13 Ιανουαρίου, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

νακοινωθν
τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου
( 12.01.2011 )

clip_image001

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας τήν Τρίτην, 11ην, καί τήν Τετάρτην, 12ην  τ. μ.  Ἰανουαρίου 2011.

Μετά τήν ἀνάγνωσιν τῶν Πρακτικῶν προγενομένων συνεδριῶν, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Πατριάρχου καί τοῦ α’ τῇ τάξει τῶν συνοδικῶν συνέδρων Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίου, ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι εὐχαί ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τό νέον ἔτος.

Κατά τήν συνεδρίαν τῆς 11ης Ἰανουαρίου,  προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ ἐν Μελβούρνῃ διακονῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἰάκωβος Τσιγκούνης ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Ἀρχιεπισκόπῳ Αὐστραλίας κ. Στυλιανῷ, ὑπό τόν τίτλον  τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Μιλητουπόλεως.

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐπελήφθη καί τήν φοράν ταύτην τοῦ θέματος τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου, ἐπεκύρωσε τήν ὑπό Συνοδικῆς συσκέψεως ἐπιβληθεῖσαν ποινήν τῆς ἀργίας ἀπό πάσης ἱεροπραξίας εἰς τούς μέχρι πρό τινος Ἡγούμενον καί Ἀναπληρωτήν Ἡγούμενον τῆς Μονῆς Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον καί Ἐπίσκοπον Ἀπαμείας Βικέντιον καί παρέπεμψε τό θέμα αὐτῶν εἰς τήν Κανονικήν Ἐπιτροπήν πρός μελέτην καί εἰσήγησιν.

Κατά τάς συνεδρίας ταύτας ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Ἐκ τοῦ Γραφείου της Αρχιγραμματείας.

Συνέντευξη Του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ 9/1/2011 στην Δημοσιογράφο κ. Βάλια Νικολάου

clip_image002

«Μια νεαρή μητέρα, που είχε γεννήσει πεντάδυμα

μου ζητούσε λίγο ύφασμα για να τα σκεπάσει.

Το ράσο μου έγινε τελικά το σκέπασμα αυτών

των βρεφών στη μικρή χαρτοκαλύβα της»

«Το αιματοκύλισμα δεν θα πλήξει

την ενότητα του αιγυπτιακού λαού»

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην εκκλησία Ελ Κεντισέν των χριστιανών κοπτών δεν μπορεί να πλήξει την ενότητα της Αιγύπτου, αλλά αντιθέτως την ενδυναμώνει, στέλνει μέσω του «ΤτΚ» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'. Λίγες ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στην Αλεξάνδρεια, που στοίχισε τη ζωή 23 ανθρώπων, χαρακτηρίζει δεδομένη την αρμονική συνύπαρξη των Αιγυπτίων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν χώρο στη Νειλοχώρα». «Το Πατριαρχείο οικοδομεί ψυχές», λέει ο κ.κ. Θεόδωρος για το έργο που επιτελεί στην Αφρική, παρά την έλλειψη ικανού αριθμού κληρικών, οικονομικών πόρων και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των πολιτικών συνθηκών στην Αίγυπτο.

□ Μακαριότατε, την Πρωτοχρονιά η παγκόσμια κοινότητα «πάγωσε» από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε ναό χριστιανών κοπτών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι. Με ποιον τρόπο μπορούν να επιτευχθούν η αρμονική συμβίωση των λαών στην Αίγυπτο και η εθνική ενότητα;

- Η αρμονική συνύπαρξη των Αιγυπτίων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πεποιθήσεως, είναι δεδομένη. Το τρομοκρατικό χτύπημα της Πρωτοχρονιάς απετέλεσε, όπως κατ' επανάληψη ετόνισα, μια θλιβερή παρένθεση, που δεν μπορεί να πλήξει την ενότητα της χώρας και του ευγενούς λαού της.

Αντιθέτως, ενδυνάμωσε το αίσθημα της εθνικής ενότητος και εμπέδωσε ακόμη περισσότερο την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους αιματηρές επιθέσεις δεν έχουν χώρο στη Νειλοχώρα, όπου οι άνθρωποι ξέρουν να συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά.

□ Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επιτελεί ένα τεράστιο και σημαντικό έργο στην Αφρική, καθώς καθημερινά προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια και αργοπεθαίνουν από την πείνα, τις περισσότερες φορές «χτυπημένοι» από ασθένειες. Ολο αυτό το διάστημα συναντήσατε δυσκολίες στο ιεραποστολικό έργο σας και, αν ναι, ποιες είναι αυτές;

- Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αφοσιωμένο στην ευαγγελική επιταγή της διακηρύξεως της πίστεως του Ιησού Χριστού «πάση τη κτίσει», οικοδομεί ψυχές και τροφοδοτεί με δύναμη και ελπίδα τους Αφρικανούς αδελφούς. Η σκέψη μου, η αγωνία και η προσευχή μου, καθημερινά, είναι πώς θα οδηγήσουμε περισσότερους ανθρώπους στην «επίγνωση της αιωνίου Αληθείας», χωρίς να παραβλέπεται η παντελής απουσία των απαραιτήτων βιωτικών μέσων.

Για το λόγο αυτό, με την προσωπική μου φροντίδα, καθώς και των ακαπαπόνπτων και εκλεκτών ιεραρχών του Θρόνου, σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές της Αφρικής ανεγείρονται διαρκώς και λειτουργούν εκπαιδευτήρια, τεχνικές σχολές, νοσηλευτικά και ιατρικά ιδρύματα, οίκοι ευγηρίας, πτωχοκομεία και ορφανοτροφεία, παρέχονται δωρεάν περίθαλψη και σίτιση στους εμπεριστάτους αδελφούς, διανοίγονται γεωτρήσεις για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου ύδατος, παρέχονται μαθητικές και φοιτητικές υποτροφίες για την πρόοδο των νέων Αφρικανών, στηρίζονται οικογένειες που ζουν στην απόγνωση και την εγκατάλειψη και τόσα άλλα που χρειάζονται πολύ χρόνο για ν' αναφερθούν λεπτομερώς.

Αντιλαμβάνεσθε, ασφαλώς, ότι ένα τόσο μεγάλο έργο αντιμετωπίζει και τ' ανάλογα προβλήματα. Η ιεραποστολική προσπάθεια που καταβάλλεται θυμίζει εποχές πρωτοχριστιανικές και πορείες αποστολικές. Επιγραμματικά τα επικεντρώνω στην έλλειψη ικανού αριθμού ιεραποστόλων κληρικών και στελεχών, επαρκών οικονομικών πόρων, τοπικών πολιτικών καταστάσεων και συνθηκών, ασθενειών και άλλων προβλημάτων. Ωστόσο, η Χάρη του Θεού δίνει τις λύσεις κατά τρόπο θαυμαστό, ανεξιχνίαστο και, τολμώ να πω, απρόσμενο, κατά την ώρα της ανθρώπινης δυσκολίας ή και απογοήτευσης.

□ Στα ταξίδια σας σε χώρες της «μαύρης ηπείρου» συναντήσατε τον ανθρώπινο πόνο. Μπορείτε να μας μεταφέρετε μια σκηνή που σας έχει συγκλονίσει και δεν πρόκειται να ξεχάσετε ποτέ;

- Αν πρέπει να επιλέξω μέσα από τις πολλές εμπειρίες που η ιεραποστολική διακονία από τα νεανικά χρόνια μου στην Αφρική μού προσέφερε, θα σταθώ στο απελπισμένο βλέμμα μιας νεαρής μητέρας, η οποία, έχοντας γεννήσει πεντάδυμα, μου ζητούσε λίγο ύφασμα για να τα σκεπάσει και να τα προστατεύσει από τη ζέστη της μέρας και το κρύο της νύχτας. Το ράσο μου έγινε τελικά το σκέπασμα αυτών των βρεφών στη μικρή χορτοκαλύβα της...

□ To AIDS θερίζει στην Αφρική. Και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της νόσου. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι μόνο πνευματικός. Μιλήστε μας λίγο για τη βοήθεια που προσφέρει το Πατριαρχείο στον τομέα αυτό.

- Είναι αλήθεια ότι η ασθένεια του AIDS θερίζει στην Αφρική, όπως πολύ σωστά είπατε. Ασφαλώς, η ιατρική αντιμετώπιση του θέματος αφορά την επιστήμη. Η Εκκλησία μας, όμως, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη μπροστά στη μάστιγα αυτή. Από την αρχή της Πατριαρχίας μου πίστεψα ότι και η ασθένεια αυτή είναι μία ακόμη πρόκληση για όλους μας, ώστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προστατευθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η εν γένει ανθρώπινη υπόσταση. Στην εκστρατεία, λοιπόν, που ήδη έχουμε αρχίσει, πρώτο λόγο έχει το κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου στους Αφρικανούς αδελφούς, ώστε να επανακαθοριστούν οι ανθρώπινες σχέσεις ως θεόδοτο δώρο, ως έκφραση της δυναμικής μέθεξης των δύο μοναδικών μας στοιχείων, της ψυχής και του σώματος. Υπό το πρίσμα αυτό, άλλωστε, αφιέρωσα και την εφετινή Εγκύκλιο των Χριστουγέννων αποκλειστικά στο θέμα αυτό.

Επειτα έρχεται η ανέγερση σχετικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία, διά της αξιοποιήσεως ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων, αλλά και ιδίων πόρων του Πατριαρχείου. Ακόμη, ιδρύματα που αποσκοπούν στην περίθαλψη και την προστασία των εγκαταλειμμένων ασθενών -δυστυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία παιδιών- που αφέθησαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, ακόμη και από τους γονείς και τους συγγενείς τους, χτυπημένα πρωτίστως από την προκατάληψη και την άγνοια περί του θέματος.

Ακολουθούν οικονομικά επιδόματα, ψυχολογική στήριξη, κατ' οίκον επισκέψεις, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ,λπ. Ωστόσο, θα σας πω και τούτο: Επισκεπτόμενος συχνά τα ιεραποστολικά κλιμάκια μας, διαπιστώνω πως ακόμη και η απλή επαφή έχει τη δύναμη να φέρει ειρήνη και γαλήνη στις πονεμένες ψυχές και η προσφερόμενη αγάπη να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της δύναμης, της θέλησης και της ελπίδας.

□ Μακαριότατε, τι σημαίνει για εσάς ιεραποστολή;

- Ομιλώντας περί ιεραποστολής στις ατέρμονες αφρικανικές εκτάσεις, ομιλούμε ουσιαστικά περί της θυσια-στικής αγάπης. Πρόκειται περί έργου μαρτυρικού, μία μαρτυρία Χριστού, μία αφιέρωση πλήρης χωρίς μέση οδό. Ο ιεραπόστολος προσφέρει τα πάντα, γίνεται ολοκαύτωμα και θυσία στον ιερό βωμό της φιλανθρωπίας για τον ταπεινό κάτοικο της Αφρικής, στην ψυχή του οποίου γεννάται η πεποίθηση ότι και γι' αυτόν υπάρχει πλέον ένας στοργικός Θεός και ένας άνθρωπος, ο ιεραπόστολος, που συμμερίζεται την ένδεια και την αγωνία του και συμπάσχει, προκειμένου να του προσφέρει αυτά τα πολύτιμα υλικά αγαθά που ο ανεπτυγμένος κόσμος θεωρεί αυτονόητα για τον καθένα.

Ετσι επεκτείνεται στους αιώνες, στο χώρο και το χρόνο, το αποστολικό λειτούργημα και αποκαλύπτεται ο Θεός της αγάπης προς όλους τους λαούς. Ιεραποστολή, εν ολίγοις, είναι η κοινωνία του εμπερι-στάτου ανθρώπου με τον Πανάγαθο Θεό και το θυσιαζόμενο συνάνθρωπο, η οποία θεοποιεί και αποκαλύπτει το άπειρο θεϊκό έλεος στη ζωή των «μαύρων» αδελφών, χωρίς διάκριση χρώματος ή φυλής, γλώσσας ή καταγωγής.

□ Η Αφρική έχει χαρακτηριστεί «πονεμένη ήπειρος». Πιστεύετε ότι δικαίως έχει χαρακτηριστεί έτσι;

- Είναι πονεμένη ήπειρος, αφού οι κάτοικοι της πόνεσαν και συνεχίζουν να πονούν. Η αιτία, όμως, του πόνου βρίσκεται έξω από αυτήν. Τους τελευταίους αιώνες, οι αφρικανικοί λαοί βίωσαν τη χειρότερη εμπειρία στην ιστορία της ανθρωπότητος, την εκμετάλλευση του ανθρώπου από το συνάνθρωπο.

Δηλαδή, την καταδυνάστευση των αποικιοκρατών με τη σκληρότερη μορφή κακοποίησης, τον άδικο και απαράδεκτο θεσμό της δουλείας, ο οποίος σώρευσε πλήθος προβλημάτων στις επόμενες γενεές Αφρικανών, μεταξύ των οποίων η φτώχεια, η απουσία δημοκρατικών διαδικασιών, οι βασανισμοί, η εξαθλίωση, ο θάνατος...

Ωστόσο, πιστεύω ότι ο καιρός της ανάδειξης της Αφρικής δεν είναι μακριά. Η Αφρική και οι λαοί της θα καταστούν το μέλλον αυτού του πλανήτη, αλλά και η κρίση των συνειδήσεων του λεγομένου «ανεπτυγμένου κόσμου» για όσα άσχημα έπραξε, είτε με τα έργα του είτε με τη σιωπή και την ανοχή του.

□ Πόσοι Αφρικανοί έχουν ασπαστεί τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό;

-Περίπου 4.000.000 αποτελούν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής.

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΜΑΣ

ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

«Θελήσαμε τα πάντα χωρίς φραγμούς.

□ Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στη σκιά της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Θεωρείτε ότι η αυτή η κρίση είναι και κρίση αξιών;

- Πρωτίστως είναι κρίση αξιών. Και τούτο διότι παρασυρθήκαμε από τις σύγχρονες σειρήνες του καταναλωτισμού, που αποτελεί καρπό του εγωκεντρισμού μας. Θελήσαμε τα πάντα, πολλές φορές χωρίς κόπο, χωρίς μόχθο, ακόμη και παρακάμπτοντας -ή ακόμη χειρότερα επι-βουλεύοντας- το συνάνθρωπο μας, χωρίς φραγμούς και όρια. Και να που έφθασε η στιγμή να θερίσουμε τους κακούς καρπούς των επιλογών μας.

□ Μακαριότατε, τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους οι οποίοι σήμερα δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον τους λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;

- Βαθιά πεποίθηση μου είναι ότι τελικά αυτή η οικονομική κρίση θα μας οδηγήσει στην αναγέννηση και την πνευματική ανάνηψη. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο νέων προσανατολισμών προς έναν απλούστερο τρόπο ζωής, με έντονα τα στοιχεία του ανθρωπισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εντιμό-τητος τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και το δημόσιο βίο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Ερμύλος και Στρατόνικος. Οι άγιοι έζησαν επί της εποχής του δυσεβούς Λικινίου. Πρώτος κλήθηκε από τον Λικίνιον να αρνηθή τον Χριστόν ο Ερμύλος. Ο άγιος βασανιζόμενος όχι μόνον δεν αρνήθηκε τον Χριστόν αλλά συνεβούλευεν τον Λικίνιον να απαρνηθή τα είδωλα. Το αυτό έπραξε και ο Στρατόνικος. Τότε ο Λικίνιος διέταξε και τους έπνιξαν μαζί εις τον ποταμόν.

2) Ο άγιος Ιάκωβος ο Νισιβίτης. Ο άγιος από νεώτατος ανέβηκε στο ερημη-τήριόν του και από εκεί άρχισε την νηστείαν, προσευχήν και τα θαύματα. Αλλά οι Χριστιανοί τον ανάγκασαν και έγινε επίσκοπος Νισιβείας, έλαβε δε μέρος στην Ιην Οικουμενική σύνοδο.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Παχώμιος και Παπύρινος.

4) Ο άγιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης. Ο άγιος γεννήθηκε στη Λάμψακο από γονείς ευγενείς, ευσεβείς και ενάρετους. Στην αρχή ονομαζόταν Μανουήλ, αλλ' όταν ανέβηκε στην Μονήν Γάνου έλαβε το όνομα Μάξιμος. Στη συνέχεια έφυγε από το μοναστήρι Γάνου και χρόνια περιπλανώμενος λατρεύει την υπε-ραγίαν Θεοτόκο και πολλές φορές είδεν Αυτήν. Ο άγιος πλήρης σοφίας και πίστεως κατηγορήθηκε από πολλούς αλλ' ο άγιος Γρηγόριος ο Συναΐτης απεκα-τέστησε αυτόν. Προφήτευσε την ημέραν της αποδήμησης του εις Κύριον. Απε-δήμησε ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μάχη στην Μανωλιάσσα της Ηπείρου.

Το 1913 στον τομέα του Μπιζανίου οι Τούρκοι βομβαρδίζουν σφοδρά τις ελληνικές θέσεις και επιφέρουν φθοράν σε άνδρες του ελληνικού στρατού.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες προφυλακών.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

Το 1941 οι ελληνικές δυνάμεις στο Αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των ιταλικών δυνάμεων. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα.