16 Δεκεμβρίου, 2011

ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΟΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

 
Η επόμενη Βουλή μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις η βούληση των πολιτών, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σήμερα παγιώνεται στην κατεύθυνση να ξεπεράσουν το πλαφόν του 3% τουλάχιστον 7 ή ακόμη και 8 κόμματα στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα μάλιστα με το Βαρόμετρο της Public Issue που διεξάγεται για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, αυτή τη στιγμή η εκλογική επιρροή των κομμάτων δείχνει ότι ναι μεν η Νέα Δημοκρατία θα είναι καθαρά πρώτη με ποσοστό 30%, αλλά θα της χρειάζονται τουλάχιστον 15 βουλευτές προκειμένου να κυβερνήσει. Αρα, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους ή συνεταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 15,5% παθαίνει εκλογική πανωλεθρία που προφανώς θα μεταφραστεί και σε σφαγή προσώπων καθώς υπολογίζεται ότι θα έχει στην καλύτερη περίπτωση 47 βουλευτές.

Τρίτο κόμμα, της δημοσκόπησης, αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, που μεταφράζεται σε 33 έως 42 βουλευτές.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13,5% και 31 έως 40 βουλευτές.

Ως πέμπτο κόμμα καταγράφεται η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 9,5% καθώς σε αυτόν πηγαίνει ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Και η δύναμή της σε έδρες θα είναι από 18 έως 32 βουλευτές.

Ο ΛΑΟΣ χάνοντας μεγάλο κομμάτι της δύναμής του πέφτει από το 8,5 στο 6% και κινείται μεταξύ 13 και 19 βουλευτών.

Ο τελευταίος «σίγουρος» είναι το κόμμα των Οικολόγων με 4% και 8 έως 14 βουλευτές.

Τέλος, το όγδοο, κόμμα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία που φέρεται να βρίσκεται ακριβώς στο όριο του 3% και αν τελικά το πετύχει θα έχει από 8 έως 12 βουλευτές.

Ολα τα παραπάνω, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν στην κάλπη, δημιουργούν τη βάση για πολλές πιθανολογήσεις και συζητήσεις σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας. Αρχικά, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο το γεγονός να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, αν δηλαδή δεχθούμε ότι ο κορμός της όποιας συμφωνίας θα κινείται γύρω από το πρώτο κόμμα, οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο.

Κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, με ισχυρή πλειοψηφία.

Κυβέρνηση Ν.Δ. -ΛΑΟΣ, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο κόμματα θα έχουν λάβει το μάξιμουμ των εδρών της προβολής.

Κυβέρνηση Ν.Δ.-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ αν φυσικά το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη μπει στη Βουλή και εφόσον υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα άλλα δύο κόμματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: