15 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη το άνοιγμα των λογαριασμών πολιτικών σε τράπεζες του εξωτερικού ζητά ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης, ένας εκ των «δεκαέξι» που υπέβαλαν σχετικό υπόμνημα στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
  
Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν βασική δέσμευση στο πλαίσιο του μνημονίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος έβγαλε «κόκκινες κάρτες» για 23 σε σύνολο 69 φορέων, για τους οποίους έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις για συγχώνευση.
     
Βροχερός αναμένεται να είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία σε πτώση και τους ανέμους στα πελάγη να φτάνουν και τα 9 μποφόρ. Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.
    
 Τη θέση του ότι το μνημόνιο απέτυχε σχεδόν στο σύνολο των στόχων του αναμένεται να αναπτύξει στους επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει αλλαγή πλεύσης στο πρόγραμμα, με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
     
Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που παρακολουθούνται καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς χρειάζονται μόλις 20 λεπτά και 1.000 ευρώ για να εγκατασταθεί στο κινητό του... θύματος το λογισμικό-σκιά που υποκλέπτει τις συνομιλίες και τα SMS που στέλνει και λαμβάνει. Συνήθως οι... δράστες είναι συγγενικά πρόσωπα, σύζυγοι που αναζητούν αποδείξεις για τυχόν απιστίες, γονείς που θέλουν να γνωρίζουν με ποιους μιλούν τα παιδιά τους, ή επαγγελματικοί ανταγωνιστές.

Κόσμος

    
 Τουλάχιστον 102 άτομα στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας έχασαν τη ζωή τους από την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με τοξική ουσία, ενώ άλλα 100 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
    
 Οι διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας έδωσαν στους στρατιώτες τους την εντολή «να χρησιμοποιήσουν κάθε απαραίτητο μέτρο» για να σταματήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από στρατιώτες που αυτομόλησαν. Μάλιστα, σε αρκετούς από αυτούς δόθηκε ρητή εντολή να ανοίξουν πυρ κατά διαδηλωτών ή περαστικών. Συνεχίζονται οι μάχες στρατιωτών που αυτομόλησαν με δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία.
     
Υποστολή της αμερικανικής σημαίας θα γίνει σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη, βάζοντας και επισήμως τέλος στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τους δικούς του τίτλους τέλους στον πόλεμο, καλωσορίζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα.
     
Δικαστήριο του Παρισιού θα ανακοινώσει την Πέμπτη την ετυμηγορία του για την υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Εάν καταδικαστεί, ο Ζακ Σιράκ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης μέχρι 10 έτη. Ωστόσο, οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την απαλλαγή του.
     
Σε ζήτημα που δίνει λαβή για αμφισβήτηση της ακεραιότητας του Γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ φαίνεται ότι εξελίσσεται «αποκάλυψη» για δάνειο με ευνοϊκούς όρους που είχε πάρει, πριν αναλάβει το αξίωμα, από μέλος ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας -και, παράλληλα, το ερώτημα εάν είχε κάνει ψευδή αναφορά σε σχετική ερώτηση. Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου, ο ίδιος ο Βουλφ όμως αρνείται να συνεχίζει τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση -η οποία όμως, όσο σιωπά ο πρώτος πολίτης, φουντώνει στις εφημερίδες.

Οικονομία

 Στην υποβάθμιση του γαλλοβελγικού ομίλου Dexia κατά μία βαθμίδα (από Α3 σε Baa1) προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody's την Πέμπτη. Ο οίκος επικαλείται αβεβαίοτητα για τις εγγυήσεις που δόθηκαν από τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, σχετικά με τη διάσωσή του ομίλου. Παράλληλα, η Fitch υποβάθμισε χθες, Τετάρτη, πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Credit Agricole.
    
 Επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) πραγματοποίησε η τρόικα με στόχο την καταγραφή των θέσεων του ελληνικού εμπορίου σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που προτείνει ο εμπορικός κόσμος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Στην τρόικα επισημάνθηκε πως το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2010) η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε κατά 28.260 άτομα ενώ η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε περίπου κατά 270.650 άτομα.
    
 Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί προς τις 650 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς. Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν αξιόλογα κέρδη.

Αθλητισμός

Ένα θετικό αποτέλεσμα με το οποίο θα εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλό του θέλει απόψε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος υποδέχεται τη Ρούμπιν Καζάν για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League (20:00, ANT-1). Οι Θεσσαλονικείς έχουν… κλείσει θέση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, όμως έχουν ακόμη ένα κίνητρο.   

Με τον Θανάση Γιαννακόπουλο στον προεδρικό θώκο του Παναθηναϊκού θέλουν να πορευτούν οι νέοι επενδυτές οι οποίοι εμφάνισαν τα 15 εκατ. ευρώ και περιμένουν το τελικό «ΟΚ» από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για να έρθουν στην Αθήνα.
     
Θετική για τη ψυχολογία της ομάδας χαρακτήρισε ο Νίκος Κωστένογλου τη νίκη της ΑΕΚ επί της Στουρμ Γκρατς. Ο τεχνικός της «Ένωσης» προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ωστόσο την ικανοποίησή του από την εμφάνιση των νεαρών ποδοσφαιριστών της «Ένωσης». «Ιδιαίτερη προσοχή στη σκέψη μας και στη ζωή μας. Σιωπή και δουλειά» είναι η φιλοσοφία του Κωστένογλου, όπως την εξέφρασε μετά το ματς. Κωνσταντόπουλος: «Ανεβαίνει το ηθικό μας». Μανωλάς: «Να δώσουμε απαντήσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια: