11 Απριλίου, 2011

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ.

ΕΚΚΛ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 2

 IERA SYNODOS

                                                  Άθήνα 11 Άπριλίου 2011

Πρός

Τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη

Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας κ. Άμβρόσιον

Σεβασμιώτατε έν Χριστώ άδελφέ

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 15ης μηνός Μαρτίου ε.ε., και εις απάντησιν της από 2.3.2011 υμετέρας επιστολής, περί της επισήμου τοποθετήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος δια το θέμα της «ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», γνωρίζομεν υμίν, ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, απεφάσισεν, όπως ενημερώση υμάς ότι ήδη έχει προβή εις τας ως κάτωθι ενεργείας:

Α. Εξουσιοδότησε δια της από 12.10.2010 Αποφάσεως Αυτής και των υπ’ αριθμ. πρωτ. 3723/2260/13.10.2010 ταυταρίθμων και ταυτοχρόνων εγγράφων Αυτής, την Συνοδικήν Επιτροπήν Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και την Ειδικήν Συνοδικήν Επιτροπήν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ίνα, εν τοις πλαισίοις του άρθρου 4, παρ. 1 και 2, του Κανονισμού 160/2004 «Περί λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών», προσκαλέσωσιν εν Συνεδρία αυτών τους δι’ επιστολών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών υποδεικνυομένους:

1. Ελλογιμώτατον κ. Βασίλειον Γιούλτσην, Ομότιμον Καθηγητήν Δογματικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

2. Ελλογιμώτατον κ. Εμμανουήλ Γιαννακουδάκην, Καθηγητήν Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς,

3. Αιδεσιμολογιώτατον Πρωτοπρεσβύτερον κ. Γρηγόριον Σταμκόπουλον, Καθηγητήν της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης,

4. Ελλογιμώτατον κ. Δημήτριον Τσελεγγίδην, Καθηγητήν Δογματικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και

5. Ἐλλογιμώτατον κ. Γρηγόριον Κασσιμάτην, Ομότιμον Καθηγητήν του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως και τινας άλλους προφορικώς κατονομαζομένους υπό Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, ως ειδήμονας, και ακούσωσι τας απόψεις αυτών, αιτούμεναι ειδικάς επιστημονικάς πληροφορίας, σχέσιν εχούσας μετά του νεωστί ανακύψαντος θέματος περί της «Κάρτας του Πολίτη».

Β. Απέστειλε προς την Γενικήν Γραμματείαν Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4421/2475/9.11.2010 έγγραφον, προκειμένου «ίνα λάβη αναλυτικωτέρας πληροφορίας περί του περιεχομένου της «Κάρτας του Πολίτη», και συγκεκριμένως περί του ηλεκτρονικού περιεχομένου αυτής, προκειμένου ίνα μελετήση το θέμα κατά τας Συνεδρίας Αυτής της επομένης εβδομάδος».

Γ. Εξέδωσε το από 17.11.2010 Ανακοινωθέν διαλαμβάνον τα ως κάτωθι: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, ότι, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου ε.ε., συμμετείχαν σε κοινή Συνεδρίαση στο Συνοδικό Μέγαρο η Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ειδικοί Επιστήμονες και Εμπειρογνώμονες, τόσο από τον χώρο της Νομικής, όσον και της Πληροφορικής, με αντικείμενο την μελέτη της εκδόσεως της "Κάρτας του Πολίτη".

Από την Σύσκεψη προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα: 1. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου

2. Αναμένεται από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας".

3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό : α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδ ένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666". β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.

4. Τα στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως εδήλωσαν, ότι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των Μελών των αρμοδίων Επιτροπών της Εκκλησίας και θα τις λάβουν υπ' όψιν τους. Τούτων δοθέντων η Ιερά Σύνοδος αναμένει το καταρτιζόμενο σχέδιο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση της "Κάρτας" για να τοποθετηθεί υπευθύνως. Γι' αυτό συνιστά στον ευαγή Ιερό Κλήρο, στους Μοναχούς και στους πιστούς να αναμένουν την τελική θέση Της».

Δ. Εξέδωσε το από 8.12.2010 Ανακοινωθέν διαλαμβάνον τα ως κάτωθι: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζητήσασα και πάλι το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη», με αφορμή το κείμενο που αναρτήθηκε προς «δημόσια διαβούλευση για την βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας του Πολίτη» στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνει ότι :

α. Ἐκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.

β. Ἡ Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του.

γ. Τό ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του. Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή Της. Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής».

Ε. Ενημερώθη εν τη Συνεδρία Αυτής της 14.1.2011 δια του υπ’ αριθμ. 54/10.1.2011 εγγράφου της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, περί της αναρτήσεως εις τον ιστοτόπον του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως του «Προσχεδίου Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και λαβούσα υπ’ όψιν το μείζον και επείγον του όλου θέματος, απεφάσισεν όπως η ως άνω Επιτροπή συνέλθη εν τη διευρυμένη αυτής μορφή, προς αντιμετώπισιν του ως άνω θέματος και εν συνεχεία υποβάλη τας προτάσεις αυτής τη Ιερά Συνόδω (Συνοδικόν έγγραφον υπ’ αριθμ. πρωτ. 74/175/18.1.2011).

Επί δε τούτοις, ταύτα γνωρίζοντες υμίν και βεβαιούντες ότι μετά μεγάλης προσοχής, ανυστάκτου ενδιαφέροντος αλλά και ποιμαντικής ευθύνης θα παρακολουθώμεν το εν λόγω θέμα εις όλα τα στάδια της πορείας αυτού, κατασπαζόμεθα την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω και διατελούμεν μετ' αγάπης.

Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

Ο Αρχιγραμματεύς

† Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης

_____________________

Σχόλιο του blog:

Καλό θα ήτο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων να ειρηνεύσει με το ως άνω κείμενο της Ιεράς Συνόδου και να καταλάβει ότι την ποιμαντική ευθύνη σε τέτοια θέματα την φέρει ακεραία η Ιερά Σύνοδος και όχι μεμόνωμενα ο Μητροπολίτης κάποιας επαρχίας.

Δια τούτο καλά θα κάνει ο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, όταν λαμβάνει e–mail να προσέχει τι απαντά και σε ποιον απαντά για πρόσωπα που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο.

Και ο νοών νοείτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια: