15 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 14 – 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 
ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η Α.Μ.
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κ. Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Στην μαρτυρική Μεγαλόνησο αφίχθη εχθες το απόγευμα 14 Δεκεμβρίου 2011, η Α. Μ. ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου από τις 14 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2011. Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν στην Κύπρο οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες: Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, καθώς και άλλα εκκλησιαστικά υπηρεσιακά πρόσωπα.

Τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και τα μέλη της Συνοδείας του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλοι αξιωματούχοι. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας και των μελών της Συνοδείας του στη Μεγαλόνησο, μία επίσκεψη κατά την οποία, όπως είπε, «έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Δεν είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Σήμερα έχουμε μαζί μας τον Αρχιεπίσκοπο της μητέρας πατρίδας, έχουμε τον Αρχιεπίσκοπο του Έθνους μας και δεν ήρθε σε ξένη χώρα, αλλά ήρθε στην Ελλάδα, ευρίσκεται στην Ελλάδα». Ο Κύπρου Χρυσόστομος υπογράμμισε επίσης ότι η παρουσία στην Κύπρο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «θα δώσει θάρρος σ' αυτό το λαό από πάσης απόψεως, και από θρησκευτικής και από εθνικής. Θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το λαό μας, θα δοθεί η ευκαιρία και στο λαό μας να εκφράσει τα αισθήματα της αγάπης και του σεβασμού του προς τον Αρχιεπίσκοπο της μητέρας πατρίδας». 

Πρόσθεσε ακόμη ότι στα πλαίσια της παρουσίας του Υψηλού επισκέπτη της Εκκλησίας της Κύπρου «θα βρούμε και εμείς την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα που απασχολούν τις δύο αδελφές Εκκλησίες, αλλά και θέματα πανορθόδοξα που κατά καιρούς απασχολούν τις τοπικές εκκλησίες». «Θα είναι μια χρυσή ευκαιρία με την παρουσία του αγίου αδελφού, να ανταλλάξουμε απόψεις που απασχολούν την όλη Ορθοδοξία» τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και κατέληξε ευχόμενος «καλή παραμονή στο σπίτι το δικό σας».

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για αυτή την επίσκεψη, αλλά και για το γεγονός ότι πατά «σ' αυτά εδώ τα ευλογημένα, ιστορικά, αιματοβαμμένα εδάφη. Δεν αισθανόμαστε ότι πηγαίνουμε σε μία χώρα ξένη, ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας». «Αισθανόμαστε», είπε, «ότι είμαστε στο ίδιο το χώμα μας, αισθανόμαστε ότι είμαστε στην ίδια την πατρίδα μας, και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού έχουμε τις ίδιες ρίζες, έχουμε το ίδιο αίμα, έχουμε την ίδια θρησκεία, έχουμε τον μεγάλο πολιτισμό από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα αλλά συγχρόνως είμαστε ένα γένος που έχει περάσει από φωτιά και σίδηρο και βγήκε πάντοτε νικητής».

Όπως τόνισε ο Μακαριώτατος μαζί με τη συνοδεία του δεν κάνουν «μια εθιμοτυπική επίσκεψη απλώς, ερχόμαστε στον δικό μας το χώρο τον ιερό, ερχόμαστε να δούμε πρόσωπα τα οποία αγαπούμε πάρα πολύ, αδελφούς συλλειτουργούς γύρω από το θυσιαστήριο του Ιησού Χριστού αλλά και ανθρώπους κληρικούς οι οποίοι δεν περιορίζονται σε τυπικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά αγαπούν τον άνθρωπο με όλα τα προβλήματα, προβλήματα που παρατηρούνται στο διάβα της ζωής». 

Ο  Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Κύπρο θα συζητήσουν «για θέματα εκκλησιαστικά, θέματα που απασχολούν τις δύο τοπικές Εκκλησίες, θέματα που απασχολούν τον ελληνορθόδοξο χώρο. Σήμερα ιδιαίτερα είναι ανάγκη να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η ορθοδοξία πρέπει να είναι ενωμένη και αγωνιστική. Θα δοθεί η ευκαιρία μέσα από τις συζητήσεις να γνωρίσουμε περισσότερες πτυχές από τον αγώνα, τις περιπέτειες και την ιστορία αυτού του τόπου».Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι αγωνίζεστε και εσείς μαζί με όλους τους Κυπρίους για την ευτυχία αυτού του τόπου και κυρίως για το σεβασμό του κάθε προσώπου που κατοικεί σ' αυτή τη γη. 

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τα προβλήματα αυτού του τόπου από εμάς. Εμείς ερχόμαστε να σας ακούσουμε και να είμαστε συμπαραστάτες όπου μπορούμε στον αγώνα που δεν είναι μόνο αγώνας κυπριακός αλλά είναι αγώνας ελληνικός, είναι αγώνας κοινός».

Σήμερα  Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της συνοδείας του στα προπύλαια του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου και θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου. Στη συνέχεια ο κλήρος και ο λαός θα έχουν την ευκαιρία να χαιρετήσουν το Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 

Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στην οποία θα παρίσταται και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και η συνοδεία του. Το απόγευμα της Πέμπτης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: