10 Ιανουαρίου, 2011

ΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

image

Κόπτες λέγονται οι ντόπιοι κάτοικοι της Αιγύπτου που ασπάστηκαν το Χριστιανισμό κατά την περίοδο της εξάπλωση του Χριστιανισμού. Η Αίγυπτος ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. ήταν ελληνικό βασίλειο με πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια, πόλη που έκτισε ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, όταν κατέλαβε την Αίγυπτο.

Οι κόπτες ανήκουν στην μονοφυσική αίρεση, συνέπεια του οποίου ήταν αρχικά να κυνηγηθούν από του Βυζαντινούς και κατόπιν από τους Άραβες και Τούρκους. Σήμερα, αν και μιλούν αραβικά, γράφουν ακόμη με το ελληνικό - κοπτικό αλφάβητο.

Το όνομα «Κόπτης» λέγεται ότι προήλθε από το ελληνικό (Αί)γύπτιος > (γ)κύπτης = λατινικά Copt.

Κοπτική γλώσσα λέγεται η επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου από τον 3ο αι. π.Χ., δηλαδή όταν η Αίγυπτος κατακτήθηκε από τους Έλληνες, μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. που αντικαταστήθηκε από την Αραβική. Σήμερα οι κόπτες μιλούν αραβικά, όμως κατ’ ιδίαν μιλούν και κοπτικά.

Κοπτική γραφή λέγεται η επίσημη γραφή της Αιγύπτου κατά τη χριστιανική περίοδο της Αιγύπτου. Η γραφή αυτή χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο με μικρές παραλλαγές και οι λέξεις γράφονται όπως και στην ελληνική, δηλαδή από δεξιά προς αριστερά και ορθογραφικά με ίδιους κανόνες ως στην ελληνική.

Ειδικότερα, στο κοπτικό αλφάβητο πλην των ελληνικών γραμμάτων υπάρχουν και μερικά γράμματα ακόμη από την τοπική δημοτική ιερογλυφική γραφή, για ιδιαίτερες συλλαβικές προφορές που δεν υπήρχαν στην ελληνική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Γρηγόριος ο επίσκοπος Νύσσης. Ο άγιος ήταν αδελφός του Μ. Βασιλείου. Γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Εχειροτονήθηκε επί­σκοπος της πόλεως Νύσης το έτος 372. Σαν επίσκοπος έδρασε για την εδραίω­ση της χριστιανικής πίστεως. Έλαβε μέρος στην Β' Οικουμενική Σύνοδο και αγωνίσθηκε σθεναρά εναντίον των πνευματομάχων (δεν παρεδέχοντο το 'Αγιον Πνεύμα). Έγραψε πολλά συγγράμματα και εξεδήμησε εις Κύριον εις ηλι-κίαν 65 ετών.

2) Ο άγιος Δομετιανός. Ο άγιος καταγόταν από πλούσιους γονείς (Θεόδω-ρον και Ευδοξίαν). Εσπούδασε τις γραφές και έγινε επίσκοπος Μελιτινής. Σαν επίσκοπος εφώτισε και εβάπτισε πολλούς εις τον Χριστόν. Συνέλεγε χρήματα και βοηθούσε τους χριστιανούς.

3) Ο άγιος Μαρκιανός. Καταγόταν από πλουσίαν οικογένειαν και ευσεβή. Μαζί με τους γονείς του κατοίκησεν στην Κων/πολη. Σαν νέος και μετά τον θάνατον των γονέων του έκαμε πολλές ευεργεσίες. Από τον Πατριάρχην έλαβε τον τίτλον του μεγάλου οικονόμου. Έκτισε εκκλησία την Αγία Ανάσταση. Με την πίστιν του εθαυματούργησε (ανέστησε νεκρή γυναίκα) και ειρηνικά εξεδή-μησεν εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Τουρκαλβανοί του φρουρίου της Κο­ρίνθου αναχωρούν.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις στην Ήπειρο μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων οι οποίοι είναι οχυρωμένοι στο Μπιζάνι. Το ελληνικό πυροβολικό εσίγησε 12 τουρκικά πυροβόλα.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μικροσυμπλοκαί Ελ­λήνων και Τούρκων.

Το 1921 οι αντιμαχόμενοι στη Μ. Ασία Έλληνες και Τούρκοι δρουν δια περιπόλων.

Το 1922 στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1941 οι ιταλικές δυνάμεις της Αλβανίας κατόπιν σφοδρής δράσεως του πυροβολικού επιτίθενται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων χωρίς να επιτύ­χουν εδαφικό κέρδος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Πρέβεζα.