11 Ιανουαρίου, 2011

Στον Αρχιεπίσκοπο η Συνομοσπονδία Πολυτέκνων και ο Αμυράς 11/1/2011

clip_image002

Με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα» κ. Γ. Αμυρά συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος.

«Με μεγάλη χαρά», είπε ο Μακαριώτατος, «συναντήθηκα με τον κ. Αμυρά, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αγάπη στο περιβάλλον. Συζητήσαμε για το ποδήλατο, αλλά και για την πρότασή του να διαθέσει η Εκκλησία χώρους στις πλατείες, ώστε τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν και να συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα τα οποία εξυπηρετούν περισσότερο την καθημερινή ζωή».

Ο κ. Αμυράς, από την πλευρά του, σημείωσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο για τη μεγάλη τιμή που έκανε να μας δεχτεί και να μιλήσουμε για έναν ουσιαστικό τρόπο μετακίνησης και ζωής μέσα στην πόλη».

Συνάντηση με Συνομοσπονδία Πολυτέκνων

Με τα μέλη του προεδρείου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος. «Συζητήσαμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι» είπε μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος. «Η Εκκλησία αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τα προβλήματα των πολυτέκνων και θα κάνει ότι μπορεί για να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Θεοτοκάτος δήλωσε:

«Θέσαμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με την υπογεννητικότητα. Θα πρέπει να υπάρξει μια ανάληψη πρωτοβουλιών για να ανατρέψουμε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, καθώς δεν είναι μόνο η υπογεννητικότητα, αλλά συντελείται και μια πληθυσμιακή αλλοίωση. Θα πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Ο Μακαριώτατος με συγκεκριμένες προτάσεις μας είπε πως πρέπει να εργαστούμε. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει, διότι αλλιώς δεν μπορούμε να περιμένουμε μοιρολατρικά πότε θα φτάσει το τέλος αυτής της πατρίδος.

Πιστεύουμε ότι η Εκκλησία που ήταν πάντοτε η δύναμη αυτού του έθνους θα είναι πάντοτε μπροστάρης στον αγώνα μας».

ΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ! Ο νέος διωγμός των χριστιανών

image

«Διώξαμε τους Εβραίους, που προσεύχονται το Σάββατο, σειρά τώρα παίρνουν οι χριστιανοί, που προσεύχονται την Κυριακή». Το σύνθημα που πρωτογράφτηκε στα σπίτια των κοπτών της Αιγύπτου πριν από 12 χρόνια γίνεται πράξη, καθώς τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, με προεξάρχουσα τη φονταμενταλιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, αιματοκυλούν χριστιανικές συνάξεις και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό σε Δύση και Βατικανό, κυρίως όμως στους χριστιανούς της Αιγύπτου.

«Πρώτα τους ανθρώπους του Σαββάτου, μετά τους ανθρώπους της Κυριακής»! Το σύνθημα, που πρωτοεμφανίστηκε πριν από 12 χρόνια στους τοίχους των σπιτιών των μειονοτικών κοπτών της Αιγύπτου, κάνει τώρα την εμφάνιση του ολοένα και πιο συχνά στις χριστιανικές συνοικίες της Βαγδάτης, γραμμένο από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Παρά το μπερδεμένο νόημα, το μήνυμα τους είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο για τους πλείστους όσους αποδέκτες: όπως διώξαμε τους Εβραίους (που προσεύχονται το Σάββατο), έτσι θα διώξουμε και τους χριστιανούς (που έχουν την Κυριακή ως ημέρα θρησκευτικής αργίας).

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, τους επιβεβαιώνει... Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση κατά του καθεδρικού ναού Σύρων στη Βαγδάτη, στα τέλη Οκτωβρίου (με απολογισμό 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες), η φονταμενταλιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είχε απειλήσει ανοιχτά με τρομοκρατικό χτύπημα την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου, κατηγορώντας την ότι κρατούσε φυλακισμένες δύο συζύγους ιερέων που είχαν ασπασθεί το Ισλάμ.

Η κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, που αιματοκυλίστηκε από τρομοκράτες, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ήταν μεταξύ των 50 τόπων λατρείας, που αναφέρονται σε λίστα, η οποία αναρτήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, σε ισλαμική ιστοσελίδα, για τους πιθανούς στόχους επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αίγυπτο, στην Ευρώπη και στον Καναδά. «Δεν είναι πρωτόγνωρο που ισλαμιστές εξτρεμιστές βάζουν στο στόχαστρο χριστιανούς, την περίοδο των Χριστουγέννων», εκτιμούν πολλοί ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, όπως ο Πίτερ Μπέργκεν.«

Ξαφνικά, ωστόσο», παρατηρεί, «καταγράφονται ταυτόχρονες επιθέσεις, ανά τον κόσμο». Τουτέστιν, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ενός οργανωμένου σχεδίου κλιμάκωσης των επιθέσεων εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά χριστιανικών στόχων. «Οι χριστιανοί είναι ευκολότερος και πιο ευάλωτος στόχος απ' ό,τι οι άλλες κοινότητες», επισημαίνει ο Εμίλ Χοκαγιέμ, αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με έδρα το Μπαχρέιν. «Είναι μια νέα στρατηγική για την Αλ Κάιντα, καθώς το τρομοκρατικό δίκτυο βρίσκει λιγότερους δυτικούς στόχους για να επιτεθεί.

Οι επιθέσεις κατά σιιτών αποδείχθηκαν πολιτικά πολύ δαπανηρές, καθώς οι σιίτες πολιτοφύλακες απάντησαν σκληρά, ενώ οι χριστιανοί δεν μπορούν να εκδικηθούν». Κι έτσι, από το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο, οι επιθέσεις κατά των χριστιανών αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, τρέποντας ολοένα και περισσότερους σε φυγή από την ευρύτερη Μέση Ανατολή. «Απ' άκρη σε άκρη της περιοχής, που υπήρξε κοιτίδα του χριστιανισμού και οι πιστοί του αποτελούσαν κάποτε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού», παρατηρεί η πολιτική επιθεώρηση Christian Science Monitor, «οι χριστιανοί σήμερα δεν αποτελούν παρά μικρές μειονότητες».

«Λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών στο εξωτερικό, η στοχοποίησή τους εν μέσω της κλιμακούμενης θρησκευτικής διένεξης, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στις τάξεις τους, αλλά και οι διακρίσεις που γίνονται σε βάρος τους, η τάση αυτή φυγής των χριστιανών ενισχύεται πλέον σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν σημαδέψει με την παρουσία τους εδώ και δύο χιλιετίες», αναφέρει το δημοσίευμα. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι χριστιανοί απάρτιζαν το 20% του συνολικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής (σχεδόν όσο είναι σήμερα οι Ασιάτες και οι Ισπανοί στις ΗΠΑ). Ένας στους πέντε κατοίκους της περιοχής ήταν χριστιανός Άραβας. Τώρα, με εξαίρεση ίσως τον Λίβανο, το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν εκμηδενιστεί...

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο πληθυσμός τους μετά βίας φθάνει τα 20 εκατομμύρια πιστούς, σε σύνολο 356 εκατομμυρίων κατοίκων. Και η αναλογία αυτή διαρκώς μικραίνει. «Οι επιπλοκές λόγω αυτού του φαινομένου είναι πολλές», γράφει ο οικονομολόγος Τσαρλς Λ. Σίμουρ, σε ανάλυση του, υπό τον τίτλο «Αλλάζοντας την παγκόσμια δημογραφία: Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι στη Μέση Ανατολή». «Η παρουσία στην περιοχή των χριστιανών Αράβων δημιουργεί μια "γέφυρα" μεταξύ της Δύσης και του ισλαμικού κόσμου.

Χωρίς αυτούς, το "εμείς έναντι αυτών" γίνεται ακόμη πιο ισχυρό ως νοοτροπία. Ήδη, οι περισσότεροι από τους χριστιανούς που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή λένε ότι αφήνουν πίσω τους μια εξαιρετικά πολωμένη κοινωνία», επισημαίνει ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχήμα, μέσω του οποίου το κύμα βίας μεταφέρεται στο Ιράκ, στην Αίγυπτο κι ενδεχομένως και σε άλλες αραβικές χώρες που εξακολουθούν να απολαμβάνουν μιας θρησκευτικής ποικιλομορφίας και μιας ακόμη αξιοσημείωτης χριστιανικής παρουσίας, με τον Λίβανο επικεφαλής», αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Βηρυτού «Αl Nahar».

«Υπάρχει μια μόνιμη αραβική 11η Σεπτεμβρίου», επισημαίνει, «που μετακινείται διαμέσου ετοιμοθάνατων καθεστώτων». Σαστισμένη, ακόμη, η Δύση δείχνει να τηρεί στάση αναμονής. Η Ιταλία ζήτησε να τεθούν οι βιαιότητες σε βάρος των χριστιανών και οι θρησκευτικές διενέξεις ως θέμα στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ο πάπας προανήγγειλε για τον Οκτώβριο μια νέα συνάντηση, στην Ασίζη, μεταξύ των απανταχού θρησκευτικών ηγετών, για να εξετάσουν από κοινού το πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

«Κάθε προσπάθεια να χτυπηθεί μια "ευαίσθητη χορδή" στη χριστιανική Δύση, προκειμένου αυτή να σπεύσει σε υπεράσπιση των μειονοτικών χριστιανών, μας τραβά ολοένα και πιο κοντά σε μια διαμάχη, που εξυπηρετεί το δόγμα της "σύγκρουσης των πολιτισμών"», παρατηρεί ο αναλυτής Σ. Μ. Σένοτ. «Αυτή ακριβώς δείχνει να είναι η αντίληψη της Αλ Κάιντα για την ιστορική αυτή στιγμή.

Και είναι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο που η Δύση θα πρέπει να αποφύγει μία τέτοια προσέγγιση. Η Αλ Κάιντα δεν είναι παρά μια εγκληματική, τρομοκρατική οργάνωση, "παγιδευμένη" σε ιδεολογίες του 12ου αιώνα. Κι αυτό δεν είναι πολιτισμός»...

ΚΟΠΤΕΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης. Γεννήθηκε στο χωριό Μωγαρισός της Καππαδοκίας από γονείς ευσεβείς (Προαιρέσιον και Ευλογίαν). Από νεα­ρός ηλικίας είχεν πίστιν εις τον Χριστόν και σε ουδένα αμάρτημα έπεσεν. Α­φού προσεκύνησεν στους Αγίους τόπους και τον Συμεώνα τον Στυλίτη έμεινε μαθητευόμενος εις τον γέροντα Λογγίνο.

Κατόπιν ανέβηκε σε όρος και παρέ­μεινε σε έρημον σπήλαιον διδάσκοντας και θαυματουργώντας. Εκεί στο μονα­στήρι παρέμεινε πολλά χρόνια. Τον άγιον παρακολούθησαν πολλοί χριστιανοί και έμενον μαζί μ' αυτόν. Είχαν τον Θεοδόσιο σαν αρχηγό κοινοβιάρχην. Ο άγιος έζησε 105 έτη και παρέδωσε το πνεύμα του εις τον Κύριον με ειρήνη. Τα θαύματα του Θεοδοσίου είναι πολλά και η πίστις προς τον Χριστόν, εθεμελιώ-θη απ' τον Θεοδόσιο.

2) Ο άγιος Θεοδόσιος ο ηγούμενος μοναστηρίου του 'Αθω.

3) Ο άγιος Στέφανος από Πλακιδιαναίς και οι άγιοι Θεόδωρος και Αγάπιος αρχιμανδρίτες.

4) Ο άγιος Μάιρος και ο άγιος Βιτάλιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1828 εις Τουρλωτή Χίου οι Έλληνες με τον Φαβιέρο νικούν τους Τούρκους.

Το 1913 οι Έλληνες επιτίθενται σφοδρά εναντίον των Τούρκων οι οποίοι αμύνονται στο Μπιζάνι.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1921 στη Μ. Ασίαν οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι οχυρώνουν τις θέσεις των.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα με πυροβολικό.

Το 1941 οι ελληνικές δυνάμεις του Β' Σώματος στρατού σε θυελλώδη επίθε-σιν εναντίον των Ιταλών κατορθώνουν και καταλαμβάνουν το Γαρονίν Αλβα­νίας. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Πάτρα.