15 Ιανουαρίου, 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ κ. Α. ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ

clip_image001

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επισκέφθηκε χθες 14/1/2011 στη μία το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ και υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Α. Λίμπερμαν. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και ο κ. Λίμπερμαν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών. Ευχαρίστησε δε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριώτατος είπε: "Δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς πάνω στο μεγάλο θέμα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ, να υπομνήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προστασία, την αγάπη, τη φροντίδα προς το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη και τα μέλη της Αδελφότητος που βρίσκονται στη χώρα αυτή, να υπογραμμίσουμε την σε δύσκολες ώρες συνεργασία και προσφορά του ελληνικού λαού προς τον ισραηλιτικό λαό στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και επίσης να υπογραμμίσουμε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους φάνηκε αυτή η αγάπη.

Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, τόνισε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος, διότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή υπάρχει ανάγκη συνεργασίας των λαών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των πνευματικών ηγετών των θρησκειών που υπάρχουν σε αυτό το χώρο, που πρέπει με τον δικό τους τρόπο να στηρίξουν αυτή τη συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης που είναι ένα αγαθό που πολλοί το λαχταρούν και εργάζονται γι' αυτό. Για την ειρήνη που πρέπει να βασιλεύσει ανάμεσα στους ανθρώπους" κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι Όσιοι Παύλος ο Θηβαίος και Ιωάννης ό Καλυβίτης

15 Ιανουαρίου

image

Ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος.
Ήκμασε στα χρόνια του Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και του Βαλεριανού (254-259 μ.Χ.). Σύμφωνα με την βιογραφία του Αγίου Ιερωνύμου, της οποίας πρόσφατα αποδείχθηκε η ιστορικότητα, με βάση μια πολύ αρχαιότερη ελληνική πηγή, τα όρια της ζωής του μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ των ετών 233 και 346 μ.Χ. Ανήκε σε πλούσια οικογένεια της κάτω Θηβαΐδος της Αιγύπτου. Όταν ο Δέκιος εξαπέλυσε κατά των Χριστιανών τον τρομερό διωγμό του, ο Όσιος σε νεαρή ηλικία έχασε τους γονείς του. Επειδή φοβήθηκε μήπως παραδοθεί στους διώκτες των Χριστιανών από τον άνδρα της αδελφής του, τον γαμπρό του, ζήτησε παρηγοριά και σωτηρία στην έρημο.
Αφού πέρασε ο διωγμός του Δεκίου και επανήλθε η γαλήνη, απατηλή όμως και προσωρινή, ο Όσιος αποφάσισε να εξακολουθήσει την ερημική του διαμονή. Στην έρημο αγάπησε τον ασκητικό βίο και προχώρησε στα ενδότερα, όπου βρήκε σπήλαιο, μέσα στο οποίο πέρασε όλο τον χρόνο της ζωής του με πνευματικούς αγώνες και στερήσεις. Λέγεται μάλιστα ότι έξω από το σπήλαιο έτρεχε δροσερότατη πηγή και υπήρχε φοίνικας, ιδιαίτερα ψηλός. Εκεί μέσα στην ησυχία της φύσεως, μελετούσε το Ιερό Ευαγγέλιο και άλλα ψυχωφελή βιβλία. Εκεί τον γνώρισαν και διάφοροι άλλοι αναχωρητές, που είχαν αναζητήσει και αυτοί στην έρημο την σωτηρία από τους διώκτες τους.
Τόσο μάλιστα ήταν ολοφάνερη η πνευματική υπεροχή και η ταπεινοφροσύνη του, ώστε όλοι του απέδιδαν σεβασμό και αγάπη, και τον ρωτούσαν για πολλά ζητήματα, είτε ηθικής και θεολογικής διακρίσεως, είτε αναφερόμενα στην προσωπική τους ψυχική κατάσταση. Ο Όσιος απαντούσε στον καθένα πατρικά, λύνοντας τις απορίες τους, φωτίζοντας τις αμφιβολίες τους, στερεώνοντας τις πεποιθήσεις τους, καθοδηγώντας τους στον τελειότερο βίο, χωρίς καθόλου να υπερηφανεύεται, τιμώντας και τον μικρότερο από τους αδελφούς του και συμπεριφερόμενος με λεπτή, ευγενή και διακριτική συμπεριφορά. Η φήμη του διακεκριμένου αναχωρητού, έφθασε και στα αυτιά του Μεγάλου Αντωνίου.
Ήλθε λοιπόν και αυτός, το έτος 344 μ.Χ. στον Παύλο. Και τίποτα δεν ήταν συγκινητικότερο από την συνάντηση των δύο εκείνων αγίων ανδρών. ’γνωστοι έως τότε ο ένας προς τον άλλον, αντάλλαξαν αδελφικότατα ασπασμό και δοκίμαζαν ανέκφραστη χαρά, όσο διαρκούσε η συνάντηση και συνομιλούσαν και εκφράζονταν ο καθένας με ενθουσιασμό για τον άλλον και ταπεινά για τον εαυτό του.
Μάλιστα ο Μέγας Αντώνιος απόρησε πώς έφτασε ο Όσιος Παύλος στα άβατα της ερήμου, όπου άνθρωπος ποτέ δεν τόλμησε. Μετά από μερικούς μήνες επανήλθε ο Άγιος Αντώνιος. Την προηγούμενη νύχτα είχε πεθάνει ο Όσιος Παύλος και δύο λιοντάρια έστεκαν κοντά στον τάφο του, τον οποίο τα ίδια με τα νύχια τους τον είχαν ανασκάψει. Εκεί και τον είχαν αποθέσει. Ήταν εκατόν δέκα τριών ετών, όταν μετέστη ειρηνικά προς τον Κύριο. Ο Άγιος Αντώνιος επέστρεψε, φέροντας μαζί του ως ιερό κειμήλιο το ράσο του Οσίου Παύλου.
Ο Όσιος Ιωάννης ό Καλυβίτης
Εζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα (κατ' άλλους γεννήθηκε στην Κων/πολη στίς αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα) και ήταν γιος του Εύτροπίου, συγκλητικού στο αξίωμα, και της Θεοδώρας. Ό Ιωάννης δεν θέλησε ν' ακολουθήσει το δρόμο των δύο μεγαλυτέρων αδελφών του, πού κατέλαβαν λαμπρά αξιώματα. Άλλα προτιμούσε να αφιερωθεί στην υπηρεσία της πίστης. Επειδή όμως οι γονείς του επέμεναν, έφυγε από το πατρικό του σπίτι στη Μονή των Ακοίμητων, όπου και έγινε μοναχός.
Άλλα, μετά από καιρό, ή αγάπη για τους γονείς του άναψε θερμή στην καρδιά του. Οταν μάλιστα πληροφορήθηκε, ότι ή μητέρα του ήταν απαρηγόρητη για την εξαφάνιση του, και ό πατέρας του ακολουθούσε ζωή εντελώς κοσμική. Αποφάσισε λοιπόν να αναχωρήσει από τη Μονή Ακοίμητων με τη συγκατάθεση του ηγουμένου. Παρουσιάσθηκε στους γονείς του ως ένας άγνωστος μοναχός.
Αυτοί δεν τον γνώρισαν. Άλλ' ήταν τόση μεγάλη ή ευγένεια της φυσιογνωμίας και των λόγων του, πού τον παρακάλεσαν να έρχεται καθημερινά στο σπίτι. Δέχθηκε με τη συμφωνία να του κατασκευάσουν μια καλύβα στο βάθος του περιβολιού της πατρικής του οικίας. Εκεί ό Ιωάννης έστησε την κατοικία του, και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε, με τη χάρη του Θεού, να φέρει στο σωστό δρόμο τους γονείς του. Την ήμερα όμως πού αποκάλυψε πώς ήταν γιος τους, ό Θεός παρέλαβε τη μακάρια ψυχή του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb14

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Παύλος ο Θηβαίος. Καταγόταν από τη Θηβαΐδα, πόλη της Αιγύ­πτου. Από ηλικίας 15 ετών έφυγε στην έρημον και σε μέρος όπου υπήρχαν φοί­νικες και νερό. Εκεί συναντήθηκε με τον άγιον Αντώνιον τον ασκητή. Στο ερη-μητήριόν του ετρέφετο με χόρτα και φοίνικες και κατόπιν με μισόν άρτον που έστελεν ο Θεός. Όταν έτρωγε με τον άγιον Αντώνιον προφήτευσαν τον θάνα­τον του και πράγματι απέθανε προσευχόμενος.

2) Ο άγιος Ιωάννης ο Καλυβίτης. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν από γονείς πλουσίους και ευσεβείς. Από μικρός ακολούθησε τις ιερές διδασκαλίες και α­γάπησε τον Χριστόν με πάθος. Στη συνέχεια πήγε στην μονήν των Ακοίμητων. Εκεί εμόνασε και κατόπιν σαν μοναχός πήγε πλησίον της πατρικής του οικίας χωρίς να αναγνωρισθεί. Εζήτησε και κατεσκευάσθηκε γι' αυτόν καλύβη. Εκεί ασκητεύει και αφού είδε να πλησιάζει το τέλος του αποκαλύφθηκε στους γο­νείς του. Κατά την ώρα που παρέδιδε το πνεύμα του εις τον Χριστόν έγιναν πολλά θαύματα. Οι γονείς του ενεταφίασαν το άγιο λείψανο στην καλύβα και έκτισαν ιερό ναό.

3) Ο άγιος Πάνσοφος. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν γιος α­ξιωματούχου. Μετά τον θάνατον των γονέων του εμοίρασε την περιουσίαν του και επί 27 χρόνια βρισκόταν σε μοναστήρια για προσευχές. Καταγγέλθηκε στον Διοικητή Αλεξανδρείας κτυπήθηκε και πέθανε.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 αναλαμβάνει την διακυβέρνησιν της Ελ­λάδας το Πενταμελές Εκτελεστικόν Συμβούλιο το οποίο εψηφίσθη από την Α' Εθνικής Συνέλευση (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Αθανάσιος Κανακάρης, Αναγνώστης Δεληγιάννης, Ιωάννης Ορλάνδος, Ιωάννης Λογοθέτης).

Το 1823 ο Γεώργ. Καραϊσκάκης επιτίθεται εναντίον των εμπροσθοφυλακών του Τούρκου πασά Ισμαήλ Πλιάσα και κατακόπτει αυτές, στον Λγιο Βλάσιο Τριχωνίδος.

Το 1854 γίνονται σφοδρές μάχες Ελλήνων και Τούρκων στο χωρίον Μπότσι.

Το 1913 συνεχίζεται ο αγώνας στο Μπιζάνι.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων γίνεται δράση πυροβολικού.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δίνει μάχες περιπόλων.

Το 1941 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο της Αλβανίας με υπεράνθρωπους προσπάθειας αποκρούει τις σφοδρές επιθέσεις των Ιταλών μη επιτρέψας να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος.

Το 1946 ο Εθνικός στρατός κατόπιν σκληρού αγώνας ελευθερώνει την πά­λιν της Ναούσης από τας Κομμουνιστικός δυνάμεις.