11 Μαρτίου, 2011

Α ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

imageΣήμερα σε όλους τους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς θα ψαλεί η ακολουθία των Χαιρετισμών. Μια πανέμορφη, κατανυκτική ακολουθία μαζί με την Α' στάση του Ακαθίστου Ύμνου. Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο, η Παναγία Θεοτόκος.

Ό Όρθόδοξος Χριστιανικός κό­σμος δεν έπαυσε ποτέ νά μεγαλύνη και νά στεφανώνη με τους κατανυκτικωτέρους ύμνους του την Παναγίαν Θεοτόκον. Είναι κατάσπαρτος ολόκλη­ρος ό κύκλος του ενιαυσίου έορτοδρομίου  άπο τάς έορτάς της Θεομή­τορος, όπως και των βουνών, τών κάμ­πων μας και τών νησιών οί αγιασμέ­νοι τόποι άπό αγίας εκκλησίας και έρημοκκλήσια, εις τό Πανάγιον και θείον όνομα της αφιερωμένα. Και πάν­τοτε εκεί ή Παναγία δέχεται τάς δεήσεις τών πιστών, τά δάκρυα τών πονεμένων, την άγωνίαν τών άπελπισμένων, τους πικραμένους λόγους τών δυστυχισμένων και τών θαλασσοδαρμένων εις την θλίψιν και τον πόνον της «βιωτικής θαλάσσης».

Άλλ' ειδι­κώς εις τάς ημέρας ταύτας, όπου εις όλους τους Ναούς της Όρθοδόξου Εκκλησίας ψάλλονται οί Οίκοι ή Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, τα τρο­πάρια και οί ύμνοι προς την «Υπέρμαχον Στρατηγόν», γίνονται πλέον χαρμονικοί και πανηγυρικοί, γεμάτοι άπό άγαλλιασιν και θριαμβικόν οίστρον, διότι ψάλλονται εις άνάμνησιν της κατά τό 626 μ. Χ. λυτρώσεως τής βασιλίδος τών πόλεων άπό τών πολιορκούντων αυτήν βαρβάρων και ανε­βάζουν την εύγνωμοσύνην μας διά την θρησκευτικήν και έθνικήν σωτηρίαν μας προς την Άγίαν Σκέπην.

Ή Παναγία είναι ή «μετά θεόν θεός», κατά τήν εκφρασιν Πατρός της Εκκλησίας μας, διά τους Όρθοδόξους. Ή Κεχαριτωμένη Μήτηρ τών Χριστιανών, ώς άνθρωπος από αν­θρώπους γεννημένη, είναι πολύ κοντά εις κάθε πονεμένον — ποιος έπόνεσε τόσον, όσον εκείνη έμπροστά εις τον Σταυρόν; Άλλ' όμως είναι και πάνω άπό τους Άγιους και τους Αγγέλους, κοντά εις τον Υίόν της και Θεόν ευρι­σκομένη, «τιμιωτέρα τών Χερουβίμ καί ενδοξότερα άσυγκρίτως τών Σεραφίμ», και μεσιτεύει εις Αυτόν και Τον παρακαλεί θερμώς δι' ημάς.

Άς ψάλλει, λοιπόν, κάθε πιστός σήμερα το Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε και ύμνους προς τήν Παναγίαν διότι εκείνη έδάνεισε την πάναγνον σάρκα της εις τον «παν-τεχνήμονα Λόγον» καί Θεόν καί διότι εκείνη πρεσβεύει άπαυστως, «παρρη-σίαν προς Αυτόν κεκτημένη», υπέρ τών ψυχών ημών.

 

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

clip_image001Τεράστια η ανθρωπιστική κρίση

αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων

άγνωστο το μέλλον στην αφρικανική χώρα.

Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η αιματοχυσία στη Λιβύη, ενώ αβέβαιο παραμένει το μέλλον της χώρας, με το κίνδυνο εμφυλίου πολέμου να είναι αυξημένος. Σύμφωνα με το Reuters, πολεμικά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει ακόμα και στρατιωτικές εγκα­ταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έχουν ανα­φέρει πως υπήρξε και ρίψη ρουκετών. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβαρδίζουν διάφορα σημεία, προκειμένου να επανακαταλάβουν τις ανατολικές περιοχές, που προς το παρόν βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών. Από την πλευρά τους, οι αντικα­θεστωτικοί καλούν σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυ­ρίας στην Τρίπολη.

Αρκετοί θεωρούν ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία και απειλεί με «νέο Βιετ­νάμ» εάν το NATO ή οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατι­ωτική δράση. «Χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν εάν οι ΗΠΑ ή το NATO εισβάλουν» είπε, προειδοποι­ώντας και πάλι ότι το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει εκατομμύρια πολίτες.Την ίδια στιγμή η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Λι-βυκής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλί Ζεϊντάν οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης ανέρχονται σε 6.000 στη Λιβύη.

Η θέση του Ομπάμα

Παρά την αρχική τους παθητικότητα, οι ΗΠΑ εχουν πλέον πάρει σαφή θέση εναντίον του Συ­νταγματάρχη Καντάφι. Συγκεκριμένα, ο Αμερι­κανός πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε ευθύ μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι ο δικτάτορας έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση του και πρέπει να φύγει. Ανακοίνωσε, ακόμα, την εμπλοκή αμερικα­νικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ανθρωπιστικές αποστολές. Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, πως οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο κόσμος είναι εξοργισμένος από τη βία κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Οπως διευκρίνισε, η χώρα του και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσουν γρήγορα αν παρα­ιτεί ανάγκη για τον τερματισμό της βίας κατά των πολιτών, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής.

Σχέδιο Τσάβες

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσπάθεια του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να μεσολαβήσει, τηλεφωνώντας στον Μουαμάρ Καντάφι. Ο Τσάβες πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτι­κής αποστολής που θα αποτελείται από αρκετές φιλικές χώρες και θα μπορούσε να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ του ηγέτη της Λιβύης και των εξεγερμένων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό. Η αντίδραση των εξεγερθέντων, όμως, ήταν αρνητική.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ δήλωσε ότι απορρίπτει πλήρως την ιδέα της διεξα­γωγής συνομιλιών με το Λίβυο ηγέτη. Ο Αμπντελ Τζαλίλ είπε επίσης πως δεν έχει έρ­θει σε επαφή με κανέναν σχετικά με την πρω­τοβουλία της Βενεζουέλας για να δοθεί τέλος στην κρίση.

Εξελίξεις και στο LSE

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι παραιτήθη­κε ο πρύτανης του London School of Economics (LSE) εν μέσω σκαν­δάλου για τις σχέσεις του πανε­πιστημίου με την οικογένεια του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Χάουαρντ Ντέιβις οδηγή­θηκε στην απόφαση αυτή σημειώνοντας ότι η φήμη του πανεπιστημίου επλήγη λόγω των διασυνδέσεων του με το καθεστώς της Λιβύης, επειδή έλαβε, μεταξύ άλλων, χρήματα από ένα ίδρυμα που διοικεί ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη και απόφοι­τος του LSE. Συγκεκριμένα, το LSE δέχτηκε το 2009 δωρεά 1,5 εκατ. στερλινών για ερευνητικούς σκοπούς από το Διεθνές Ιδρυμα Φιλανθρωπίας και Ανάπτυ­ξης Καντάφι.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως από το ποσό αυτό έχει λάβει μόνο 300.000 στερλίνες που, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, αποφά­σισε να τα αφιερώσει σε ένα ταμείο υποτροφιών για φοιτητές από τη Βόρεια Αφρική. Ο Ντέιβις ήταν κάποτε ο οικονομικός απε­σταλμένος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Λιβύη και το 2007 δέχτηκε 50.000 στερλίνες τα οποία καταβλήθηκαν προς το πανεπιστήμιο, για συμ­βουλευτικές υπηρεσίες που προσέφερε στο επενδυ­τικό ταμείο της Λιβύης.

To LSE ανακοίνωσε, ακόμα, ότι η έρευνα του θα επεκταθεί και στην ακαδημαϊκή αυθεντικότητα της διδακτορικής διατριβής του Σαΐφ Καντάφι, την οποία έλαβε το 2008, αλλά τελευταίως κυκλοφόρησε η φήμη ότι μέρος της είναι προϊόν λο­γοκλοπής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ

ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

NATO

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ανα­μένει το πράσινο φως από το Συμ­βούλιο Ασφαλείας για να αποφασί­σει τη στρατιωτική επέμβαση, ώστε να σταματήσει η αντε­πίθεση του καθε­στώτος στα ανατο­λικά της χώρας. Ο γ.γ., Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλω­σε ότι η επέμβαση στη Λιβύη δεν είναι στις προθέσεις της Συμμαχίας, ωστόσο είναι έτοιμη «για κάθε ενδεχόμενο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ είναι π Ε.Ε. για την πιθανότητα στρατιωτικής λύσης, ενώ συμφώνησε αμέ­σως στο πάγωμα των περιου­σιακών στοιχείων του ίδιου και του κύκλου του, καθώς και για την έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλή­ματα κατά της ανθρωπότητας, εκ μέρους του Καντάφι και των συνεργατών του.Η Κάθριν Αστον, επικεφα­λής της ευρωπαϊκής διπλωμα­τίας, έχει συγκαλέσει για τις 10 Μαρτίου Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Στη σύνοδο της 11 ης Μαρτίου θα εξεταστεί το θέμα της Λιβύης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ δείχνει πιο αποφασιστική, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ζη­τεί τπν άμεση επιβολή ζώνης εναέριου απο­κλεισμού. Οι «Τάιμς» επέρριψαν ευθύνες μά­λιστα για την κωλυσιεργία της Δύσης στη «χλιαρή» στάση της Ουάσιγκτον. Ο Κάμερον ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και των ανθρώπων του αμέσως μετά την εξέγερση της 15ης Ιανουαρίου, καθώς δεν θέλει να ταυτιστεί με τις κυβερνήσεις των Εργατικών που είχαν αναπτύξει πολύ καλές οικονομικές σχέσεις με το Λίβυο συνταγματάρχη. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Τόνι Μπλερ το 2007 υπέγραψε τη «Συμφωνία της ερήμου» με τον Καντάφι, όπου περιλαμβανόταν και η υπόσχεση για... επιστροφή στη Λιβύη του Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι, του Λίβυου τρομοκράτη ο οποί­ος έχει καταδικαστεί για την επίθεση στο Λόκερμπι.

ΓΑΛΛΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ πείστηκε να συμμετάσχει σε στρα­τιωτική λύση, ενώ στην αρχή επέμενε μόνο για ανθρωπιστική συνδρομή στη Λιβύη, μετά το πρά­σινο φως του Σ.Α.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ αντιστέ­κεται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμ­βασης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε κατηγορηματικά ότι εί­ναι εναντίον αυτής της προοπτικής.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατη­γόρησε ευθέως τη Δύση ότι κάθε φορά σπεύδει να επιβάλλει κυρώσεις σε καθεστώτα, ενώ δεν συμφωνεί με τη στρατι­ωτική επέμβαση.

ΙΤΑΛΙΑ

Η ΙΤΑΛΙΑ ανησυχεί για το κύμα προσφύγων που θα προκαλέσει η αναταραχή στον αραβικό κόσμο και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν ένα στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα της Λιβύης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υπογράψει με τον Καντάφι σύμφωνο φιλίας, με το οποίο η Λιβύη δεσμευόταν να συγκρατεί μεγάλο όγκο λαθρομεταναστών. Η οικονομία της Ιταλίας, που εισάγει το 10% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου της από τη Λιβύη, θα πληγεί από τις κυρώσεις εναντίον του Καντάφι.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει. ΗΠΑ και Βρετανία ανασύρουν στρατιωτικά σχέδια, από την εποχή των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του '90 για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, αν και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ξεκαθάρισε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι ο εναέριος αποκλεισμός δηλώνει μάχες με την αεράμυνα του Καντάφι. Δύο αμφίβια ελικοπτεροφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μεσόγειο, αλλά ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι ακόμη δεν έχει ικανή δύναμη στην περιοχή για να ξεκινήσει επιχείρηση. Το ελικοπτερο-φόρο του Αμερικανικού Ναυτικού «USS Kearsarge» έφθασε την Παρασκευή στη ναυτική βάση Μαραθίου, στη Σούδα.

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία, η οποία δεν είχε λάβει σαφή θέση έναντι της αραβικής αναταραχής και έμεινε θεατής στην εξέγερση της Αιγύπτου, έσπευσε να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα στην επανάσταση της Λιβύης. Η Ρωσία θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυρώσεις, καθώς είχε υπογράψει συμφωνίες για πωλήσεις όπλων και ενεργειακές. Το 2008, ο τότε πρόεδρος Πούτιν χάρισε στη Λιβύη το χρέος των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα εμπορικές συμφωνίες και επενδύσεις.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού υπό το φόβο βομβαρδισμού της Βεγγάζης και των άλλων ανατολικών πόλεων.

ΙΡΑΝ

Το καθεστώς του Ιράν προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διώξεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων την πιθανότητα εξέγερσης στην Τεχεράνη, κατά τα πρότυπα του αραβικού κόσμου. Εχει καταδικάσει γενικώς τα απολυταρχικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής, αλλά τηρεί αποστάσεις.

ΚΙΝΑ

Κύριο μέλημα του Πεκίνου αυτή τη στιγμή είναι μήπως μεταδοθεί ο «ιός» της επανάστασης μέσω των κοινωνικών δικτύων του Ιντερνετ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

image2335

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Σωφρόνιος πατριάρχης Ιεροσολύμων. Γεννήθηκε εις Λιβανοστέφανον της Δαμασκού πλησίον της Φοινίκης από γονείς σώφρονες (τον Πλινθά και την Μυρώ). Ήταν ευφυής, προικισμένος με πολλές γνώσεις, ενάρετος και ασκητής, αν και ζούσε στην πόλη. Έπειτα πήγε στο μοναστήρι του Μεγάλου Θεοδοσίου και απ' εκεί εις την Αίγυπτον. Θεραπευθείς εις τους οφθαλμούς από τους αγίους Αναργύρους Κύρον και Ιωάννην πήγε εις Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος. Την ποίμνην αυτήν εποίμανε με φροντίδες και κό­πους, διότι εκτός των άλλων επολέμησε την αίρεσιν των Μονοθελητών. Έγρα­ψε πολλά συγγράμματα, εν δε εξ αυτών είναι «Ο υπερθαύμαστος βίος της I-σαγγέλου Μαρίας της Αιγύπτιας». Εκεί εποίμανε επί τρία χρόνια το ποίμνιον του Χριστού και απεδήμησε προς Κύριον.

2) Ο άγιος ιερομάρτυρας Πιόνιος. Ήταν πρεσβύτερος στη Σμύρνη.

3) Ο άγιος Γεώργιος ο νεοφανής και θαυματουργός. Ενδυθείς το μοναχικόν σχήμα περιήρχετο τα διάφορα μέρη εκήρυττε τον λόγον του Θεού.

4) Οι άγιοι Γεώργιος ο Σιναΐτης, Θαλλός, Ευθύμιος ο Ρώσσος και Θεοδώρα η Βασίλισσα.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο Λυκούργος Λογοθέτης επαναστατεί ολόκληρον την νήσον Χίον.

Το 1919 το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στη Ρωσία μάχεται εναντίον των Ρώσων.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.

Το 1921 η XI Ελληνική Μεραρχία στη Μ. Ασία συνάπτει σφοδρή μάχη ενα­ντίον των Τούρκων παρά το Κιρκ-Μπουνάρ της Νικομήδειας και κατανικά αυ­τούς. Το Γ' Σώμα Ελλ. στρατού συνεχίζει την επίθεσίν του εναντίον των οχυ­ρών θέσεων των Τούρκων, οι οποίοι υπερασπίζουν το Δορύλαιον.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία με δράση πυροβολικού μάχεται εναντίον των Τούρκων.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο δια τρίτη κατά σειρά ημέρα τα Ιταλικά στρα­τεύματα υπό τον Μουσολίνι συνεχίζουν τη σφοδρή επίθεσί των εναντίον των Ελληνικών θέσεων ιδίως εις τον τομέα Σεντέλι-Τρεμπεσίνα-Μπούμπεσι. Η επί-θεσις ουδέν κέρδος εδαφικόν επέφερε εις τους Ιταλούς. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Ληξούριον.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.