14 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη τα φαρμακεία, λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας «για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης» και την «οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία».
    
 Προειδοποίηση ότι όταν και εφόσον τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ η ανάδειξη του διαδόχου του Γ.Παπανδρέου θα πρέπει να γίνει με κάλπη, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος, αλλιώς η παράταξη θα μπει σε περιπέτειες, απηύθυνε ο Γ.Ραγκούσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τάχθηκε κατά της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου η κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει το έργο της.
    
 Απολογισμό έργου για τον ένα μήνα πολιτικού βίου της κυβέρνησής του κάνει, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στις πρώτες 30 ημέρες επιτεύχθηκαν σημαντικά πράγματα σημειώνει και παραθέτει τη λειτουργία της κυβέρνησης με διακομματική στήριξη, την αποδέσμευση της 6ης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση προχωρά αποτελεσματικά στην εφαρμογή των μέτρων που περιέχονται στο πρόγραμμά της, τονίζει ο κ. Παπαδήμος. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του στο 22ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 20:30.
   
Με 24ωρη απεργία και αποχή από τις εργασίες τους σήμερα, Τετάρτη, ξεκινά ο κύκλος κινητοποιήσεων των 110.000 διπλωματούχων μηχανικών της χώρας για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Σταδίου, καθώς περίπου 700 άτομα πραγματοποιούν πορεία προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
     
 Για τα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι πηγαινοέρχονται στο Αυτόφορο οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες, που συλλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες. Όπως διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο μπηκαν μόνο 50.000 ευρώ. O γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλ.Πλασκοβίτης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 αφ' ενός ότι η υπόθεση για τους εν λόγω φοροφυγάδες δεν έκλεισε, αφού θα δικαστούν, αφ' ετέρου ότι αρκετοί άλλοι έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υπό το φόβο της σύλληψης. Με αντικείμενο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, η Διϋπουργική Επιτροπή.

Κόσμος

 Νέα ερωτηματικά για το εύρος της ενημέρωσης του Τζέιμς Μέρντοχ, υιού του Ρούπερτ Μέρντοχ, ανέκυψαν, όταν έγιναν γνωστές πληροφορίες ότι είχε λάβει e-mail με πληροφορίες που άφηναν να εννοηθεί ότι η τακτική των υποκλοπών της News of the World δεν περιοριζόταν σε έναν μόνο ρεπόρτερ. Ο ίδιος ο Τζ.Μέρντοχ έχει υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε πόσο εκτεταμένη ήταν η πρακτική των υποκλοπών. Μετά τις νέες πληροφορίες είπε ότι δεν είχε διαβάσει το εν λόγω e-mail.
     
Στο περιεχόμενο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα αναφερθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα κάνει σήμερα, Τετάρτη, προγραμματικές δηλώσεις ενώπιον της γερμανικής Βουλής. Η Μέρκελ πρόκειται να μπει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, με σημείο κριτικής αυτή τη φορά την άσκηση βέτο της Βρετανίας, ως αποτέλεσμα των γαλλογερμανικών πιέσεων. «Προσοχή! Είναι η Άνγκελα» γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» που την αποκαλεί εξαιρετικά δύσπιστη και ψυχρή.
    
 Η αστυνομία του Βελγίου ανακάλυψε το πτώμα μιας γυναίκας σε αποθήκη που ανήκε στον Βέλγο ένοπλο που σκόρπισε τον θάνατο σε κεντρική πλατεία της Λιέγης. Οι Αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια που οδήγησαν τον 33χρονο άνδρα να πραγματοποιήσει επίθεση με χειροβομβίδες σε κεντρική πλατεία της πόλης, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα -ανάμεσά τους και ένα 17 μηνών κοριτσάκι- και τραυματίζοντας 125, πριν βάλει τέλος στη ζωή του. Για «μεμονωμένο» περιστατικό κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
     
Την πρόθεσή του να μετακινήσει τις μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου σε ασφαλέστερες περιοχές, εάν οι συνθήκες το απαιτούν, εκφράζει το Ιράν. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει οδηγήσει τη Δύση στην επιβολή ολοένα και αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στην ισλαμική δημοκρατία, ενώ το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, εάν η Τεχεράνη δεν πειστεί να αναστείλει τις πυρηνικές της εργασίες.
     
Σε μία συμβολική, αλλά ιδιαίτερης σημασίας, κίνηση προχώρησε την Τρίτη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μ.Αμπάς ύψωσε τη σημαία της Παλαιστίνης στο κεντρικό κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, εκφράζοντας την ελπίδα του η κίνηση αυτή να ανοίξει το δρόμο «για τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης».

Οικονομία

Το υψηλότερο επιτόκιο (6,47%) από το 1997 πλήρωσε την Τετάρτη η Ιταλία στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, την πρώτη δημοπρασία μακροπρόθεσμων ομολόγων μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία απέτυχε να πείσει τις αγορές ότι η Ευρωζώνη μπορεί άμεσα να επιλύσει την κρίση χρέους.
    
 Στα τέλη Ιανουαρίου 2012 θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η έκθεση των συμβούλων για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στην ελληνική ακτοπλοΐα. Το μεταφορικό ισοδύναμο συνίσταται στην εναρμόνιση των τιμών των εισιτηρίων των θαλάσσιων μεταφορών με αυτές των χερσαίων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, καθώς και η παροχή ανάλογου επιπέδου υπηρεσιών. Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών στη βάση της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει σε σύγκριση πάντα με χώρες της Ε.Ε., όπου έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο, υπολογίζεται πως το κόστος μεταφορών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 1/10 του σημερινού.
     
Βρόχο για την Ελλάδα αποτελούν τα 1.000 ανεκτέλεστα έργα του Γ' ΚΠΣ στα οποία διοχετεύθηκαν κοινοτικά κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ και για τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, ξεκαθάρισε ότι τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 ή το Μάρτιο του 2013. Σχολιάστε...

Αθλητισμός

Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η μαδριλένικη «Marca», οι διοικούντες της Μπαρτσελόνα έχουν πάρει οριστική απόφαση να πουλήσουν τον Νταβίντ Βίγια, παρά το γεγονός ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2014 με προοπτική μάλιστα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο.
   
Η 6η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League διεξάγεται αυτό το διήμερο (Τετάρτη - Πέμπτη), με 19 ομάδες να διεκδικούν τις εναπομείναντες 9 θέσεις στους «32».
     
Άλλος ένας παίκτης αποτελεί παρελθόν από τον Πανιώνιο. Ο λόγος για τον Σίτο Ριέρα ο οποίος συμφώνησε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης για να λύσει το συμβόλαιο και να αποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: