17 Δεκεμβρίου, 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΕΟ… ΔΝΤ

 

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει στοιχεία από το προσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην αυριανή σύσκεψη.

Σύμφωνα λοιπόν με το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ουσιαστικά η ευρωζώνη προχωρεί στη συγκρότηση μιας καινούριας τράπεζας καθώς ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, που δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012, και θα έχει ενδυναμωθεί με τραπεζικές ιδιότητες.

Ο μηχανισμός στήριξης ESM μάλιστα θα έχει αποθεματικά 500 δισεκατομμυρίων ευρώ περισσότερα από όσα έχει σήμερα ο EFSF, και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως το ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Η ενεργοποίηση του ESM θα αποφασίζεται όχι ομόφωνα, αλλά με πλειοψηφία 85%, από τη στιγμή που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρίνουν ότι πρόκειται για επείγουσα περίπτωση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν συναινεί στην παράλληλη λειτουργία δυο χρηματοδοτικών Ταμείων, όπως είναι ο μηχανισμός EFSF και το ESM, το μπλοκ που διαμορφώνεται απέναντι στις προθέσεις του Βερολίνου ωστόσο, φαντάζει εξαιρετικά ισχυρό.

Ταυτόχρονα, στο αμιγώς δημοσιονομικό σκέλος, το υπό συζήτηση Σύμφωνο προτείνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με μηδενισμό των ελλειμμάτων των ευρωπαϊκών χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: