22 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 
Ελλάδα

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από σήμερα Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Στην Αττική σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους από Πειραιά (και για Αργοσαρωνικό), Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστές οι πορθμειακές γραμμές Περάματος-Σαλαμίνας, Πρίνου-Καβάλας, Κεφαλλονιάς-Πάτρας και Κυλλήνης-Ζακύνθου. Ισχυρή χιονόπτωση στο νομό Ευρυτανίας, απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλές περιοχές.
   
Η έρευνα για τις μειώσεις στις καταθέσεις έντεκα βουλευτών συνεχίζεται, δήλωσε ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης, επισημαίνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των παραβάσεων τότε «όλα τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα». Ο κ. Αργύρης υποστήριξε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικές μειώσεις της τάξης των 300.000 ευρώ – 400.000 ευρώ, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να μη διερευνηθούν περαιτέρω.
  
Οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δηλώσει στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στο αυστηρό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει κατά τη γνώμη του να κινηθεί η κυβέρνηση.

 Μετά τις αντιπολιτευτικές κορώνες των τελευταίων ημερών και τις εντάσεις μεταξύ υπουργών, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στους στόχους και τον χρονικό ορίζοντά της. Μεταξύ άλλων, ο Λουκάς Παπαδήμος θα τονίσει ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει Αλβανία. Οι συναντήσεις του αρχίζουν με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Παρασκευής.
     
Τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος μαζί με άλλους 26 βουλευτές του κόμματος υπογράφει κείμενο προς τον πρωθυπουργό με προτάσεις για τη στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Αυτό είναι μία απάντηση σε μία δύσκολη εποχή που ζουν πάρα πολύ συμπολίτες μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5, σημειώνοντας ότι στις προτάσεις προς τον Λ.Παπαδήμο «επισημαίνουμε κάποια πράγματα που δεν έχουν κόστος οικονομικό, αλλά είναι αυτονόητα».

Κόσμος

Απεργία πραγματοποιούν οι Βέλγοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα την Πέμπτη, αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικές υπηρεσίες κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία. Η απεργία παρέλυσε το μεγαλύτερο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Ο μοναδικός άνθρωπος που καταδικάστηκε για την επίθεση στην πτήση της Pan Am πάνω από τη Σκωτία, με 270 νεκρούς το 1988, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλι αλ-Μεγκράχι, δηλώνει για άλλη μια φορά ότι είναι αθώος και υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει σε δημοσιογράφους.
     
Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 57 άνθρωποι και να τραυματιστούν 179 άλλοι. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, επιθέσεις σημειώθηκαν σε 13 συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εν μέσω ανησυχιών για αύξηση της βίας στη χώρα, εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες και ενώ οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.
    
 Την Πέμπτη πραγματοποιείται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Με την Άγκυρα να έχει ήδη εκφράσει τις προειδοποιήσεις της προς το Παρίσι, αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι θα γνωρίσουν κατακόρυφη επιδείνωση.
    
 Παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να φτάσουν στη Συρία, με στόχο να συμφωνηθεί να μπει τέλος στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες Σύρους πολίτες. Τα τελευταία 24ωρα είναι τα πλέον αιματηρά στη Συρία, με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ να έχει εξαπολύσει επιθέσεις, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα.

Οικονομία

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη συγχώνευση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) με την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΚΕΔ στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.

Την αναβολή της απόφασης για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς και στη Διοίκηση της ΔΕΗ. Η ΕΣΕΕ ζητά από τη μεταβατική κυβέρνηση να αναβάλει την οποιαδήποτε απόφασή της και τη διοίκηση της ΔΕΗ να ανακαλέσει τις απαιτήσεις για νέες επιβαρύνσεις, μέσω των τιμολογίων της, στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
     
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και την προσοχή να επικεντρώνεται τόσο στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Θετικό κλίμα επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές

Αθλητισμός

Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, αλλά και την καθυστέρηση των πληρωμών, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν δεν μετάνιωσε που αποφάσισε να έρθει στη χώρα μας για την ΑΕΚ, όπως τουλάχιστον δήλωσε σε εφημερίδα της πατρίδας του.
    
 Με τέσσερα παιχνίδια ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η τέταρτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας όπου ξεχωρίζει το ματς της ΑΕΚ στην Καλαμάτα με την τοπική ομάδα. Οι ΟΦΗ και Άρης δοκιμάζονται στις έδρες της Παναχαϊκής και του Πανθρακικού αντίστοιχα, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετωπίζει στη Ρόδο τον τοπικό Διαγόρα.
    Ο Αλέξανδρος Τζιόλης όχι απλώς ξεκίνησε στην ενδεκάδα της Σανταντέρ, αλλά και άνοιξε το σκορ για την ομάδα του στο 7ο λεπτό της αναμλετρησης με την Βαγιακάνο. Η ομάδα του Έλληνα άσου μπορεί να ηττήθηκε με 4-3, πήρε όμως την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ισπανίας επειδή είχε νικήσει 3-2 στο πρώτο παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: