10 Απριλίου, 2011

Λιγότερες, αλλά για διά πάσαν... νόσον οι θανατικές ποινές

poines Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς

Αμνηστίας, μειώθηκαν διεθνώς οι εκτελέσεις,

αλλά επιβάλλονται, ακόμα

και για οικονομικά εγκλήματα! 

«Μαύρη τρύπα» η Κίνα.

Πιο κοντά στην παγκόσμια κα­τάργηση της θανατικής ποινής μάς έφεραν οι εξελίξεις το πε­ρασμένο έτος, υποστηρίζει στη σχετική ετήσια έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ω­στόσο δεν παραλείπει να επι­σημάνει καινά εκφράσει την α­νησυχία της για τις οπισθοχω­ρήσεις, που για μία ακόμα φο­ρά δεν έλειψαν. Ο συνολικός αριθμός εκτελέσε­ων, που καταγράφηκαν επίση­μα από την παγκόσμια αν­θρωπιστική οργάνωση το 2010, μειώθηκε σε 527, από 714 το 2009. Στον αριθμό αυτό όμως δεν περιλαμβάνονται χιλιά­δες -όπως εκτιμάται, αφού η χώρα ε­ξακολουθεί να τηρεί απόλυτη μυστικό­τητα για το ζήτημα- εκτελέσεις που έ­λαβαν χώρα στην Κίνα, η οποία παρα­μένει στην κορυφή της λίστας με τα κράτη-δολοφόνους.

«Μπορεί οι εκτελέσεις να ακολου­θούν πτωτική πορεία, ωστόσο αρκε­τές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, οικονομι­κά εγκλήματα, σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων και βλασφημία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που απαγορεύει τη χρήση της θανατι­κής ποινής, με εξαίρεση τα πλέον σο­βαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. Δύο περιοχές ευθύνονται για τις πε­ρισσότερες εκτελέσεις παγκοσμίως: η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Η Κίνα χρη­σιμοποίησε τη θανατική ποινή το 2010 εναντίον χιλιάδων ανθρώπων για ένα ευ­ρύ φάσμα εγκλημάτων, τα οποία περι­λαμβάνουν μη βίαια αδικήματα και έ­πειτα από διαδικασίες που δεν πλη­ρούσαν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δί­κης. Σημαντικό ποσοστό των εκτελέ­σεων ή των θανατικών ποινών που κα­ταγράφηκαν το 2010 στην εν λόγω χώ­ρα -αλλά και σε Αίγυπτο, Ινδονησία, Ιράν, Λάος, Λιβύη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Υεμένη- αφορούσαν αδική­ματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Και ανήλικοι

Ιδιαίτερη ανησυχία επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον πέντε χώρες παρέβλεψαν τις διεθνείς απαγορεύσεις και επέβαλαν το περασμένο έτος θα­νατικές ποινές σε άτομα που βρίσκο­νταν σε ηλικία κάτω των 18 ετών, όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα (Ιράν, Πα­κιστάν, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Ηνω­μένα Αραβικά Εμιράτα). Συνολικά, η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι πέ­ρυσι επιβλήθηκαν τουλάχιστον 2.024 νέες θανατικές καταδίκες σε 67 χώρες του κόσμου, ενώ εκτελέσεις πραγμα­τοποιήθηκαν σε 23 κράτη (τέσσερα πε­ρισσότερα από το 2009). Μεταξύ των τελευταίων βρίσκονται και οι ΗΠΑ, ό­που πριν από λίγες εβδομάδες το Ιλινόις έγινε η 16η πολιτεία που κατήργησε την εσχάτη των ποινών.

Επίσης, περι­λαμβάνεται και η μοναδική χώρα της Ευ­ρώπης που συνεχίζει να επιβάλλει και να εφαρμόζει τη θανατική ποινή: Η Λευκορωσία, έπειτα από κενό ενός έτους - οπότε και για πρώτη φορά δεν κατα­γράφηκε καμία εκτέλεση στην Ευρώ­πη και την πρώην Σοβιετική Ένωση-, πραγματοποίησε δύο εκτελέσεις, ενώ επέβαλε και τρεις νέες θανατικές ποι­νές. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο αριθμός των καταδικασθέντων στην ε­σχάτη των ποινών παγκοσμίως ανερ­χόταν σε 17.833.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: