27 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, έχουν πλεονασματικό προϋπολογισμό και διαμορφώνουν αυτόνομα την τιμολογιακή τους πολιτική υπάχθηκαν στην εργασιακή εφεδρεία και τους επιβλήθηκε το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, παρά το ότι δεν βαρύνουν την Γενική Κυβέρνηση.
   
Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ περί τουρκικού δακτύλου στις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας τη δεκαετία του 1990. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, ενώ κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αποδίδουν τα όσα είπε ο κ. Γιλμάζ σε έναν υπόγειο πόλεμο ανάμεσα στον ίδιο και την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ. Υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, είπε στον Βήμα 99,5 ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Κοραντής.
   
Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα λειτουργούν τα καταστήματα την τελευταία εβδομάδα του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 τα καταστήματα στη Αθήνα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011.
   
Να ανοίξει ο Γιώργος Παπανδρέου τα χαρτιά του για την «επόμενη ημέρα» αναμένουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Κύκλοι της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο Γ.Παπανδρέου να ανακοινώσει την έναρξη ανοιχτού εσωκομματικού διαλόγου για την αποτίμηση της πορείας του κόμματος στη διετία της διακυβέρνησης της χώρας και για την αναπροσαρμογή της ιδεολογικοπολιτικής του ταυτότητας. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε σε αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο ότι «θα παραμείνω ενεργός στην πολιτική», αλλά το πώς είναι κάτι για το οποίο θα απαντήσει «σε σύντομο χρονικό διάστημα». 
   
Με τις βαλίτσες τους έτοιμες και το εισιτήριο ανά χείρας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας. Κάποιοι βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα του εξωτερικού και είτε προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, είτε έχουν τακτοποιηθεί, εργάζονται και προς το παρόν τουλάχιστον δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Είναι τα «παιδιά της κρίσης» που αποτελούν το νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη διαρροή... πνευματικού κεφαλαίου προς χώρες που βρίσκονται πιο μακριά από την κρίση.

Κόσμος

 Σημαντική πτώση στις χριστουγεννιάτικες αγορές σημειώθηκε φέτος στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενώσεων καταναλωτών. Όπως έκανε γνωστό η ένωση Codacons, οι Ιταλοί ξόδεψαν φέτος, συνολικά, 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κάθε οικογένεια διέθεσε για τα δώρα των Χριστουγέννων 166 ευρώ. Ο Τύπος σημειώνει ότι «πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας, από τότε, δηλαδή, που ο κόσμος είχε τρομάξει με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων».
   
Δικαστήριο της Αιθιοπίας καταδίκασε δύο Σουηδούς δημοσιογράφους σε 11 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια στο εκτός νόμου Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν (ONLF). Το Μέτωπο αγωνίζεται από το 1984 υπέρ της ανεξαρτησίας της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Αιθιοπία και κατοικείται κυρίως από Σομαλούς.
   
Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου κατευθύνονται στην πόλη Χομς της Συρίας, εστία της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ, δήλωσε ο Σουδανός επικεφαλής της αποστολής στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μούσταφα αλ- Ντάμπι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το συριακό καθεστώς «συνεργάζεται» με την ομάδα του.
   
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η πόλη Μπέιτ Σεμές, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όταν υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να κατεβάσουν επιγραφές που απαιτούσαν αυστηρότερους διαχωρισμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πριν από λίγες μέρες η μητέρα μιας 8χρονης κατήγγειλε ότι το παιδί της προπηλακίστηκε από υπερ-ορθόδοξους, επειδή η σχολική της ενδυμασία δεν ήταν επαρκώς ευπρεπής.
   
Περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά προωθεί από το νέο έτος η κυβέρνηση της Κούβας. Από την 1η Ιανουαρίου «απελευθερώνεται» σειρά επαγγελμάτων, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ορίζουν ακόμα και μόνοι τους τις τιμές, αλλά και να πληρώνουν φόρους.

Οικονομία

 Την τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών οφειλετών του Δημοσίου προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις με χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.
   
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για το PSI που θα καθορίσουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες. Στις διεθνείς αγορές το κλίμα είναι θετικό, ενώ ο όγκος των συναλλαγών λόγω των ημερών είναι χαμηλός.
   
Μειώσεις μισθών έως 25% φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ την προσεχή διετία αναμένονται περαιτέρω περικοπές. Οι προσαρμογές των αποδοχών προωθούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Αθλητισμός

 Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ συγκατοικούν πλέον στην κορυφή της premier Αγγλίας, καθώς η μεν Σίτι έμεινε στο 0-0 με την έδρα της Γουέστ Μπρομ, η δε Γιουνάιτεντ συνέτριψε 5-0 την Γουίγκαν στο «Ολντ Τράφορντ». Ο... Άγιος Βασίλης δεν ήθελε να δυσαρεστήσει κανέναν στο ντέρμπι του Λονδίνου ανάμεσα στην Τσέλσι και στη Φούλαμ που αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 στο Στάμφορντ Μπριτζ στην Boxing Day.
   
Η Τρίτη των Χριστουγέννων θα είναι η Μεγάλη Τρίτη για την ΑΕΚ. Και αυτό γιατί η «Ένωση» βρίσκεται στην αναμονή για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των συγγενών του Ψωμιάδη. Μια απόφαση θα κρίνει αν και σε τι θα μπορεί να ελπίζει εάν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη μαζί του προκειμένου να επιστρέψουν στα ταμεία της τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν.
   
Απ΄όλα είχε και πάλι ο μπαχτσές στα ανά τον κόσμο ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ο τηλεοπτικός φακός έπιασε και τη χρονιά που φεύγει ευτράπελα, «ζεϊμπεκιές» τερματοφυλάκων, γκολ που δεν... χάνονται, χορευτικές φιγούρες προπονητών... Έπιασε και Μουρίνιο, έπιασε και Γκατζούζο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: