ως ενιαίος μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης.

Έτσι και διαρροή εάν υπάρξει (είχε από hackers είχε από υπάλληλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) να μην μπορούν να συνδυαστούν τα στοιχεία και να προκύψει σε άλλον Η/Υ το πλήρες προφίλ του πολίτη. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος που δημιουργείται με την ενοποίηση των Βάσεων Δεδομένων που ήδη εξελίσσεται, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει η ΚτΠ.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, κάτω μάλιστα από την μύτη μας και χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ακόμα ούτε το νομοσχέδιο για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», αλλά ούτε και για την «Κάρτα του Πολίτη. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο και να αντιδράσουμε στην αντισυνταγματική κατασκευή «Υπουργικών Αποφάσεων» οι οποίες δίνουν στην ουσία χο δικαίωμα στους Υπουργούς να κτίζουν τμηματικά και κατά «πτέρυγα» τη νέα ηλεκτρονική φυλακή μέσω των ποικίλων Καρτών που εξαγγέλλουν.

Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. θα πρέπει να διασφαλισθεί η αποκέντρωση των στοιχείων. Δηλαδή, ότι κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας θα διατηρεί αποκλειστικά και μόνον τα στοιχεία που τον αφορούν και μάλιστα αυστηρώς απόρρητα. Μόνο ως εφιάλτης μπορεί να χαρακτηριστεί το ενδεχόμενο της «χρήσης» ή της κατάχρησης αυτής της τεράστιας εξουσίας που θα παρέχει ο γιγάντιος όγκος των συγκεντρωμένων πληροφοριών και δεδομένων για τον κάθε ένα πολίτη, από κυβερνήσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κλπ.

Για σκεφθείτε πόσο «πολύτιμο» θα ήταν ένα τέτοιο σύστημα σε φασιστικά-απολυταρχικά καθεστώτα τύπου Χίτλερ και Στάλιν ή Απαρτχάιντ...

Δυνατότητα παρακολούθησης

και συνακόλουθοι κίνδυνοι

Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος από την καθιέρωση της ΚτΠ αλλά και ταυτόχρονη παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη, αποτελεί η δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης και εντοπισμού του κατόχου της. Σύμφωνα με το κείμενο της 1ης Διαβούλευσης, η ΚτΠ θα φέρει «πλινθίο» (τσιπάκι). Αυτό θα είναι πλινθίο που λειτουργεί εξ επαφής; (contact) Ή θα είναι πλινθίο που λειτουργεί εξ αποστάσεως; (contactless, δηλαδή RFID) Αν το τσιπάκι θα ενεργοποιείται εξ επαφής, θα πρέπει να βάζει κάποιος την ΚτΠ σε μια υποδοχή για να δουλέψει. Αυτό σημαίνει ότι όταν η ΚτΠ εισάγεται σε έναν «αναγνώστη» και ο κάτοχος πληκτρολογεί το ΡΙΝ, τότε θα παράγεται μια ηλεκτρονική «συναλλαγή» οποιουδήποτε είδους και ταυτόχρονα αυτή η «συναλλαγή» θα καταγράφεται με το σύστημα, σε κάποιο αρχείο πράξεων (log file). Ανάλογα λοιπόν με τη χρήση της ΚτΠ θα «αφήνονται» ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» στη βάση δεδομένων του κάθε φορέα, του οποίου τις υπηρεσίες χρησιμοποίησε ο κάτοχος της ΚτΠ.

Συνδυαζόμενα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν το «προφίλ» του κατόχου της ΚτΠ. Μπορεί δηλαδή ο κεντρικός διαχειριστής των βάσεων (ή κάποιος παρείσακτος (χάκερ) να «συνδυάζει» τα log files των διαφόρων βάσεων και να δημιουργεί «δυναμικά» το «προφίλ» του κατόχου της ΚτΠ. Αν τώρα η ΚτΠ είναι εφοδιασμένη με τσιπ RFΙD, τότε δεν χρειάζεται να εισάγεται σε αναγνώστη για να γίνει η «συναλλαγή» αλλά αρκεί η κάρτα να «περάσει» μέσα από μια πύλη που εκπέμπει σήμα, ή δίπλα από έναν αναγνώστη ή από μία «πύλη αναγνώρισης καρτών».

Πόσο μακριά «πιάνει» ένας τέτοιος αναγνώστης το RFΙD τσιπάκι; Τα RFID πλύνθια που ήδη έχουν λ.χ. τα ρούχα που αγοράζουμε για διαχείρηση αποθεμάτων και αποφυγή των κλοπών, για να λάβουν το σήμα και να επικοινωνήσουν με τον αναγνώστη πρέπει να είναι κοντά (περίπου 1 μέτρο). Όμως είναι γνωστό ότι τα RFΙD πλινθία που έχουν τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Άλλωστε στο εξωτερικό η χρήση των τσιπ RFΙD μεγάλης εμβέλειας έχει ήδη επεκταθεί σε πάρα πολλούς τομείς.

Για παράδειγμα ενσωματώνονται σε κατοικίδια ζώα ή σε ζώα κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και σε βραχιόλια που φορούν ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτζχάιμερ, τρόφιμοι σωφρονιστικών ή άλλων ιδρυμάτων, ακόμη και σε παιδιά που νοσηλεύονται, για την αποφυγή απαγωγών. Αύριο, με την πρόοδο της τεχνολογίας, θα μπορούμε να εντοπίσουμε τους ανθρώπους που «αντιπαθεί» το σύστημα;

Με άλλα λόγια πόσο μακριά είμαστε από την εποχή που η τεχνολογία του κινητού μπορεί να ενσωματωθεί και στην ΚτΠ; ή μήπως αυτό γίνεται ήδη; Και πόσο μακριά είμαστε από την εποχή όπου δεκάδες χιλιάδες διασπαρμένοι σε διάφορα σημεία αναγνώστες, θα μπορούν να διαβάζουν τις εκατομμύρια ΚτΠ με RFΙD πλινθίο, που θα κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων;

Τέλος, ανεξάρτητα από το εάν το πλινθίο λειτουργεί εξ επαφής ή εξ αποστάσεως (RFΙD), από την στιγμή που ο πολίτης - με την χρήση της ΚτΠ στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. Ας δούμε μερικούς κινδύνους όπως του περιγράφει στο κείμενο του, με τίτλο «Βιομετρία και Βιοπολιτική», ο καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ, Π. Μαντζούφας.

•Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορεί να αφορούν σε αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος (π.χ. παράνομες πράξεις που έχουν παραγραφεί, έκτιση ποινής για ποινικά αδικήματα, καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη που τελικά εξοφλήθηκαν, ποινικές κατηγορίες για τις οποίες ο κατηγορούμενος αθωώθηκε κ.λπ.). Αυτά γίνονται αντικείμενο αρχειοθέτησης και ηλεκτρονικής επεξεργασίας και διατηρούνται σε τράπεζες πληροφοριών.

•Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να ανασυρθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του βίου του ανθρώπου και να αποτελέσουν μεγάλο πρόσκομμα στην προσπάθεια του να αναπτύξει την προσωπικότητα του. Έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο εγκλωβίζεται σε μια εικόνα του παρελθόντος, από την οποία ενδέχεται να επιθυμεί να απομακρυνθεί και η οποία όμως, ακόμα τον καταδυναστεύει, στερώντας του - εκτός των άλλων - και κάθε αυθορμητισμό.

•Επιπλέον, με την συνεχή επεξεργασία και δημοσιοποίηση γεγονότων από τα αρχεία, ο πολίτης (ιδίως, ο θεωρούμενος ως δημόσιο πρόσωπο) έχει περιορισμένες δυνατότητες να μεταβάλει τις επιλογές του και να αξιοποιήσει ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, καθώς ο φόβος της δημοσιογραφικής «υπενθύμισης» αρνητικών στιγμών του παρελθόντος, τον καθηλώνει στην απομόνωση. Με τον τρόπο αυτό παραβλάπτεται η δυνατότητα του ανθρώπου να απομακρύνεται από σφάλματα του παρελθόντος, και να διεκδικεί την κοινωνική του επανένταξη.

•Ειδικά όταν τα αρχεία προσωπικών δεδομένων συλλέγονται για τις ανάγκες δημοσιογραφικής έρευνας, αποτελούν δηλαδή σύνθεση διάσπαρτων πληροφοριών από ποικίλες χρονικές στιγμές κατά την υποκειμενική κρίση του συλλέκτη τους, οδηγούν συχνά σε μια παραπλανητική συνολική εικόνα του ατόμου, η οποία λόγω της δύναμης των ΜΜΕ, υποβάλλεται στο Κοινό και προσδιορίζει καθοριστικά την κοινωνική του εικόνα. Έτσι, το άτομο χάνει την δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται κοινωνικά, να αναπτύσσει με το κοινωνικό του περιβάλλον σχέσεις, που να εξαρτώνται από δικές του επιλογές, και να μην μετατρέπεται σε πληροφοριακό δεδομένο.

Τι ισχυρίζεται ο κος Μαντζούφας με απλά λόγια; Ότι ο άνθρωπος, χάνοντας την ιδιωτικότητά του μέσω της διαρκούς και ανηλεούς παρακολούθησης του, που είναι δεδομένο ότι θα γίνεται με την ΚτΠ, τότε το άτομο παύει να αυτενεργεί! Τροποποιεί τη συμπεριφορά του, προσαρμόζεται και καλουπώνεται μέσα στα πρότυπα των παρακολουθούντων. Αλλάζει στάση ζωής, τυποποιείται, απορρίπτει συνήθειες «μη αρεστές» και υιοθετεί συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από τον ίδιο, αλλά είναι αρεστές στο «σύστημα».

Στο εκάστοτε σύστημα, το δημοκρατικό, το απολυταρχικό, το κρατικό, το παρακρατικό κ.ο.κ. Πού είναι σε αυτή την περίπτωση το αυτεξούσιο του ανθρωπίνου Προσώπου που θεμελιώνεται και συνταγματικά; Πού είναι η ελευθερία του, η αυτενέργεια του, ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία; Βεβαίως, δεν ισχυρίζεται κανείς ότι αυτές είναι άμεσες και αυτόματες διαδικασίες. Σήμερα όλα ξεκινάνε με αθώο προσωπείο: εκσυγχρονισμός, εξάλειψη γραφειοκρατίας, εξυπηρέτηση του πολίτη. Πού καταλήγουν όμως; Ποιο είναι το τίμημα;

Τι κόσμο θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές; Όσοι υποστηρίζουν την ΚτΠ, μπορούν να σταθούν μερικά λεπτά και να αναλογιστούν την Ελλάδα, τον κόσμο σε 100 χρόνια από σήμερα... Αυτή δεν είναι η τέλεια ηλεκτρονική φυλακή στην οποία θα ζουν «ελεύθεροι» οι ηλεκτρονικά μαρκαρισμένοι άνθρωποι;

Πόσο θα κοστίσει n Κάρτα του

Πολίτη στους Έλληνες

Στην Αγγλία ήταν το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι «αντίπαλοι» της Αγγλικής ΚτΠ και το οποίο έγινε ευρύτερα αποδεκτό από τους πολίτες.Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει αυτή η διαδικασία στην Ελλάδα... Θα κοστίσει όσο θα μας πουν αρχικά, ή υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης του προϋπολογισμού όσο θα προχωράει η εκτέλεση του έργου; (βλ. Ολυμπιακοί Αγώνες...) Διότι δεν είναι μόνο το κόστος εκτύπωσης της Κάρτας (5-6 ευρώ ανά κάρτα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, 23/1/2011). Είναι (κυρίως) και το κόστος δημιουργίας της υποδομής (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση). Δεν υπάρχει λοιπόν σαφής προϋπολογισμός. Και να υπάρξει, σίγουρα θα ανατραπεί, όπως γίνεται σε κάθε δημόσιο έργο. Αυτό ήταν και ένα βασικό επιχείρημα των Άγγλων ενάντια στην Αγγλική Κάρτα του Πολίτη η οποία και τελικώς αποσύρθηκε από τη νέα Κυβέρνηση της Αγγλίας. Θα πρέπει σαφώς να διαχωριστεί το κόστος της οργάνωσης-αναδιοργάνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών από το κόστος για την ΚτΠ.

Το πρώτο πρέπει να το αναλάβουμε ως κοινωνία για τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα αποφέρει, στο δε δεύτερο να πούμε όχι. Ειδικά για την Ελληνική ΚτΠ, μπορεί τελικά να αποδειχθεί το κόστος δυσθεώρητο μιας και θα απαιτήσει, για την έκδοση της, επιπλέον γραφειοκρατικές ενέργειες τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Δεν πρέπει να παραλείπουμε και το σημαντικό κόστος ενοποίησης των 5 - μέχρι στιγμής - εξαγγελθέντων καρτών (Αγορών, Εργαζομένου, Δημότη, Υγείας [πρόταση της ΝΔ] και Πολίτη) σε μια Κάρτα του Πολίτη. Θα προστεθεί δηλαδή και η απίστευτα κοστοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία της ενοποίησης των Καρτών.

Η πολυδιαφημισμένη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

στη μη αγγελική κοινωνία μας...

Για να λειτουργήσει η ΚτΠ είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή: κάρτες με ή χωρίς πλινθία (τσιπάκια), αναγνώστες καρτών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με καταχωρημένα σε αυτούς τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, εφαρμογές H/Y που να λειτουργούν με την ΚτΠ, δίκτυα διασύνδεσης των υπολογιστών, υπάλληλοι-χρήστες κατάλληλα εκπαιδευμένοι, συνεργεία συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών, επιτελεία αναβάθμισης και βελτίωσης εφαρμογών, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και άλλοι «επιβλέποντες» με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης κ.λπ. κ.λπ.

Όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας - μαζί με αρκετές άλλες παραμέτρους θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε με τον όρο: «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο - και βάση των συνθηκών που έχει ήδη ή θα υπογράψει η χώρα μας - αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρχει η δυνατότητα, πέραν των Ελλήνων αρμοδίων, και άλλοι, εκτός Ελλάδας «αρμόδιοι», να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα; (σε τμήμα τους ή/και στο σύνολο τους). Ήδη γνωρίζουμε ότι ανταλλάσσονται στοιχεία μεταξύ EE και ΗΠΑ και μάλιστα ο όγκος τους είναι πολύ υψηλός. Διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Μιλώντας στην ακρόαση ο εισηγητής του Ε Κ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jan Philipp Albrecht, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και δη το συντομότερο δυνατό (σ.σ με τις HΠA), ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών που ήδη ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές.»

Σε αυτή την περίπτωση οι βάσεις δεδομένων της ελληνικής «Κάρτας του Πολίτη» θα είναι διασυνδεδεμένες μέσω ενός «ειδικού» εθνικού αλλά και παγκόσμιου δικτύου με άγνωστο αριθμό κέντρων επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων, τα οποία θα έχουν υπό την «εποπτεία» τους και άλλες «Κάρτες του Πολίτη» άλλων χωρών... Μιλάμε δηλαδή για ένα είδος «ειδικού internet" στο οποίο θα συμμετέχει άγνωστος αριθμός «πιστοποιημένων» χρηστών και διαχειριστών και φυσικά ακόμα... πιο άγνωστος αριθμός «πειρατών». Όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας θα μπορούσαμε κατ' αναλογία να το περιγράψουμε με την έκφραση «Παγκόσμια Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση»...

Σε αυτό το σύστημα (Εθνικό ή Υπέρ-Εθνικό) πάντα κάποιοι θα έχουν το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στο φάκελο του κάθε πολίτη: ο απλός υπάλληλος θα βλέπει ένα τμήμα του φακέλου του Πολίτη, κάποιοι προϊστάμενοι - διευθυντές θα έχουν ανώτερο επίπεδο πρόσβασης και θα βλέπουν μεγαλύτερα τμήματα του φακέλου του πολίτη. Κάποιοι άλλοι ανώτεροι διαχειριστές καθώς και ειδικοί της Πληροφορικής θα έχουν πρόσβαση στον πλήρη φάκελο των πολιτών, προκειμένου να προβαίνουν στις απαραίτητες βελτιώσεις, αναβαθμίσεις, επεκτάσεις των βάσεων δεδομένων και των προγραμμάτων χρήσης.

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ως στοιχειωδώς «ασφαλή» την παραχώρηση αυτής της... ιδιόμορφης και αφανούς εξουσίας στους διαπιστευμένους «χειριστές» των συστημάτων διαχείρισης της ελευθερίας των πολιτών (διότι περί αυτού πρόκειται), εάν ζούσαμε σε μια «κοινωνία αγγέλων»! Δυστυχώς όμως στην σημερινή κοινωνία - η οποία πλέον μέσω της ΚτΠ και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «τακτοποιείται» με... ηλεκτρονικό τρόπο - η διαφθορά και η απάτη έχουν καταστεί σχεδόν οι απαραίτητες «πιστοποιήσεις καταλληλότητας» και «καπατσοσύνης», προκειμένου κάποιος να ανέλθει σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής...Ας μην γελιόμαστε, ανάμεσα μας ζουν άνθρωποι που είτε έχουν χαλαρές έως και ανύπαρκτες ηθικές αντιστάσεις ή που είναι ευάλωτοι σε εκβιασμούς και απειλές ή ακόμα και κάποιοι (έστω λίγοι) που είναι εκτελεστικά όργανα εξωθεσμικών, φανερών ή μυστικών, οργανώσεων. Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν και τέτοια άτομα ως χρήστες ή διαχειριστές σε αυτό το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης;

Φαντασθείτε λοιπόν τι δυστυχία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον κάτοχο μιας «Κάρτας του Πολίτη» ένας από αυτούς τους διαχειριστές αν θελήσει ή εκβιασθεί ή υποχρεωθεί να αλλοιώσει το προφίλ του κατόχου, προσθέτοντας π.χ. τη φράση: «ύποπτος τρομοκράτης». Τι να το κάνουμε που δεν θα καθόμαστε στην ουρά για ένα πιστοποιητικό ή μια «φορολογική ενημερότητα» (που και αυτό δεν είναι σίγουρο όπως έχει δείξει η ελληνική εμπειρία), αφού η ζωή μας και το μέλλον μας θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή είτε από ένα «λάθος» είτε από μια κακόβουλη ενέργεια; Δεν χωράει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι κινδυνεύουν τα στοιχεία μας από κακόβουλους, κακόπιστους, ιδιοτελείς, κακεντρεχείς ή και επιρρεπείς στην δωροδοκία χρήστες - διαχειριστές και πλήθος άλλων «ενδιαφερομένων».

Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Η προοπτική χρήσης της ΚτΠ στηρίζεται στα εξής κυρίως επιχειρήματα:• Εξασφαλίζεται ηλεκτρονικά η προστασία και η ασφάλεια ίων προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα, το σημερινό Δελτίο Ταυτότητας, που είναι εύκολα προσβάσιμο από τρίτους.

• Η Γραφειοκρατία θα περιοριστεί με τη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές με το Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κερδίζουν χρόνο και ταλαιπωρία.

• Το κράτος θα έχει οικονομική ωφέλεια από την μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο είναι γνωστόν ότι η χρήση της Πληροφορικής, όπως και άλλες μεγάλες δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης, μπορεί να έχει και αρνητικές όψεις. Η χρήση λοιπόν της ΚτΠ θα έχει όχι μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά ή και οδυνηρά ακόμη αποτελέσματα. Μερικές από τις αρνητικές όψεις του θέματος είναι: 1. Η ανυπόμονη κυβερνητική βούληση λειτουργίας του μέτρου εντός του 2011, μετά από μια εξαιρετικά σύντομη δημόσια διαβούλευση (29/11/2010 -12/12/2010

2.Η πιθανή νομοθέτηση διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων με την οποία αφ' ενός μεγάλο μέρος του λαού μας διαφωνεί - και που με αμφίσημες ερμηνείες ή μεθοδεύσεις, θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να παρακαμφθούν ακόμη και οι ισχύουσες πολιτικές και νομικές αξίες.

3. Η δυνατότητα απόλυτου ελέγχου -ή μάλλον πλήρους άρσεως της προστασίας- της ιδιωτικής ζωής, με την τεράστια πληροφορία που συγκεντρώνεται με τον συνδυασμό της ΚτΠ και της Κάρτας Συναλλαγών.

4. Η δεδομένη αδυναμία εξασφάλισης απόλυτης τεχνικής ασφάλειας μιας βάσης δεδομένων...

5. Η εφιαλτική ιδέα κατάχρησης (για παράδειγμα η εκβιαστική χρήση της, ή ο δημόσιος περιορισμός των πολιτών) είτε λόγω της δράσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ή και ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος (κάτι που το απευχόμαστε), αλλά δε θα ήταν δυνατό και να το αποκλείσουμε... Αν η κατάχρηση των φυσικών πόρων και δυνάμεων της φύσης οδήγησε σήμερα σε μια σχεδόν πλανητική οικολογική καταστροφή, με συνέπεια κυρίως πάνω στην υγεία του ανθρώπου, η κατάχρηση της Πληροφορικής εγκυμονεί ένα, κατά την γνώμη μας, μεγαλύτερο κίνδυνο:

(α) τον περιορισμό της ελευθερίας του ανθρώπινου Προσώπου στην κοινωνική ζωή του και στην εργασία του, καθώς και

(β) τη σταδιακή διολίσθηση προς μια υποβάθμιση του πολιτικού μας πολιτισμού ελευθερίας και δικαιοσύνης, που έχει διεκδικηθεί με πολλές θυσίες. (...) Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε και τα εξής. Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, ενώ έχουν ακουσθεί από επισήμους αντιφατικές προτάσεις-προθέσεις για ορισμένα σημεία. Επομένως η συζήτηση περί της ΚτΠ είναι, εκ των προτέρων, νεφελώδης. Από την άλλη πλευρά, όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί, είναι πιθανόν ότι θα υπάρχουν λίγες δυνατότητες αλλαγών.

Σημειώνουμε επίσης ότι η απόφαση για την εφαρμογή της ΚτΠ πρόκειται να ληφθεί σε μια χρονική συγκυρία που το λαϊκό σώμα είναι ξαφνιασμένο από την καταιγίδα οικονομικών μέτρων, που δεν μπορεί καν να τα παρακολουθήσει, και, αυτή την περίοδο η έγνοια του είναι στραμμένη στην καθημερινή οικογενειακή επιβίωση. Επομένως χρειάζεται να δείξει η Πολιτεία ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στην ψυχή του λαού μας, που κυριολεκτικά δοκιμάζεται.

H ΚτΠ, μαζί με τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αν εφαρμοσθεί, θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις μιας πλήρους υποταγής στην οικονομική ολιγαρχία που κατευθύνει τις πολιτικές επιλογές μέσα στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Πιστεύουμε ότι: 1. H ελληνική Πολιτεία, ιδιαίτερα στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία, χρειάζεται να εμπνεύσει μια νέα δυναμική στον λαό και στα πλαίσια αυτά χρειάζεται μια χρηστή διοικητική οργάνωση. (...)

2.Η εφαρμογή της ΚτΠ θέτει βαθύτατα φιλοσοφικά, θεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα ως προς την πραγματοποίηση της ή τουλάχιστον ως προς την μορφή της, διότι το παραμικρό λάθος σε μια απόφαση σήμερα, μπορεί να επιτρέψει μια έκρηξη μη αναστρέψιμων βλαπτικών συνεπειών στο εγγύς μέλλον.

__________________

Τύποι ηλεκτρονικού «πλινθίου», δηλαδή τσιπάκια που θα χρησιμοποιηθούν για την Κάρτα του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη αγορασμένα και μένει μόνο να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει την παραγωγή της υπόλοιπης κάρτας. (Σημειώστε ότι η Αστυνομία διαθέτει το κατάλληλο μηχάνημα στο οποίο παράγει τις αντίστοιχες υπηρεσιακές Κάρτες των αστυνομικών. Αυτές που ορισμένοι ήδη αρνήθηκαν να παραλάβουν…) Δεξιά. Το τσίπ RFID που έχει διαδραστικές ιδιότητες. (Radio Frequency Identification, Ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων).

Ένας ακόμη τύπος «αναγνώστη» της Κάρτας του Πολίτη. Η Κάρτα εισάγεται στην ειδική υποδοχή και ο κάτοχος μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα της. Με τέτοιου είδους «αναγνώστες» θα συνεργάζονται οι κάρτες με «εξ’ επαφής» πλίνθιο, χωρίς όμως αυτό να περιορίζει και την εξ’ αποστάσεως ανάγνωσή τους από ειδικά μηχανήματα.

Διάφοροι τύποι «αναγνωστών» καρτών. Αριστερά εξ’ επαφής και δεξιά εξ’ αποστάσεως. Σημειώστε ότι αν το τσιπάκι της κάρτας είναι RFID τότε δεν χρειάζεται η κάρτα να μπαίνει σε έναν αναγνώστη για να γίνει η «συναλλαγή», αλλά αρκεί ο φέρων να «περάσει» μέσα από μια πύλη που εκπέμπει σήμα ή να περάσει δίπλα από έναν αναγνώστη. (Έτσι γίνεται της μικρής μπαταρίας του τσιπ, αν υπάρχει τέτοια). Ωστόσο, παρ’ όλο που σε αρκετές περιπτώσεις ίσως οι Κ.τ.Π. μειώσουν τη γραφειοκρατία και απλοποιήσουν τις διαδικασίες όπως η αγορά ενός προϊόντος, ταυτόχρονα δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Για παράδειγμα, με ειδικούς αναγνώστες που διαβάζουν τις κάρτες από μεγάλες αποστάσεις, θα μπορούν οι Αρχές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος συμμετέχει σε μια διαδήλωση ή πορεία διαμαρτυρίας…

Σύμφωνα με το κείμενο της «Πρώτης Διαβούλευσης» η ΚτΠ θα φέρει πλίνθιο (τσιπάκι). Στην εικόνα φαίνεται το σημείο στο οποίο το τσιπάκι είναι ενσωματωμένο στην κάρτα.

Η ρωσική Κάρτα του Πολίτη θα φέρει εξαρχής ενσωματωμένους μέσα της όλους τους κωδικούς που αφορούν τον Ρώσο πολίτη, αλλά η αποδοχή της είναι προς το παρόν προαιρετική… Στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, σε μια ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή (Deutshe Welle) που θέλησε να δείξει το ποσοστό ασφαλείας της Γερμανικής Κάρτας του Πολίτη, η νέα γερμανική Ηλεκτρονική Ταυτότητα παραβιάστηκε εύκολα από συνηθισμένους χάκερς και τα δεδομένα της υπεκλάπησαν.

Μετά λίγο διάστημα, στις 19 Ιανουαρίου 2011, ένας άλλος χάκερ ανακαλύπτει νέο δυνητικό πρόβλημα στο λογισμικό της γερμανικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η συγκέντρωση όλων των προσωπικών δεδομένων ενός ανθρώπου σε μια κάρτα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους γι’ αυτό και αγωνίζονται να πείσουν τους πολίτες τους ότι οι πιθανότητες υποκλοπής των δεδομένων της ΚτΠ από τρίτους είναι μηδενικές. Ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική.

Στις 12 Ιανουαρίου 2011, χάκερ – μέσω φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (!) – υπέκλεψε τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της Αμερικανικής Τράπεζας PenFed. Πρόκειται για 1.000.000 πελάτες οι οποίοι είναι αποκλειστικά στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας, της Ακτοφυλακής, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σχετιζόμενων με αυτό εταιριών καθώς και παλαίμαχοι διεθνών πολέμων των ΗΠΑ…Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην χώρα μας άρχισαν ήδη να δημιουργούνται εστίες αντίδρασης στην καθιέρωση της Κάρτας του Πολίτη, με σημαντική τη στάση του ΙΝΚΑ. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησαν από άλλον φορέα και αυτοκόλλητα που δηλώνουν αυτή την αντίδραση.

________________________________

Βιβλιογραφία, πρόσθετες πληροφορίες και πηγές

• 1" διαβούλευση: για ΚτΠ: http://www.opengov.gr/ypes/?p=875

• 211 διαβούλευση: για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση:

http://www.opengov.gr/ypes/?p=984

•Εισβολή χάκερ σε ευαίσθητο σύστημα της Nasdaq: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=l231077523

•e-Τρομοκρατία\ Το χρηματιστήριο του Λονδίνου «υπέστη σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις»: http://news.in.gr/science-technology/ar-ticle/?aid=1231076690

• Identity cards · Cancellation of identity cards · The UK National Identity Card and the Identification Card for EEA nationals ceased to be valid legal documents on 21 January 2011: http://www.ips.gov.uk/cps/ rde/xchg/ipsjive/hs.xsl/53.htm

• DEUTSCHE WELLE για «τρύπες» στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη

3" δημοσίευμα: http://www.dw-world.de/dw/article/0„14774940,00.html

2" δημοσίευμα: http://www.dw-world.de/dw/article/0„6211080,00.html

1" δημοσίευμα: http://www.dw-world.de/dw/article/0„6039502,00.html

• REUTERS: Η εισαγωγή της νέας γερμανικής ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη) από 1/11/2010, αύξησε την ανησυχία των Γερμανών σχετικά με την ιδιωτικότητα της ζωής τους. http://www.reuters.com/article/2010/11/02/us-germany-identity-card-idUSTRE6A147M20101102

• Πληροφορίες για την Ρωσική Κάρτα του Πολίτη:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=el&u= http://uecard.ru/index.php/for-sitizens/what-is-uec-citizens-gen-eral&rurl=translate.google.com&twu=1

Χάκερ στην PENFED

http://news.yahoo.eom/s/pcworld/201l0112/tc_pcworld:riackedlapt opsleadbankstowarnofdatabreachesj

• Ποια είναι η PENFED https://www.penfed.org/aboutUs/whoWeAre.asp

• Διαρροή password στην VODAFONE Αυστραλίας:

http://www.abc.net.au/news/stories/2011/01/09/3109168.htm

•Μαύρη αγορά δεδομένων, προειδοποιεί η Europol http://news.in.gr/science-technology/art icle/?aid=1231073582

• Αναβολή Ρουμανικής Κάρτας του Πολίτη:

http://www.mediafax.ro/english/romanian-govt-indefinitely-post-pones-electronic-id-card-introduction-7855989

Δημοσίευμα του Reuters για την NSA: U.S. code-cracking agency works as if compromised

http://www.reuters.com/article/2010/l2/l7/us-cyber-usa-nsa-idUS-TRE6BF6BZ20101217

Κάρτα του Δημότη:

http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/PressReleases/?id= b1284535-8d6f-4ecd-81cf-8c150e5791e0

•Πληροφορίες για την Κάρτα Εργαζομένου: http://news.in.gr/economy/art icle/?aid=1231071633

• VIDEO: Ολλανδικό Πανεπιστήμιο κλωνοποίησε την RF1D κάρτα εισόδου σε κτίριο.

Η RF1D κάρτα παράγεται από την εταιρεία ΝΧΡ που ανέλαβε την παραγωγή και της Γερμανικής Κάρτας του Πολίτη. http://id-ont.blogspot.com/2010/12/video-rfid-rfid-nxp.html •Έκθεση της Deutsche Bank για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες στην Ευρώπη:

http://www.dbresearch.de/PROD/DBR_lNTERNET_DE-PROD,PROD0000000000262236.pdf

• Εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης υπεκλάπησαν από το Gawker.com

http://news.in.gr/science-technology/art icle/?aid=1231071045

• Διά στόματος Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν παραδέχεται ότι το Stuxnet προκάλεσε προβλήματα στο πυρηνικό πρόγραμμα

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&,nid=1231069417#ixzz1 DYoD200i

• Αρθρο της Καθημερινής για την ΚτΠ. Αναφέρεται και στο κόστος παραγωγής της.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/01/2011 42 9887

Για την Αντιγραφή

Voiotosp.blogspot.com

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΕΣΤΩ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ……

AFISA - XAMOGELO

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.

image

Είς τήν αρχαιότητα ή 1η Μαΐου ήτο εορτή

αφιερωμένη είς τήν άνθισιν τής γής.

Τα «ανθεστήρια», όπως έλέγετο τότε ή Πρωτομαγιά, έωρτάζοντο μέ γενικήν χαράν και άγαλλίασιν. Κατά τον μεσαίωνα και τούς μετέπειτα αιώνας, ή Πρωτομαγιά έωρτάζετο είς τό τέλος τού χειμώνος και ώς άναγεννησις τής φύσεως. Είς τήν Γερμανίαν μάλιστα θεατρικαί παραστάσεις κατά τήν πρώτην Μαΐου έτελείωναν μέ τον άποκεφαλισμόν ή τό όλακαύτωμα ομοιώματος πού παρίστανε τον χειμώνα, όπως σήμερα είς πολλά μέρη τής Ελλάδος καίεται ομοίωμα τού Ιούδα.

Ή εορτή λοιπόν τής Πρωτομαγιάς συμβολίζει τήν φυσιολατρείαν άπό τού 19ου αιώνος, τό συμβολικόν νόημα τής Πρωτομαγιάς μετατοπίζεται άπό τό έπίπεδον τής καθαράς φυσιολατρείας και γίνεται και σύμβολον τής εργατική»; προκοπής πού συντελείται μέ τήν έργατικήν πάλην. Ούτω πως σήμερα ή πρωτομαγιά συμβολίζει και τήν άναγέννησιν είς τήν φύσιν και τάς διεκδικήσεις τών εργατών. Αλλά πώς προήλθε ή εργατική Πρωτομαγιά;

Τό 1886 είς τάς Ήνωμένας Πολιτείας τής Αμερικής οί έργάται έζητούσαν τήν έφαρμογήν οκταώρου, δεδομένου ότι έως τότε οι έργάται είργάζοντο 10 και 12 ώρας ημερησίως. Έκήρυξαν λοιπόν άπεργίαν τό δικαίωμα τής απεργίας τό είχαν αποκτήσει τό 1864 διά νά εκβιάσουν τούς έργοδότας νά εφαρμόζεται τό όκτάωρον. Είς τό Σικάγον τήν 1ην Μαΐου οί απεργοί έργάται έκαμαν συλλαλητήριον μέ τήν εύκαιρίαν, πού όλος ό κόσμος έώρταζε χαρούμενα τήν καθιερωμένη Πρωτομαγιά και έδημιούργησαν ταραχάς.

Οί αστυνομικοί, θέλοντες νά επιβάλουν τήν τάξιν, ήλθον είς συγκρούσεις μέ τούς απεργούς έργάτας, μέ αποτέλεσμα νά σκοτωθούν και έργάται και αστυνομικοί. Τό 1889, τρία χρόνια μετά τήν αίματηράν αυτήν απεργίαν, είς τό Διεθνές Έργατικόν Σοσιαλιστικόν Συνέδριον τών Παρισίων, ή Αμερικανική εργατική αντιπροσωπεία έπρότεινε, είς άνάμνησιν τών εργατών, πού έσκοτώθησαν κατά τήν άπεργίαν τού 1886 είς τό Σικάγον, νά καθιερωθή ή ημερομηνία εκείνη τής 1ης Μαΐου Παγκόσμιος Εργατική Εορτή.

Ή πρότασις έψηφίσθη και οί έργάται έκτοτε τήν Πρωτομαγιών δέν τήν εορτάζουν πλέον ώς άναγέννησιν τής Φύσεως, άλλ' ώς σύμβολον τών διεκδικήσεων τής Εργατιάς. Κατ' αυτόν τον τρόπον καθιερώθη ή Εργατική Πρωτομαγιά και έωρτάζετο άπό τούς έργάτας όλου τού κόσμου ώς σύμβολον τής πάλης των.

Από τού 1917, πού είς τήν Ρωσσίαν έπεκράτησεν ό κομμουνισμός, τό λάβαρον τής εργατικής Πρωτομαγιάς τό έσφετερίσθησαν ή Ρωσσία και ό Κομμουνισμός.