17 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Μετ' εμποδίων εκτελούνται σήμερα, Σάββατο, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της χώρας λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για Κυκλάδες. Προβλήματα σε Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο και η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.
  
Ανοιχτά θα παραμείνουν την Κυριακή όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Οι έμποροι αναμένουν οι φετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης. Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
     
Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση, αφού στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για μέτρα, που θα «ισοφαρίζουν» τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού. Η τρόικα θα επιστρέψει περί τα μέσα Ιανουαρίου με αποστολή την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ωστόσο τα μέλη της διαμηνύουν ότι το πακέτο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.
    
 Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καστοριάς από την άγρια δολοφονίας μίας 21χρονης φοιτήτριας από τον 35χρονο φίλο της. Ο δράστης έσφαξε την κοπέλα και στη συνέχεια την εγκατέλειψε κοντά στη λίμνη της Καστοριάς, όπου εντοπίστηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα φέρει 10 μαχαιριές στην καρδιά και βρέθηκε με ένα κατσαβίδι καρφωμένο στο λαιμό του. Ο δράστης, που ομολόγησε την πράξη του, νοσηλεύεται φρουρούμενος μετά από σοβαρό τραυματισμό που είχε με το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από την αστυνομία.
    
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που βρίσκονται επί 47 ημέρες σε απεργία. Εκτός από τη συνέχιση της απεργίας τους είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις.

Κόσμος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και σε μία ξένη επενδυτική τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για να αποδεσμευτούν κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών αυτών ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα. Την κίνηση αυτή ακολούθησαν λίγο αργότερα οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στην Τρίπολη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.
     
Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν το Σάββατο κοντά στο κοινοβούλιο του Καΐρου, μία ημέρα μετά τον θάνατο οκτώ ατόμων σε εκτεταμένα επεισόδια. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο με συρματόπλεγμα και μεγάλους τσιμεντόλιθους. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με κανόνια νερού και αντικείμενα που πέταξαν στους διαδηλωτές από ταράτσες κτιρίων.
    
 Ο ηγέτης της ισχυρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Αργεντινή έστειλε σαφείς ενδείξεις ότι η μακρόχρονη συμμαχία του με την κεντροαριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες οδεύει προς κατάρρευση και ότι επίκεινται συγκρούσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.
    
 Τουλάχιστον 250 νεκρούς άφησε πίσω της η τροπική καταιγίδα που σάρωσε τις νότιες Φιλιππίνες, ενώ εκατοντάδες άτομα αγνοούνται. Βιβλικές οι καταστροφές από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Τουλάχιστον 10 χωριά έχουν πλημμυρίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα νερά για τυχόν επιζώντες. Οι Αρχές εκφράζουν έντονους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
     
Εκτεταμένα επεισόδια με τουλάχιστον δύο νεκρούς – πληροφορίες μιλούν για περισσότερους – και εκατοντάδες τραυματίες σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Κάιρο πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια, μετά τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό ακτιβιστή. Οι διαδηλωτές, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες, επιμένουν στην αποχώρηση του στρατού από την πολιτική ζωή και την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Οικονομία

Η κρίση της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιλυθεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής είναι ζωτικής σημασίας, λέει ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξηγώντας παράλληλα ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ επειδή η Τράπεζα πιέζεται να αναλάβει αποφασιστικότερη δράση για την αναχαίτιση της κρίσης χρέους.
    
Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, χαμηλώνοντάς την στο Aa3. Νωρίτερα, και η Fitch είχε βάλει στον «προθάλαμο» υποβάθμισης το Βέλγιο, μαζί με άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης - της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης.
    
 Με υποχώρηση έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα σενάρια για επικείμενη υποβάθμιση να δίνουν τον τόνο. Ανάμεικτα τα πρόσημα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 0,02%.

Αθλητισμός

Εξελίξεις στα διοικητικά της ΑΕΚ αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Αράβων επενδυτών και δικηγόρο, Γιάννη Βλάχο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση με τον ενδιαφερόμενο πελάτη του θα ξεκαθαρίσει θετικά ή αρνητικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σενάριο για συνάντηση με τον Αδαμίδη για υπογραφές σε προσύμφωνο συνεργασίας. Περιμένουν πρόταση της Έβερτον για Μανωλά στην ΑΕΚ.
     
Στην πορεία της Εθνικής επί των ημερών του, τον στόχο στο Euro 2012, αλλά και τις απαξιωτικές αναφορές του ξένου Τύπου για την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Φερνάντο Σάντος, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα. «Υπάρχει ένας λαός που διαμαρτύρεται. Κάποιες φορές γίνονται και επεισόδια. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι», τόνισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, ενώ για το Euro, τόνισε: «Αν δεν περάσουμε στην επόμενη φάση, στους οκτώ του Euro 2012 δηλαδή, δεν θα είμαι ευχαριστημένος».
    
 Στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA για θέματα που αφορούν στη μη τήρηση του «financial fair play» θα κληθούν να απολογηθούν ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα γραφεία της ΕΠΟ. Η UEFA είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και παρακολουθεί στενά την πορεία των οικονομικών των ομάδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: