05 Απριλίου, 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Yπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση

image

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Έκπληκτος παρακολουθώ τις ρηξικέλευθες εξαγγελίες και τις συ­νεντεύξεις σας για ριζική αναδιάρθρωση του αμαρτωλού δημόσιου τομέα και για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εντύπωση και ελπίδες μου προκαλούν ακόμη οι διαπιστώσεις σας ότι «εάν κάτι χρειάζεται αναθεώρηση δεν είναι το Μνημόνιο, είναι η νοοτροπία μας». Κατά πρώτον, θα παρατηρούσα ότι αν είχε αλλάξει προ πολλού η νοοτρο­πία μας - η ευθύνη των ταγών είναι δεδομένη- τι χρεία θα είχαμε Μνη­μονίων; Έστω και καθυστερημένα όμως, η ανάγκη είναι αδήριτη να σπάσουν τα δεσμά με «τη σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης».

Ο δρόμος των αλλαγών, βεβαίως, δεν φαντάζει ανθόσπαρτος, με την υφιστάμενη φθορά των θεσμών και την ανησυχία για το μέλλον, ιδιαιτέρως μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Όμως, τολμήστε. Αρκεί τα μέτρα που θα λάβετε και οι καινοτομίες που θα επιβάλλετε να μην υπαγορεύονται μόνο από την ευκαιριακή πολιτική της λιτό­τητας. Να στοχεύουν στην κατάργηση του καθεστώτος εξυπηρέτησης του κομματικού συμφέροντος και της πολιτικής εξάρτησης, της αδράνειας και της υπολειτουργικότητας. Θεσμοθετήστε, επιτέλους, τη βασική αρχή της αξιοκρατίας ενάντια στους «κηφήνες», που το κομματικό κράτος, πανθομολογουμένως, δημιούργησε. Σπάστε τα δεσμά με την οικογενειοκρατία και τις κομματικές αγκυλώσεις.

Τα όποια μέτρα πρέπει να δίνουν πνοή και προοπτική για μια νέα διοίκηση και αυτοδιοίκηση, μακριά από τα σκοτάδια των παρασκη­νίων. Οι αναχρονιστικές δομές, οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις και οι χονδροειδείς ανομίες και αυθαιρεσίες, που είχαν εισβάλει στη δια­χείριση των κοινών, προκάλεσαν την κατάρρευση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα σε βάρος των πολιτών. Τα δημόσια ταμεία είχαν γίνει πρόθυμοι αρωγοί στα κάθε είδους επιδόματα και στις έκτακτες παροχές των υπηρετών του κράτους, που βασική τους επιδίωξη ήταν να ξεσηκώνονται μόλις έβλεπαν ότι κινδύνευαν να περικοπούν.

Οι ελλιπείς υπηρεσίες, αντί να μετασχηματίζονται και να προσαρμόζονται στις ανάγκες νέων, σύγχρονων προγραμμάτων με ειδικευμένο προσωπικό, αποτελούσαν καταφύγιο ασφαλούς διαβίωσης ανέργων, μεταθέτοντας στο περιθώριο νέους με επιστημονικά εφόδια και διά­θεση προσφοράς, προς δόξαν των φωτογραφικών διατυπώσεων και των κοινωνικών κριτηρίων επιλογής. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για μετασχηματισμό, εκσυγχρονισμό και δραστική μείωση του κόστους των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, με διαδικασίες έξω από κάθε πολιτικό αλισβερίσι, με δημοκρατικά αξιόπιστους χει­ρισμούς και αξιοκρατικά κριτήρια, για να φτάσουμε στα επίπεδα κάποιων αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Απαιτείται, επομένως, σταθερή αποφασιστικότητα και αξιόπιστες δημοκρατικές διαδικασίες για την επιβολή των αλλαγών. Για να αλλάξουμε, επιτέλους, και νοοτροπία. Να αποκτήσουμε τοπικές κοινωνίες που θα κρατούν στα χέρια τους τις πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες και την ανάπτυξη που τους ται­ριάζει. Δημόσιους υπαλλήλους με συναίσθηση του λειτουργήματος τους και της ευθύνης τους στο κοινωνικό σύνολο. Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω εν ευθέτω χρόνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: