15 Δεκεμβρίου, 2011

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

 
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έφτασε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011, στις 10.00 το πρωί, με την ιερά συνοδεία του και τους στενούς του συνεργάτες.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος με τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί και λαός τού επεφύλαξαν θερμή και εγκάρδια υποδοχή στα προπύλαια του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου.

Ακολούθως τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. Κατόπιν κλήρος και λαός είχαν την ευκαιρία να χαιρετήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


Στη συνέχεια, έγινε Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Μικρό Συνοδικό, κατά την οποία παρέστησαν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη σεπτή συνοδεία του. Μετά το πέρας της Συνεδρίας  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα παραθέσει γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή προς τιμή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αγαπητέ αναγνώστη του Ιστολογίου

Μπορείς να διαβάσεις στην συνέχεια:
 α) Την Προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου κατά την Δοξολογία και
β) Την Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.
___________________

Προσφώνηση
 Τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου
Προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο τον Β΄.

Μακαριώτατε,

Καλώς ήλθατε  εις Γην εναλίαν , εις την νήσον  των Αγίων και των Μαρτύρων.

Η Ιεραρχία τής Εκκλησίας τής Κύπρου, ο κλήρος και ο λαός αυτής Σάς απευθύνουν δι’ εμού  εγκαρδίως το « ως ευ παρέστητε». Εν τω προσώπω Σας, ολόκληρος η Κύπρος χαιρετίζει την Υμετέρα Μακαριότητα,  την τιμία  Συνοδία Σας, την Ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό τής Μητρός Πατρίδος. Η χαρά μας αυτή, Μακαριώτατε, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αναλογιζόμενοι ότι έχουμε στο μέσο τής αγάπης μας  τον σεπτό Προκαθήμενο τής Εκκλησίας τού Έθνους μας, τού οποίου το πρόσωπο κοσμείται με μία εύοσμη ανθοδέσμη αρετών.

Επί πλέον, Μακαριώτατε, οι άτρυτοι και αδιάλειπτοι αγώνες Σας για την Εκκλησία, καθώς και οι ένθεες προσπάθειες Σας να μορφώσετε Χριστό, και μάλιστα Εσταυρωμένο, στις ψυχές τού αγωνιώντος και δοκιμαζόμενου από τα πολυποίκιλα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα  ποιμνίου Σας, πλημμυρίζουν τις ψυχές μας με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό Σας. Την ειρηνική Σας επίσκεψη Μακαριώτατε  δεν την θεωρούμε απλώς ως μία φιλοφρονητική ούτε ως μία εθιμοτυπική επίσκεψη, που μαρτυρεί την ενότητα τής ορθοδόξου πίστεώς μας και συσφίγγει ακόμη περισσότερο τους ήδη υφιστάμενους στενούς πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών μας.  

Αλλά την ερμηνεύουμε  ως μία επίσκεψη που αποσκοπεί στην τόνωση, τόσο τού θρησκευτικού όσο και τού εθνικού φρονήματος τού λαού μας, για την επιτυχία τού χαλεπώτατου αγώνα τής εθνικής και φυσικής του επιβίωσης,  που για τριάντα επτά τώρα χρόνια διεξάγει.

Η παρουσία Σας επίσης θα μάς προσφέρει τη χαρά να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα και δύσκολα εκκλησιαστικά θέματα και να αντλήσουμε από τη σοφία Σας, τις βιωματικές Σας εμπειρίες, γύρω από τα θέματα τής οργάνωσης τής Εκκλησίας, τής διαποίμανσης τού λαού τού Θεού καθώς και τής εξωτερικής ιεραποστολής. Η κατά Κύπρον Εκκλησία Μακαριώτατε είναι μικρή αριθμητικά αλλά πάντοτε παρούσα, ζώσα και δρώσα δυναμικά,  δια μέσου των αιώνων, στα χριστιανικά θέματα τής ζωής.

Κατά τη μακρόχρονη ιστορική της πορεία, συνέβαλε στη διατύπωση των δογμάτων τής Εκκλησίας μας, στην καταπολέμηση των αιρέσεων και διέλαμψε στη χριστιανική αρετή και  στην αγιότητα. Στις μακρές και ασέληνες νύχτες των αιώνων τής σκλαβιάς η Κυπριακή Εκκλησία, ως πραγματικά φιλόστοργη Μητέρα, διεφύλαξε το ποίμνιό της στους κόλπους τής αγάπης Της, το παραμύθισε, το ενεθάρρυνε, το ενέπνευσε, καλλιέργησε σ’ αυτό την ελπίδα και την πίστη προς τον Θεό και το κράτησε  ριζωμένο στη Γη των Πατέρων του, όχι απλώς ελληνικό αλλά και βαθύτατα ορθόδοξο!

Κατά τη σύντομη παραμονή Σας,  Άγιε Αδελφέ,   στη νήσο μας, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε Μνημεία ιερά και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία μαρτυρούν τη χριστιανικότητα και την ελληνικότητα τού νησιού μας, δια μέσου των αιώνων. Θα βαδίσετε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου και θα αφουγκραστείτε νοερώς τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας, των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

Αλλά - φευ Αγιε Αδελφέ - δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο τού Ιδρυτού και Προστάτου τής Εκκλησίας μας, τού Αποστόλου Βαρνάβα ούτε του Αγίου   Σπυρίδωνος.  Η ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέα, πού έγινε το σύμβολο τού Αγώνα μας, καταπατείται επίσης βάναυσα από τις ορδές τού Αττίλα. Αδύνατη θα είναι και η επίσκεψή Σας στις θαλασσοφίλητες ακτές τής Βόρειας Κύπρου μας, που είναι κατάσπαρτες με όμορφα λευκοντυμένα εκκλησάκια, που μαρτυρούν τη  χριστιανικότητα  τής αγιοτόκου νήσου μας. 

Εκεί πια, αντί να ακούονται οι δοξολογίες των πιστών μας προς τον Ποιητή των Ουρανών και τής Γής, ακούεται βαριά και καταθλιπτική η φωνή τού μουεζίνη. Θα έχετε όμως τη δυνατότητα να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα κατοχής. 

O λαός αυτός θα υποδεχτεί, τόσο Υμάς όσο και την τιμία Συνοδία  Σας,  με το βαθύτατο  σεβασμό  του και θα Σάς εκφράσει τα αισθήματα τής χαράς του για την εδώ παρουσία Σας και τού θαυμασμού του για το πολυσχιδές έργο, το οποίο με τόση θεοσέβεια επιτελείτε.

Ως ευ παρέστητε  Μακαριώτατε.
___________________

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.  ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ  ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 

«Ούτοι μεν ουν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον, και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον του Θεού ...» (Πραξ. 13.4-5).

Με αυτούς τους λόγους περιγράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων την έλευση των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα μαζί με τον συνοδό τους Ιωάννη Μάρκο στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Και εμείς ερχόμαστε σήμερα από την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος στην Αδελφή Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, για να επιτελέσουμε την Ειρηνική μας Επίσκεψη και να συναντήσουμε ομαίμονες και ομοδόξους αδελφούς.

Ερχόμαστε για να ιχνηλατήσουμε με δέος τα βήματα των δύο Αποστόλων, οι οποίοι εκήρυξαν το Ευαγγέλιον του Χριστού στην Κύπρο και να προσκυνήσουμε τα λείψανα των απειραρίθμων Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστεώς μας, οι οποίοι ελάμπρυναν με την αγωνιστική τους παρουσία την Νήσο σας. Μεταφέρουμε αδελφικό χαιρετισμό προς κάθε ορθόδοξο Έλληνα της Κύπρου από τον ορθόδοξο Κλήρο και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είμαστε μέτοχοι της ιδίας ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς και οι δεσμοί μας πρέπει να παραμένουν πάντα στενοί και ειλικρινείς.

Ασπαζόμαστε με αδελφική αγάπη και τιμή τον Προκαθήμενο της εν Κύπρω Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο αδελφό και συλλειτουργό ημών κ. Χρυσόστομον, την περί Αυτόν σεπτή χορεία των Αγίων Ιεραρχών, τον ευλαβή Κλήρο και τον λαό, καθώς και τις πολιτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος.

Προσκυνούμε, Μακαριώτατε, τους τάφους των μαρτύρων, των Αγίων και των Ηρώων, που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. Κλίνουμε γόνυ ευλαβώς μπροστά στα λείψανα των Αγίων και στις θαυματουργές εικόνες που προστατεύουν την Μεγαλόνησο. Και αποτίουμε  τον οφειλόμενο φόρο τιμής μπροστά στα μνήματα των αγωνιστών της Ελευθερίας, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τη σημερινή νεολαία της Κύπρου και της Ελλάδος. Θαυμάζουμε την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των Αγνοουμένων και τους βεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως τον πόνο τους.

Προσευχόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων τους και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο πρόβλημά τους. Θλίβομαι προσωπικώς, Μακαριώτατε, διότι, ως μελετητής της Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης και ως προλύτης της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, θα επιθυμούσα διακαώς να επισκεφθώ τάφους Αγίων, Μονές και ιστορικούς Ναούς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Αντιλαμβάνομαι ότι, για λόγους ανωτέρας βίας, τούτο σήμερα δεν είναι δυνατόν. Εύχομαι και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, μία τέτοια επίσκεψη να καταστεί εφικτή στο άμεσο μέλλον. Ομολογώ ότι μας εντυπωσιάζει η πολυσχιδής κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Μετά το σοβαρό πλήγμα που εδέχθη ο Κυπριακός Ελληνισμός το 1974, η Πίστη στον Θεό, η δημιουργικότητα του λαού και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οδήγησαν την κυπριακή κοινωνία σε ταχύτατα βήματα προόδου και αναδημουργίας. 

Η Εκκλησίας της Κύπρου διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, την οποία θαυμάζει κάθε επισκέπτης της Κύπρου για  την  ανύστακτη και συνεχή φροντίδα σας, με στόχο τον επαναπατρισμό των λεηλατημένων εκκλησιαστικών θησαυρών του κατεχομένου τμήματος, και για την διεθνή καταγγελία και ενημέρωση γύρω από το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

Οι κοινοί μας αγώνες, οι κοινές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί οραματισμοί, επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες Χριστιανικές, ιστορικές, πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες μας, χωρίς να απεμπολούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και χωρίς να αρνούμαστε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους πολιτισμούς.

Σας ευχαριστούμε θερμότατα, Μακαριώτατε, για τη λαμπρή και εγκάρδια αυτή υποδοχή και σας περιμένουμε με χαρά συν Θεώ στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: