17 Δεκεμβρίου, 2011

ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

image

«Να πέσουν τα συρματοπλέγματα από την Αμμόχωστο», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από το Παραλίμνι, τελευταία πόλη πριν την σιωπηλή και έρημη Αμμόχωστο, τη πόλη που ο κατακτητής μετέτρεψε σε «φάντασμα».

Πρώτος σταθμός του Αρχιεπισκόπου το Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το φυλάκιο όπου δολοφονήθηκε από τουρκικά πυρά ο Σολωμός Σολωμού και πολύ κοντά από το σημείο όπου σκότωσαν τον Τάσο Ισαάκ. Εκεί τον υποδέχθηκαν με θέρμη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής της πόλης –«ομήρου», Αμμοχώστου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης-"ομήρου", Αμμοχώστου από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης-"ομήρου", Αμμοχώστου από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της. Η συγκίνηση ήταν εμφανής στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος όπως είπε στην ομιλία του, μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη της πόλης της Αμμοχώστου από το «προσφυγικό» Δημοτικό Συμβούλιο της, είχε επισκεφθεί, πριν την εισβολή, τον όμορφο τόπο με τους πορτοκαλεώνες και τα ποικίλα οπορωφόρα δένδρα, τις καλαίσθητες κατοικίες και τα γραφικά ακρογιάλια.

Θυμήθηκε μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος την αγωνία και τους αγώνες με τους συμφοιτητές του Κυπρίους, την περίοδο ΄55-΄61, για ελευθερία και ένωση της μαρτυρικής νήσου με την μητέρα Ελλάδα. Αγώνες για ιδανικά και αξίες και όχι για αυξήσεις στους μισθούς, για μερικά ευρώ και προνόμια, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα μεγάλη και ξεχωριστή τιμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης «ομήρου», που διαφέρει και έχει μεγαλύτερη αξία από ανάλογες τιμές που συνήθως αποδίδονται σε πρόσωπα της Εκκλησίας. Και ευχήθηκε σύντομα οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στη γη τους, και τότε με χαρά ο ίδιος θα επισκεφθεί την πόλη για να πραγματοποιηθεί και πάλι, εκεί όπου πρέπει, η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη.

Από την ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου ο Αρχιεπίσκοπος είδε την πόλη της Αμμοχώστου και τα περίχωρά της, «εγκλωβισμένα» από τη «νεκρή ζώνη» και τις δυνάμεις του κατακτητή. Ο επισκέπτης αντικρίζει την ερημιά της πόλης και «ακούει» την σιωπηλή, μα συνάμα και εκκωφαντική, διαμαρτυρία της Αμμοχώστου για ελευθερία, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα, επί 37 χρόνια, κυκλώνεται από τις κόκκινες σημαίες με την ημισέληνο.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος πάντα από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και τον οικείο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο επισκέφθηκε το κέντρο της πόλης του Παραλιμνίου όπου τον υποδέχθηκε πλήθος λαού με προεξάρχοντες τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ.Αναστασιάδη.

image

Ακολούθως τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην προσφυγική επαρχία του. Ως δώρο του προσέφερε μια εικόνα με τον Απόστολο Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησία της Κύπρου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσέφερε ως αντίδωρον ένα εγκόλπιο στον Μητροπολίτη και έναν σταυρό ευλογίας για τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: