12 Ιανουαρίου, 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/1/2011

 iera-synodos ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                            Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Συνοδικός Σύνεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενημέρωσε το Σώμα για την συνάντηση, την οποία είχε με τους αρμόδιους Παράγοντες των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως και Οικονομικών, σχετικά με την Εγκύκλιο με θέμα «Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού έτους 2011».

Στη συνέχεια οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς ετοποθετήθησαν επί του θέματος αυτού και ομοφώνως αποφασίσθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 περίπτ. β καί παραγράφου 2, του άρθρου 6 του Νομου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χαρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9η πρωινή. Η Συνεδρίαση θα έχει μοναδικό θέμα με τίτλο : «Επί ζητημάτων Εφημεριακού Κλήρου».

Μετά από επιστολή, η οποία εστάλη στην Ιερά Σύνοδο από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει απαντητικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι :

1. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, καταδικάζει κάθε μορφη φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, η άλλων διαφορών.

2. Ειδικώτερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, εξεδήλωσε πάντοτε τα φιλάδελφα αισθήματά Της για τους Έλληνες που ακολουθούν την Εβραϊκή Θρησκεία.

3. Τέλος, η Εκκλησία μας, κατά τα γεγονότα του Β´ Παγκοσμίου πολέμου, εμπράκτως πρωτοστάτησε και εκινδύνευσε με αυτοθυσία, για να προστατεύσει τούς εν Ελλάδι διαβιούντες Εβραίους από την ναζιστική επιβουλή.

4. Στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, έκαστος Επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και περί των Μουσουλμάνων και μάλιστα των εν Ελλάδι διαβιούντων, αναφέρει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή φυλετικής και θρησκευτικής διακρίσεως, με φιλάδελφη δε αγάπη προσπαθεί κάθε ημέρα να ανακουφίζει τις ανάγκες και τα αναφυόμενα προβλήματά τους.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ομοφώνως ανανέωσε την θητεία των Τακτικών και Αναπληρωματικών Μελών της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο και έναν εκπρόσωπο που θα ορίσει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, προκειμένου να μελετήσει το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και να εκφράσει τις απόψεις της Εκκλησίας στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο για την πυρκαϊά η οποία έπληξε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, και αποφάσισε την συμβολική οικονομική ενίσχυσή της για την αποκατάσταση των ζημιών.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Τατιανή: Η αγία γεννήθηκε στη Ρώμη και καταγόταν από πλου­σίους και ευσεβείς γονείς. Επειδή ήταν χριστιανή, εβασανίσθη από τους ειδω­λολάτρες. Οδηγηθείσα ενώπιον του ειδωλολάτρου βασιλέως και σε ναό των ει­δωλολατρών διατάχθηκε να αρνηθή τον Χριστόν. Αυτή αντί αρνήσεως με τη σθεναρή πίστη της κατεκρήμνησε τα είδωλα. Δια τον λόγον αυτόν εβασανίσθη και ερρίφθη στα άγρια θηρία. Αλλά και από εκεί βγήκε αβλαβής. Τότε οι δή­μιοι της την απεκεφάλισαν.

2) Ο άγιος Πέτρος ο Αβεσαλωμίτης. Ο άγιος ήταν πιστός χριστιανός και διατάχτηκε από τον άρχοντα της Ελευθερουπόλεως να αρνηθή τον Χριστόν. Επειδή δε, δεν έπραξε τούτο τον έρριξαν στη φωτιά και κάηκε.

3) Ο άγιος Μέρτιος. Ο άγιος ήταν στρατιώτης στο τάγμα των Μαύρων επί βασιλείας Δομετιανού. Όταν έμαθε ο Δομετιανός ότι ο Μέρτιος ήταν χριστια­νός, εκάλεσεν αυτόν να απαρνηθή τον Χριστόν. Επειδή τούτο δεν έγινε εδάρη ανηλεώς και μετά οκτώ μέρας απεδήμησε εις Κύριον.

4) Οι άγιοι Οκτώ Μάρτυρες από την Νίκαιαν, οι, οποίοι εφονεύθησαν με ξίφος.

5) Η αγία Ευθασία η οποία εφονεύθη με ξίφος.

6) Ο άγιος Ηλίας ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες υπό τον Ηλία και Κωνστ. Μαυρομιχάλη συνάπτουν μάχη με τους Τούρκους στα Στούρα της Καρυστίας. Κατά την μάχη πίπτει ηρωικά ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ο γενναίος μαχητής του Βαλτετσίου.

Το 1913 οι τουρκικές δυνάμεις οι οποίες κατέχουν το Μπιζάνι βομβαρδί­ζουν με πυροβολικό τις ελληνικές δυνάμεις και προξενούν ελάχιστες ζημίες.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι δρουν δια περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία προβαίνει σε επιχειρήσεις ανα­γνώρισης.

Το 1941 οι ιταλικαί δυνάμεις αντιδρούν στις επιθέσεις των Ελλήνων με σφοδρή δράση πυροβολικού και όλμων.

Το 1949 Κομμουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ολίγων Εθνι­κών δυνάμεων των ευρισκομένων στη Νάουσα, αναγκάζουν αυτές σε σύμπυξιν και καταλαμβάνουν την πόλιν προβαίνοντες σε τρομερές λεηλασίες.