01 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για την ποινική αντιμετώπιση του, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του. Την οριστική απόφαση για το εάν θα καταστεί κρατούμενος ή όχι θα λάβει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.
     
Έναν 19χρονο, αλβανικής υπηκοότητας, συνέλαβε η αστυνομία με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη «συμμορία ληστών με τα καλάσνικοφ», η οποία διέπραττε ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα σε σπίτια και κακοποιήσεις γυναικών. Ο 19χρονος συνελήφθη στο Νέο Κόσμο και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν άλλες 18 ληστείες που είχε διαπράξει η εγκληματική ομάδα, η οποία εξαρθρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου.
     
Μια λογίστρια στη Ρόδο και ένας επιχειρηματίας στην Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν από αστυνομικούς για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Κατά τις αρχές, η 49χρονη οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 1.044.441,40 ευρώ, ενώ ο 55χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας σιδηροκατασκευών οφείλει 714.657,02 ευρώ.
     
Τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην επιστολή του προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς «η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας».
    
 Παραλύει την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, στην εφεδρεία, καθώς και στις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κόσμος

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στην πόλη Χαλίς, 65 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.
     
Ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, χαιρέτισε την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα -την πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και πάνω από μισό αιώνα-, μιλώντας για ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η Χ.Κλίντον θα παραστεί σε δείπνο με την Αούνγκ Σαν Σουού Κίι, στην πρώτη της συνάντηση με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.
     
Ένας κατά συρροήν δολοφόνος ευθύνεται για δέκα άλυτους φόνους που διαπράχθηκαν στο Λονγκ Άιλαντ τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι Αρχές της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φόνοι πρέπει να είναι έργο ενός μόνο σίριαλ κίλερ, ο οποίος πιθανότατα ζει στην περιοχή.
    
 Για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, Χριστούγεννα δεν νοούνται χωρίς τα φωτάκια του δέντρου στο κέντρο Ροκεφέλερ. Την Τετάρτη το βράδυ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έδωσε το σύνθημα για να ανάψουν τα φώτα.
    
 Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη το σκληρότερο πακέτο λιτότητας των τελευταίων 30 ετών, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται νέοι φόροι και περικοπή μισθών και κοινωνικών παροχών, είναι αναγκαία προκειμένου «να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους της και τις αγορές». Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με τα μέτρα αυτά η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

Οικονομία

Νευρικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, εναρμονιζόμενο με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
     
Φως στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το σε ποια κατεύθυνση ζητεί να τροποποιηθούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες ρίχνουν οι εισηγήσεις του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Όπως αναφέρει σήμερα, Πέμπτη, η γερμανική Die Welt, οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ προτείνουν την αναθεώρηση του όρου του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ώστε το ανώτατο όριο να μειωθεί από το 3% στο 2% του ΑΕΠ.
     
Διευκρινίσεις για την τιμολογιακή πολιτική τους δίνουν, με έγγραφα που διαβίβασαν στη Βουλή, η ΔΕΗ, η εταιρεία Φυσικό Αέριο Αττικής, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η ΕΠΑ Θεσσαλίας. Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει σε υπουργούς της κυβέρνησης 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για δραστική πτώση των τιμών στα προϊόντα που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Αθλητισμός

Το ενδιαφέρον δύο αγγλικών συλλόγων έχει κεντρίσει ο Γιώργος Φωτάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «dailymail.co.uk».
     
Μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο οι 2.000 και πλέον οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και υποδέχθηκαν την αποστολή του «Δικεφάλου» που αφίχθει περίπου στις 06:15 με πτήση τσάρτερ από το Λονδίνο, έχοντας στις αποσκευές την πρόκριση στους «32» του Europa League.
     
Το Δ.Σ. της ΕΠΟ στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα της Σούπερ Λίγκας και έθεσε εκτός τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Ανδρέα Φάκο και Μανώλης Αντωνακάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: