17 Μαρτίου, 2011

Καταργούν την 25η Μαρτίου αλλά γιόρτασαν το ολοκαύτωμα.

image

 «Κόβουν» τον εορτασμό των εθνικών εορτών για... οικονομία, την ίδια ώρα όμως, στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, προχώρησαν με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.

Στην εκδήλωση, με οικοδέσποινα τη Γενική Πρόξενο πρέσβειρα Αγλαΐα Μπαλτά, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο ραβίνος Μάρτιν Κοέν, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Κούλα Σοφιανού κι ο πρόεδρος των Αμερικανών φίλων του ελληνικού Εβραϊκού Μουσείου, Σολομόν Ασέρ. Δόθηκε και παράσταση, από τα μέλη του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και διαβάστηκαν αποσπάσματα του ημερολογίου της Ροζίνας Ασέρ Πάρντο «548 μέρες χωρίς όνομα, Θεσσαλονίκη 1943», μια ιστορία με αναφορά στην εποχή που η συγγραφέας ήταν κρυμμένη σε σπίτι χριστιανών. Έγινε και εβραϊκή παραδοσιακή προσευχή caddish...

«Φιλοφρονήσεις» να υποθέσουμε;

«Όταν ο άνθρωπος χάνει τη μνήμη του, όχι μόνο χάνει ένα κομμάτι από το παρελθόν του, αλλά κι από το παρόν και το μέλλον», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, κάνοντας λόγο για «κοινές ρίζες» χριστιανισμού και ιουδαϊσμού. Ο Έλληνας αρχιερέας σημειωτέον ότι δέχεται τα πυρά των ομογενών για την απαράδεκτη ως τώρα παρουσία του στα ελληνικά πράγματα, στην Αμερική.

Ο ραβίνος Κοέν απέτισε φόρο τιμής στον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών Άγγελο Έβερτ, που βοήθησε την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πολλούς Εβραίους να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιλτιάδη Έβερτ.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες», Απόστολος Ζουπανιώτης, υπογράμμισε ότι «πριν δύο εβδομάδες τελέσαμε την 5η Ετήσια Εκδήλωση Μνήμης, τιμώντας τα αθώα θύματα, αλλά και τους ηρωικούς Χριστιανούς της Μαγνησίας, οι οποίοι με αυτοθυσία διέσωσαν το 80% της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Βόλου. Εμείς οι ‘Αργοναύτες' είμαι υπερήφανοι που είμαστε οι απόγονοί τους».

«Λεφτά υπάρχουν»...

Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι, το ΥΠΕΞ απαίτησε με μια εγκύκλιό του-μνημείο εθνομηδενισμού, που έφερε την υπογραφή του πρέσβη και γενικού γραμματέα του υπουργείου Αλ. Ζέπου, να μην οργανώνονται στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, «προς εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για λόγους συμβολισμού»... Για την καθιερωμένη και ετήσια εορτή για το ολοκαύτωμα όμως, χρήματα υπήρχαν. «Προτεραιότητες» είναι αυτές...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ (ΜΕΡΟΣ Ε΄)

image1

Τέλος η Εκκλησία τών Ιεροσολύμων είναι ή μόνη αύτοφυής καί γηγενής είς τήν άγίαν Γην Εκκλησία, διατηρήσασα, καθότι Ορθόδοξος, τήν διά πολλών αίώνων τηρηθείσαν άναλλοίωτον Ορθόδοξον Πίστιν τών άγίων Αποστόλων καί Πατέρων. Αί λοιπαί χριστιανικαί όμολογίαι καί κοινότητες, έχουσαι τήν άπωτάτην αύτών άναφοράν είς τάς έθνικάς ή συγκεντρωτικάς, έξωθεν της άγίας Γης, έκκλησιαστικάς αύτών διοικήσεις, τάς όποίας έν τή άγία Γή άντιπροσωπεύουν, σαφώς ύπολείπονται τού σπουδαίου ρόλου, τόν όποίον διαδραματίζει ή Σιωνίτις Εκκλησία ύπό τήν καθοδήγησιν τού Τάγματος τών Σπουδαίων, της Άγιοταφιτικης Αδελφότητος.

Ό έλληνικός χαρακτήρ της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, πέραν της άμέσου ιστορικής άναφοράς αύτού είς τήν καταγωγήν τών πρώτων έν Παλαιστίνη Χριστιανών, έπειδή έμπνέει το Πατριαρχείον τής αγίας Σιών διά τής οίκουμενικότητος του Όρθοδόξου Ρωμέηκου, πνευματικού καί χριστοκεντρικού πολιτισμού τών αγίων Πατέρων, ύπεραιρόμενος στενών έθνικών δεσμεύσεων, έξασφαλίζει κατά τούτο καί τήν οίκουμενικότητα καί τό είς άπαντας προσβατόν τών Πανσέπτων Προσκυνημάτων. Αι κατά τά τελευταία έτη πολεμικαί συρράξεις είς τήν περιοχήν τής Μέσης Ανατολής καί τά παρεπόμενα προβλήματα ώδήγησαν είς τήν, είσέτι συνεχιζομένην, άποψίλωσιν του χριστιανικού πληθυσμού έν τή αγία Γή.

Ή Σιωνίτις Έκκλησία έρχεται, παρά ταύτα, τής άποστολής αυτής έπί τής καθοδηγήσεως του ποιμνίου αυτής είς νομάς σωτηρίους καί τής διατηρήσεως του λειτουργικού χαρακτήρος τών Προσκυνημάτων, παρά τοίς όποίοις αι τήν Αλήθειαν αναζητούσαι ψυχαί, έντοπίων καί προσκυνητών, εύρίσκουσι τόν Καλόν αυτών Ποιμένα, έκεί όπου Ούτος διά του Σταυρού καί τής Αναστάσεως «σωτηρίαν είργάσατο έν μέσω τής γης» (Ψαλμ. 73, 12).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

image2

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού. Γεννήθηκε στη Ρώμην από γο­νείς φρόνιμους και πλουσιωτάτους, τον άρχοντα Ευφημιανόν και την σύζυγόν του Αγλαΐαν. Αυτοί εις την αρχήν δεν είχαν παιδιά και με δεήσεις των προς τον Θεόν, η Αγλαΐα εγέννησε τον Αλέξιον, τον οποίον εμόρφωσαν και έγινε σοφώτατος. Οι γονείς του ήθελαν να τον νυμφεύσουν και τον εστεφάνωσαν εις τον Ναόν του Αγίου Βονιφατίου. Αλλά την πρώτην νύκτα έδωκε το δακτυλίδιον και έφυγε με πλοίον δια την Συρίαν όπου και εμόνασε εις τον Ναόν του Σωτή-ρος. Κατόπιν πήγε στη Ρώμη και εμόνασε στην οικίαν του πατέρα του χωρίς να γνωρισθή από τους οικείους του επί 17 χρόνια. Εξεδήμησε εις Κύριον αφού ως προς τούτο ειδοποιήθη εξ ουρανού ο πατριάρχης Ρώμης.

2) Ο άγιος Θεοστήρικτος ο ομόλογης.

3) Ο άγιος μάρτυρας Παύλος.

4) Ο άγιος μάρτυρας Μαρίνος, ο οποίος απεκεφαλίσθη επειδή κατεκρήμνη-σε τα είδωλα.

5) Ο άγιος Μακάριος ηγούμενος Κολιαζίνης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου Σωτ. Χαραλάμπης και Πετμεζαίοι επιτίθενται εναντίον των Τούρκων των Καλαβρύ­των και τους αποκλείουν εις τους τρεις Πύργους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή του από άτακτους Τούρκους.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της Στρατιάς Μικράς Ασίας μάχονται σκλη­ρά παρά το Απλού Ροζάκ εναντίον των επιτιθεμένων Τούρκων. Τελικώς οι Τούρκοι χάνουν την μάχην αλλά και αι Ελληνικοί δυνάμεις είχον απώλειας.

Το Γ' Σώμα στρατού συνεχίζει την μάχην εναντίον των Τούρκων δια την κατάληψιν του Δορυλαίου.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία με περιπόλους και πυροβολικόν μάχεται με τους Τούρκους.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η μεταξύ των εμπολέμων Ελλή­νων και Ιταλών δράσι πυροβολικού και περιπόλων.

Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Νάξο.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.