21 Μαρτίου, 2011

Δεν ξέρουν που είναι ο Καντάφι – Τριγμοί μεταξύ των Συμμάχων – Σφυροκοπείται η Μιζράτα

image

Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2011 | 18:51

Άγνωστο το που βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης μετά το βομβαρδισμό του καταφυγίου του. Ανεπιβεβαίωτη και η πληροφορία για το θάνατο ενός εκ των γιων του, Οι κυβερνητικές δυνάμεις ισοπεδώνουν τη Μιζράτα, 11 νεκροί  12 πύραυλοί Κρουζ χτύπησαν στόχους στη Λιβύη  Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το Σ.Α. ΟΗΕ

Η πληροφορία πως ένας από τους γιους του Λιβύου ηγέτη άφησε τη Δεύτερα την τελευταία του πνοή, μετά από εσκεμμένη επίθεση που πραγματοποίησε αεροπόρος της λιβυκής αεροπορίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αν όμως η πληροφορία ισχύει, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη Λιβύη.  Από το βράδυ της Κυριακής όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα από τα καταφύγια του Καντάφι, η τύχη του Λίβυου ηγέτη αγνοείται. Κάνεις δεν τον έχει δει, κάνεις δε γνωρίζει που είναι. Όπως επίσης, άγνωστη παραμένει και η επόμενη κίνηση του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Καντάφι δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια στις επιθέσεις που δέχεται από τη Δύση. Παρά τις εξαγγελίες για κατάπαυση του πυρός, τη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη Μιζράτα. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για «απόλυτη καταστροφή και σφαγή» στην πόλη. «Η Μιζράτα ισοπεδώνεται» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN και κατήγγειλε πως «ο Καντάφι χρησιμοποιεί τανκ και ελεύθερους σκοπευτές για να τρομοκρατεί την πόλη. Πυροβολούν πολίτες στον κεντρικό δρόμο και σε σοκάκια».

«Βομβαρδίζει την πόλη για τέταρτη συνεχόμενη μέρα», δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών στο BBC, κάνοντας λόγο για 200 ελεύθερους σκοπευτές που έχουν ακροβολιστεί στην πόλη. Οι τελευταίες πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου μετέδωσε πως άκουσε «ισχυρές εκρήξεις» κατά μήκος της ακτής του Τομπρούκ.Το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, ότι ακόμη 12 πύραυλοι τύπου Κρουζ εκτοξεύτηκαν σε λιβυκό έδαφος και είχαν στόχο αμυντικές και διοικητικές εγκαταστάσεις. Συγχρόνως, τέσσερα βελγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο.

Όλα αυτά ενώ τα ρήγματα στις τάξεις της Συμμαχίας ενισχύονται. Μετά τη Γερμανία που διαχώρισε από την αρχή τη θέση της, ήρθε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράσει με σαφή τρόπο την αντίθεσή του στη στρατιωτική επίθεση κατά του Καντάφι. Έντονες αντιδράσεις για τις κινήσεις που γίνονται έχει και η Τουρκία. Για αυτό και αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα. Με στόχο να ξεπεραστεί κάθε αντίδραση, συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας το ΝΑΤΟ, με την ελπίδα πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία.

Παράλληλα, το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη μετά τις δυο πρώτες μέρες των βομβαρδισμών. Οι οποίοι γίνονται με τις... ευλογίες των εξεγερμένων, οι οποίοι όμως διαμηνύουν ότι είναι αντίθετοι στην εισβολή χερσαίων στρατευμάτων. Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Νέες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες

11 νέα πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 27 ατόμων (μεταξύ τους και ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι) τις περιουσίες των οποίων έχει «παγώσει» η Ε.Ε., ενώ τους έχει επιβάλει και απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" (επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες) σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

Νεκρός ένας από τους γιους του Καντάφι – Πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε το αεροσκάφος πάνω στο σπίτι του

image

Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

Την ίδια ώρα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και "σε καμία περίπτωση" δεν έχει στόχο την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι.

"Σκοπός της συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης, η προστασία του λαού", τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λοράν Τεσέρ. Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει που βρίσκεται ο Καντάφι και αν η διεθνής συμμαχία στραφεί εναντίον του είπε: "Όχι, η απάντηση είναι όχι, η απόφαση του ΟΗΕ σε καμιά περίπτωση δεν έχει αυτόν τον στόχο".

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας Αλέν Ζυπέ δήλωσε πως στόχος της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη είναι "να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να απελευθερωθεί" από τον Καντάφι, ακόμα και αυτό δεν προβλέπεται ακριβώς στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Τεσέρ, οι αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη δεν έχουν περάσει σε "μια νέα φάση με την έννοια ότι δεν έχουν αλλάξει στόχο".

"Όταν αναλάβαμε πρώτοι δράση, εδώ και 48 ώρες, η επέμβασή μας έγινε απευθείας πάνω από την Βεγγάζη. Από εκείνη τη στιγμή αναπτύχθηκαν προοδευτικά και άλλα μέσα που άρχισαν να καταστρέφουν τα κέντρα διοίκησης και τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα", συμπλήρωσε.

"Δεν θα χαλαρώσουμε την προσπάθεια, αυτό που κάναμε ήταν μια πρώτη ενέργεια, αλλά η ασφάλεια του λαού παραμένει πρώτη προτεραιότητα μας", τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή διάρκεια των επιχειρήσεων, υπογράμμισε πως σκοπός της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η προστασία των πολιτών από όλες τις απειλές που είναι πιθανό να επανέλθουν και να διασφαλιστεί ότι ασκείται επαρκής πίεση στον συνταγματάρχη Καντάφι, μέσω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, του παγώματος των κεφαλαίων του, της επιβολής εμπάργκο, με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να αναζητήσουν μια πολιτική λύση, η οποία παραμένει και ο τελικός σκοπός".

Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου κατήγγειλαν την παρέμβαση του Ιράν και άλλων ξένων χωρών στα εσωτερικά τους και ανακοίνωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για "την ασφάλεια και την προστασία".

"Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών του Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρουν στρατεύματα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν.

Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ στις επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας εναντίον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε: "Συμμετέχουμε στο συνασπισμό για την ασφάλεια και την προστασία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ".

Εξάλλου και ένας μουσουλμάνος ιερωμένος από το Κατάρ που ασκεί μεγάλη επιρροή, ο σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι, δήλωσε ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη ήταν "απαραίτητη" και ότι απαντά στις επιθυμίες των Αράβων.

"Η διεθνής επέμβαση ήταν απαραίτητη, προσφύγαμε στον ΟΗΕ" για να σταματήσουμε το αιματοκύλισμα, πρόσθεσε ο σεΐχης αλ Καρντάουι στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Καντάφι ότι η διεθνής επέμβαση είναι μία νέα σταυροφορία ο Καρντάουι απάντησε: "Ο Καντάφι είναι ο προστάτης του Ισλάμ για να μπορεί να το αποφασίσει;".

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Λιβύης

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί οτι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων, κάτι το οποίο διαψεύδει ο Καντάφι.Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.

Δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι μεταφέρουν άμαχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα. Ο ισχυρισμός του δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στην Μιζουράτα την Κυριακή. Ένας κάτοικος της πόλης είπε ότι οι νεκροί ήταν οκτώ.
Ο κάτοικος είπε ακόμα ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.
Πρόσθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Επίδειξη δύναμης στο σπίτι του Καντάφι

'Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

"Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού", πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Πηγή: Newsit.gr

ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ;

EIKONAΚατετέθη τελικά το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή. Ο Φάκελος καλύπτει 150 σελίδες. Το έγγραφο που εμπλέκει τον Λαμπράκη στην όλη υπόθεση, κατετέθη στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής η οποία εξέταζε τον Φάκελο της Κύπρου, από τον κ.Ανδρέα Βωβίδη τον τότε Γραμματέα, του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το έγγραφο έχει ως ακολούθως: «Το όλον εγχείρημα εναντίον του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου, εσχεδιάζετο εις Αθήνας από ενός και πλέον έτους βάσει μιας παλαιάς μελέτης την οποίαν είχε κάνει, υπηρετών τότε εις Κύπρον, ο συμμαθητής, φίλος και συνεργάτης του Ταξιάρχου Ιωαννίδη, πρώην Συνταγματάρχης Αντ. Λέκκας. Την προσαρμογήν εις την σημερινήν πραγματικότητα επεξεργάζοντο τελευταίως και δη προς ενός έτους –ότε ακόμη ήτο εις την εξουσίαν ο Γ. Παπαδόπουλος– τα εξής πρόσωπα:

1) Ο Δ/ντής της ΕΣΑ Ταξίαρχος Ιωαννίδης ο και αρχηγός και γενικώς υπεύθυνος του μέλλοντος να πραγματοποιηθή εγχειρήματος.

2) Ο Αντισυνταγματάρχης Ν. Πιληχός, υπηρετών εις την Διεύθυνσιν της ΕΣΑ και έχων άμεσον παρακολούθησιν της όλης οργανώσεως του εγχειρήματος, εμφανιζόμενος εις πάσαν περίπτωσιν και ομιλών εξ ονόματος του Αρχηγού (ως έλεγεν υπονοών τον Ταξίαρχον Ιωαννίδην).

3) Ο Συνταγματάρχης Κονδύλης, υπηρετών εις Κύπρον, ήτο ο εισηγητής αλλά και ο υπεύθυνος διά την εκεί εφαρμογήν, από πλευράς ΕΛΔΥΚ και Εθνοφρουράς, των προϋποθέσεων αι οποίαι έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί διά την εφαρμογήν του σχεδίου.

4) Ο Ανδρέας Ποταμιάνος - Εφοπλιστής, υπήρξεν εκ των στενοτέρων συνεργατών του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα και υπήρξεν ούτος ο εις της τριανδρίας (Χ. Λαμπράκης - Ι. Σωσσίδης - Α. Ποταμιάνος), ο κυρίως υπεύθυνος διά την μεταφοράν εις Κύπρον πολεμικού υλικού-ανδρών, εκτελών ταυτοχρόνως και καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ του κύκλου των προσώπων των Αθηνών και της Κύπρου.

5) Ο Χρ. Λαμπράκης - Ιδιοκτήτης και Διευθυντής των καθημερινών εφημερίδων των Αθηνών “Βήμα” και “Νέα”, ήτο ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος μεμυημένος εις τον εναντίον του Μακαρίου σχεδιασμόν υπό αμφοτέρων των προσωπικών του φίλων Α. Ποταμιάνου και Ι. Σωσίδη, κυρίως δε του δευτέρου, όστις ήτο και ο διπλωματικός σύμβουλος εις το εγχείρημα Μακαρίου.

6) Ι. Σωσσίδης - Πρέσβυς. Ήτο ο διπλωματικός σύμβουλος του εγχειρήματος, φοβερός αντιμακαρικός, ανεμείχθη εις την διαχείρησιν του Κυπριακού από την πρώτην στιγμήν που τούτο ετέθη. Γαμβρός των ιδιοκτητών και νυν συνιδιοκτήτης της εφημερίδος των Αθηνών “Εστία”, διετέλεσεν διπλωματικός γραμματεύς του τότε υπουργού των Εξωτερικών Στ. Στεφανόπουλου, όστις επί κυβερνήσεως Παπάγου έθεσεν το πρώτον το Κυπριακόν. Εν συνεχεία και επί κυβερνήσεως Κέντρου, ως διπλωματικός γραμματεύς και πάλιν του Προέδρου της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, εχειρίσθη το Κυπριακόν, ήτο δε από τους υποστηρικτάς, μαζί με τον πρέσβυν Νικολαρεΐζην, της λύσεως Άτσεσον. Ο εν λόγω διπλωματικός είναι γνωστός ως ο πλέον λυσσώδης αντιμακαρικός και προωρίζετο να αναλάβη την Διεύθυνσιν του υπουργείου των Εξωτερικών, όταν θα επρόκειτο να επιχειρηθεί το εγχείρημα. Αφικνείτο συνεχώς εις Αθήνας, κατά το τελευταίον δε διάστημα της απουσίας του είχεν αλλεπαλλήλους συναντήσεις και συνομιλίας μετά του Ταξιάρχου Ιωαννίδη και του εκ Κύπρου κ. Π. Δημητρίου, ενώ κατά το διάστημα της απουσίας του μετεφέροντο αι απόψεις του είτε υπό του κ. Χ. Λαμπράκη, είτε υπό του κ. Α. Ποταμιάνου. Από του Ιουνίου ευρίσκετο εις Αθήνας, εκ Μπουένος Άιρες όπου υπηρέτη, δεν επρόλαβεν δε να ορκισθή ως υπουργός Εξωτερικών, ως προωρίζετο μετά την παραίτησιν του κ. Τετενέ, λόγω του ότι η επιπλοκή Μακαρίου επέσπευσεν την πραγματοποίησιν του εγχειρήματος.

7) Ο Παντελής Δημητρίου, ο νυν Υπουργός των Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως εις Κύπρον. Ήτο ο άνθρωπος του Ιωαννίδη εις Κύπρον. Ευγενής και μειλίχιος όπως και ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης, ήτο ο κατευθυντήριος νους από κυπριακής πλευράς, ο αθόρυβος οργανωτής, ο άνθρωπος που ελάμβανε τας εντολάς του Ταξιάρχου Ιωαννίδη και έδιδε τας οδηγίας εις Κύπρον, συνεννοούμενος με τον Αρχηγόν και ευρισκόμενος εις καθημερινήν επαφήν με τον Αντισυνταγματάρχην Πιληχόν εις Αθήνας και Συνταγματάρχην Κονδύλην εις Κύπρον. Όταν αφικνείτο εις Αθήνας –και τούτο συνέβαινε συχνά– κατέλυε εις το Ξενοδοχείον “Εσπέρια” των Αθηνών, επί της οδού Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εις τα δωμάτια του οποίου επραγματοποιούντο αι πλέον αποφασιστικαί συσκέψεις με συμμετοχήν εκτός των ανωτέρω και δύο ή τριών διαφορετικών εκάστοτε προσώπων εκ Κύπρου, τα οποία συνώδευον τον κ. Π. Δημητρίου και τα οποία επίσης κατέλυον μετ' αυτού εις το εν λόγω ξενοδοχείον.

Η τελευταία των συσκέψεων εγένετο τρεις ημέρας προ του εγχειρήματος και μετέσχον εις αυτήν άπαντες, με συμμετοχήν του αφιχθέντος επίσης εν συνεχεία Προέδρου κ. Σαμψών. Αύτη επραγματοποιήθη εις την εν Πόρω πολυτελήν έπαυλιν του κ. Χ. Λαμπράκη εις την οποίαν αρκετάς φοράς εφιλοξενείτο ο Ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης.»

Οι θέσεις των Κομμάτων της Κύπρου για

το πόρισμα του Φακέλου έχουν ως ακολούθως:

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ ζήτησε να αφαιρεθεί από αυτό η παράγραφος στην οποία αναφέρεται, ότι «η Βουλή αναγνωρίζει ότι το έργο που έχει διεκπεραιώσει η Επιτροπή συνιστά έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής αξίας αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές». Και αυτό γιατί ο ΔΗΣΥ στη συζήτηση που προηγήθηκε αμφισβήτησε έντονα την αντικειμενικότητα του εν λόγω σχεδίου.

Όμως, τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαφώνησαν σε οποιαδήποτε αλλαγή, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να αποσύρει την εισήγησή του. Ως εκ τούτου, στην ψηφοφορία που ακολούθησε το σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά. Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων και εναντίον οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Στη διάρκεια της συζήτησης τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους, ότι δηλαδή οι ένοχοι για το πραξικόπημα και την εισβολή είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ελληνική χούντα, η ΕΟΚΑ Β και κάποιοι Κύπριοι, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και το Νίκο Σαμψών (χαρακτηριστικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου ανέφερε ότι συνεργάτες του Γρίβα ανέφεραν στην Επιτροπή ότι ο Γρίβας είχε ετοιμάσει τρία σχέδια πραξικοπήματος). Επίσης οι βουλευτές των ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του ΔΗΣΥ, προσπαθώντας να συσχετίσουν το κόμμα με τους πραξικοπηματίες. Και σαν παράδειγμα έφεραν το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει στα μνημόσυνα του Γρίβα και του Σαμψών.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

Από πλευράς τους οι ομιλητές του ΔΗΣΥ (Χρήστος Πουργουρίδης, Γιώργος Γεωργίου) παρέθεσαν σωρεία στοιχείων και ανακριβειών που περιέχονται στο πόρισμα, και πού επιβεβαιώνουν τη θέση τους ότι αυτό είναι ελλιπές, μη αντικειμενικό, ότι στερείται ιστορικής τεκμηρίωσης και εγκυρότητας, ότι στη συγγραφή του αγνοήθηκαν σημαντικές μαρτυρίες και ότι γράφτηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για να εξυπηρετήσει δικές τους κομματικές σκοπιμότητες. Μάλιστα ο κ. Πουργουρίδης επισήμανε ότι η Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου απέφυγε να ασχοληθεί και με τα δικά μας πολλά λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν στο πραξικόπημα και στην εισβολή, ρίχνοντάς τα όλα στους ξένους.

Από πλευράς του ο κ. Γεωργίου κατάγγειλε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή κάλεσε ενώπιόν της για να καταθέσουν επιλεκτικά άτομα που δεν ήταν γνώστες των γεγονότων της τότε εποχής. Επίσης ανέφερε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμιά αναφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ

Για το θέμα του Γεωργίου Γρίβα Διγενή ο Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι είναι ο μόνος Κύπριος ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τη Βουλή, μετά το θάνατό του, σαν άξιο τέκνο της πατρίδας και ότι ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος για να τον τιμήσει κήρυξε τριήμερο πένθος μετά το θάνατό του. Επίσης τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει στα μνημόσυνα του Γρίβα και του Σαμψών για να τιμήσει την πλούσια προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55 - 59. Απαντώντας για τον Γρίβα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «ένας κατά συρροή δολοφόνος δεν απαλλάσσεται επειδή είχε προηγουμένως έντιμο βίο».

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Μη αντικειμενικό και ελλιπές χαρακτήρισε το πόρισμα το ΕΥΡΩΚΟ με τον πρόεδρό του Δημήτρη Συλλούρη να καταγγέλλει ότι η δουλειά που έγινε μέσα από την Επιτροπή «ήταν να εξυπηρετήσει κύρια κομματικές σκοπιμότητες», προσθέτοντας ότι καταγράφονται ισχυρισμοί ανωνύμων, μέχρι απλών στρατιωτών. Ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων ανέφερε ότι το πόρισμα δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του κυπριακού λαού για αναζήτηση και ανάδειξη της πικρής αλήθειας.

ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΝΕΟ

Από τη συζήτηση που διεξήχθη δεν προέκυψε τίποτε το καινούριο. Όλοι παραδέχθηκαν ότι ο κυπριακός λαός υπήρξε θύμα έξωθεν υποκινούμενων συνωμοσιών και επαναλήφθηκαν τα γνωστά για το ρόλο της ελληνικής χούντας, του Δημήτρη Ιωαννίδη και άλλων συνταγματαρχών. Κάποια στοιχεία από τα πρακτικά που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου, και τα οποία ανέγνωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, εμπλέκουν στο πραξικόπημα τον εκδότη των ελληνικών εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα», Χρήστο Λαμπράκη (περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλη στήλη).

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ

Η ΕΔΕΚ διά του Μαρίνου Σιζόπουλου κατάγγειλε ότι η διαρροή στα ΜΜΕ του πορίσματος για το φάκελο της Κύπρου έγινε από βουλευτές του ΔΗΣΥ. Μάλιστα ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πόρισμα που δόθηκε στα κόμματα «παγιδεύτηκε» από τον ίδιο ώστε αν διαρρεύσει να γνωρίζει ποιος το διέρρευσε!

Ο Λαμπράκης ήταν ο «πολιτικός νούς

του πραξικοπήματος»

Εκτενείς αναφορές σε μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου έκανε κατά την ομιλία του ο Ζαχαρίας Κουλίας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε σε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το όλο εγχείρημα εναντίον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου συντάχθηκε στην Αθήνα βάσει ενός σχεδίου που συνέταξε ο συμμαθητής του Δημήτρη Ιωαννίδη και πρώην συνταγματάρχης, Αντώνης Λέκκας.

Το σχέδιο αυτό επεξεργάζονταν επί εξουσίας Γεωργίου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα τα πρόσωπα: Διευθυντής ΕΣΑ, Ταξίαρχος Ιωαννίδης, αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός που υπηρετούσε επίσης στην ΕΣΑ, ο συνταγματάρχης Κονδύλης που υπηρετούσε στην Κύπρο, ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος και ο εκδότης των καθημερινών ελληνικών εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Χρίστος Λαμπράκης, που ήταν ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος, όπως είπε ο κ. Κουλίας. Στο ξενοδοχείο Εσπέρια στην Αθήνα γίνονταν, πρόσθεσε, επιπλέον συσκέψεις με τον τότε ΥΠΕΣ, Παντελή Δημητρίου ο οποίος θεωρούταν άνθρωπος του Ιωαννίδη στην Κύπρο και δύο - τρεις άλλους Κύπριους, για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η τελευταία σύσκεψη για την ανατροπή του Μακαρίου, ανέφερε ο κ. Κουλίας, έγινε στην έπαυλη του Χρίστου Λαμπράκη στην παρουσία και του μετέπειτα ‘προέδρου' στην Κύπρο, Νίκου Σαμψών και του ταξίαρχου, Δημήτρη Ιωαννίδη. Αναφέρθηκε επίσης σε έγγραφο που αποδίδεται στον αρχιεπίσκοπο Μακαρίου, που έγραφε ότι τη 15η Ιουλίου γύρω στις 10 το πρωί είχαν αποκατασταθεί τηλεφωνική επικοινωνία από το ΓΕΕΦ με το Γενικό Επιτελείο του στρατού της Ελλάδας, από όπου διεύθυνε το πραξικόπημα ο «Μήτσος», όπως αναφερόταν ο Δημήτρης Ιωαννίδης και κάποιος «Μιχάλης», προφανώς - είπε - ο αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός.

Ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε και σε ένα έγγραφο όπου ο «Μήτσος» ζητούσε να μάθει εάν πέτυχε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε προέδρου Μακαρίου. Επίσης έκανε λόγο και για άλλες σημαντικές - όπως είπε - μαρτυρίες για το πραξικόπημα και την εισβολή, όπως του Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΥΠ το 1969, του Κρίστη Ασημένου που υπηρετούσε στην αίθουσα επιχειρήσεων του Παπαγιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε «προδότη και δολοφόνο», αλλά και του Αντώνη Ριαλά, καταδρομέα που τραυματίστηκε στην Αρχιεπισκοπή, κατά την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου.Ο κ. Κουλίας κατέληξε λέγοντας πως στην εισβολή Ελληνες αξιωματικοί δεν έδιδαν τις σωστές εντολές για αναχαίτιση των τουρκικών δυνάμεων.

Οι… άλλες θέσεις των κομμάτων

Εκτός από τις θέσεις που εξέφρασαν στη συζήτηση για το φάκελο της Κύπρου, τα κόμματα κατέθεσαν χθες επιμέρους απόψεις τους για το θέμα, ζητώντας να ενσωματωθούν στα πρακτικά. Μεταξύ άλλων:

Ο ΔΗΣΥ:

Σε μακροσκελές έγγραφό του πρότεινε να καταγραφούν διάφορες παραλείψεις που αποδεικνύουν ότι το πόρισμα για το φάκελο της Κύπρου στερείται του τεκμηρίου της αντικειμενικότητας ή εγκυρότητας. Για παράδειγμα

(α) δεν εξασφαλίστηκαν έγγραφα και τεκμήρια που φυλάσσονται στην ελληνική Βουλή.

(β) Κύπριοι που κλήθηκαν στην Επιτροπή, στις πλείστες περιπτώσεις ελάχιστη σχέση είχαν με τους πρωταγωνιστές ή τα διαδραματισθέντα γεγονότα

(γ) σημαντικά γεγονότα αγνοήθηκαν ή ηθελημένα ή αθέλητα δεν καταγράφονται ή παρουσιάζονται κατά τρόπο ελλιπή και υποκειμενικό

(α) Τα 13 σημεία υποβλήθηκαν στις 30.11.1963 και όχι το 1964 όπως λανθασμένα αναφέρει το πόρισμα.

(β) Η απόπειρα κατά του προέδρου Μακαρίου έγινε στις 8.3.1970 και όχι στις 10.3.1970, όπως αναφέρεται στο πόρισμα.

(γ) ενώ στο πόρισμα επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή από το 1878 μέχρι το 1960, παραλείπει έστω και απλή αναφορά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

(δ) για «ευνόητους λόγους» η Επιτροπή κάλεσε έναν τέως βασιλιά, ένα λοχαγό και έναν έμπορο από την Ελλάδα, προκειμένου να «τεκμηριώσει» κάποια συμπεράσματα, ενώ απέφυγε ή απέρριψε την κατάθεση από ανώτερους Ελλαδίτες που ζήτησαν να καταθέσουν.

(ε) η Επιτροπή στο πόρισμά της ξεκάθαρα αφήνει να υπονοείται πως η ελληνική μεραρχία στάλθηκε στην Κύπρο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, για να ασκεί έλεγχο  στον Μακάριο και όχι για να προστατέψει το νησί από ενδεχόμενη τουρκική εισβολή. Το ίδιο υπονοούμενο αφήνεται και για τις υπόλοιπες πολιτικές κυβερνήσεις της Ελλάδας. Με βάση τα πιο πάνω και κατά λογική συνέπεια, λέει ο ΔΗΣΥ, η απόσυρση της μεραρχίας θα πρέπει να θεωρείται ως «κατόρθωμα» του προέδρου Μακαρίου ή της χούντας των Αθηνών, αφού απάλλαξαν την κυπριακή κυβέρνηση από τον έλεγχο των Αθηνών!

ΤΟ ΑΚΕΛ:

Πρότεινε να γίνει αναφορά ότι η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΟΚΑ Β' που προσήλθαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου προσπάθησαν να παραπλανήσουν την Επιτροπή, ότι βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους γι' αυτά τα οποία θα κατέθεταν, ότι σε σημεία που εμπλέκονταν οι ίδιοι είτε συνεργάτες τους στην ΕΟΚΑ Β' απαντούσαν με τα κλασικά δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι ή δεν θέλω να απαντήσω και ότι κάποιοι από αυτούς δήλωναν ανερυθρίαστα ότι αν χρειαστεί να ξανακάνουν παρόμοιες πράξεις θα τις έκαναν.

Επίσης, το ΑΚΕΛ ζήτησε να γίνει αναφορά ότι μεσολάβησε το κόμμα για την προμήθεια των τσεχοσλοβάκικων όπλων και ότι στους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν στο πραξικόπημα να προστεθεί και η «ύπαρξη ισχυρού κομμουνιστικού κόμματος στην Κύπρο που συνεργαζόταν με τον Μακάριο».Τέλος εισηγήθηκε να προστεθεί ότι η ΕΟΚΑ Β' συστάθηκε με σκοπό τη δημιουργία κλίματος αναταραχής στο εσωτερικό μέτωπο, για ανατροπή του Μακαρίου και ότι οι εκάστοτε ηγεσίες της ΕΟΚΑ Β', συμπεριλαμβανομένου και του Γρίβα, υλοποίησαν τους πιο πάνω σκοπούς κατά 100%. Και ότι ο Αθανάσιος Σκλαβενίτης ήταν ο τελευταίος αρχηγός της ΕΟΚΑ Β' και συμμετείχε στη σύσκεψη της Αθήνας που αποφάσισε το πραξικόπημα αλλά και ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα.

ΤΟ ΔΗΚΟ:

Πρότεινε να γίνει αναφορά στο ηρωικό έργο της ΕΟΚΑ 1955 - '59 για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, ότι εμπνευστές της ήταν ο Μακάριος και ο Γρίβας και ότι κατέκτησε την αμέριστη συμπαράσταση του κυπριακού λαού λόγω των πράξεων ηρωισμού και αυτοθυσίας των αγωνιστών της. Επίσης ότι η ένταση στην Κύπρο κορυφώθηκε το 1958 ύστερα από τη σφαγή οκτώ Κοντεμενιωτών από τους Τούρκους του χωριού Κιόνελι και ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ έληξε με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες έφεραν την κυπριακή ανεξαρτησία, αλλά οδήγησαν σε ένα πολύπλοκο σύνταγμα με υπερβολικά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους αλλά και με παραχώρηση δικαιώματος επέμβασης στις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις».

Η ΕΔΕΚ:

Πρότεινε να συμπεριληφθεί ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων του Βάσου Λυσσαρίδη, οι οποίες κάτω από τον έλεγχο του κράτους απελευθέρωσαν τμήμα της οροσειράς Πενταδακτύλου και απέτρεψαν επέκταση του τουρκοκυπριακού θύλακα Λευκωσίας - Αγύρτας - Κιόνελι προς τις ακτές της Κερύνειας. Επίσης πρότεινε να καταγραφεί η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη και η δολοφονία του αγωνιστή - ποιητή Δώρου Λοΐζου. Και ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της απόπειρας κατά του Λυσσαρίδη ήταν συνυφασμένα τόσο με τα γεγονότα που προηγήθηκαν όσο και με την προσπάθεια αποτροπής ή καθυστέρησης της επανόδου του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της επιστροφής στη συνταγματική νομιμότητα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:

Πρότειναν να τροποποιηθεί το πόρισμα ώστε αυτό να αναφέρεται σε πολιτικές ευθύνες και ότι οι ποινικές ευθύνες να είναι θέμα της δικαιοσύνης. Επίσης ζητούν να καταγραφεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η έρευνα δεν προχωρά σε βάθος και δεν φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, π.χ. ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία Γιωρκάτζη και ποιος σταμάτησε την τουρκική εισβολή το 1964.

__________________________

Η απορία του Ιστολογίου μας όμως είναι μια: γιατί όσο ζούσε ο Λαμπράκης δεν ειπώθηκε κάτι γι’ αυτόν σχετικά με το Κυπριακό;

Μία ανάλυση για να ξέρουμε: κοράνι και ισλάμ

clip_image002

Το ακόλουθο κείμενο αν και μεγάλο σε έκταση είναι άκρως κατατοπιστικό. Εξηγεί εν συντομία την πίστη στο κοράνι με παραδείγματα και παραπομπές. Ίσως είναι καλό να το διαβάσουμε για να ξέρουμε την αλήθεια, που μάλλον οι προοδευτικοί υπερασπιστές των αθώων αλλοθρήσκων απλά αγνοούν... Τα στοιχεία προς το τέλος του κειμένου είναι πέρα για πέρα ανησυχητικά...

Κοράνι και Ισλάμ

Πριν από λίγο καιρό η ελληνική πρωτεύουσα έζησε την προφανή για την ιστορία της σκηνή μπροστά από τα Προπύλαια της συγκέντρωσης χιλιάδων μουσουλμάνων οι οποίοι με την προτροπή του μουεζίνη τέλεσαν την θρησκευτική προσευχή του Μπαϊράμ. Όσο και αν προσπάθησαν πολλοί στη συνέχεια να μάθουν ποιος έδωσε την άδεια για αυτή την συγκέντρωση σε ένα ιστορικό σημείο όπως αυτό των Προπυλαίων δεν υπήρξε καμιά απάντηση καθώς και η πρυτανεία και ο δήμος αλλά και οι αστυνομικές αρχές εκδήλωσαν άγνοια. Άραγε άρχισε η καθοδική πορεία και το Ισλάμ σε λίγο καιρό θα έχει ξεφυτρώσει από παντού καθώς η εγκληματική αδιαφορία μας τροφοδοτεί αυτή την "πυριτιδαποθήκη" την ιδία περίοδο που στην Ευρώπη πολλές χώρες έχοντας αντιληφθεί τον μεγάλο κίνδυνο παίρνουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μουσουλμανικής εξάπλωσης.

Για τον λόγω αυτό θα πρέπει να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις αυτού του ενδεχομένου και το κυριότερο, πρέπει να μάθουμε μερικά βασικά πράγματα γιατί μόνο έτσι θα είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε άλλη μια απειλή για την ταυτότητα και την ίδια την ύπαρξη μας Το Ισλάμ βασίζεται στο Κοράνιο που είναι το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων. Το Κοράνι έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για το Ισλάμ από ότι έχει η Βίβλος για τον χριστιανικό κόσμο. Θεωρείται πως είναι το αντίγραφο του ιερού βιβλίου που βρίσκεται στον ουρανό και για τον λόγω αυτό ακόμα και το τσαλάκωμα μιας σελίδας που έχει αποσπάσματα από το Κοράνι θεωρείται μεγάλη ιεροσυλία.

Τα περιεχόμενα του είναι πολλές φορές δυσκολονόητα ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται καθαρά η επίδραση του από την Βίβλο και την Τορά των Εβραιών. Σε πολλές περιπτώσεις το κείμενο του ξενίζει σε ένα Ευρωπαίο και σίγουρα προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η πρόκληση της στυγνής βίας, ακατανόητη στον χριστιανικό κόσμο για ένα ιερό βιβλίο. Δεν θα κάνουμε θρησκειολογική μελέτη για το κείμενο του Κορανίου αλλά θα παραθέσουμε δυο αντιπροσωπευτικά εδάφια που δείχνουν ξεκάθαρα αυτό το κλίμα βίας που προβάλλεται και καλλιεργείται.

Το πρώτο (από το Κοράνι εκδώσεις «Δαρέμα») είναι από το δεύτερο κεφαλαίο που επιγράφεται « Η Αγελάδα» σουρά 187, «Σκοτώστε τους εχθρούς σας όπου τους βρίσκετε. Διώξτε τους από το φως από όπου σας έδιωξαν. Ο κίνδυνος να αλλάξετε θρησκεία είναι χειρότερος από τον φόνο. Μην τους πολεμάτε καθόλου κοντά στο τέμενος Χαράμ, εκτός αν σας προκαλέσουν. Αν σας επιτεθούν κολυμπήστε μέσα στο αίμα τους . Αυτή είναι η ανταμοιβή που χρωστιέται στους απίστους».Στο αντιπροσωπευτικό αυτό εδάφιο το στοιχείο της βίας διακρίνεται ξεκάθαρα και σίγουρα δημιουργεί ένα υπόβαθρο για την άσκηση της. Όποιος έχει ζήσει στην Τουρκία δεν μπορεί να ξεχάσει μια κορυφαία μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή, το Κουρμπάνι, όπου γίνεται σε ανάμνηση της θυσίας του Αβραάμ.

Η γιορτή αυτή έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό το ξέσπασμα μιας ακατανόητης βίας σε ζώα που σέρνονται στην σφαγή και σφάζονται με χαρακτηριστικό τρόπο μπροστά στα μικρά παιδιά, που συχνά κλαίνε από τις εικόνες του αίματος καθώς ξεπηδάει από τα θυσιαζόμενα ζώα. Σκηνές απερίγραπτου «κάλλους» εκτυλίσσονται στους δρόμους της ισλαμικής Κωνσταντινούπολης. Αμνοερίφια, μοσχαράκια και βόδια κατατρομαγμένα κυνηγιούνται από ένα μαινόμενο πλήθος που κραδαίνει απειλητικά τα μαχαίρια του, ακόμα και στους δημόσιους δρόμους για να σφαγούν εν ψυχρώ και στη συνέχεια να μοιραστούν τα κρέατα τους στους πιστούς.

Πλατείες ολόκληρες μετατρέπονται σε σφαγεία και το αίμα ρέει σε τόσο μεγάλες ποσότητες, ώστε συχνά οι ακτές του Βοσπόρου κοκκινίζουν από την ανθρώπινη μανία. Εικόνες πραγματικά φρικτές και ακατανόητες για ένα χριστιανό, ακόμα και για ένα άθεο. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν κάποτε οι σκηνές αυτές επαναληφθούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων μας. Το δεύτερο εδάφιο είναι από το πέμπτο κεφαλαίο που επιγράφεται : «Η Μεδίνα», σουρά 42, : «να κόβετε τα χέρια των κλεπτών, αντρών ή γυναικών για τιμωρία για το έγκλημα τους. Αυτή την τιμωρία όρισε ο Θεός γι’ αυτούς.

Είναι δυνατός και σοφός» Εκτός από αυτά τα δυο αντιπροσωπευτικά κείμενα υπάρχουν και πολλά άλλα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση έντονης βίας ιδίως στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Όμως δεν έχουμε καμία φιλοδοξία να κάνουμε κριτική ή ανάλυση των εδαφίων του Κορανίου, ένα ιερό βιβλίο για εκατομμύρια πιστών σε όλο τον κόσμο. Η πρόθεσή μας είναι απλώς να επισημάνουμε την διαφορά νοοτροπίας που δημιουργείτε συχνά μέσα από το Κοράνι ανάμεσα σε ένα πιστό μουσουλμάνο και σε κάποιον που έχει ανατραφεί με μια χριστιανική παιδεία.

Αυτή η υποφαινόμενη βία έχει εμπνεύσει σε μεγάλο μέρος και την ισλαμική, πολλές φορές τυφλή τρομοκρατία, που είναι ένα τεράστιο σύγχρονο πρόβλημα για πολλές κοινωνίες της Δύσης. Εδώ το Κοράνι ερμηνεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί την άμετρη άσκηση βίας από αυτούς που έχουν το προνόμιο να το ερμηνεύουν σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους ακόμα και εναντίον όλων των άλλων πιστών μουσουλμάνων.

Ενδεικτική είναι η ερμηνεία της «Τζιχάντ» δηλαδή του ιερού πολέμου κατά των απίστων. Ενδεικτικό επίσης είναι εδώ και το παράδειγμα της επιβαλλόμενης περιτομής στον γυναικείο πληθυσμό ορισμένων μουσουλμανικών χωρών, (Αλγερία Σουδάν), ένα φαινόμενο που έχει επικριθεί ακόμα και από τους ίδιους τους μουσουλμάνους που έχουν μια πιο ανοιχτή θεώρηση των ιερών κειμένων.

Το Ισλάμ θα έλεγε κανείς ότι περισσότερο είναι ένα σύστημα πολιτικοκοινωνικής συμπεριφοράς, παρά μια θρησκεία με την απολυτρωτική και θεραπευτική έννοια όπως γνωρίζουμε την χριστιανική θρησκεία στην Ευρώπη. Ένα άλλο βασικό σημείο διαφοράς μεταξύ του χριστιανισμού και του Ισλάμ, το οποίο δεν έχει επαρκώς επισημανθεί, είναι το τεράστιο θέμα του αυτεξουσίου, που θεωρήθηκε σαν το μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, τον «βασιλέα» όλης της φύσης και της δημιουργίας του Δημιουργού Του.

Σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση Του. Αυτό είναι εκείνο που διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο της χριστιανικής θρησκείας από αυτόν του Ισλάμ. Στον χριστιανισμό ο άνθρωπος σαν ένα αυτοτελή και ανεξάρτητο πρόσωπο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της προσωπικής του επιλογής, αν δηλαδή θα ακολουθήσει την οδό της λύτρωσής του από την γήινη σκλαβιά του προπατορικού του αμαρτήματος, ή αν θα παραδώσει τον εαυτό του στα πάθη του. Αντίθετα στο Ισλάμ ο άνθρωπος είναι απόλυτα υποταγμένος στην θέληση του Θεού. Ακόμα και αυτή η ζωή του καθορίζεται από το περίφημο κισμέτ ή πεπρωμένο, περιορίζοντας έτσι με δραματικό τρόπο την ελευθερία επιλογής του.

Παράλληλα το Ισλάμ επεμβαίνει με ασφυκτικό τρόπο σχεδόν σε κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής του ζωής καθορίζοντας ακόμα και τον τρόπο που θα εκτελέσει τις φυσιολογικές του ανάγκες. Από εδώ πηγάζει ένα σημαντικό και καίριο πρόβλημα διαφορετικής νοοτροπίας και διαφορετικού τρόπου που βλέπει ένας μουσουλμάνος από ένα χριστιανό την καθημερινότητα.

Αυτό βεβαία δεν θα πείραζε κανέναν αν δεν υπήρχε αυτή η επιμονή του Ισλάμ να επιβάλει με βίαιο, όπως θα δούμε παρακάτω, τρόπο, την νοοτροπία αυτή και στους μη μουσουλμάνους. Δεν θα πείραζε αν στο σπίτι σου έρχονταν κάποιοι ξένοι και κάθονταν με φυσιολογικό τρόπο μαζί σου σαν φιλοξενούμενοι. Αν όμως αυτοί οι ξένοι έμπαιναν μέσα στο σπίτι σου και άρχιζαν να κάνουν ότι θέλουν αυτοί και όχι ότι θέλεις εσύ σαν ο ιδιοκτήτης που τους φιλοξενεί και να θέλουν να σου επιβάλουν τις συνήθειες τους, τότε το πιο φυσικό θα είναι να εξεγερθείς και τους πετάξεις έξω.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που καθαρίζει και τις τεράστιες πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των δυο θρησκειών, αλλά και γενικότερα του Ισλάμ από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, είναι το ζήτημα της γυναίκας. O χριστιανισμός εξύψωσε την γυναίκα σε ένα ισότιμο επίπεδο με τον άντρα και αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα στη οριστική επικράτηση του. Για πρώτη φορά στις θρησκείες της εποχής της εμφάνισης του χριστιανισμού, η γυναίκα ανυψώθηκε στο ίδιο επίπεδο με τον άντρα, ενώ άλλες θρησκείες, όπως για παράδειγμα η θρησκεία του Μίθρα, δεν δέχονταν καν την γυναικά στους κόλπους της.

Το Ισλάμ επανάφερε και αύξησε δραματικά τον υποβιβασμό της γυναίκας συχνά σε ένα αντικείμενο ηδονής από τον άντρα. Ακόμα και στα θρησκευτικά καθήκοντα ο άντρας έχει το δικαίωμα να προσεύχεται στο τζαμί, αλλά η γυναίκα δεν το έχει πάντα. Είναι χαρακτηριστικά εδώ τα εδάφια, (σουρές), του Κορανίου για αυτό το τεράστιο θέμα, όπως: κεφάλαιο τέσσερα «Η Μεδίνα» σουρά 38 :

« Οι άντρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες γιατί ο Θεός του έδωσε την υπεροχή πάνω τους και πρέπει να τις προικίζουν από τις περιουσίες τους. Οι γυναίκες πρέπει να υπακούουν και να αποσιωπούν τα μυστικά των συζύγων τους μια που ο Θεός τους εμπιστεύτηκε την φύλαξη τους. Οι σύζυγοι που ενδεχομένως θα υποφέρουν από την απείθεια τους μπορούν να τις τιμωρούν, να τις αφήσουν μόνες στα κρεβάτια τους και ακόμα και να τις χτυπούνε.

Η υποταγή των γυναικών θα τις προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση. Ο Θεός είναι μεγάλος και ύψιστος». Επίσης από το εδάφιο 3, (σουρά), πάλι από το τέταρτο κεφάλαιο : « Να νυμφεύεστε δυο τρεις ή τέσσερεις. Και να διαλέγετε εκείνες που σας αρέσουν.

Αν δεν μπορείτε να τις κρατήσετε με δικαιοσύνη να πάρετε μόνο μια ή περιοριστείτε στις σκλάβες σας ». Από το ίδιο κεφάλαιο το εδάφιο, (σουρά), 12 «Στη διανομή της περιουσίας σας ανάμεσα στα παιδιά σας στα αρσενικά να δίδετε διπλάσιο μερίδιο από τα κορίτσια» Για να καταλάβουμε καλυτέρα την θέση της γυναίκας στο Ισλάμ και ειδικά στην Τουρκία, τα έθιμα και οι πολιτιστικές αξίες που προκύπτουν και τα οποία επιβάλλονται ακόμα και στην Γερμανία μεταξύ των Τούρκων , (κάτι που ξεφεύγει τελείως από το γερμανικό οικογενειακό δίκαιο), θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στην Τουρκία υπάρχει και σήμερα ο θεσμός του «γάμου της κούνιας», (beşlik nikahı». Οι γονείς των παιδιών δίνουν τον λόγω τους ότι θα παντρέψουν τα παιδιά τους όταν αυτά είναι ακόμα πολύ μικρά ακόμα και κάτω των δώδεκα ετών φυσικά χωρίς να τα ρωτήσουν, άλλωστε το μικρό της ηλικίας δεν δίνει την δυνατότητα εκφράσεως κάποιας αντίρρησης. Πρόκειται για μια συμφωνία ιερή και απαραβίαστη που επισφραγίζεται μάλιστα και από τον θεσμό της προίκας. Αν μάλιστα κάποιος από τους γονείς αθετήσει τον λόγω του θεωρείται επίορκος σύμφωνα με τους νόμους του Ισλάμ και στόχος επικρίσεων από όλη την κοινότητα.

Πολύ κοινό έθιμο είναι επίσης και η πώληση της νύφης, δηλαδή η εξαγορά μιας όμορφης κοπέλας από τους γαμπρούς που έχουν λεφτά και που κλείνουν την συμφωνία με την οικογένεια της νύφης χωρίς βέβαια να ερωτηθεί η ίδια. Αυτή χρησιμοποιείτε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν εμπορικό αντικείμενο για το οποίο παζαρεύουν την τιμή. Εκεί βέβαια που η γυναίκα εξευτελίζεται εντελώς είναι ο θεσμός του χαρεμιού. Ο θεσμός αυτός πηγάζει από το ίδιο το Κοράνι που επιτρέπει στον άντρα την πολυγαμία. Ο ίδιος ο Μωάμεθ συμβουλεύει και παροτρύνει τους άντρες να νυμφεύονται δυο, ή τρεις, ή τέσσερεις γυναίκες της αρεσκείας τους.

Μάλιστα υπάρχει και το θεολογικό υπόβαθρο αυτής της κατάστασης καθώς οι μουσουλμάνοι θεολόγοι υποστηρίζουν ότι έτσι λύνονται πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως π.χ. αν μια γυναίκα είναι στείρα ο άντρας δεν θα υποχρεωθεί να την χωρίσει αλλά θα… παντρευτεί μια άλλη που μπορεί να του κάνει παιδιά και έτσι θα έχει και τις δυο σαν ισότιμες γυναίκες του. Έτσι «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Ένα άλλο πρόβλημα πολιτιστικού χαρακτήρα που σχετίζεται πάλι με την θέση της γυναίκας είναι και το φαινόμενο της ισλαμικής μαντίλας. Το σύμβολο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σαν ένα από τα κυριότερα προβλήματα της τουρκοϊσλαμικής εξάπλωσης και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα όσο αναπτύσσεται το ισλαμικό κίνημα το σύμβολο αυτό θα δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα.

Ενδεικτικό είναι εδώ ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, στις 25 Νοεμβρίου του 2010, όπου αναφέρετε ότι το 78% των Τούρκων είναι υπέρ της ισλαμικής μαντίλας ακόμα και στα πανεπιστήμια, κάτι που πριν απαγορεύονταν ρητά από τον τουρκικό κοσμικό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό το πως η ισλαμική θρησκεία παρουσιάζει το γυναικείο ένδυμα σαν το θεμέλιο μιας οικοδομής, και σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους είναι μεγάλη αμαρτία η εμφάνιση της γυναίκας χωρίς να φοράει την ισλαμική μαντίλα, αλλά και το περίφημο τσαντόρ, για το οποίο μάλιστα υπάρχουν και ειδικές διατάξεις.

Σύμφωνα με αυτές το μήκος του ενδύματος της γυναικάς πρέπει να καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα της κατά το πρότυπο, όπως υποστηρίζουν οι μουσουλμάνοι, της Hatice, μια από τις γυναίκες του Μωάμεθ. Η γυναίκα που μιμείται τον άντρα φορώντας ανδρικά ρούχα ή επιδεικνύει τα κοσμήματα που φορά, θεωρείται καταραμένη από τον Θεό και τον προφήτη. Χαρακτηριστικός είναι εδώ ο επονομαζόμενος Φερετζές στα τουρκικά, που ορίζει το κάλυμμα της γυναίκας από το κεφάλι μέχρι τα πέλματα.

Σταθμός στην σύγχρονη ιστορία του Ισλάμ απετέλεσε η μεγάλη ιρανική επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1980 και η ανατροπή του καθεστώτος του Σάχη της Περσίας με την εγκαθίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας, δηλαδή ενός καθεστώτος που διέπετε από την Σαρία, τον ισλαμικό Νόμο. Έκτοτε είχαμε μια κατακόρυφη ανάπτυξη του ισλαμισμού σαν ένα μεικτό πολιτικό θρησκευτικό κίνημα που είχε άμεσες προεκτάσεις σε πράξεις βίας με αποκορύφωμα την ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας σε πολλές ισλαμικές χώρες, αλλά στη συνέχεια και στην Ευρώπη και Αμερική. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την επανάσταση του Χομεϊνί το Ισλάμ κινούνταν μέσα σε ένα εσωστρεφή πλαίσιο και σε πολλές περιπτώσεις έδειχνε μια μειονεξία στο να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που έρχονταν κυρίως από την Δύση.

Αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μεγάλης αλλαγής είναι πως στην Κωνσταντινούπολη, μια χαρακτηριστική ισλαμική πόλη που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ήταν σπάνιο την δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα να δει κανείς στους δρόμους γυναίκες να φοράνε την ισλαμική μαντίλα. Σήμερα, όπως αναφέραμε παραπάνω, η μαντίλα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της δημόσιας ζωής της Τουρκίας και έχει επικρατήσει σε μεγάλη πλειοψηφία.

Ένα άλλο άμεσο επακόλουθο της επανάστασης του Χομεϊνί ήταν η εμφάνιση και η ραγδαία ανάπτυξη από τότε του λεγόμενου ισλαμικού φονταμενταλισμού. Ο φονταμενταιλισμός αυτός διακρίνεται από μιαν άκαμπτη, ολοκληρωτική και αδιάλλακτη προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές της μουσουλμανικής θρησκείας. Οι φονταμενταλιστές ήταν η κύρια δεξαμενή για όλες τις σύγχρονες ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες.

Κύρια θέση του ισλαμικού φονταμενταλισμού έναντι της Δύσης είναι η απέχθεια προς κάθε τι το δυτικό. Ακραίοι φονταμενταλιστές, ακόμα πριν από την εμφάνιση του Χομεϊνί, όπως «οι αδελφοί Μουσουλμάνο» της Αιγύπτου, ήταν από τους πρώτους που κατηγόρησαν τη Δύση ότι συνωμοτεί κατά του Ισλάμ και επιδιώκει την καταστροφή του. Οι παλιές γραμμές μάχης μεταξύ «Dar AI-Islam» και «Dar AI-Harb», δηλαδή μεταξύ πιστών και απίστων, αναβιώναν και πάλι μεταξύ των ακραίων φουνταμενταλιστών που θεωρούν ως ξένα και επιζήμια για την παράδοσή τους τα πολιτιστικά πρότυπα της Δύσης. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν τα κηρύγματα των φονταμενταλιστών να ασκούν όλο και περισσότερο επιρροή στις λαϊκές μάζες.

Το πρόβλημα διογκώθηκε εξ αιτίας της βαθμιαίας εξάπλωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού και παράλληλα των ακραίων στοιχείων σε πολλές χώρες της Δύσης. Ένας βασικός παράγοντας για αυτή την ισλαμική έκρηξη είναι και η μεγάλη γεννητικότητα των μουσουλμάνων, κάτι που ευνοείτε από το ίδιο το Κοράνι. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που υποστήριξε παλαιότερα η γνωστή Ιταλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, Οριάνα Φαλάτσι, στο βιβλίο της με τίτλο, «Η Δύναμη της Λογικής».

Η Φαλάτσι ανέφερε ότι οι φανατικοί μουσουλμάνοι μετανάστες χρησιμοποιούν τα γόνιμα σώματα των γυναικών τους, προκειμένου να εξισλαμίσουν μακροπρόθεσμα την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ιταλίδα διανοούμενη, μέσα σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι το Γιβραλτάρ, υπάρχει ήδη μια δεύτερη μουσουλμανική πόλη, όπου κυριαρχεί το Κοράνι.

Ο στόχος των μουσουλμάνων μεταναστών είναι, σύμφωνα με τη Φαλάτσι, η κατάκτηση της χριστιανικής Ευρώπης εκ των έσω. Πρόκειται «για μια βαθμίδα της ισλαμικής επεκτατικής πολιτικής, για τη μοναδική τέχνη στην οποία οι γιοι του Αλλάχ ήταν πάντοτε αξεπέραστοι: η τέχνη να εισβάλουν, να κατακτούν και να υποτάσσουν».

Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με την Φαλάτσι, για την κατάκτηση της Ευρώπης θα χρησιμοποιηθούν τα γόνιμα σώματα των μουσουλμάνων γυναικών που γενούν με αξιοζήλευτο ρυθμό. «Τα νεογέννητα των μουσουλμάνων φθάνουν ήδη στο 30% των γεννήσεων στις Βρυξέλλες και στο 60% στη Μασσαλία. Μ’ αυτό τον τρόπο η Ευρώπη εξισλαμίζεται, μετατρέπεται σε Ευραμπία, δηλαδή σε μια επαρχία του αραβικού κόσμου».

Για την Οριάνα Φαλάτσι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα στους Δυτικούς να αμυνθούν, «αλλιώς είναι χαμένοι». Η Ιταλίδα συγγραφεύς επεσήμανε επίσης, «Το ότι θα φορέσει η Ευρώπη φερετζέ αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι σε τι ποσοστό κι αν κάτι τέτοιο μεταμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Το ερώτημα αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί αν συγκρίνει κανείς τους δείκτες γεννήσεων των ευρωπαϊκών χωρών με αυτούς των μουσουλμάνων. Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα ο δείκτης του αριθμού των γεννήσεων διαμορφώνονταν ως εξής : Γαλλία 1,8, Μεγάλη Βρετανία, 1,6 Γερμανία, 1,3, Ιταλία, 1,2, Ισπανία, 1,1. Παρά όμως τον πολύ χαμηλό ρυθμό γεννητικότητας ο πληθυσμός της γηραιάς ηπείρου συνεχίζει να αυξάνετε. Αυτό γίνεται λόγω της αυξανομένης μετανάστευσης των μουσουλμάνων που απειλούν ήδη σε πολλές περιπτώσεις να γίνουν η πλειοψηφία, αλλά και η μεγάλη γεννητικότητα τους.

Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι συγκρίσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Γαλλία ο αριθμός των γεννήσεων των μουσουλμάνων είναι 8,1% , ενώ στην Ολλανδία και στο Βέλγιο από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα το 50% των νεογέννητων προέρχονται από οικογένειες μουσουλμάνων. Με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι περίεργο το ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημογράφησης της Γερμανίας ανακοίνωσε πως με αυτούς τους ρυθμούς η Γερμανία μέχρι το 2050 θα είναι μια ισλαμική χώρα. Αναλογιστείτε τι μπορεί να γίνει για την Ελλάδα όπου ήδη στην πρωτεύουσα υπάρχει μια συνεχώς οικουμένη μουσουλμανική μειονότητα.

Ο ίδιος ο ηγέτης της Λυβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι, είχε δηλώσει στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα ότι «Υπάρχουν σημάδια ότι ο Αλλάχ θα χαρίσει την νίκη στο Ισλάμ μέσα στην Ευρώπη χωρίς το σπαθί χωρίς όπλα χωρίς κατακτητικούς πολέμους. Πάνω από 50 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, (τότε) στην Ευρώπη θα μεταστρέψουν σε μια μουσουλμανική ήπειρο». Αυτόν τον κίνδυνο εξισλαμίσεως της Ευρώπης επεσήμανε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικόλα Σαρκοζύ, στις 19 Ιουνίου του 2009 όταν παραδεχόταν ότι ο εξισλαμισμός της Ευρώπης είναι αναπόφευκτος. Σκεφτείται αν πραγματικά επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις και στην χώρα μας την Ελλάδα.

Ο Σαρκοζύ πρόβλεψε ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε μετατροπές εκκλησιών σε τζαμιά. Η μετατροπή της Ευρώπης σε Ευράμπια, όπως χαρακτηριστικά έχει διατυπωθεί, είναι πλέον μια ορατή και πολύ συγκεκριμένη απειλή και εάν επαληθευτεί τότε και η χώρα μας θα μετατραπεί σε ένα μουσουλμανικό κράτος ενώ εμείς οι ίδιοι αν δεν ξυπνήσουμε εγκαίρως, θα γίνουμε πια μια τραγική μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα.

Οι επτά κοινές δράσεις που συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού η Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και η Θεολογική Σχολή του Balamand στο Λίβανο - Το κοινό ανακοινωθέν 18ης Mαρτίου 2011.

ΣΤΑΜΠΑ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ολοκληρώθηκαν επροχθές με απόλυτη επιτυχία οι τριήμερες εργασίες της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή»  με τη Θεολογική Σχολή του Balamand στο Λίβανο. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κάρρας και Κοσμήτορας   της  Θεολογικής Σχολής  κ. Επιφάνιος και ο Γενικός Διευθυντής της  «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας συμφώνησαν σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία επτά σημείων που περιλαμβάνει:

· Τη διδασκαλία, στη Θεολογική Σχολή, μαθημάτων  ελληνικής γλώσσας (αρχαία ελληνικά και νεοελληνική) συνολικής διάρκειας 400 ωρών σε 28 εβδομάδες (πρώτο έτος φοίτησης). Οι φοιτητές  θα έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της εκμάθησης της γλώσσας  το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Την ευθύνη των μαθημάτων θα έχει η Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» η οποία και θα φιλοξενεί το καλοκαίρι τους φοιτητές. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα (για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος), ενώ οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Άγιο Όρος, ιερά προσκυνήματα και Μητροπόλεις

· Την ίδρυση από την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας στο μοναστήρι του Balamand.

· Τη συνδιοργάνωση το Φεβρουάριο του 2012 στο Πανεπιστήμιο Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα «Μεθοδολογία, ερμηνεία και θεολογία των Αντιοχειανών Σχολών» (Αντιοχείας, Εδέσσης και Νισιμπί) με τη συμμετοχή 35 καθηγητών Πανεπιστημίου απ’ όλο τον κόσμο.

· Τη διοργάνωση ομιλιών στους φοιτητές από έλληνες καθηγητές των θεολογικών Σχολών.

· Την κοινή ανατύπωση χειρογράφων από το Κέντρο Συντήρησης του Πατριαρχείου και τη διοργάνωση κοινής έκθεσης χειρογράφων σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή.

· Τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου με ελληνικά συγγράμματα και τεχνολογική υποστήριξη.

· Τον σχεδιασμό κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κάρρας κ. Επιφάνιος προσκάλεσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στο Balamand στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου προκειμένου να μιλήσει στους φοιτητές. Σε δηλώσεις του ο Επίσκοπος και Κοσμήτορας της Σχολής κ. Επιφάνιος ανέφερε:

«Εδώ στο Balamand και πάνω σ’ αυτόν τον ωραίο και ευλογημένο λόφο με την ευλογία της Παναγίας συναντηθήκαμε με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σακούρ, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αθήνα, και το Γενικό Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και συζητήσαμε με σοβαρότητα περί της συνεργασίας ανάμεσα  στη Θεολογική Σχολή  Άγιος Δαμασκηνός και την «Αποστολή». Όλα αυτά έγιναν με την ευλογία των Προκαθημένων των δύο εκκλησιών, Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιγνατίου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, και καταλήξαμε ήδη σε μία αρχική συμφωνία συνεργασίας. Δοξάζουμε το Θεό που ευλογεί την Ορθόδοξη Εκκλησία για να αναπτύσσεται με αγάπη και ειρήνη».

Ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημέρα καθώς η επανέναρξη  των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διαβάζουν την Αγία Γραφή και τους Πατέρες από το πρωτότυπο κείμενο. «Νοιώθουμε», είπε ο κ. Δήμτσας, «μια οικογένεια εν Χριστώ και όπως δίδαξε ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα έχουμε Θεό και Πατέρα από το ίδιο αίμα. Είμαστε ένα γένος».

Οι εργασίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών έκλεισαν με προσευχή κατά την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν επισημαίνεται πως "οι δυο πλευρές ευχαριστούν την Παναγία για τη χάρη και τη φώτιση που τους έδωσε κατά τις ημέρες αυτές. Οι προτάσεις τους θα κατατεθούν στους Προκαθημένους των δυο Εκκλησιών Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιο και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για παρατηρήσεις και την τελική έγκριση προκειμένου να οδηγηθούμε στην υλοποίηση τους".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ

image23333

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιακώβ, ο επίσκοπος. Έζησε από νερή ηλικία ασκητικό βίο, εκ-καθάρισεν τον εαυτό του με την νηστείαν και έγινε επίσκοπος. Υπέμεινε πολ­λούς διωγμούς δια την προσκύνησιν των αγίων εικόνων και διότι έκαμε έλεγ-χον και απεστρέφετο τους εικονομάχους. Όλους αυτούς τους πειρασμούς τους εδοκίμασε ανδρείως και εξεδήμησε εις κύριον.

2) Ο άγιος Δομνίνος. Καταγόταν από την Ρώμη. Όταν έγιναν οι διωγμοί με το Φιλήμωνα περιώδευσαν την Ιταλία, εκήρυττον τον Χριστόν και εβάπτιζαν τους μετανοούντας. Δια τούτο συνελήφθησαν και επειδή δεν ηρνήθηκαν τον Χριστόν τους εβασάνισαν οι ειδωλολάτρες και τέλος απέκοψαν τις κεφαλές των.

3) Ο άγιος Βήρυλλος. Ήταν μαθητής του αποστόλου Πέτρου. Έγινε επί­σκοπος Κατάνης, θαυματούργησε και εκοιμήθη εις Κατάνην.

4) Ο άγιος Θωμάς, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος διήκησεν καλά το ποίμνιόν του και ειρηνικά εξεδήμησε εις Κύριον.

5) Ο άγιος Σεραπίων ο Σιδώνιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 απελευθερόνονται τα Καλάβρυτα καθό­τι οι αποκλεισθέντες στους τρεις Πύργους Τούρκοι παρεδόθησαν στον Σωτ. Χαραλάμπην. Οι Τούρκοι του Ρίου συμπλέκονται με Έλληνας στην Πάτρα.

Το 1825 γίνεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων έξω της Μεθώνης.

Το 1827 γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων αμφίρροπος παρά το Μενίδι Αττικής.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους.

Το 1921 οι Ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας μάχονται με σφοδρές μά­χες παρά το Αγιόν Καραχισάρ και Κοβαλίτσα. Κατόπιν της εντόνου πιέσεως των Τουρκικών δυνάμεων οι Έλληνες συμπτύσσονται στον τομέα Κοβαλίτσας.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περι­πόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών συνεχίζεται ο αγώνας πυροβολικού και η δράσις περιπόλων. Η ιταλική αερο­πορία εβομβάρδισε την Χίο και Μυτιλήνη.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.