02 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Σίλβεστρος που ήταν πάπας της Ρώμης. Ο άγιος Σίλβεστρος γεν­νήθηκε στη Ρώμη. Κατά την νεότητα του ήτο μαθητής ενός Ιερομόναχου, που ελέγετο Κυριών. Ακολούθησε το παράδειγμα του διδασκάλου του και έγινε το υπόδειγμα των χριστιανών. Μετά τον θάνατον του επισκόπου Ρώμης Μιλτιάδου έγινε επίσκοπος Ρώμης. Έγραψε πολλούς νόμους οι οποίοι έλεγον τι πρέπει να πράττουν οι επίσκοποι. Ο άγιος Σίλβεστρος με την βοήθεια του Θεού εθαυμα-τούργησε πολλές φορές. Εδίδαξε τον Μέγαν Κωνσταντίνον και εβάπτισε πολ­λές χιλιάδες χριστιανούς. Ο άγιος Σίλβεστρος παρουσία του Μ. Κωνσταντίνου και αγίας Ελένης αποστόμωσε τους Εβραίους επισκόπους θαυματουργήσας δε, ανάγκασε αυτούς να προσκυνήσουν τον Ιησούν Χριστόν.

2) Ο άγιος ιερομάρτυς Θεαγένης. Ο Αγιος ήταν επίσκοπος της πόλεως Πά-ριον. Συκοφαντήθηκε στους ειδωλολάτρες και επνίγη απ' αυτούς δεμένος στο βυθό της θάλασσας.

3) Ο άγιος Βασίλειος ο εξ Αγκύρας. Βασανισθείς δια να αρνηθή τον Κύριον όχι μόνον δεν έπραξε αυτό αλλά με παρρησίαν ωμολόγησε την πίστιν του. Ρι­φθείς εις αναμένη κάμινον έμεινε σώος και αβλαβής. Μετά τούτο ρίχνεται στα άγρια θηρία και θανατώνεται απ' αυτά.

4) Οι άγιοι Κοσμάς αρχιεπίσκοπος Πελλοπονήσου, Θεόπιστος, Θεόπεμπτος, Θεοδότη, Μάρκος, Βασίλειος εξ Αγκύρας, Σέργιος, Τζωρτζής ο νέος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1824 έγιναν από τους Τούρκους τρομερές σφαγές των Χριστιανών στο Λασίθιον της Κρήτης.

Το 1827 αποφυλακίζεται από την Αυστριακή κυβέρνηση ο αρχηγός της Φιλι­κής Εταιρείας Αλέξ. Υψηλάντης.

Το 1913 τουρκικό πλοίο, διέφυγε το ναυτικό αποκλεισμό και βύθισε ελληνι­κό πλοίο έξω από τη Σύρο.

Το 1913 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπον της Ηπείρου επιτίθεται εναντίον των τουρκικών θέσεων με πυροβολικό.

Το 1920 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μικροσυμπλοκές με τον στρατόν των Τούρκων.

Το 1921 Σ' ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 Στην Μ. Ασίαν στο μέτωπο του Σαγγαρίου γίνεται δράση πυροβολι­κού και περιπόλων.

Το 1941 Στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων σε ολόκληρο το μέτωπο χωρίς να επιτύχουν εδαφικό κέρ­δος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο Κύριος έχων και την ανθρωπίνην φύσιν εδέχθη να υποστεί το έθιμον των Ισραηλιτών, το της περιτο-μής. Η παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ έφεραν Αυτόν εις τους Ιερείς και αυτοί προέβησαν στην περιτομήν.

2) Ο άγιος Βασίλειος. Ο άγιος Βασίλειος ο αποκαλούμενος και Μέγας γεν­νήθηκε στην Καισαρεία της Καπαδοκίας. Οι γονείς του Βασίλειος και Εμέλεια το ανέθρεψαν χριστιανικά. Εσπούδασε στις σχολές Καισαρείας αλλά και των Αθηνών. Όταν ετελείωσε τις σπουδές του χειροτονήθηκε Διάκονος ακολούθως ιερέας και κατόπιν επίσκοπος. Ο Μ. Βασίλειος εβοήθησε στην στερέωσιν της χριστιανικής πίστης. Έγραψε πολλά βιβλία και την θεία λειτουργία, η οποία τελείται 10 φορές το χρόνο. Εδημιούργησε πολλά φιλανθρωπικά καταστήματα (πτωχοκομείον, λεπροκομείον, γηροκομείον, ορφανοτροφείον). Η βαθεία πί-στις του εις τον Θεόν και το παράδειγμα του φωτίζουν όλους τους χριστιανούς. Αποδήμησε εις Κύριον το έτος 379 μ.Χ.

3) Ο άγιος Γρηγόριος ο επίσκοπος Ναζιανζού και πατέρας του Γρηγορίου του Θεολόγου.

4) Ο άγιος νεομάρτυρας Πέτρος εκ Τριπόλεως που μαρτύρησε το 1776 και ο άγιος Θεόδοτος.

5) Ο άγιος Θεοδόσιος ο ηγούμενος Τριγλίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 εις την Α' εθνική συνέλευση των Ελλή­νων αντιπροσώπων, καθορίζεται η κυανόλευκος ως σημαία της Ελλάδας. Η ι­δία συνέλευσις κηρύσσει την έναρξιν της πολιτικής υπάρξεως και ανεξαρτη­σίας του ελληνικού Έθνους και υποβάλλει για ψήφισιν το προσωρινόν πολίτευ­μα της χώρας.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις εις τον τομέα Ηπείρου σφυροκοπούν με πυ­ροβολικό τις οχυρές θέσεις των Τούρκων, επί του Μπιζανίου.

Το 1920 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός εδραιώνει τις θέ­σεις του.

Το 1921 μετά την επιτυχή επίθεση των Ελλήνων στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή την οποία κατέλαβε.

Το 1922 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1941 Στο Αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ιταλικών δυνάμεων επί της γραμμής Γαρονίν-Πόγραδετς.

Το 1949 ο εθνικός στρατός διασπά τον κλοιό των κομουνιστικών δυνάμεων στην Κόνιτσα.