03 Απριλίου, 2011

ΝΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΣΠΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ!!!!!

image

Μετά από διαπραγματεύσεις και παλινωδίες ετών κατάφερε τελικά η Ελλάδα να θεσπίσει επιτέλους την δική της ΑΟΖ βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Η ανακοίνωση της κίνησης αυτής έγινε αργά το βράδυ της 31ης Μαρτίου, από τον υπουργό εξωτερικών κ. Δρούτσα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου. Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή και η παράλληλη συμφωνία με την Κύπρο και το Ισραήλ για  την μεταφορά μέσω του ελλαδικού χώρου στην Ευρώπη του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν που πλέον είναι εφικτή λόγο του ότι οι ΑΟΖ των τριών χωρών συναντιούνται.

Το βασικό στοιχείο είναι ότι τελικά παρά τους φόβους και τα σενάρια περί μυστικής διπλωματίας το Καστελόριζο συμπεριλήφθηκε κανονικά στην Ελληνική ΑΟΖ όπως ακριβώς η Ελλάδα δικαιούνταν να πράξει.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ποια θα είναι η αντίδραση, ενώ επραγματοπιήθη και  έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη. Στην σύσκεψη αυτή που έγινε κεκλεισμένων των θυρών είχε κληθεί να συμμετέχει και ο αρχηγός του ΓΕΣ της γείτονος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμούγ.

Από την Ελληνική πλευρά με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας η πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό και ο στρατός ξηράς έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν αντίδραση της Τουρκίας που θα περιλαμβάνει προκλήσεις και κινήσεις αμφισβήτησης εντός της Ελληνικής ΑΟΖ.

Την 1/4/2011 εδόθη συνέντευξη τύπου στο Ζάπειο από τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου για το θέμα της θέσπισης της ΑΟΖ. Αναμένουμε τις εξελίξεις επί των λεγομένων του σε πράξη από τη Συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: