18 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Πρωτοφανής είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο bazaar βιβλίου που διοργανώνει μέχρι και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ο ΒΗΜΑ 99,5 στο Golden Hall του Αμαρουσίου. Ο σταθμός δωρίζει χιλιάδες βιβλία, στην τιμή του ενός ευρώ (€1), τα έσοδα από τα οποία θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που σιτίζονται στα Κέντρα Αλληλεγγύης των Δήμων Αθηναίων και Καλλιθέας. Ήδη περισσότερα από 60.000 βιβλία έχουν διατεθεί από το bazaar, όπου και σήμερα, Κυριακή, συρρέει πλήθος κόσμου από το πρωί. Το bazaar θα λειτουργεί έως τις 17.30. Οι τίτλοι διαρκώς ανανεώνονται, ενώ την πρωτοβουλία αγκαλιάζουν πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες.
     
Η πολιτική συγκυρία και η πολιτική συνεργασιών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του Συνασπισμού. Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκτίμησε ότι «από την πορεία των πραγμάτων, η Αριστερά έχει δικαιωθεί πλήρως» και ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής, που μπορεί να έρθει μόνο «από την συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς και την συσπείρωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας γύρω από ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Από την συγκρότηση του αντίπαλου δέους».
     
Διαψεύδει το Γραφείο Τύπου της Βουλής τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χορήγηση ειδικού μπόνους στους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, προκειμένου να αποκατασταθούν εν μέρει οι απώλειες από τις περικοπές στα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την τροποποίηση του Κανονισμού που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, θα χορηγείται και στους υπαλλήλους της το μοναδικό επίδομα που θεσμοθετήθηκε από το Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ως «κίνητρο επίτευξης στόχων».
     
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για τις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς να αφήσει σκιές για τον ίδιο και τις προθέσεις του. Κομβικό σημείο αποτελεί η διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη, με την συμμετοχή των υπουργών που συμμετείχαν στην πρώην Κυβερνητική Επιτροπή.
     
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Κυριακή, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αττική αναμένονται βροχές από το απόγευμα και υπάρχει πιθανότητα καταιγίδας το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Βροχοπτώσεις αναμένονται το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Κόσμος

Ο Βάτσλαβ Χάβελ, πρώην πρόεδρος της Τσεχίας και θεατρικός συγγραφέας, πέθανε την Κυριακή από τις επιπλοκές μακράς περιόδου ασθένειας, μετέδωσε η τηλεόραση της χώρας. Ο Χάβελ είχε πρωτοστατήσει στην Άνοιξη της Πράγας το 1968 αλλά και στην επόμενη δεκαετία διεκδικώντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους συμπολίτες τους. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και αργότερα, μετά το βελούδινο διαζύγιο με τη Σλοβακία το 1993, πρόεδρος και της Τσεχίας θέση την οποία διατήρησε ως το 2003.
     
Το κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία απάλλαξε από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα τον βουλευτή Έινταν Μπέρλεϊ μετά τη δημοσίευση προ ημερών φωτογραφιών του από μπάτσελορ πάρτι στη Γαλλία δίπλα σε άτομο ντυμένο με στολή αξιωματικού των Ναζί. Την αποκάλυψη είχε κάνει η Mail on Sunday την περασμένη εβδομάδα.
     
Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες, από μία βάση στη Νασιρίγια, διέσχισαν τα ξημερώματα της Κυριακής τα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ. Ήταν οι τελευταίοι Αμερικανοί που παρέμεναν στη χώρα. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε οριστικά ένας πόλεμος που άρχισε τον Μάρτιο του 2003. Στα εννέα αυτά χρόνια οι ΗΠΑ έχασαν 4.500 στρατιώτες, ενώ άλλοι 30.000 τραυματίστηκαν. Τα θύματα μεταξύ των Ιρακινών ξεπέρασαν τις 100.000 με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Στο αποκορύφωμα της εκστρατείας που κόστισε περί το 1 τρισ. δολάρια οι ΗΠΑ διατηρούσαν 170.000 στρατιώτες στο Ιράκ.
     
Μακριά από τις Φιλιππίνες κινείται πλέον η τροπική καταιγίδα Ουάσι η οποία τις προηγούμενες ημέρες σάρωσε τα νότια της νησιωτικής χώρας αφήνοντας περισσότερους από 500 νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο γιατί τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει ακόμα σε απομονωμένα χωριά που βρίσκονταν πάνω στο πέρασμα της καταιγίδας.
     
Εξέδρα πετρελαίου στα ανοιχτά της Σαχαλίνης, στη ρωσική άπω Ανατολή, βυθίστηκε την Κυριακή παρασέρνοντας στο θάνατο δύο εργαζόμενους ενώ άλλων 50 αγνοείται η τύχη. Την ώρα του ατυχήματος μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες η εξέδρα ρυμουλκούνταν από την ακτή στην τελική της θέση.

Οικονομία

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Telecom Serbia ενέκρινε την επαναγορά του μεριδίου 20% των μετοχών που κατέχει από το 1997 ο ΟΤΕ, έναντι του ποσού των 380 εκατ. ευρώ. Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου στην Telecom Serbia σκοπεύει να διευκολύνει το Βελιγράδι στην αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.
     
Ανοιχτά θα παραμείνουν την Κυριακή όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Οι έμποροι αναμένουν οι φετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης. Kλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012.
     
Τεράστιο πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους με 915 δισ. δολάρια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ενέκρινε η Γερουσία στις ΗΠΑ, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο παράλυσης των κρατικών υπηρεσιών. Νωρίτερα, εγκρίθηκε η δίμηνη επέκταση των φοροαπαλλαγών, κίνηση την οποία καλωσόρισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προτρέποντας το Κογρκέσο να ψηφίσει σύντομα την επέκταση των φοροαπαλλαγών για ένα έτος.

Αθλητισμός

 Με γκολ των Μέσι (17', 83'), Τσάβι (24') και Φάμπρεγας (44') η Μπαρτσελόνα κερδίσε 4-0 την Σάντος στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων.
     
Ο αγώνας της ΑΕΚ στο γήπεδο του Ατρομήτου και εκείνος του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα ξεχωρίζουν στο δεύτερο μέρος της 14ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Από την πλευρά τους, ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται από τη Δόξα στη Δράμα και ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει την Κέρκυρα στο «Γεντί Κουλέ». Επίσης, ο Άρης υποδέχεται τον Παναιτωλικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης».   

Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αναμένεται να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο έχουν μπει τα 15 εκατομμύρια ευρώ στην "National Commercial Bank". Αν όλα έχουν γίνει όπως πρέπει τότε θα προχωρήσει και το deal, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «ναυάγιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: