13 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Η προεκλογική «ατζέντα» ορισμένων υπουργών, που δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης, έχει προβληματίσει τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, ο οποίος φέρεται έτοιμος να παρέμβει πιο αποφασιστικά πλέον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος θα θέσει το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει εντός των επομένων 24ωρων, καθώς επίσης στις επαφές που προγραμματίζει να έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλη σύνθεση, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου.
    
 Η συνεργασία τεσσάρων κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού επαναφέρει στη δημοσιότητα το ζήτημα της σχέσης μεταξύ ποινικών κρατουμένων και κατηγορούμενων για τρομοκρατία. Το περιστατικό αποδεικνύει αυτό που ήταν γνωστό από καιρό, ότι δηλαδή υπάρχει όσμωση μεταξύ των δύο χώρων, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Όθωνας. Θα διαταχθεί έρευνα για το πως βρέθηκε στα χέρια του Π.Βλαστού το όπλο, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ.Παπαϊωάννου.
     
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να γίνει δεκτός στις 12:30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
     
Στόχος τόσο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, όσο και των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν η απόδραση, αλλά ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ο συνήγορος του Παν.Βλαστού και του Μιχ. Νικολόπουλου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, απορρίπτοντας ουσιαστικά τα περί απόδειξης για όσμωση μεταξύ ποινικών κρατουμένων και κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν κρατήθηκαν όμηροι και πως κανένας δεν κινδύνεψε στη διάρκεια των γεγονότων στις φυλακές Κορυδαλλού.
     
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι αξιώσεις των πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να παραιτείται από τη διεκδίκησή τους.

Κόσμος

 Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν δύο ελικόπτερα συνετρίβησαν, στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν ξεκαθαριστεί και ο αντισυνταγματάρχης Γκ.Ντάνγκερφιλντ δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα για το συμβάν.
     
Εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Wall Street» απέκλεισαν τις εισόδους σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσαν μερική αναστολή των δραστηριοτήτων σε προβλήτες των λιμανιών του Όκλαντ και του Πόρτλαντ, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα λιμάνια. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν.
     
Σε τραγωδία μετατράπηκε το καθημερινό δρομολόγιο ενός σχολικού λεωφορείου στην Κίνα, όταν αυτό ανατράπηκε και έπεσε σε αυλάκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 παιδιά. Οι εργαζόμενοι σε ένα κοντινό εργοστάσιο άκουσαν τις κραυγές βοήθειας και έσπευσαν στο σημείο. Έσπασαν τα παράθυρα και ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης των παιδιών που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο λεωφορείο. Υπό κράτηση ο οδηγός, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.
     
Αποδέκτης προτάσεων γάμου ο Άντερς Μπρέρινγκ Μπρέιβικ, ο 32χρονος που σκόρπισε τον θάνατο στη Νορβηγία. Εκτός από μηνύματα μίσους, η αλληλογραφία του περιείχε, επίσης, λογαριασμούς και ερωτικές επιστολές.
     
Ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους στη διαμάχη του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Νικ Κλεγκ, μετά την απουσία του δεύτερου από την ενημέρωση των βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει ενωμένος. Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη και των δύο κομμάτων αλληλοκατηγορούνται για την στάση των πολιτικών τους αρχηγών.

Οικονομία

Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι η απαίτηση της Βρετανίας να εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από τη φορολογία θα ήταν ένα πλήγμμα για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
     
Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Τρίτη, το νέο, αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης («το πακέτο των έξι», στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Τα νέα νομοθετικά μέτρα θα συμπληρωθούν μέχρι το Μάρτιο άνοιξη και με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς και με τις δύο νέες προτάσεις της Κομισιόν για την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες σε θέματα κατάρτισης και υλοποίησης των εθνικών προϋπολογισμών.  

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Η διοίκηση της Επιχείρησης ζητεί αυξήσεις τουλάχιστον 15%, καθώς, όπως λέει, διαφορετικά η ΔΕΗ θα περάσει σε ζημίες και δεν θα μπορεί να κάνει επενδύσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πιεσθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα που θα προκύψουν από την αποκρατικοποίηση της.
 Αθλητισμός

Τρίτη και 13 κρίνεται το μέλλον της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η πλευρά του συνεργάτη του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει τα 15.000.000 ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, ενώ η πλευρά Βαρδινογιάννη ζητά ο τρόπος με τον οποίο θα δεσμευτούν τα χρήματα του Σαουδάραβα επενδυτή που θα πρέπει να είναι τέτοιος που θα εγγυάται την εξασφάλιση του «τριφυλλιού».  

O Γιάννης Βαρδινογιάννης, επισκέφτηκε τη Δευτέρα μεταξύ άλλων στο νοσοκομείο «Υγεία» τον προπονητή του Παναθηναϊκού Ζεσουάλδο Φερέιρα.
Για την απόκτηση του τερματοφύλακα του Ερυθρού Αστέρα, Μπόμπαν Μπάικοβιτς, ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sportski Zurnal». Ο 26χρονος Μαυροβούνιος άσος μένει ελεύθερος στο τέλος της σεζόν από την ομάδα του Βελιγραδίου, ακόμη δεν του έχει προταθεί ανανέωση, αλλά τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως θα του γίνει πρόταση για τριετή συνεργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: